Helmut Kohl

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Helmut Kohl

Helmut Josef Michael Kohl (n. 3 aprilie 1930, Ludwigshafen) este un politician creștin-democrat german (CDU), cancelar al Republicii Federale Germania din 1982 până în 1998. Mandatul său de cancelar a durat 17 ani, cu doi ani mai mult decât cel al lui Konrad Adenauer.

Cariera politică[modificare | modificare sursă]

În 1959 a fost ales deputat în parlamentul regional (Landtag) al landului federal german Renania-Palatinat (Rheinland-Pfalz), apoi a fost ales ca parlamentar în Bundestag. Se afirmă drept vicepreședinte și apoi președinte al partidului CDU. Între 1969-1976 a fost prim-ministru al landului Renania-Palatinat.

În 1969 a devenit vicepreședinte al CDU, iar în 1973 a devenit președinte al CDU.

Între 1969-1982 CDU s-a aflat în opoziție. Cei mai proeminenți lideri ai opoziției au devenit prim-miniștri din partea CDU (printre care și H. Kohl), respectiv CSU.

În 1976 a candidat fără succes la funcția de cancelar.

În 1982 H. Kohl preia cancelariatul de la Helmut Schmidt (SPD).

Politica externă[modificare | modificare sursă]

Helmut Kohl a continuat drumul reconcilierii franco-germane începute de cancelarul Adenauer și de președintele Charles de Gaulle. La 22 septembrie 1984 a avut loc o întâlnire între cancelarul Kohl și François Mitterrand pe locul bătăliei de la Verdun. Cei doi s-au recules împreună în cimitirul soldaților căzuți la Verdun. Fotografia celor doi politicieni ținându-se de mână a făcut înconjurul lumii și a devenit un simbol al reconcilierii franco-germane.[1] Pe Kohl și Mitterrand i-a legat o prietenie personală. Cei doi au pus în practică proiectul televiziunii comune ARTE. Continuarea procesului unificării europene, concretizat în Tratatul de la Maastricht, a fost pus pe seama strânsei colaborări între Kohl și Mitterand.

Kohl încercat să evite divizările interne ale partidului cu privire la politica față de țările din răsărit (Ostpolitik), în primul rând față de RDG.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ WDR, Galerie foto pe tema prieteniei franco-germane


Predecesor:
Helmut Schmidt (SPD)
Cancelar al Germaniei
1 octombrie 198227 octombrie 1998

Succesor:
Gerhard Schröder (SPD)