Abba Eban

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Abba Eban
AbbaEban1951.jpg
Date personale
Născut [1][2][3][4] Modificați la Wikidata
Cape Town, Africa de Sud[5] Modificați la Wikidata
Decedat (87 de ani)[1][3][4] Modificați la Wikidata
Tel Aviv, Statul Israel[6] Modificați la Wikidata
Cetățenie Flag of Israel.svg Israel Modificați la Wikidata
Ocupație om politic
diplomat Modificați la Wikidata
Ministru de externe al Israelului Modificați la Wikidata
În funcție
 – 
Viceprim-ministru al Israelului Modificați la Wikidata
În funcție
 – 
Ministru fără portofoliu Modificați la Wikidata
În funcție
 – 
Deputat în Knesset Modificați la Wikidata
În funcție
 – 

Premii Premiul Israel[*] ()
Partid politic Partidul Muncii din Israel
Alma mater Pembroke College[*]
Queen's College[*]
Universitatea Cambridge
Semnătură
Abba Eban signature.svg
Prezență online

Abba Eban (în ebraică אבא אבן, de fapt se pronunță Abba Even), născut sub numele de Aubrey Solomon Meir Eban (n. 2 februarie 1915 Cape Town - d. 17 noiembrie 2002) a fost un diplomat și om politic israelian.

I se atribuie citatul:

"Consensul este ceea ce mai mulți oameni spun în cor, dar nu cred fiecare în parte. "

Biografie[modificare | modificare sursă]

Tinerețea[modificare | modificare sursă]

Născut în Africa de Sud, Eban s-a mutat în Anglia la o vârstă fragedă. A urmat cursurile St Olave's Grammar School din Southwark, apoi a studiat limbile clasice și orientale la Queens' College din Cambridge. Copil fiind, Eban își amintește că era trimis în fiecare week-end la bunicul său pentru a studia ebraica și literatura biblică. O perioadă a locuit la Belfast. În timp ce frecventa cursurile universității și chiar ulterior, Eban a fost profund implicat în Federația Tinerilor Sioniști și era editorul ziarului "The Young Zionist", jurnalul ideologic al organizației.

Activitatea politică[modificare | modificare sursă]

După ce a terminat universitatea cu rezultate excelente, a făcut parte din elita de la Pembroke College între 1938-1939, unde s-a ocupat de cercetări în domeniul ebraicii și arabei. După izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial, Eban a început, din decembrie 1939, să lucreze pentru Chaim Weizmann la sediul Organizației Sioniste Mondiale la Londra. Câteva luni mai târziu, s-a înrolat în armata britancă ca ofițer de informații, ajungând la gradul de maior. A servit și ca ofițer de legătură între Aliați și conducerea populației evreiești (yishuv) din Palestina. Recurgând la talentul său lingvistic, Eban a tradus în 1947 din arabă romanul lui Tawfiq al-Hakim scris în 1937, "Labirintul justiției: Jurnalul unui procuror de la țară".

Eban s-a reîntors la Londra pentru a lucra la Departamentul de Informații al Agenției Evreiești de unde a fost detașat la New York, în perioada în care Adunarea Generală a Națiunilor Unite dezbătea "cauza palestiniană". În 1947 el a fost numit ofițer de legătură al Comitetului special pentru Palestina din cadrul Națiunilor Unite, unde a înregistrat succese în obținerea acordurilor pentru divizarea Palestinei în două părți: arabă și evreiască - Rezoluția 181. Tot atunci își schimbă și numele anglo-saxon Aubrey în Abba, care înseamnă în ebraică "tată". Eban a lucrat zece ani în cadrul Națiunilor Unite, fiind în același timp și ambasador al statului Israel în SUA. A fost renumit pentru calitățile sale oratorice, Henry Kissinger spunând despre el:

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b Gemeinsame Normdatei, accesat la 27 aprilie 2014 
  2. ^ חה"כ אבא (אוברי) אבן (איבן), Knesset 
  3. ^ a b Data.bnf.fr, accesat la 10 octombrie 2015 
  4. ^ a b SNAC, accesat la 9 octombrie 2017 
  5. ^ Gemeinsame Normdatei, accesat la 13 decembrie 2014 
  6. ^ Gemeinsame Normdatei, accesat la 31 decembrie 2014