Meir Amit

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Meir Amit
Meir Amit (cropped).jpg
Meir Amit
Date personale
Născut[2][3][4][5] Modificați la Wikidata
Tiberias, Palestina sub mandat britanic Modificați la Wikidata
Decedat (88 de ani)[3][4][5] Modificați la Wikidata
Tel Aviv, Israel Modificați la Wikidata
Înmormântat Ramat HaSharon[*][[Ramat HaSharon (city in the Tel Aviv District of Israel)|​]] Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Israel.svg Israel Modificați la Wikidata
Ocupațiepolitician
antreprenor
ofițer Modificați la Wikidata
Locul desfășurării activitățiiIerusalim
Tel Aviv Modificați la Wikidata
Ministru al comunicațiilor al Israelului Modificați la Wikidata
În funcție
 – [1]
Deputat în Knesset Modificați la Wikidata
În funcție
 – [2]

PremiiPremiul Israel[*] ()
Partid politic Democratic Movement for Change[*][[Democratic Movement for Change |​]]
Shinui[*][[Shinui (political party)|​]]
Maarakh[*]
Alma mater Columbia Business School[*][[Columbia Business School (business school)|​]]
Prezență online

Meir Amit (în ebraică מאיר עמית‎) (17 martie 1921, Tveria, Palestina - 17 iulie 2009) a fost un general și om politic israelian, care a îndeplinit funcția de director al Mossad (1963-1968). In anul 2003 i s-a decernat Premiul Israel, premiul de stat al țării sale, pentru contribuții remarcabile aduse societății și statului.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Meir Amit s-a născut la data de 17 martie 1921, în localitatea Tveria (=Tiberias) din Palestina, aflată pe atunci sub mandat britanic, având la naștere numele de Meir Slutzki. Tatăl său, imigrat în Palestina din Cernihiv, Ucraina, era frate cu Abram Sluțki, tatăl renumitului poet sovietic rus Boris Abramovici Sluțki. După absolvirea studiilor elementare la Școala primară din cartierul Borochov din Ramat Gan, la Școala regională din kibutzul Givat HaShlosha și a Gimnaziului Balfour din Tel Aviv, a studiat administrarea afacerilor la Columbia Business School din New York. În perioada 1939-1952 a locuit în kibbutz-ul Alonim.

S-a alăturat trupelor paramilitare ale Hagana în anul 1936, servind în cadrul Corpului de Patrulare (1940-1945). A avansat pe rând la funcțiile de comandant de pluton în Corpul de Infanterie, comandant de companie și a luptat în bătăliile de la Mishmar HaEmek și Emek Izreel (1947). A participat astfel la eliberarea Galileei de Sud, în Operația Hiram (fiind comandant-adjunct de regiment), în Operația Horev (comandant de regiment), precum și în Operația Ovda.

După proclamarea statului Israel, devine comandant al Brigăzii Golani (1950), apoi al Școlii de instrucție (1951). Este promovat ca șef al Departamentului de Operații din cadrul Marelui Stat Major al Armatei de Apărare a Israelului, comandant al Armatei de Sud (1955-1956), apoi comandant al Armatei de Nord (1958-1959).

Revenit de la studii din SUA (management la universitatea Columbia), Amit a intrat în comunitatea de informații a Israelului, mai întâi ca general-maior și director al Serviciului de Informații Militare israeliene (AMAN) (1962-1963) și apoi ca director al Mossadului (1963-1968).

În calitate de director, el a orchestrat unele din marile succese ale Mossad-ului, inclusiv cazul spionului Eli Cohen care a pătruns la cele mai înalte niveluri ale guvernului sirian. În același timp, Mossad-ul a obținut informații de la un pilot irakian maronit care zbura cu un avion Mig-21 din Irak în Israel. Amit este cunoscut în special pentru succesul repurtat în dezvoltarea rețelei de agenți secreți ai Israelului (HUMINT), îndeosebi în lumea arabă. Amit a contribuit la întărirea relațiilor dintre Israel și mișcarea de eliberare națională a kurzilor din Irak de sub conducerea lui Mollah Mustafa Barzani și a vizitat Kurdistanul irakian în câteva rânduri. A strâns relațiile și cu serviciile secrete marocane , iar rolul jucat de oameni ai Mossad-ului sub conducerea sa în afacerea Ben Barka ar fi fost un subiect de conflict între el și Isser Harel, șeful legendar al serviciilor secrete israeliene.

În cursul Războiului de Șase Zile din anul 1967, Amit a avut la dispoziție o rețea de informatori care pătrundea în interiorul armatei egiptene, oferind detalii-cheie pentru ofensivele militare israeliene atât aeriene, cât și de la sol. Amit a cultivat strânse relații personale cu CIA.

După retragerea din cadrul Mossad, el a continuat să fie o voce activă în cadrul comunității de informații și a mai desfășurat și alte activități pentru guvernul israelian. În perioada 1968-1977 a îndeplinit funcția de director al “Koor” (Conglomeratul industrial al Histadrut-ului). Începând din anul 1978 a activat pe poziții de management superior în cadrul companiilor de Hi-Tech. Actualmente, este președintele Centrului Israelian pentru Studii Strategice.

Într-un interviu din anul 2006 acordat reporterului Aaron Klein, Amit s-a referit la problema actuală a terorismului islamist. El a afirmat că vede acest conflict ca pe un al Treilea Război Mondial, o încercare de a impune credința islamică în întreaga lume.[6] El a făcut un apel la asasinarea președintelui iranian Mahmud Ahmadinejad care a amenințat în mod repetat că va distruge statul Israel.[7]

Activitate politică[modificare | modificare sursă]

În anul 1977, împreună cu alte personalități, a fondat Mișcarea Democratică pentru Schimbare (Partidul Dash), partid de centru condus de către profesorul Yigael Yadin, fost șef al Marelui Stat Major al Armatei Israeliene. La 17 mai 1977, Meir Amit a fost ales ca membru al Knesset-ului, din partea Mișcării Democratice pentru Schimbare (Dash). Acest partid a făcut parte din coaliția guvernamentală condusă de Menachem Beghin, liderul blocului Likud. În calitate de deputat, Amit a fost membru al Comisiei Knessetului pentru Afaceri Externe și Apărare.

În perioada 20 iunie 1977 - 15 septembrie 1978, Meir Amit a îndeplinit funcția de ministru al transporturilor și comunicațiilor în Guvernul condus de către Menahem Begin, ca reprezentant al Mișcării Democratice pentru Schimbare. Partidul Dash s-a dezintegrat cu timpul, iar în anul 1978, Meir Amit s-a alăturat Partidului Shinui de factură liberală laică. Doi ani mai târziu, a părăsit Partidul Shinui și a devenit membru al Partidului Laburist. Mandatul de parlamentar al lui Amit a încetat la 30 iunie 1981, odată cu finalizarea activității legislaturii a 9-a a Knesset-ului.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ כל ממשלות ישראל (în ebraică), Knesset 
  2. ^ a b חה"כ מאיר עמית (סלוצקי) (în ebraică), Knesset 
  3. ^ a b „Meir Amit”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  4. ^ a b Meir Amit, Find a Grave, accesat în  
  5. ^ a b Meir Amit, Filmportal.de, accesat în  
  6. ^ 'We're on the eve of World War III' excerpts of interview
  7. ^ Klein, Aaron. "Former Mossad chief: Assassinate Ahmadinejad", World Net Daily, 14 februarie 2007. Accesat la 14 februarie 2007.

Legături externe[modificare | modificare sursă]


Predecesor:
Chaim Herzog
Director al AMAN
19621953

Succesor:
Aharon Yariv


Predecesor:
Isser Harel
Director al Mossad
19631968

Succesor:
Zvi Zamir