Accident vascular cerebral

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Pentru alte sensuri, vedeți Atac (dezambiguizare).
Accident vascular cerebral
MCA Territory Infarct.svg
Scanare tomografică a creierului, putându-se observa ischemia cerebrală în emisfera dreaptă
Clasificare și resurse externe
Specialitate Neurologie
ICD-10 I61-I64ner
ICD-9-CM 434.91
OMIM 601367
DiseasesDB 2247
MedlinePlus 000726
eMedicine neuro/9 emerg/558 emerg/557 pmr/187
Patient UK Accident vascular cerebral
MeSH D020521

Accidentul vascular cerebral mai este cunoscut și sub denumirea de apoplexie sau sub denumirea mai simplă de atac, aceasta fiind preluarea din englezescul stroke. Este preferabilă totuși[judecată de valoare] folosirea unor termeni mai exacți: ischemie cerebrală, infarct cerebral sau hemoragie cerebrală.

Ischemia cerebrală este produsă de o reducere a fluxului sanguin cu durata de câteva secunde până la câteva minute. Dacă oprirea durează mai mult de câteva minute, apare infarctarea (moartea) țesutului cerebral irigat de vasul afectat. Cauzele de ischemie (infarct) cerebral sunt variate: de la hipotensiune sistemică ce produce de obicei sincope până la embolizare din diverse surse arteriale sau inimă[1] sau boli ale vaselor cerebrale.

Hemoragia intracraniană poate să apară în parenchimul cerebral, spațiul subarahoidian sau în spațiul subdural ori epidural; majoritatea hemoragiilor sunt asociate hipertensiunii arteriale, mai rar pot exista hemoragii spontane, malformații arteriovenoase sau sângerări intratumorale.

Note[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]