Todor Jivkov

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Todor Jivkov
Bundesarchiv Bild 183-B0115-0010-066, Berlin, VI. SED-Parteitag, Warnke, Shiwkow - Zhivkov.jpg
Date personale
Născut [1][2][3][4] Modificați la Wikidata
Praveț, Bulgaria Modificați la Wikidata
Decedat (86 de ani)[1][2][3][4] Modificați la Wikidata
Sofia, Bulgaria[5][6] Modificați la Wikidata
Înmormântat Cimitirul Central din Sofia[*] Modificați la Wikidata
Copii Lyudmila Zhivkova[*] Modificați la Wikidata
Cetățenie Flag of Bulgaria.svg Bulgaria Modificați la Wikidata
Ocupație om politic Modificați la Wikidata
Al 36-lea Prim-ministru al Bulgariei Modificați la Wikidata
În funcție
 – 
Precedat de Anton Yugov[*]
Succedat de Stanko Todorov[*]

Premii Ordinul José Marti[*]
Ordinul Lenin
Erou al Uniunii Sovietice
Ordinul Revoluției din Octombrie[*]
Ordinul Klement Gottwald[*]
Hero of the People's Republic of Bulgaria[*]
Hero of Socialist Labour[*]
Order of Georgi Dimitrov[*]
Order of Sukhbaatar[*]
...mai multe...
Partid politic БКП[*]
Prezență online

Todor Jivkov Hristov (bulgară Toдор Xpиcтoв Живков, n. 7 septembrie 1911 - d. 5 august 1998) a fost un politician comunist și lider al Republicii Populare Bulgaria de la 4 martie 1954 până la 10 noiembrie 1989.

Copilăria[modificare | modificare sursă]

Jivkov s-a născut în satul bulgar Praveț într-o familie de țărani de origine română (valahi). În 1928, el s-a alăturat Uniunii Naționale a Tineretului din Bulgaria, o organizație apropiată Partidului Muncitoresc Bulgar - mai târziu Partidul Comunist Bulgar. În anul următor, el a obținut un post de la Darzhavna pechatnitsa, ziarul oficial al guvernului de la Sofia. În 1932 s-a alăturat Partidului Muncitoresc, mai târziu servind ca secretar, precum și ca membru al Comitetului din judetul Sofia. Deși partidul a fost interzis, împreună cu toate celelalte partide politice, după lovitura de stat din 19 mai 1934, Jivkov și-a păstrat postul.

Al Doilea Război Mondial[modificare | modificare sursă]

În timpul celui de al doilea război mondial a luat parte la rezistență antifascistă. În 1944, odată cu pătrunderea trupelor sovietice în Bulgaria, Frontul Patriei, în frunte cu Partidul Muncitoresc, a efectuat o lovitură de stat armată, răsturnând guvernul ales în mod legitim al lui Constantin Muraviev.

Jivkov (dreapta) primeşte vizita Preşedintelui României Nicolae Ceaușescu în 1979.

În perioada 1948 - 1989[modificare | modificare sursă]

În 1944 a devenit șeful Militiei Populare din Sofia. În 1948 a devenit membru al Comitetului Central al Partidului Comunist Bulgar. În 1954 a devenit prim-secretar al Partidului Comunist Bulgar, în 1962 devine prim-ministru, iar din anul 1971 - președintele Consiliului de Stat. În 1955, Bulgaria a devenit membră a Organizatiei Tratatului de la Varșovia, iar în 1956 trupele bulgare au intrat în Ungaria și în Cehoslovacia, în 1968.

Jivkov a fost cunoscut în timpul Războiului Rece pentru pentru atitudinea sa extrem de loială față de URSS. El chiar a propus de două ori în mod neoficial, în 1963 si în 1973, ca Bulgaria să adere la Uniunea Sovietică, subliniind originea comună slavă, alfabetul chirilic si alte similitudini. Liderii URSS, temându-se de o reacție negativă din partea comunității internaționale, i-au respins propunerea. Gheorghi Markov a spus odată: "El (Jivkov) a servit Uniunea Sovietică cu mai multă fervoare decât liderii sovietici înșiși." El a intensificat relațiile economice cu celelalte țări socialiste. Jivkov a fost împotriva politicii perestroika condusă de Gorbaciov în Uniunea Sovietică.

Lovitura de stat din 10 noiembrie 1989[modificare | modificare sursă]

Pe 10 noiembrie 1989, ca urmare a loviturii de stat fără vărsare de sânge în Bulgaria, Jivkov a fost demis. Lovitura de stat a fost organizată atât de gorbacioviștii din cadrul Partidului Comunist Bulgar, cât și de opoziția anticomunistă. Partidul Comunist a fost redenumit Partidul Socialist Bulgar, iar un an mai târziu a câștigat alegerile parlamentare.

După 1990[modificare | modificare sursă]

În 1990, el a fost urmărit penal și arestat la domiciliu. În 1996 acesta a fost eliberat de către Curtea Supremă. A murit în vara anului 1998 de pneumonie. Decesul s-a produs ca urmare a unei come cerebrale, provocată de o bronho-pneumonie bilaterală.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b "Todor Jivkov", Gemeinsame Normdatei, accesat în 12 august 2015 
  2. ^ a b "Todor Jivkov", data.bnf.fr, accesat în 10 octombrie 2015 
  3. ^ a b SNAC, accesat în 9 octombrie 2017 
  4. ^ a b Find a Grave, accesat în 9 octombrie 2017 
  5. ^ "Todor Jivkov", Gemeinsame Normdatei, accesat în 30 decembrie 2014 
  6. ^ http://www.greatdreams.com/blog-2014/dee-blog656.html  Missing or empty |title= (help)

Legături externe[modificare | modificare sursă]