Yair Lapid

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Yair Lapid
Yair Lapid - portrait.jpg
Date personale
Născut (55 de ani)[1][2] Modificați la Wikidata
Tel Aviv, Israel[1] Modificați la Wikidata
PărințiTommy Lapid[*]
Shulamit Lapid[*] Modificați la Wikidata
Căsătorit cuLihi Lapid[*] Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Israel.svg Israel Modificați la Wikidata
Etnieevrei Modificați la Wikidata
Ocupațiejurnalist
scriitor
om politic
actor
prezentator de televiziune[*]
redactor de gazetă[*]
actor de film[*] Modificați la Wikidata
Deputat în Knesset Modificați la Wikidata
Deținător actual
Funcție asumată
Ministru de finanțe al Israelului Modificați la Wikidata
În funcție
 – 
Precedat deYuval Steinitz[*]
Succedat deBeniamin Netaniahu
Deputat în Knesset Modificați la Wikidata
În funcție
 – 

Partid politicYesh Atid[*]
Alma materUniversitatea Bar Ilan[*]
Prezență online

Yair Lapid (în ebraică: יאיר לפיד, născut la 5 noiembrie 1963 la Tel Aviv) este un politician, publicist, prezentator de televiziune, actor de cinema, scenarist și scriitor israelian, ministrul de finanțe al Israelului în martie 2013-decembrie 2014 și liderul partidului de centru Yesh Atid (Avem un viitor).

Yair Lapid este fiul ziaristului și politicianului Yosef (Tomi) Lapid și al scriitoarei și dramaturgei Shulamit Lapid. Tatăl său era fiul familiei Lampel, evrei maghiarofoni, din Novi Sad, Voivodina și supraviețuitor al Holocaustului. Mama sa este fiica ziaristului israelian David Ghiladi, originar din Cehu Silvaniei, Transilvania, urmaș al unei familii de rabini. Sora sa mai mare, Michal Dorvan, a murit într-un accident rutier în anul 1984. Celalată soră, Meirav, este psiholoagă clinică.

Yair Lapid s-a născut și a crescut la Tel Aviv,și a petrecut câțiva ani din copilărie la Londra. A învățat la „Gimnaziul ebraic Herzliya” din Tel Aviv, fără să termine examenele de bacalaureat. În anii 1980 s-a căsătorit cu Tamar Friedman, cu care are un fiu. În anii 1990 s-a recăsătorit cu fotografa, și ulterior ziarista, Lihya Mann, cu care are un fiu și o fiică. În 2012 el a fost primit la studii de doctorat la Universitatea Bar Ilan din Ramat Gan, în ciuda faptului ca nu are diploma de bacalaureat, după ce a trecut cu succes un număr de cursuri din cadrul programului de masterat, și recunoscându-i-se performanțele literare și publicistice. Consiliul pentru învățământul superior nu a aprobat, însă, această excepție de la condițiile oficiale de primire a doctoranzilor.

Lapid și-a început cariera de ziarist ca reporter militar al săptămânalului armatei, „Bamahane”. A scris apoi la ziarul Maariv, între fondatorii căruia, în 1948, s-a numărat și bunicul său matern. În anul 1988 a trecut la ziarul rival Yediot Aharonot. Începând din 1991 a devenit autorul unei rubrici săptămânale în suplimentul de sfârșit de săptămână al lui Maariv,iar apoi a trecut la săptămânalul de weekend al lui Yediot Aharonot.

Din anul 1994 a fost angajat la televizune,la canalul guvernamental 1. În 1999 a trecut la canalul 2, unde a condus un talk show. În 2008 a prezentat pe acelaș canal emisiunea Ulpan Shishi (Studioul de vineri), un program de informații foarte popular.

Lapid este autorul a 11 cărți,inclusiv romane polițiste, doua cărți pentru copii și recent, o carte despre viața tatălui său. De asemenea a scris textul unor cântece de muzică ușoară, precum și scenariul unui serial de televiziune difuzat pe Canalul 2. A fost o vreme presenter în mass media pentru Banca Hapoalim.

În ianuarie 2012, Lapid a anunțat că părăsește jurnalistica pentru a începe o carieră politică. La 30 aprilie 2012 el a anunțat crearea unui partid nou, Yesh Atid, cu orientare liberală, de centru, al cărui obiectiv declarat este reprezentarea intereselor „păturii mijlocii”, care este de fapt majoritatea populației Israelului. Această pătură, este, după cum subliniază Lapid, cea care muncește, este activă în apărarea țării și care plătește impozitele. Lansând sloganul „Unde sunt banii”? Lapid a susținut că guvernul precedent, condus de partidul Likud al premierului Netanyahu neglijează „pătura mijlocie” în favoarea așezărilor de pe teritoriile ocupate, a sectorului religios ultraortodox și a legăturilor cu oligarhia economică.

Yair Lapid în filmul israelian "Dincolo de ocean", 1991

Partidul lui Yair Lapid care a prezentat în alegerile din februarie 2013 mai mulți candidați cu experiență în domeniile municipal, economic, social,al educației, precum și rabini moderni, femei, precum și imigranți evrei veniți din Etiopia, a reușit să devină al doliea partid ca importanță din Knesset, întrecând la numărul de voturi veteranul Partid al Muncii.

Lapid a reușit în negocierile pentru formarea noului guvern sub conducerea lui Netanyahu, să impună micșorarea substanțială a numărului de miniștri, trimiterea în opoziție a rabinilor ultraortodocși, care deveniseră în două ultimele decenii aliații naturali ai Likudului, de asemenea a obținut o platformă de guvernare care include reforme ale învățământului, ale recrutării în armată, încurajarea emancipării economice a evreilor ultraortodocși și arabilor,construirea de locuințe publice, restrângeri ale privilegiilor oligarhilor și ale unor mari sindicate. În negocierile pentru formarea guvernului Lapid a fost aliat temporar cu noul și energicul lider al fracțiunii național-religioase Bayit Yehudi („Vatra evreiască”), Naftali Bennet. În cele din urmă s-au ivit numeroase divergențe între Lapid de o parte și tabăra conservatoare condusă de premierul Netanyahu și partidele Likud, Bayit Yehudi și Israel Beitenu. În decembrie 2014 a fost demis din guvern de către primul ministru Netanyahu, împreună cu ministrul justiției și lidera partidului Hatnuá, Tzipi Livni. Partidele lor au fost astfel silite să se alăture opoziției, până la alegerile parlamentare anticipate care au avut loc în martie 2015. Dupa alegeri Netanyahu a format o noua coaliție de centru-dreapta, cu participarea partidelor clericale. Lapid a fost nevoit să ramână în opoziție.


Cărți[modificare | modificare sursă]

Yair Lapid a scris zece cărți.

  • 2010 - Zihronot aharéy motí' - Amintiri de după moartea mea - povestea vieții lui Yossef (Tommy) Lapid

Legături externe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b חה"כ יאיר לפיד (în ebraică), Knesset 
  2. ^ Yair Lapid, Encyclopædia Britannica Online, accesat în