Wikipedia:Cafenea/Arhivă/2008/mai

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Arhiva Cafenelei
Nu scrieți mesaje în arhivă pentru că probabil nu vor fi citite.
Dacă doriți să continuați aici o discuție arhivată, copiați fragmentul care vă interesează, introduceți-l la sfârșitul paginii Wikipedia:Cafenea și scrieți mesajul acolo.

Se copiaza in continuare de la Wikipedia...[modificare sursă]

Site-ul turisminbanat.ro copiaza articolele de la wikipedia fara sa mentioneze de Wikipedia, http://turisminbanat.ro/index.php?option=com_content&task=view&id=371&Itemid=666 . Unele articole sunt versiuni mai vechi ale unor articole la care am lucrat între timp. Majoritatea sunt copy/paste-uri de la noi.--—RaduTrifan 1 martie 2008 12:48 (EET)

Pare că sunt timișoreni și nu au o adresă de e-mail de contact – nu încerci să le dai tu un telefon luni-marți? --Gutza DD+ 1 martie 2008 15:21 (EET)
Vă rog nu arhivați această secțiune, problema nu a fost rezolvată. --Gutza DD+ 18 martie 2008 13:57 (EET)

nu cumva cineva a făcut articole de pe acel site pe Wikipedia și nu invers? --89.37.205.15 23 aprilie 2008 22:28 (EEST)

Ha,ha... Asta a fost tare! :)) Wikipedia a apărut în 2003, iar acel website a apărut acum câteva luni. Cum ar fi posibil?? :)) -- Firilăcroco  Mesaj 3 mai 2008 17:38 (EEST)
Din punct de vedere tehnic nu ar fi imposibil, dar mi se pare foarte improbabil. Trebuie să mă urnesc să le dau un telefon, nu am văzut altfel de date de contact... --Gutza DD+ 3 mai 2008 18:05 (EEST)

M-am urnit, dar n-am avut ce să dovedesc -- materialul respectiv nu este copiat de la Wikipedia (sau cel puțin eu n-am găsit de unde). Dacă găsește cineva ceva copiat, dați-mi de știre și am să-i sun. --Gutza DD+ 12 mai 2008 14:00 (EEST)


Conținutul a fost preluat din articolele despre localitățile acestea:

Mulțumesc pentru efort GEO, nu era necesar să compilezi o listă atât de lungă. Am crezut că raportul inițial se referea chiar la articolul despre județul Timiș, iar materialul respectiv nu era copiat de la noi, din câte mi-am putut da seama. Nu mă uitasem la articolele despre orașe -- acum că mi-ai atras atenția am văzut, aveți dreptate. --Gutza DD+ 12 mai 2008 19:46 (EEST)
Am sunat dar cred că am vorbit cu mama webmaster-ului. :-) O să încerc din nou mâine. --Gutza DD+ 12 mai 2008 19:49 (EEST)
Am greșit, nu era casă particulară -- am sunat din nou astăzi și am vorbit cu persoana de contact. I-am trimis lista de mai sus (foarte bine că ai compilat-o până la urmă, GEO, fiindcă omul mi-a zis că nu poate fi vorba decât de un articol copiat accidental, cine știe cum -- a fost foarte bine că am avut lista la îndemână). În tot cazul, vedem cum evoluează situația. --Gutza DD+ 13 mai 2008 12:51 (EEST)
Am vorbit din nou la telefon -- omul a fost foarte rezonabil și cooperant, a recunoscut că materialele sunt copiate și m-a asigurat că vor include notița de licență. Îl cred. --Gutza DD+ 13 mai 2008 13:15 (EEST)
Rezolvat Rezolvat, pare că au rectificat -- am luat prin sondaj patru-cinci articole și pare să fie în regulă. Vă rog raportați ce probleme mai vedeți, dacă mai vedeți. --Gutza DD+ 14 mai 2008 00:39 (EEST)

Traducere germană[modificare sursă]

Am nevoie de ajutor la o mică traducere. Sarah Connor a fost nevoită să cânte imnul național al Germaniei. Ea a iscat o mare controversă cântând "Brüh im Lichte dieses Glückes" în loc de "Blüh im Glanze dieses Glückes". Poate cineva să traducă cât mai corect posibil ambele propoziții? Blüh im Glanze dieses Glückes e ceva în genul "Înflorește în strălucirea acestei fericiri".- Lucian 1 mai 2008 12:06 (EEST)

În limba germană Lichte și Glanze sunt suvbstantive, lumină, respectiv strălucire. Sensul în limba română este redat mai bine de adjective, respectiv înflorește luminat vs. înflorește strălucit. Este o gafă evidentă. --Turbojet 1 mai 2008 12:45 (EEST)
Da, dar gafa majoră nu este la substantiv. Ci la verb. Cum a cântat ea (am găsit la en:wiki) că sună ceva de genul arzi in lumina acestei fericiri ceea ce e o gafa enormă. Totuși, încă aștept o traducere cât mai apropiată. - Lucian 1 mai 2008 12:56 (EEST)
A da, mi-a scăpat "r"-ul. Scuze! :) --Turbojet 1 mai 2008 13:02 (EEST)

Verbul german "brühen" însemană "a fierbe", (sens învechit) și, ca sens actual, "a opări". Deci, traducerea ar fi: "Fierbi/opărăște-te în strălucirea acestei fericiri". Cam neplăcut pentru un imn....--Miehs 1 mai 2008 15:48 (EEST)

Mersi:d- Lucian 1 mai 2008 16:10 (EEST)

Boți pentru greșeli gramaticale?[modificare sursă]

M-am gândit să contribui la inițiativa de curățenie. După ce am corectat forma greșită "cunoștiință/cunoștiințe" pe mai multe pagini, m-am gândit că un bot ar putea foarte bine să facă treaba asta. Mi-ar plăcea să încerc să creez un bot (încă nu știu cum, dar mă informez. Am oarecare cunoștințe/aptitudini rudimentare când vine vorba de programare). Întrebarea ar fi, există deja boți care se ocupă de așa ceva? Și dacă nu, este vreun motiv puternic împotrivă? GreenSprite 2 mai 2008 12:58 (EEST)

Salut această propunere. Am mai deschis și eu subiectul ceva vreme în urmă și dacă-mi aduc bine aminte nu au existat obiecții (atâta că n-am avut eu timp să mă și implic în a scrie codul). În măsura în care nu apar obiecții nici de data asta și îți este la îndemână PHP ți-aș recomanda să te uiți la SxWiki. --Gutza DD+ 2 mai 2008 13:01 (EEST)
Înainte era Utilizator:RadufanBot care se ocupa de aceste lucruri, dar acum nu știu dacă mai funcționează deoarece operatorul s-a retras din proiect. În privința codului ți-aș recomanda C++-ul, după exemplul pywikipedia (vezi link-ul). E ușor de folosit și dacă modifici codul astfel încât să caute formele cuvintelor frecvent greșite, botul e gata. Succes! -- Firilăcroco  Mesaj 2 mai 2008 15:57 (EEST)
Nu știu ca RaduFanBot să fi operat corecții ortografice sau gramaticale, dar e posibil să mă înșel. RaduFan folosea AWB, care suportă plugin-uri, e open-source și e scris în C#. pywiki e scris în Python, nu în C++, dar este într-adevăr o bibliotecă matură (mai matură decât SxWiki pe care l-am recomandat eu). Nu recomand scrierea de la zero a codului, dar dacă asta vrei să faci poți să începi de aici: mw:API. --Gutza DD+ 2 mai 2008 16:17 (EEST)
Nu știu încă sigur ce o să folosesc, dar Python pare un limbaj mai prietenos pentru începători. Hotărârea o s-o iau în principiu după ușurința cu care găsesc documentație utilă pentru un limbaj sau altul (în contextul boți wikipedia, evident). Mă apuc săptămâna viitoare și sper că nu m-am înhămat la ceva ce nu pot duce. Mulțumesc de sprijin :) GreenSprite 2 mai 2008 18:40 (EEST)
Uite chiar acum mă uitam la modificările recente și mă gândeam că ar fi bun un bot care să corecteze spre ex. „nici o” în „nicio”.
Pythonul, nu știu de ce, mi se pare că seamănă cu PHP-ul, care nu e greu chiar de loc. Sper să îți iasă ;) -- Firilăcroco  Mesaj 2 mai 2008 18:44 (EEST)
GreenSprite, te rog ține cont de următoarele:
 1. Odată ce ai codul, va trebui să îl execuți folosind contul unui robot, vezi Wikipedia:Bot/Cereri de aprobare
 2. Va trebui să supui atenției comunității în mod exhaustiv toate tipurile de modificări pe care dorești să le faci înainte de a le face. Un exemplu bun a dat Firilacroco mai sus: nu se înlocuiește peste tot "nici o" cu "nicio", așa cum nu se înlocuiește peste tot "o dată" cu "odată".
Știu că procesul pare un pic stângaci, dar asta asigură că vei obține cele mai bune rezultate pe care le poți obține. --Gutza DD+ 2 mai 2008 18:58 (EEST)
Gutza, te asigur că o să citesc și o să respect toate procedurile. Ultimul lucru pe care l-aș vrea e să creez probleme. Doar o întrebare, în ce cazuri nu se înlocuiește "nici o" cu "nicio"? Știu care e diferența (semantică) dintre "odată" și "o dată", dar mi se pare că e o situație diferita la "nici o/nicio" (adică gramatica veche versus asta nouă). Sau greșesc?
Firilăcroco, cică PHP a fost influențat de Python într-adevăr, dar eu nu am experiență cu niciunul așa că nu prea contează. Tot de la zero încep. E bine dacă zici că-s ușoare. GreenSprite 2 mai 2008 19:49 (EEST)
Ambele sunt ușoare, dar la PHP găsești mai ușor suport pe-aici, din câte știu (însă e drept că vorbesc dintr-un punct de vedere subiectiv, știu foarte bine PHP și sunt nul cu Python). "Câinele nu e nici o insectă și nici un arbore, e un mamifer". Un exemplu mai nuanțat este diferența dintre "nu am nicio portocală" și "nici o portocală nu a fost stoarsă pentru acest suc", în a doua variantă implicându-se "nici o singură portocală". --Gutza DD+ 2 mai 2008 20:09 (EEST)
Te referi cumva la cazurile când e articol și numeral (asta ca funcție morfologică)? -- Firilăcroco  Mesaj 2 mai 2008 20:39 (EEST) Am înțeles :). În al doilea exemplu „nici” are valoarea morfologică de adverb. -- Firilăcroco  Mesaj 2 mai 2008 20:45 (EEST)
Primul exemplu e clar. Dar nu cred că înțeleg bine diferența dintre cele doua cantități nule de portocale :) Adică la fel de bine (sau mă rog, ușor forțat) poți zice "Nu am nici [măcar] o singură portocală". Deși bănuiesc că o fi vorba de adverb în primul caz și numeral în al doilea. Oricum, am înțeles că e nevoie de ambele forme, deci nu putem folosi boți pentru așa ceva. Trebuie să mă pun la punct cu noua gramatică. GreenSprite 2 mai 2008 20:59 (EEST)
În al doilea exemplu e adverb. Am găsit și „sursa de încredere” - Ortografia limbii române care zice așa: „În Octombrie 2005, Academia Română impune scrierea într-un cuvânt ale "niciunul, niciuna, niciun, nicio" — după modelul: "vreunul, vreuna, vreo, vreun"; Excepție făcându-se atunci când "nici" are valoare de adverb sau conjuncție (v. mai jos).” -- Firilăcroco  Mesaj 2 mai 2008 21:02 (EEST)
Bine punctat GreenSprite, chiar asta e nuanța pe care am înțeles-o și eu: dacă intenția este de a spune "nici măcar o singură portocală" atunci se scrie separat; dacă intenția e pur și simplu de a informa că mulțimea portocalelor folosite este vidă atunci se scrie legat. A avut AdiJapan o serie de schimburi cu dl. Pruteanu pe tema asta pe http://www.pruteanu.ro/, poate le găsiți.
P.S. Uite: [1]. --Gutza DD+ 2 mai 2008 21:11 (EEST)

În afară de faptul că după noile reguli „nici un” se scrie legat sau separat în funcție de sens, mai există un motiv pentru care „corectarea” nu trebuie făcută nici cu un robot dar nici manual: forma legată nu a fost acceptată de toți autorii și există încă publicații în care se scrie dezlegat peste tot. Ca urmare contribuitorii de la Wikipedia au libertatea de a alege forma care le convine, la fel ca în cazul grafiei cu î sau â. Tot așa se pune problema în toate cazurile cînd există în uz mai multe feluri de a scrie același cuvînt (nivele/niveluri, coperte/coperți, tranzistori/tranzistoare etc). Tot variabile sînt și locuțiunile „o dată cu” și „o dată ce”, chiar dacă nu au sensuri multiple. — AdiJapan 3 mai 2008 20:45 (EEST)

Am notat. O să mă limitez la ce e evident greșit în toate cazurile (de exemplu, "noștrii"). O să vă țin la curent cu tot ce fac pentru început. Gutza, mulțumesc de link, am înțeles în sfârșit.GreenSprite 4 mai 2008 16:40 (EEST)
Dar totusi, daca o greseala este intentionata (un citat de exemplu - acestea trebuie copiate in tocmai), cum oprim robotul sa nu le "corecteze"? diego_pmc 13 mai 2008 21:12 (EEST)

Doar o opinie: nu mi se pare deștept sa lași un bot să își facă de cap pe nici un site. Mai degrabă, aș recomanda să scrii un program local, care să facă corectarea pe calculatorul tău local (și aici nu pot să mă abțin: Perl a fost inventat în mod special pentru așa ceva!) și apoi tu personal să pui textul modificat pe pagina respectivă. Avantajul este că ai o șansă în plus să vezi și să faci controlul calității, atunci când modifici ceva. 35.9.58.23 16 mai 2008 16:06 (EEST)Spartanscl 16 mai 2008 16:09 (EEST)spartanscl

rugaminte[modificare sursă]

Cum pot să scriu pe o pagină un articol mai mic despre ceea ce vreau să scriu si să îi fac lângă o trimitere către sursa principală? Pe Wikipedia din engleză există comanda {main|xxxxxx}, la cea din română am încercat și cu main și principal dar tot nu merge vă rog să mă ajutați, mulțumesc. --By2tza 2 mai 2008 17:01 (EEST)

{{Articol principal|xxxxxx}} --Turbojet 2 mai 2008 17:13 (EEST)
Ți-am corectat eu în articol. -- Firilăcroco  Mesaj 2 mai 2008 18:40 (EEST)

finalizarea auditului[modificare sursă]

Îmi trebuie ceva despre finalizarea auditului.ṣtie cineva unde găsesc? Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de 89.37.75.131 (discuție • contribuții).

Știe căsuța „căutare” din stânga paginii. --Turbojet 3 mai 2008 11:35 (EEST)

Licență[modificare sursă]

Am găsit un text sub licența PUBLIC DOCUMENTATION LICENSE. Am citit-o și se pare că permite distribuirea modificată sau nemodificată a textului cu condiția menționării autorului original. Întrebarea mea este dacă această licență este compatibilă cu GNU FDL și dacă pot folosi text sub această licență nemodificat în articolele mele. -- Petru Dimitriu Hristos a înviat! 3 mai 2008 17:25 (EEST)

Da, nicio problemă. --Gutza DD+ 3 mai 2008 17:31 (EEST)


Oops[modificare sursă]

Am făcut o mică greșeală în articolul [2]. La referința 19, pe acolo. Ar putea cineva s-o repare? Alecsdaniel 3 mai 2008 19:08 (EEST)

Rezolvat Rezolvat, dar vezi că mai sunt niște referințe greșite și generează o eroare: „Cite error: Invalid <ref> tag; no text was provided for refs named vogue”, datorită faptului că nu ai pus decât <ref name="vogue" />, dar nu și referința în sine. -- Firilăcroco  Mesaj 3 mai 2008 19:23 (EEST)
Eu am pus paranteza aia în plus, la un test. De fapt era un <cr> în plus, care strica referința. --Turbojet 3 mai 2008 19:34 (EEST)
Multumesc!Alecsdaniel 3 mai 2008 20:25 (EEST)

Format recenzie[modificare sursă]

Ar putea cineva care se pricepe să arunce o privire la Format:Rec și Format:Recenzie. Eu le-am tradus din engleză (w:en:Template:PR și w:en:Template:Peer review), dar legăturile care ar trebui să funcționeze au dispărut.

De asemenea aș vrea să vă întreb ce părere aveți despre acest format (și despre introducerea recenziei obligatorii) și pe Wp:Ro. -- Firilăcroco  Mesaj 3 mai 2008 20:53 (EEST)

Care este scopul acestui format? Pesemne ați scos accidental ceva important traducându-l.  Remigiu  zi-mi ceva  4 mai 2008 00:24 (EEST)
Da, de departe trebuie tradusă și documentația (care e, de altfel, scurtuță). Foarte bună idee, d-le Firilă, felicitări! Nu uitați și legăturile interlinguale, măcar cu paginile corespondente în limba engleză. (impy4ever 4 mai 2008 00:29 (EEST))

utilizarea aliniamentului "justified"[modificare sursă]

consider că articolele (și implicit și wikipedia.org per ansamblu) ar arăta mult mai bine și mai profesionist dacă ar fi utilizată alinierea de tip justified. de multe ori un detaliu aparent neînsemnat are consecințe enorme. propunerea mea se înscrie în această categorie. Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de 92.82.51.199 (discuție • contribuții).

Sunt multe motive pentru care este preferabilă alinierea la stânga; unul dintre cele mai importante este lizibilitatea, dar altul este chiar aspectul paginii: în cele mai multe situații alinierea forțată la ambele capete produce într-adevăr o impresie de ordine la prima vedere, însă în rarele ocazii atipice în care se creează spații mari între cuvinte, efectul estetic este falimentar. În plus, revin, independent de felul în care arată pagina în ansamblu, lizibilitatea are mult de suferit în cazul alinierii forțate, pentru că ochiul nu mai are ancore la capetele de rând. Pentru un document tipărit, în special atunci când fie paginile sunt mici, fie paragrafele sunt scurte, aceasta nu este o problemă semnificativă fiindcă există ancore sus-jos, acest rol jucându-l fie capetele paginilor fie capetele paragrafului în curs; la un document on-line nu există capete de pagină (doar capete de articol), iar paragrafele nu sunt neapărat suficient de scurte încât să se preteze o astfel de soluție. --Gutza DD+ 4 mai 2008 01:22 (EEST)
Să mor de râs. După ce am scris mesajul de mai sus am constatat că de fapt textul chiar este justified în pagini. Din câte știu se recomandă peste tot să nu se folosească această aliniere decât în condițiile pe care le-am expus mai sus, dar iată că "the powers that be" au luat deja decizia contrară. Oh well. --Gutza DD+ 4 mai 2008 01:26 (EEST)
Ia mergeți puțin la preferințele mele (sus, da?), dați clic (stânga, cum „care”?) pe tabul diverse (la coada șirului de taburi... aaașa, acolo!) și, după gust, activați sau dezactivați opțiunea Aliniază sfârșiturile rândurilor executând clic (tot stânga, firește...) pe căsuța din stânga textului (da, aia pătrată cu semnul √, vedeți că știți?). Mai frumos nici că se putea, no! :) --Alex:D 4 mai 2008 02:29 (EEST)
Sweet, l-am dezactivat. Omul cât trăiește învață, mulțumesc Alex! Asta explică și comportamentul diferit între ce vedeam eu și ce vedea utilizatorul anonim: pentru utilizatorii anonimi opțiunea este implicit dezactivată (ceea ce e de altfel logic, conform cu explicația de mai sus). --Gutza DD+ 4 mai 2008 02:50 (EEST)

Romi-Țigani[modificare sursă]

Este incorect sa folosim termenul "țigani" in loc de "romi" in articole, cand ne referim la minoritarii nostri? Cf. DEX, "rom" este un cuvant tiganesc, imprumutat de limba romana, care are echivalentul "țigan". Personal, am auzit de "romi" numai dupa Revolutie, inainte erau țigani. Nu e problema mea ca poate "țigan" are si o nuanta peiorativa. AMDATi 4 mai 2008 12:30 (EEST)

Problema pe care am văzut-o „pe teren”, când am avut șansa să stau între mulți inși de atare etnie (vorbesc de ei în mediul lor specific), e că unii se jignesc când aud țigan, cunoscând nuanța de „ațigan” (cum se zicea în vechime, adică „nu-l atinge” în greacă). Nu am văzut niciunul care să se supere când îl faci „rom” (apropo, rrom se scrie în transliterarea limbii lor, dar în română se scrie cu un singur „r”, vezi DEX). De pildă, în Conservator se practică și mai eufemisticul „román” (accent pe „a”, tocmai ca în denumirea latinilor de odinioară) și chiar și românii muzicieni se mai supără dacă zici pe șleau, țigan. Curios e că am întâlnit și țigani care se mândresc când le zici țigani, de parcă le-ai recunoaște și respecta adevărata identitate. Am văzut că asociațiile constituite de ei umblă să impună „rom” (cu câți „r”, asta e altă discuție). Țigan e mult mai răspândit, rom e mai aproape de a fi neutru – iată un conflict între două politici Wikipedia. Ce ne facem? Ce zic domnii administratori? (impy4ever 4 mai 2008 12:55 (EEST))
Probabil că cei care folosesc grafia "Rrom" ar trebui să scrie și Țțigan, spre a fi consecvenți.--Miehs 4 mai 2008 15:56 (EEST)
Părerea mea este că trebuie folosită forma cea mai frecventă din sursele serioase. În limbajul curent spunem într-adevăr țigani, dar în publicațiile care discută aspectele sociale, lingvistice, culturale etc. ale acestei etnii apare mai frecvent forma romi (sau rromi). Aceeași formă este preferată în majoritate de ei înșiși. Forma țigani tinde să devină populară, familiară sau chiar peiorativă. Într-o lucrare științifică așa cum se dorește Wikipedia cred că tebuie evitați termenii cu conotații negative. — AdiJapan 4 mai 2008 21:17 (EEST)
Am „gogălit”, și am găsit o mulțime, dar sursele „serioase” încep din pagina 2 încolo, iar cea mai... 240 de comentarii... no comment :) --Turbojet 4 mai 2008 22:18 (EEST)
Să mori de râs, nu alta (la articolul ăla). Tanti aia o dă cu autoidentificarea țiganilor... Nici eu nu mă identific ca "romen", da asta nu-i împiedică pe italieni să ne zică așa pentru a nu ne amesteca cu locuitorii Romei. Mie mie se pare că atâta timp cât în dex poate fi folosit fără probleme, atâta timp cât se evită folosirea lui în construcții peiorative. Dacă sunt oameni cărora nu le convine, să folosească termenul de "rom" în articolele scrise de ei.--Strainu (Диckуциe)   4 mai 2008 23:39 (EEST)
Conform doamnei respective (din sursa cea mai...), termenul "țigan" de fapt nici nu se refera la etnia "romilor", ci este folosit peiorativ pentru oameni cu apucaturi gresite, indiferent de rasa/etnie. Dar probabil ca doamna, in calitate de presedinte al Centrului Rromilor "Amare Rromentza", nu e chiar impartiala in acest subiect. La 1856 au fost dezrobiti tiganii, nu romii, asta daca discutam de sursele mai vechi, nu astea "corecte politic" mai noi. In sfarsit, eu o sa scriu de acum "țigan", si vedem ce iese. AMDATi 4 mai 2008 23:49 (EEST)
 • Mă scandalizează tonul zeflemist al unor surse mediatice, ca și al unor utilizatori din Wp. referitor la cetățenii români de etnie romă (mă refer și la un anume serial foarte popular, de la un post de TV, în care romii vorbesc caraghios, se comportă caraghios, sunt "șmecheri" și lipsiți de gust, etc., ceea ce ne dă nouă, majoritarilor, satisfacția că suntem mai reușiți, mai deștepți, mai culți, mai cu gusturi alese). Nu ne vom emancipa, nu vom deveni un popor liberal, cu mentalitate europeană, până ce nu ne vom dezbara de acest rasism imbecil, până nu vom începe să gândim și să ne exprimăm politically correct, să ne respectăm vecinul și modul lui de viață. Etnia romă și-a ales acest nume - este dreptul ei și obligația noastră de a-l respecta, scutidu-i de străduințele noastre da a-i învăța care-i numele lor corect. Alex F. 6 mai 2008 01:29 (EEST)
Dupa cum spuneam si pe pagina de discutii a articolului respectiv, endonimul a fost intotdeauna r[r]omi si este atestat in scris in primii ani ai secolului XX. Dublarea facultativa a "r"-ului este, din cate inteleg, un indiciu fonetic pentru diferenta de cantitate pe care limba romana oricum nu o face. Sigur, putem continua sa folosim exonimul tigani, doar ca el este perceput ca peiorativ de macar o parte a etniei. Situatia nu e cu nimic diferita de cea a endonimului român, practic necunoscut si nefolosit de straini pana la sfarsitul secolului XIX. Vad ca AMDATi este grabit sa scrie tigani, probabil ca ar trebui sa scriem si valahi (blachi?, olahi?) in loc de români. Plinul cel tanar 6 mai 2008 10:14 (EEST)

Germanii nu se simt jigniți când li se aplică exonimele german sau neamț, deși ei folosesc endonimul deutsch. De ce țiganii se bucuă de alt tratament? (À propos, nici endonim și nici exonim nu apar în DEX, dar țigan da.) Iar faptul că în definiția cuvântului "țigan" din DEX apare și: "3. Epitet dat unei persoane cu apucături rele" nu justifică nefolosirea cuvântului. Și cuvântul "țăran" e folosit adesea peiorativ (nu fii țăran....). Dacă și țăranii ar ridica obiecții similare am ajunge la sintagma "Răscoala fermierilor din 1907". Sau, plecând de la observația lui AMDATI că "La 1856 au fost dezrobiti tiganii, nu romii," ar putea rezulta concluzia absurdă că în timp ce țiganii sunt liberi de mult, romii sunt încă robi. --Miehs 6 mai 2008 10:50 (EEST)

Rom exista si in DEX si in dictionarul de sinonime. Este sinonim cu tigan deci nu exista ambiguitate semantica. Singura intrebare care se pune este care termen il folosim. Aceasta nu priveste germanii, pentru simplul motiv ca "deutsch" nu a fost preluat in romana si nici nu exista vreo tendinta in acest sens. Exista intr-adevar o tendinta in cazul "neerlandez", termenul aparand in lucrari de specialitate mai noi in locul lui "olandez" considerat fie gresit fie "imprecis". Plinul cel tanar 6 mai 2008 11:09 (EEST)
Țăran și fermier nu sunt sinonime perfecte, spre deosebire de rrom și țigan. În mod normal, nu aș ține partea cuvântului politically correct. Dar în cazul ăsta, mi se pare că unii argumentează folosirea cuvântului țigan în enciclopedie ca fiind corectă numai ca să poată strecura o mică înțepătură subtilă, prin folosirea lui, acestei etnii. Nu aș fi zis asta dacă nu observam tonul zeflemitor pe care îl menționa și Alex F. Personal, nu cred că e nimic rău să-l numești țigan pe cel care știi sigur că nu are nimic împotrivă, într-un context neoficial. Dar într-o enciclopedie care se dorește a fi serioasă, obiectivă și neutră, mi se pare normal să folosești termenul care nu cauzează probleme. Dacă chiar nu ai intenția să jignești, de ce să nu faci tot posibilul să o arăți, când e așa simplu? --Urzică 6 mai 2008 13:12 (EEST)

Daca tot ma acuzati de ironii, luati de-aici.

Eu propun interzicerea cuvantului ungur pe wikipedia din aceleasi "motive" prezentate pentru tigan. De fapt, hai sa luam dictionarul de sinonime, sa impartim limba in grupuri de sinonime si sa alegem din fiecare grup cel mai "politically correct" termen, iar pe restul sa le aruncam la gunoi. Ce ziceti?--Strainu (Диckуциe)   6 mai 2008 18:56 (EEST)

P.S.: Puteti sari peste replica de mai sus daca incercati sa gasiti un sens logic discutiei, era special pentru cei care nu se obosesc sa incerce sa inteleaga ce spune lumea inainte de a posta da cu parul.--Strainu (Диckуциe)   6 mai 2008 19:06 (EEST)

 • Este incorect să folosești orice termen, cu intenția de a denigra o intreagă categorie socială ! Și aici vreau să atrag atenția că ne legăm la cap când nu ne doare, pentru avantaje politice meschine. Termenul fie el rom, rrom, sau țigan, se referă mai ales la un anumit comportament și/sau statut social, nu există trăsături fizice definitorii, dacă reușești să privești mai departe de lungul nasului! Personal, cred că tonul face discuția, și aroganța nu duce decât la dezbinare și ură !

Spartanscl 16 mai 2008 16:27 (EEST)


Problematica denumirii unor grupuri umane (sau de alta natura ) este destul de complexa. Ce facem cu "justificarile" de mai jos..: 1)Se emite "Ordonanta de urgenta" pri care se schimba denumirile astfel : franci->gali->germani->bulgari..etc.

       sau 

2)pina in 1995 pe planeta PAMANT existau ...si tigani.Romii au aparut abia dupa acest an.DECI CEI DE PESTE 13 ANI SUNT INCA TIGANI.

  E CAM COMPLICAT NU ?

UTILIZATOR:ROTAR

Categorii[modificare sursă]

Am constatat că există mii de Categorii, pe care nici nu ai cum să le citești pe toate, atunci când trebuie să alegi una sau mai multe pentru un articol. Propun ca aceste categorii să fie grupate într-un sistem arborescent, similar cu cel din Clasificarea Zecimală Universală, care să facă posibilă regăsirea lor cu ușruință. --Miehs 4 mai 2008 15:56 (EEST)

Sunt total de acord cu propunerea. Se pierde foarte mult timp pentru căutarea categoriilor în care poți include un articol. -- Firilăcroco  Mesaj 4 mai 2008 16:43 (EEST)

M-aș oferi să fac un „sub-arbore” cu ce și unde ar trebui să se găsească în categoria Muzică (Categorie:CZU-78), unde e "jalea jalei" (cum e și în multe alte părți). Dar până apar conținuturile, vom avea multe categorii goale. Dacă se trezește cineva să le șteargă? Și oricum, mereu, în orice domeniu există și foarte multe categorii falimentare, imposibil de încadrat sau care nu ilustrează cum trebuie titlul prin ceea ce se include în ele. Mai sunt și alte probleme, dar am văzut că la capitolul ăsta suferă până și Wikipedia engleză. (Nu alta, n-ar fi rău să încetăm a suferi noi înaintea lor.) Totuși, dacă mă apuc de treabă, unde ar trebui „plantat” puietul meu? (impy4ever 4 mai 2008 17:40 (EEST))

Wikipedia:Sortarea categoriilor? Alte păreri? -- Firilăcroco  Mesaj 4 mai 2008 17:48 (EEST)
Există Arborele categoriilor--defy_the_wind 4 mai 2008 18:13 (EEST)
Oricum, nu e acel lucru la care m-am gândit eu. Adică aici trebuie să ai un cuvânt cheie bine definit după ca că poți găsi ce vrei. -- Firilăcroco  Mesaj 4 mai 2008 18:21 (EEST)
Categoriile se creează în mod natural, pe măsură ca apar articole noi. Nu prea are sens să creezi o mulțime de categorii vide. Și chiar cu arbori, sub-arbori, tot e nevoie de cuvinte cheie. Cine scrie un articol serios, știe să-l și adauge în categoria potrivită. Și dacă omite ceva, se poate corecta ușor. Utilizatorii fără experiență...mă îndoiesc că vor sta să caute prea multe categorii. Eu mă gândeam doar că e un efort inutil, să creezi ceva ce deja există. Plus că va fi greu să ții listele la zi, apar mereu modificări, nu le poți anticipa pe toate.--defy_the_wind 4 mai 2008 19:23 (EEST)
Eu folosesc și Special:Prefixindex, „Categorie”. Exemplu: „Avio”. Apoi mă duc la un articol dintr-o categorie găsită, unde de obicei sunt și alte categorii. --Turbojet 4 mai 2008 19:28 (EEST)
O încercare de centralizare este la Wikipedia:Răsfoire, (pentru categorii) și la Format:Pagina principală/Sumar (pentru articole). GEO 5 mai 2008 00:05 (EEST)

FC Dinamo[modificare sursă]

Sunt niste injuraturi urate in acest articol. Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de 86.120.142.88 (discuție • contribuții).

Rezolvat Rezolvat Semiprotejat. --Turbojet 5 mai 2008 00:08 (EEST)

Numar modificari[modificare sursă]

La ora actuala se arata max. 500 din ultimele modificari (aceasta inseamna modificarile acumulate in cca o jumatate de zi). Comenzile "arata modificarile in ultimele 1-30 zile" nu functioneaza. Cum le putem totusi vedea ? Multumiri. Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de 88.65.61.192 (discuție • contribuții).

Dacă ați comutat pe „500” (probabil ați comutat) apăsați pe „500 mai vechi” ș.a.m.d. --Turbojet 5 mai 2008 10:19 (EEST)
Multumesc, dar - din pacate - nu gasesc nicaieri comanda "500 mai vechi". Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de 88.67.212.101 (discuție • contribuții).
Sus și jos apare după ce apăsați pe „500”:
(Ultimele | Primele) Vezi (500 mai noi) (500 mai vechi) (20 | 50 | 100 | 250 | 500). --Turbojet 5 mai 2008 10:36 (EEST)
Pentru operațiuni automate vă recomand să vă uitați aici în loc să procesați lista de schimbări recente în HTML: mw:API. --Gutza DD+ 5 mai 2008 12:20 (EEST)

Limba moldovenească[modificare sursă]

Ce mesaj să-i pun lui 86.70.54.127? A modificat articolul RM schimbând limba română în limba moldovenească. //  GikÜ  vorbe  fapte  / de unde vin / marți, 6 mai 2008, 21:16 (ora României și RM)

Eu zic să numeri până la 10 și apoi să găsești niște surse care să combată faptul că UE și onorabilul Lazăr Comănescu, pe atunci negociator al României la UE au acceptat denumirea care te supără. --Turbojet 6 mai 2008 23:52 (EEST)
Are foarte mare dreptate ... în România se vorbește limba română iar în Republica Moldova limba moldovenească ... --89.37.205.15 11 mai 2008 21:29 (EEST)
Mea culpa ... credeam că se vorbește doar rusește sau românește ! Spartanscl 16 mai 2008 16:45 (EEST)spartanscl

Descrierea propriului site comercial este permisă?[modificare sursă]

Bună ziua,

Mă interesează dacă este permisă descrierea unui site comerical pe Wikipedia. Mulțumesc. 86.120.150.40 7 mai 2008 13:33 (EEST)

Vedeți Wikipedia:Notabilitate și Wikipedia:Surse. Apreciem curtoazia de a întreba înainte de a face -- citiți materialele pe care vi le-am indicat și judecați Dvs. dacă site-ul Dvs. poate fi acceptabil. --Gutza DD+ 7 mai 2008 13:38 (EEST)

buna..Ce Este Wikipedia[modificare sursă]

buna!sunt vlad..vreau sa stiu daca chiar toate datele despre toate chestiile sunt scrise de voi..dak da sunt impresionat...e super..Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de Kuky (discuție • contribuții).

Iată o întrebare despre Wikipedia, prin urmare nu ar trebui mutată din Cafenea în trivia (vorbesc serios). Salutare și ție, Vlade! Da, e timpul să fii impresionat, pentru că tot ce poți vedea cu ochii pe Wikipedia (nu numai la cea de limba română) și în toate prooiectele-surori este scris de voluntari, cei mai mulți dintre ei fiind înregistrați ca utilizatori. Dacă îți place ideea site-ului și te pricepi bine într-un subiect (și ești dispus să faci muncă de documentare), atunci te poți alătura nouă. Iar cu ocazia asta poți vedea și cum funcționează infrastructura proiectului :) Numai bine! (impy4ever 7 mai 2008 17:06 (EEST))

SALUT la toata lumea![modificare sursă]

re all..sunt nou..de azi am contul..multumesc! :*:*Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de Kuky (discuție • contribuții).

Salut și ție. Să folosești contul sănătos și să dai câ mai multor cititori ocazia să se bucure de ccontribuțiile tale! (impy4ever 7 mai 2008 17:09 (EEST))

Nume utilizator[modificare sursă]

a apărut un utilizator Utilizator:Entlinkt stöhnt laut beim Scheissen!‎ care se traduce în română "Entlinkt geme tare când se cacă!". Presupun că ar trebui mătrășit până nu murdărește Wikipedia.--Miehs 7 mai 2008 17:15 (EEST)

De acord. =))=)) Scuzați-mă că râd dar nu mă pot abține! -- Firilăcroco  Mesaj 7 mai 2008 17:21 (EEST)
Rezolvat Rezolvat --Gutza DD+ 7 mai 2008 17:55 (EEST)

Puteți crea articolul[modificare sursă]

Nu știu de ce am senzația că multe din așa-numitele „teste” se datorează următoarei situații: un utilizator dorește să se documenteze asupra unui subiect. Pune subiectul la „căutare” și dă „Salt”. Dacă subiectul nu există ajunge la pagina „Wikipedia nu are încă un articol referitor la...” sau la „Rezultatele căutării”. Imediat vede: „Puteți crea articolul” și mulți pot înțelege că dialogul continuă, respectiv că prin el pot cere crearea articolului. Deschid pagina și fac o cerere de creare dând din nou cuvintele cheie, sau o propoziție despre. Apoi salvează, crezând că expediază această cerere.

Pentru a evita scenariul de mai sus, poate că în loc de „Puteți crea articolul” ar fi mai bine de spus „Puteți scrie dv. înșivă un articol despre acest subiect”, care l-ar lămuri de la început și nu i-ar da speranțe deșarte. Și poate ar micșora numărul paginilor de acest fel. --Turbojet 7 mai 2008 20:13 (EEST)

Merită încercat -- scenariul sună plauzibil. --Gutza DD+ 7 mai 2008 20:34 (EEST)

en.Template:Globalize[modificare sursă]

Cum se traduce mesajul din {{globalize}}? Cred că acest format ar putea să fie foarte util pentru a indica aceste articole, care prezintă punctul de vedere doar al românilor sau moldovenilor.  Remigiu  zi-mi ceva  7 mai 2008 22:00 (EEST)

Eu aș traduce așa: "Acest articol sau secțiune reprezintă în principal viziunea XYZ asupra acestui subiect și nu neapărat felul în care este perceput acesta la nivel mondial. Vă rugăm îmbunătățiți acest articol sau discutați acest aspect pe pagina de discuție.". E cam alambicat, sigur s-ar putea găsi o formulare mai simplă, dar în lipsă de altceva ar fi acceptabilă și asta. --Gutza DD+ 7 mai 2008 22:29 (EEST)

Istorie confuză[modificare sursă]

Ar putea vreun administrator să vadă ce-i de făcut la FCU Politehnica Timișoara? (istorie). Un anonim (sau poate mai mulți) a scris obscenități și nimeni nu le rezolvase la moment. //  GikÜ  vorbe  fapte  / de unde vin / miercuri, 7 mai 2008, 23:25 (ora României și RM)

Rezolvat Rezolvat. Orice user o putea face, nu era nevoie de drepturi de administrare pentru asta. --Turbojet 7 mai 2008 23:36 (EEST)
Vorba e că după ce anonimul în cauză a vandalizat articolul, acesta din urmă a mai fost dezvoltat. Am dat și eu rv, dar se pare că am pierdut informația introdusă de Marius D. //  GikÜ  vorbe  fapte  / de unde vin / miercuri, 7 mai 2008, 23:57 (ora României și RM)

Istoricul modificărilor:

 • 194.67.219.180 a completat
 • 81.181.70.15 a vandalizat
 • Marius Deaconu a actualizat caseta
 • 79.114.81.96 a dat revert la vandalisme
 • Giku a dat revert la 79.114.81.96, refăcând vandalismele (!)
 • Turbojet a dat revert la versiunea de după 194.67.219.180
 • Turbojet a refăcut caseta actualizată.

Nu există conținut pierdut. --Turbojet 8 mai 2008 00:15 (EEST)

Ora pe glob[modificare sursă]

Cum se calculeaza ora pe glob? Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de 79.117.29.242 (discuție • contribuții).

Se învață în școală la materia astronomie. Gata calculat, găsiți la fus orar. --Turbojet 8 mai 2008 10:10 (EEST)
Se învață și la geografie dacă stau bine să mă gândesc. -- Firilăcroco  Mesaj 8 mai 2008 14:55 (EEST)

Formate Subiecte, din nou[modificare sursă]

Pentru că Wars încă odată a considerat modificările mele ale formatelor „sale” „vandalism” (exemplu aici) și nu vrea să între în discuție, aș vrea să știu ce se păre altor utilizatori. Am vandalizat? Formatele micșorabile apar așa rău? Nu e nimic bun că corectez și legăturile în aceste formate încercând să le fac mai utile?  Remigiu  zi-mi ceva  8 mai 2008 09:35 (EEST)

Nici nu se pune problema ca modificările respective să fie considerate vandalizare -- poți să nu fii de acord cu modificările respective ca opinie personală, dar nu să le califici drept vandalizare. Personal prefer formatul lui Remigiu. --Gutza DD+ 8 mai 2008 11:32 (EEST)

cum?[modificare sursă]

cum intru pe paginile voastre? Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de Sili (discuție • contribuții).

Vedeți Ajutor în coloana din stânga. --Turbojet 8 mai 2008 18:34 (EEST)

cine?[modificare sursă]

cine ne raspunde noua la cafenea cand intrebam ceava? Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de Sili (discuție • contribuții).

Oricine :) --Turbojet 8 mai 2008 18:58 (EEST)

Un admin, vă rog![modificare sursă]

Dezabaterea pentru ca articolul Începuturile tramvaiului orădean cred că s-a încheiat. A expirat și timpul destinat ei precum și utilizatorii care să voteze ( :( ). Astfel, rog un admin să încheie discuția, fie un răspuns negativ, fie un răspuns pozitiv, dar să o încheie. Dacă mai merge vreun regulament pe-aici...Ar trebui limitate aceste dezbateri pentru o mai mare obiectivitate și o mai mare tragere de inimă a autorilor pentru a schimba eventualele greșeli...Părerea mea...--Marius Ștefan 8 mai 2008 20:19 (EEST)

S-a hotărât un moratoriu privind declararea AC :( --Turbojet 8 mai 2008 21:22 (EEST)

Mesajele de avertizare[modificare sursă]

Am observat că nu îmi apare nici un utilizator pe pagina cu diversele mesaje de avertizare, după ce șterg „testele” . Cred că asta se întâmplă numai la pagini nou create. Știe cineva de ce și cum se poate rezolva? --Alex:D 8 mai 2008 21:41 (EEST)

Cred ca nu te-ai exprimat foarte clar. Ce utilizator sa apara? Cu ce ocazie sa "stergi testele"? Ce anume sa se poata rezolva? -- Jokes Free4Me 9 mai 2008 14:16 (EEST)
Alex:D se referă la problemele administratorilor. Când un administrator șterge o aiureală de pagină, numită în jargonul de aici „test”, ca să nu i se spună „tâmpenie”, îi apare o listă cu cele mai comune mesaje de avertizare, gata aranjate, de exemplu {{subst:test1|pagina ștearsă}} --~~~~, pe care le poate lua cu copy și pune în pagina de discuții a „vinovatului”. Ei, problema administratorilor este că nu apare tocmai „vinovatul”, adică un link spre userul care a creat-o sau spre IP-ul de pe care a fost creată. Ca urmare, administratorul trebuie să se uite în jurnalul de ștergeri, iar dacă are ghinion și conținutul paginii șterse e mai lung de două rânduri trebuie să apese chiar „recuperează” pentru a vedea istoricul modificărilor și a avea acces la un link unde să poată pune avertismentul. Din ce am explicat mai sus ar rezulta și ce ar dori Alex:D și ceilalți administratori. --Turbojet 9 mai 2008 14:32 (EEST)
Presupun că problema e legată de logica internă MediaWiki. Atunci când dai un revert, e clar cărui utilizator ai dat revert și codul propagă mai departe informația asta în pagina următoare în care ai ocazia să selectezi mesajul de avertizare. Atunci când ștergi un articol există (de regulă) mai mulți contribuitori -- MediaWiki nu "știe" cine e responsabil pentru acel articol și atunci nu propagă niciun nume de utilizator (sau IP) mai departe. E doar o presupunere, dar cred că e destul de plauzibilă. --Gutza DD+ 9 mai 2008 14:39 (EEST)
Desigur că MediaWiki nu poate decide automat, că nu cel ce a pus un „șr” trebuie avertizat. Propunerea ar fi ca sub de lista de mesaje să apară și istoricul modificărilor paginii șterse. Sigur că istoricul poate fi accesat înainte de ștergere, dar atunci incomoditatea e tot aia. --Turbojet 9 mai 2008 15:04 (EEST)
Interesantă evoluție a softului (chestia cu lista de formate). Dar pentru a ușura munca eu preferam să fac invers: după ce reperam vandalismul, întâi verificam pagina de discuții, ca să văd dacă respectivul nu a mai fost avertizat deja, și abia apoi ștergeam vandalismul (dacă era vorba de o pagină nou creată). --Vlad|-> 12 mai 2008 21:47 (EEST)

Salut de bun gasit.[modificare sursă]

Ma numesc G. SALAJAN. Cautam "Pietre semipretioase". Asa am ajuns la Wikipedia. Am ramas impresionat si as dori sa ma implic in proiectele voastre. Mai intai caut sa ma dezmeticesc pe aici. Nici nu stiu cum si cu ce sa incep. Sper sa gasesc intelegere si poate putin ajutor mi-ar fi de mare folos. Va zic tuturor "BUN GASIT!" (sper ca voi sti unde sa caut un eventual raspuns) Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de Salajan (discuție • contribuții).

Bun venit! Puteți începe de la materialele care v-au fost indicate în mesajul de bun venit. --Gutza DD+ 9 mai 2008 11:28 (EEST)

cum inserez o imagine intr-un articol[modificare sursă]

Am descoerit Wikipedis de curand si vreau sa inserez imagini recente din satul unde m-am nascut, dar nu stiu cum. Poate ma puteti ajuta. Multumesc! Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de Crdnn irina (discuție • contribuții).

Wikipedia:Imagini este ceea de ce aveți nevoie. Vizitați și Wikipedia:Bun venit și Wikipedia:Cum scriu un articol. Succes! //  GikÜ  vorbe  fapte  / de unde vin / sâmbătă, 10 mai 2008, 17:46 (ora României și RM)

Sistemul metric[modificare sursă]

Salutare, vreau să trec articolele astea: Saturn V, Astronava Apollo, Modulul de comandă/service Apollo în sistemul metric. Ce părere aveți? --Bekuletz|Lasă mesaj 10 mai 2008 22:03 (EEST)

De acord, însă profit de discuție pentru a prezenta o problemă. Fie valoarea de 9,200 ft/s. Cum trebuie tradusă? Deoarece 1 ft = 0,3048 m, ar părea că 2804,16 m/s. Ținând cont că 9200 înseamnă „n-a spus nici 9100, nici 9300, deci valoarea probabilă se găsește între 9150 și 9250” rezultă că în sistemul metric valoarea probabilă este între 2788,92 și 2819,40 m/s. Se poate lua orice valoare din interval, astfel încât să nu se sugereze o precizie mai mare decât cea din textul original. Aici se poate pune 2800 m/s. Și așa cu toate cifrele care nu reprezintă velori certe, cum sunt dimensiunile. Bănuiesc că în calitate de politehnist puteți decide cum trebuie făcut la fiecare cifră. Evident, această „prelucrare” duce la o pierdere de precizie (o creștere a „entropiei informaționale”), care este un argument contra. Pe de altă parte, cred că majoritatea cititorilor ro:wp nu sunt familiarizați cu unitățile anglo-saxone, așa că susțin conversia. --Turbojet 10 mai 2008 23:25 (EEST)
Susțin punctul de vedere al lui Turbojet. Este necesar ca în transformarea valorilor nu trebuie să apară o precizie mai mare decât cea inițială. Afil 11 mai 2008 04:08 (EEST)

Sortarea articolelor[modificare sursă]

Ridic din nou problema sortării articolelor și a faptului că programul de sortare al Wikipediei introduce toate diacriticele la sfârșitul alfabetului (după litera Z). Pentru a se ajunge la o sortare cu ordonarea literelor uzuală în limba română (unde, de exemplu litera Ș urmează după S și înainte de T) există posibilitatea utilizării comenzii DEFAULTSORT, în care literele cu diacritice sunt înlocuite cu succesiunea literei respective fără și cu semnul diacritic. De exemplu în comanda DEFAULTSORT litera Ș se înlocuiești cu succesiunea SȘ. Aceasta se poate face atât la începutul cât și la sfârșitul cuvântului. Rezultatul este o sortare corectă. Este metoda pe care am adoptat-o pentru sortarea numelor râurilor din România, în curs de definitivare.Afil 11 mai 2008 04:08 (EEST)

Felicitari pentru solutia gasita. Parerea mea este ca aceasta informatie ar trebui mentionata in mai multe locuri "oficiale", de exemplu la Wikipedia:Categorii, Ajutor:DEFAULTSORT (si la altele de acelasi gen)... -- Jokes Free4Me 13 mai 2008 12:30 (EEST)

Articole de tradus din limba română[modificare sursă]

Există o categorie Articole de tradus din limba română și un format corespunzător. Are sens să existe un asemenea format? În principiu orice articol se poate traduce în alte limbi. Iar dacă este vorba despre o recomandare, există cineva care s-ar gândi să caute această categorie?.Afil 11 mai 2008 04:28 (EEST)

O descoperire care ar trebui să figureze și pe Wikipedia, cred[modificare sursă]

Am găsit între înregistrările proiectului Cylinder Preservation and Digitization (care se ocupă de circa 7000 de cilindri Edison, din 1890 până în 1929) o înregistrare a „Marșului de întâmpinare”! Cum acolo nu sunt trecute date, i-am trimis mai devreme un e-mail curatorului colecției și i-am tradus ce se zice pe-acolo în română. Nu ar trebui să importăm înregistrarea (fișierele descrise ca Unedited 24-bit wav file sunt în domeniul public, se spune pe site) la Wikipedia sau Commons și s-o încadrăm în articolele despre însemnele României? Mi se pare ceva prețios. Vreun cunoscător de limba rusă cu urechi ascuțite (pentru că e foarte stricată înregistrarea) poate să-mi spună ce se vorbește la capătul înregistrării? Mulțumesc frumos. (impy4ever 11 mai 2008 12:16 (EEST))

La capătul cărei înregistrări? Acolo sunt multe. Dacă ați putea să mi-o trimiteți pe e-mail să o ascult în liniște, ar fi perfect. //  GikÜ  vorbe  fapte  / de unde vin / duminică, 11 mai 2008, 12:28 (ora României și RM)

Vai, așa ceva numai eu puteam să uit! :) Iată aici. Puteți asculta stream, descărca MP3 (licențiat) sau WAV (nelicențiat). Totuși, MP3-ul se aude ceva mai bine (e restaurat de ei). (impy4ever 11 mai 2008 12:34 (EEST))

Bine, lăsați pe mine. //  GikÜ  vorbe  fapte  / de unde vin / duminică, 11 mai 2008, 12:53 (ora României și RM)
Trebuia să mă aștept... Browser-ul meu iarăși m-a dus de nas. Eram pe la 90 % descărcare a fișierului MP3, când îmi afișează o fereastră de discuție ce afișa o eroare. Acum, când accesez [3], îmi arată Connect failed. Să mă scuzați, aș fi vrut să ajut, dar... asta e. Gikü. 195.138.107.15 11 mai 2008 13:08 (EEST)
Nici mie nu-mi merge acum site-ul lor, probabil fac mentenanța sau ceva (am mai pățit-o). Dacă puteți reveni în câteva ore sau mâine, v-aș fi foarte recunoscător! (impy4ever 11 mai 2008 13:41 (EEST))
Tot acolo am depistat și eu o înregistrare în limba română, care deja se află la commons: Image:Cilindru de ceara - Romania.ogg. Le-am explicat ce zice interpretul la început și ei au adăugat informațiile într-un timp relativ scurt, cu mulțumiri. Trebuie să mai săpăm prin acea arhivă, cine știe peste ce mai dăm? --Alex:D 11 mai 2008 13:44 (EEST)
Acuma încerc și eu să filtrez din zgomot, dar merge foarte greu... La început nu disting decât "Dăm onor!" și mai dă două comenzi (ultima sună a germană, zău!). Dacă e o înregistrare făcută în România, singurul eveniment la care mă duce gândul în acest moment este vizita familiei imperiale ruse la Constanța, în 1914 (Vezi filmare la ANF). Dar, iarăși, bucata ultimă în limba rusă nu pare a avea legătură cu Marșul (se aude altfel). --Alex:D 11 mai 2008 15:48 (EEST)

Deocamdată am reușit să obțin așa ceva:


Tonurile înalte s-au pierdut parțial la filtrare. --Alex:D 11 mai 2008 16:12 (EEST)

Da. Eu i-am tradus-o curatorului site-ului din următoarele: „Pentru onor, drepți! Capul la dreapta!”, iar la capăt, „Bine, băieți, bine!”. Cât despre cea în rusă, taică-meu, dac-a înțeles vreo două cuvinte, nu mai mult. Acuma, din experiența mea, un cilindru de la 1910 nu sună atât de rău, ci numai unul cam din perioada 1888-1902. Am găsit puțini cilindri de la 1910 atât de avariați, ceea ce ar da o primă sugestie: ori e mai vechi, ori a fost păstrat... în fund (scuzați expresia). Am să aflu mai multe săptămâna asta sau cealaltă, când fac o vizită la Muzeul Militar, deja mi-am făcut un fel de programare.
Mai interesant e, dacă ascult cu atenție, că partea în rusă pare să aibă în fundal o muzică de pian (sau orchestră de coarde?), ca la un vodevil, ca la o operetă, știu și eu? (impy4ever 11 mai 2008 17:40 (EEST))
Partea rusă sună altfel (e mai înfundată) și credeam la un moment dat că bărbatul hohotește, dar sunt vorbe. La final se aude și o voce de femeie, însă nu am distins limba. Cilindrii de ceară sunt cu atât mai uzați cu cât au fost ascultați de mai multe ori. În plus se adaugă condițiile improprii de stocare (apare praful în striații și chiar mucegaiuri distrugătoare). Îți recomand cu căldură acest site irene.lbl.gov. Acolo ai printre exemple un cilindru din 1912 cu melodia "Just Before the Battle, Mother", ca să vezi cât de prăfuit e și ce au putut scoate din el cu cea mai avansată tehnică de restaurare la ora actuală. --Alex:D 11 mai 2008 19:26 (EEST)
Cred c-ar fi important de găsit compozitorul și anul creării acestui marș. S-ar putea să ne ajute. --Alex:D 11 mai 2008 21:16 (EEST)
Păi, de acord. Se spune, de regulă, că e anonim („plasture” folosit adesea atunci unde sunt mai mulți presupuși autori sau unde e un autor minor sau incomod – așa pățiseră romanțele lui Ion Mânzatu „Manzatti”, devenite anonime, dar așa a pățit și muzica de film scrisă de Phoenix, nu?), dar probabil că un pic de studiu dă roade mai precise de atât. I se spune Marșul nr. 1, nr. 2, nr. 5, se confundă numerele ca la „Dansurile ungare” de Brahms... Spuneam că am să mă întâlnesc în ceva timp cu cineva de la Muzeul Militar, anume un expert în practicile militare antebelice. El ne poate îndruma după comenzile date, mai întâi (de pildă, „capul la dreapta” a ieșit din uz de multe decenii). Am să-ntreb și la Conservator, nu-i vorbă. (impy4ever 11 mai 2008 21:29 (EEST))
Întreabă și de protocol: în ce împrejurări se intona acest marș? --Alex:D 11 mai 2008 22:34 (EEST)

Comune[modificare sursă]

Bună, am o întrebare referitoare la comunele din România: care este sursa datelor privind suprafața acestora, unde se pot verifica acestea. Cu mulțumiri--Mendo 12 mai 2008 12:55 (EEST)

Dacă suprafețele nu au fost găsite într-o carte anume, atunci ele au fost luate probabil din datele indicate pe site-urile consiliilor județene sau de pe http://www.ghidulprimariilor.ro . --Alex:D 12 mai 2008 13:09 (EEST)

Problema este că INSSE-ul nu are o bază centralizată cu aceste date, iar în articole nu sunt trecute sursele de inspirație. Mă gândeam că poate-poate există vreo carte sau publicație cu aceste date.--Mendo 12 mai 2008 13:25 (EEST)

Ai putea sa-l intrebi pe autorul articolelor, sa vezi de unde a preluat datele... -- Jokes Free4Me 13 mai 2008 12:36 (EEST)


Are you ready?[modificare sursă]

Sunteți gata să treceți testul la wikiolism? //  GikÜ  vorbe  fapte  / luni, 12 mai 2008, 19:15 (ora României și RM)

Interesant...cred că sunt un wikiholic....:)--Marius Ștefan 12 mai 2008 19:19 (EEST)
În perioada mea de wikiholic am făcut testul la en.wiki (ăla cu checboxuri :D) și obținusem un pic peste 300... --Vlad|-> 12 mai 2008 21:50 (EEST)
Hm... Checkbox-uri sunt o idee foarte bună... Nu știu — refacerea testului la wikiolism este și tratată ca wikiolism?  Remigiu  zi-mi ceva  12 mai 2008 21:55 (EEST) Mulțumesc creatorului pentru o întrebare cu 15 puncte ^^
A da clar :D Erau întrebări în text de genul: ai observat erori în test? Le-ai corectat? Evident primeai puncte suplimentare dacă răspundeai cu Da la cele 2 întrebări! --Vlad|-> 12 mai 2008 22:05 (EEST)
(pt. Remigiu) Vedeți secțiunea Meta-întrebări. Acolo sunt unele aspecte legate de versiune automată, care, în urma unui lanț de întrebări, zice-se că există, dar de fapt la moment nu există. V-aș fi recunoscător dacă ați putea crea o versiune de acest gen. Hei! dar nu v-am văzut pe nimeni la Wikipedia:Test la wikiolism/Participanți! S-a iscat maladia sindromul lenei =UD ? //  GikÜ  vorbe  fapte  / luni, 12 mai 2008, 22:35 (ora României și RM)

O intrebare[modificare sursă]

As vrea sa va intrb ceva...Pe Wikipedia se gasesc subiecte necesare fiecarui asa zis musafir care acceseaza acest site,dar de obicei totul este incomplet,foarte rar intalnite subiecte bune,si-n ultimul rand faptul ca oricine poate scrie ce doreste...asta nu e bine...mai ganditiva la ceea ce scrieti... Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de 89.38.68.85 (discuție • contribuții).

Mulțumim mult pentru mesaj, vom fi mult mai atenți de-acum înainte. --Gutza DD+ 12 mai 2008 20:35 (EEST)
D-stră, d-le 89.38.68.85, ați putea colabora pentru a normaliza situația. //  GikÜ  vorbe  fapte  / luni, 12 mai 2008, 21:27 (ora României și RM)
După cum ați observat, aici poate scrie oricine — aceasta înseamnă că așteptăm și contribuțiile dvs.! E adevărat, Wikipedia suferă uneori de vandalism, dar avem și utilizatorii pasionați care scriu articole foarte bune despre diferite subiecte. Dacă sunteți foarte interesat de istorie, geografie, mitologie nordică, politică internațională sau altceva și vreți să vă împărtășiți cunoștințele cu ceilalți vă invităm să vă creați cont și să începeți munca împreună cu noi.  Remigiu  zi-mi ceva  12 mai 2008 22:01 (EEST)

Wikiștiri[modificare sursă]

Wikiștirile au rămas din nou fără administratori. Vă rog să găsiți o soluție pentru a împiedica eventualele vandalisme împotriva portalului. Succes. --141.19.230.38 13 mai 2008 16:27 (EEST)

Reuniunea Wikipediștilor, ultimele pregătiri[modificare sursă]

Bună ziua!

Pe 17 mai 2008 are loc cea de-a doua intalnire a wikipedistilor. Mai jos se afla detaliile vizavi de organizare:

Data: sâmbătă, 17 mai 2008

Loc de întâlnire: București - Intrarea în parcul Cismigiu din str. Știrbei Vodă

Ora întâlnirii: 12:00

Loc de desfășurare: Terasa Derbarcaderul din parcul Cișmigiu

Vremea: 20°C

Oricine este invitat să participe. Pentru asta, e necesar să se înscrie aici.

Al vostru coleg, FeodorBezuhov | Discuție 13 mai 2008 18:51 (EEST)

Este chiar necesar sa ne inscriem? Adica se fac rezervari sau ceva de felul asta? Oricum, felicit pe Feodor pentru initiativa. AMDATi 13 mai 2008 21:42 (EEST)
Nu e obligatoriu, dar în ideea de-a se ști din prealabil cine participă, pentru o mai bună organizare.--FeodorBezuhov | Discuție 13 mai 2008 21:56 (EEST)

cum_modific_titlul_unei_pagini[modificare sursă]

am scris Constitutia sloveniei in loc de Constitutia Sloveniei la titlul unei pagini si as vrea sa stiu cum o pot modifica. merci de ajutor. Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de Danielbaetelu (discuție • contribuții). -- Jokes Free4Me 14 mai 2008 11:27 (EEST)

Aveti in partea de sus a articolului un tab care va ajuta sa mutati pagina la un nou titlu: Articol, Discuție, Modifică pagina, istoric, Mutare. Este bine ca dupa o mutare clar justificata, sa verificati legaturile spre vechea denumire si sa le corectati. In cazul de fata, am corectat eu ambele probleme. -- Jokes Free4Me 14 mai 2008 11:27 (EEST)

Eu zic că tot se copiază de la Wikipedia[modificare sursă]

Încercați adresa asta: http://www.einformativ.ro/c/25/139/819/Dan_Andrei_Aldea . Apoi comparați ce-ați găsit cu evoluția articolului Dan Andrei Aldea de la Wikipedia română (cred că pe la vremea pe care o indic eu au copiat și dumnealor cu nerușinare materialul nostru). (impy4ever 14 mai 2008 14:56 (EEST))

Păi sigur că se copiază în continuare, ce credeai? Materialul este evident copiat, cine naiba pune titlu de secțiune "[modifică] bla bla"? :-) E copiat de neam prost, cu copy/paste (vezi și indicațiile de subsol care-s copiate de porc și lăsate acolo să atârne). Poți să le trimiți un e-mail, să le dai un telefon:
[informații confidențiale]

--Gutza DD+ 14 mai 2008 15:05 (EEST)

D-le Gutza, la Whois apare adresa programatorului site-ului, tocmai am vorbit cu el. Numărul de Cosmote cuprins în datele de mai sus e nealocat. În schimb, am trimis un e-mail la contactul site-ului (de pe pagina lor) și le-am spus cele de cuviință. Să vedem ce și cum. Poate că ar fi bine să camuflăm cele câteva date personale de mai sus, dacă cel la care trimit nu răspunde pentru conținuturi (deci, intereselor noastre). (impy4ever 14 mai 2008 15:57 (EEST))

Informația din whois este a persoanei responsabile de acel site -- că e programatorul, mama programatorului sau femeia de serviciu, asta e irelevant. --Gutza DD+ 14 mai 2008 15:58 (EEST)

Iată ce răspuns am primit pe calea „contactului”:

Buna ziua,

In primul rand imi exprim scuzele de rigoare!

Majoritatea articolelor noastre sunt trimise de catre utilizatori, intr-adevar nu am mai stat
sa ma uit la fiecare articol daca este copiat din alta parte.
Voi analiza fiecare articol in comparatie cu cele de pe Wikipedia si cu permisiunea dumneavoastra
voi specifica sursa Wikipedia.
Va multumesc pentru sesizare

Cu stima,
Krestel E. Melitta
Web administrator

E suficient? Nu ar trebui să-i spun omului să adauge la secțiunea lor de trimis articole o notiță referitoare la Wiki (și în general, la drepturile de autor)? Dar e îndeajuns să zică omul că e „de pe Wikipedia” și basta? (impy4ever 14 mai 2008 20:29 (EEST))

Notița standard se găsește la Wikipedia:Notiță licență, by all means indică-i-o și spune-i că în formatul ăla trebuie scrisă notița, cu trimiteri explicite atât către GNU FDL cât și către articolul de la Wikipedia care a fost copiat. Incidental vreau să-ți mulțumesc pentru efort, ești din câte știu primul care se implică în chestia asta, cel puțin în ultimul an (scuze anticipate dacă mă înșel). --Gutza DD+ 14 mai 2008 20:36 (EEST)

I-am prezentat persoanei un echivalent HTML pe care l-am făcut cu formatarea cea mai simplă cu putință a notiței, fără font, doar cu tag-ul <a>. Am cerut să facă și o modificare a paginii unde se trimit articole, în așa fel încât contribuitorii la site să fie atenționați la timp. Nu aveți de ce-mi mulțumi: tot incidental am ajuns și eu la măgărie, moment în care mi-am amintit de o discuție care s-a văzut multă vreme aici, la Cafenea. (impy4ever 15 mai 2008 00:42 (EEST))

Da, se copiază de pe Wikipedia și se va mai copia. Nu înțeleg de ce se dă atîta importanță acestei probleme, scopul Wikipediei era tocmai de a încuraja răspîndirea cunoașterii. Autorii textelor de pe Wikipedia sînt utilizatori anonimi, acele texte nu aparțin Fundației Wikimedia, care a primit doar dreptul să le publice de la autorii acestora.--MariusM 15 mai 2008 00:48 (EEST)
Vă contraziceți singur. Scopul Wikipedia este într-adevăr acela de a încuraja răspândirea informației, nu acela de a permite informației să fie reținută de unul sau altul sub fals copyright. Chestia cu proprietatea WMF este total superfluă, n-are-a face cu nimic din ce se discută aici. --Gutza DD+ 15 mai 2008 00:57 (EEST)

ce conditii trebuie indeplinite?[modificare sursă]

Salutari la toata lumea si multa admiratie pentru munca depusa. As avea o intrebare: am o colectie cu poze vechi ale unui oras din Romania, asa am postat cateva pe un site si am pus un link catre acele poze din Wikipedia, bine inteles ca a fost sters. Toate bune si frumoase am zis ca poate nu sunt reprezentative... dar cand am vizitat si restul linkurilor din Wikipedia dezamagire, chiar primul ducea la o pagina inexistenta... si am renuntat

Acum am facut o colectie din acele poze, vreu sa va intreb ce conditii trebuie sa indeplineasca pentru a avea un link la orasul respectiv?

mersi Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de 89.122.231.155 (discuție • contribuții).

Condițiile privind legăturile externe sunt enunțate aici, și sunt în esență cele privind sursele de încredere. Dacă imaginile sunt în domeniu public, le puteți încărca chiar pe Wikipedia (sau, mai bine, pe Commons), cu precizarea explicită a acestei licențe, de unde pot fi incluse ele însele în articol, ilustrându-l direct. --Andreidiscuție 14 mai 2008 16:20 (EEST)

ce mai trebuie sa fac pentru www.dracula-souvenirs.com[modificare sursă]

ce mai trebuie sa fac pentru www.dracula-souvenirs.com pentru a fi acceptat in Wikipedia in padina Dracula. mersi pentru sfaturi.

Practic nimic. Wikipedia nu e o colecție de linkuri, aici ele trebuie să fie cât mai puține și cât mai "oficiale". Nu e de mirare că site-ul dumneavoastră este eliminat constant din paginile wikipediei. --Alex:D 14 mai 2008 21:21 (EEST)

Rastalmaciri[modificare sursă]

Vreau sa supun judecatii comunitatii o "controversa": Intr-o discutie am dat un citat:

"Numeroase arhive militare și documente civile indică într-adevăr că unii evrei din Basarabia și Bucovina de Nord au participat la acțiuni anti-românești/pro-sovietice. După părerea unor istorici, numărul mare al acestor documente incriminatoare reflectă o realitate istorică: aceea că evreii din Basarabia și Bucovina de Nord ar fi fost anti-români." [4],

Am primit imediat de la dl Gutza raspunsul:

Asta trebuie să fie pusă într-un "best-of tweaking the truth" undeva. Citatul complet este "Unul dintre miturile dominante în istoriografia românească despre perioada 28 iunie – 3 iulie 1940, a fost acela că evreii din Basarabia și Bucovina de Nord s-au comportat cu lipsă de loialitate față de trupele române și administrația civilă în retragere. Această convingere, deși falsă, a fost folosită pentru a justifica acțiunile românești ulterioare împotriva evreilor. Numeroase arhive militare și documente civile indică într-adevăr că unii evrei din Basarabia și Bucovina de Nord au participat la acțiuni anti-românești/pro-sovietice. După părerea unor istorici, numărul mare al acestor documente incriminatoare reflectă o realitate istorică: aceea că evreii din Basarabia și Bucovina de Nord ar fi fost anti-români." Și continuă cu "O examinare critică a documentelor, însă, arată cu totul altceva...". --Gutza DD+

[5].

Pe scurt, ma acuza ca deformez intelesul acelei fraze, deoarece am scos-o din context. Cand i-am cerut sa retracteze, primesc urmatorul raspuns arogant, fara explicatii: [6].

Va rog sa va dati cu parerea, poate gresesc eu: isi pierde fraza intelesul daca e scoasa din context? Multumesc. AMDATi 15 mai 2008 04:27 (EEST)

Eu zic că da... pentru că privează cititorul de opinia cercetătorului de față, care este expusă înaintea și după citatul scurt. "După părerea unor istorici" se îndreaptă astfel către multor/majorității/tuturor, ca înțeles. --Alex:D 15 mai 2008 13:10 (EEST)
Pentru cine nu cunoaște contextul e ușor de înțeles de ce nu sesizează nuanța de-a dreptul grosolană a distorsionării citatului de mai sus. Citatele respective nu vin dintr-o sursă oarecare, ci din raportul Yad Vashem privitor la antisemitism. Pe lângă necesitatea de verificabilitate, indicarea surselor are rolul distinct și important de a indica poziția fiecărei părți într-o chestiune. Una e să emiți pur și simplu cele două fraze pe care le-a citat AMDATi în nume personal și cu totul altceva e să spui "conform raportului Yad Vashem, numeroare arhive militare etc etc", când de fapt raportul respectiv oglindea acolo opinia pe care tocmai urma s-o desființeze. Atenție, nu spun că raportul prezintă adevărul și că restul surselor (inclusiv istoricii pomeniți în raport) trebuie cenzurați/ignorați/puși la zid -- spun doar că citatele trebuie prezentate prin prisma spiritului a ce încearcă să transmită sursa respectivă, ceea ce evident nu e deloc cazul aici. --Gutza DD+ 15 mai 2008 13:32 (EEST)
Multumesc pentru raspunsuri, prezint scuze lui Gutza, desi raman la parerea mea privitor la text. Rog nu mai raspundeti, nu voi mai citi. AMDATi 16 mai 2008 03:17 (EEST)

NEW born[modificare sursă]

Am accesat site-ul de mai multe ori căutând pe google diferite articole până când astăzi curizitatea și timpul liber m-au convins să îl explorez. Dept să spun nu mă mai satur de el. Este ca o enciclopedie. Aș îndrăzni să propun un nou subiect de discuție legat de: Emil Cioran; nihilism; Nietzsche; Otto Weininger. Aștept rspunsWhooz me 15 mai 2008 15:36 (EEST)

Bun venit! Vedeți că ați șters din greșeală o secțiune când ați scris mesajul de mai sus. Puteți începe chiar dumneavoastră articolele respective dacă lipsesc (nu am verificat). Cereți ajutor pe această pagină dacă nu vă descurcați. --Gutza DD+ 15 mai 2008 15:40 (EEST)
Ne bucurăm că vă place și vă așteptăm să ajutați la dezvoltarea enciclopediei noastre, în domeniile care vă interesează și în care aveți acces la surse de documentare. Trebuie să vă atrag atenția că totuși Wikipedia nu este un forum de discuții, iar discuțiile de aici sunt doar despre articole și conținut, nu despre subiectele lor.--Andreidiscuție 15 mai 2008 15:43 (EEST)
Indraznesc sa va previn: in caz ca dupa o perioada de colaborare va hotarati sa nu mai contribuiti, si doriti sa va stergeti contributiile, acest ultim lucru se pare ca nu e chiar posibil. Vedeti discutia de mai jos, intitulata "Anulare contributii". Enegrea 15 mai 2008 19:48 (EEST)
M-ați pus la punct că m-am băgat în vorbă mai jos, dumneavoastră ce faceți aici? În altă ordine de idei, credeți că puteți anula o vânzare a doua zi după ce s-a efectuat plata? Sau că vă puteți lua înapoi donațiile către organizații non-profit? Este la mintea cocoșului că odată ce ați făcut niște contribuții sub o licență liberă nu vi le puteți lua înapoi, așa cum nici o invenție cedată domeniului public nu poate fi retrasă ulterior, și vezi și exemplele de mai sus. --Gutza DD+ 15 mai 2008 20:03 (EEST)
Aveti dreptate, asa este; cred ca totusi noii veniti pot fi preveniti de acest lucru mai in clar, deoarece acronime ca "GNU FDL" suna intimidant, nu sunt cunoscute, si noii veniti este posibil sa le ignore. AMDATi 15 mai 2008 20:23 (EEST)
Dacă sunteți de părere că informația nu este prezentată suficient de clar/vizibil sau nu reiese din paginile de ajutor ale proiectului, puteți scrie un eseu sau o pagină de ajutor în care să limpeziți cum stau lucrurile. În niciun caz nu este rezonabil să interpelăm fiecare nou venit cu astfel de avertismente. --Gutza DD+ 15 mai 2008 20:26 (EEST)

Certuri...[modificare sursă]

Aceste certuri nu cred că ajută cu nimic Wikipedia. De aceea prefer să nu mă implic în nicio discuție pe vreuna dintre aceste teme. NU are rost să vă certați atâta pentru nimic! E mult mai important să te înțelegi cu cei cu care colaborezi! Este doar un articol nevinovat, nu câștigați și nu pierdeți nimic dacă nu vă mai certați atâta pentru niște modificări. Asta este părerea mea personală — se va ajunge la o stare de tensiune dacă nu se liniștesc apele ... -- Firilăcroco  Mesaj 15 mai 2008 18:08 (EEST)

Ca un adaos, reamintesc că celei mai mari părți a utilizatorilor Wikipedia nu le pasă de verificabilitatea articolelor într-atât încât să plece wikipediști. //  GikÜ  vorbe  fapte  / joi, 15 mai 2008, 18:14 (ora României și RM)
Un apel pentru oricine vizitează această pagină: Lăsați vrajba deoparte! Fiți calmi! Hai să facem Wikipedia românească mai puternică! La lucru!


Foarte bine spus! (Drept dovadă că te-a citat și Gutză pe pagina lui de utilizator :) În ultimul timp mi-e și silă să deschid Modificări recente și să văd numai „Wikipedia:Reclamații”. Lăsați articolele așa și lucrați la altele care chiar au nevoie de îmbunătățiri. -- Firilăcroco  Mesaj 15 mai 2008 18:22 (EEST)
Aveti dreptate, aceste certuri nu ajuta wikipedia, mai ales ca sunt absolut inutile, deoarece anumite puncte de vedere vor avea mereu castig de cauza. Va cer scuze ca am contribuit la "umflarea" lor. AMDATi 15 mai 2008 20:20 (EEST)
Cel mai bine ar fi ca nimeni să nu mai răspundă cu mesaje care pot deriva discuția în altă direcție și anume cearta. Atunci totul va fi perfect.-- Firilăcroco  Mesaj 15 mai 2008 20:48 (EEST)
Cel mai bine ar fi dacă ne-am decide cu toții să respectăm regulile acestui proiect și să nu inventăm fiecare reguli personale. Abia atunci totul va fi perfect. Nu vreau să deschid o nouă ceartă, vreau doar să arăt cât de simplă e soluția -- la fel de simplă ca cea propusă de Firilacroco, dar măcar teoretic fezabilă. --Gutza DD+ 15 mai 2008 21:03 (EEST)
Dle Gutză, AMDATi, Dahn, Xerxes, câți ani aveți? V-ați comportat teribil! V-au dat clasă trei puști, niciunul mai mult de 15 ani!!! Adică ce? Noi lucrăm ca fraierii în timp ce voi vă certați ca și piticii de la grădiniță! Până aici! Dacă nu încetați, restul comunității vă va boicota opinia și Gutza va decădea...să vadă și el cum e să fie un simplu user!--Marius Ștefan 16 mai 2008 09:19 (EEST)

Anulare contributii[modificare sursă]

As dori sa imi sterg contributiile pe care le-am facut la acest proiect. Va rog sa ma sfatuiti in ce mod pot sa procedez. Multumesc. Enegrea 15 mai 2008 18:21 (EEST)

Dacă acele contribuții sunt bune, lăsați-le așa pentru că veți fi acuzat(ă) de vandalism. -- Firilăcroco  Mesaj 15 mai 2008 18:24 (EEST)
Nu sunt bune, nu respecta criteriile wikipedia de indicare a surselor. In anumite parti am folosit surse fara nici o verificabilitate. Plus ca e dorinta mea expresa de a fi sterse. Pentru cei care nu stiu, sunt userul AMDATi, acesta este un cont mai vechi al meu. Enegrea 15 mai 2008 18:40 (EEST)
Faptul că e dorința dumneavoastră expresă de a fi șterse este irelevant. În rest trebuie discutat de la caz la caz, în unele cazuri (e.g. matematică) nu este nevoie de surse extensive (pentru istoria matematicii însă este nevoie, de-asta spun că trebuie văzut de la caz la caz). --Gutza DD+ 15 mai 2008 18:42 (EEST)
Citez:„Faptul că e dorința dumneavoastră expresă de a fi șterse este irelevant.” Exista vreo regula care confirma afirmatia dvs? Multumesc. Enegrea 15 mai 2008 18:46 (EEST)
Pot să vă întorc întrebarea: există vreo regulă care mi-o infirmă? Dar am să vă răspund logic: ați ales să faceți contribuții sub licența GNU FDL. Ele pot fi (și au fost) distribuite pe diverse site-uri (ba mai mult, vor fi distribuite în continuare, teoretic la infinit). Ele poartă în continuare aceeași licență peste tot -- deci și la Wikipedia. Însă revin, dacă nu vă place raționamentul meu, căutați dumneavoastră o regulă care spune "dacă vrea, un autor poate să-și șteargă toate contribuțiile". --Gutza DD+ 15 mai 2008 18:49 (EEST)

Pai asta am intrebat, daca exista vreo regula care imi permite sa imi sterg contributiile. Daca nu stiti vreuna, nu inteleg de ce ati intervenit in discutie. Enegrea 15 mai 2008 18:53 (EEST)

Greșiți, eu nu am răspuns la acea replică, am răspuns la următoarea. --Gutza DD+ 15 mai 2008 19:05 (EEST)

Atunci revin "există vreo regulă care mi-o infirmă?". Exista? Ca eu nu stiu, de aceea intreb. Enegrea 15 mai 2008 19:32 (EEST)

Nu. Cea mai apropiată chestie este en:WP:RTV, vedeți acolo. --Gutza DD+ 15 mai 2008 19:38 (EEST)

Domnule AMDATi-Energea, am tăcut multă vreme la reacțiile Dvs., ciudate cel puțin, dar acum chiar mă simt nevoit să vă iau tare. Este cea mai mare lipsă de respect la adresa cititorilor (de colegii editori nici nu mai vorbesc) să cereți așa ceva. Wikipedia nu este un proiect care servește la demonstrarea capacității de dominare a utilizatorilor, nu e o ocazie de a ne expune marea noastră erudiție și de a ne permite oricând să facem cu (ceea ce se consideră a fi) ajutorul acordat cititorilor „uite banul, nu e banul”. Nu este un Masturbate-a-thon în care fiecare are un spațiu în care să se joace de-a puterea și cunoștințele, ci este exclusiv o ocazie de a ne dezvolta altruismul, de a ajuta cititorii și de a ne ajuta pe noi în ce privește toleranța, neutralitatea discursului pe care-l putem susține, concizia, capacitatea de analiză, obiectivarea, deci înțelegerea și punerea cogniției în serviciul unor idealuri mai înalte și mai puțin egocentrice. Dacă vreți să ne părăsiți, vă cer să o faceți în liniște, fără a vă victimiza sau autoflagela în public ca un om imatur. Trebuie însă să înțelegeți că în momentul în care ați fost primit în comunitate, s-a considerat că veniți dispus să vă sacrificați timpul (pentru a întocmi contribuții) și orgoliul (de a fi recunoscut sub un nume distinct, vizibil). Dacă Dvs. ați înțeles altfel, greșeala e a Dvs.; contribuțiile rămân la locul lor, fiind totuși o probă a ceea ce puteți face mai bun. Or, nu căutați ce puteți face mai rău acum, pentru că moneda e incomparabil mai mică; dacă nervii nu vă mai țin să lucrați la Wikipedia, aflați că ce ați scris deja e bun scris. Dacă ați crescut un copil pe care vreți să-l renegați, îi veți smulge și vinde mațele ca să recâștigați ce ați sacrificat? Nu, domnule, oricum nu vine timpul înapoi. Iar onoarea mai rău vi-o periclitați punând astfel problema. Un bărbat ține la onoarea sa. Ce ați adăugat la Wikipedia este donație, donațiile sunt retrase numai de personaje mârșave din literatura cu personaje reduse la extrem. Vă rog și vă cer în numele comunității să vă reevaluați poziția. Iar dacă plecați acum, tot țin să vă mulțumesc pentru contribuțiile pe care ni le-ați adus. Mulți cititori se vor bucura de ele! (impy4ever 15 mai 2008 20:27 (EEST))

Aveti dreptate, nu am citit la inceput regulile, si de fapt nici nu m-am gandit ca voi ajunge la asemenea gesturi. Multumesc pentru mesaj. AMDATi 16 mai 2008 03:22 (EEST)

STEMA ORAȘULUI BABENI[modificare sursă]

CUM POT SA PUN STEMA PE WIKIPEDIA ? Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de Cristina-maria radulescu (discuție • contribuții).

Vă rog să nu mai scrieți cu majuscule pentru că semnifică un ton ridicat. Vedeți Wikipedia:Imagini. -- Firilăcroco  Mesaj 15 mai 2008 21:35 (EEST)
V-am răspuns în pagina dumneavoastră de discuții.--Andreidiscuție 15 mai 2008 21:37 (EEST)


Modificare nume categorie[modificare sursă]

Am început articolul Ayurveda și am dorit să-l includ la categoria Medicină tradițională. Din păcate, această categorie nu există. Știu să o introduc. Problema este următoarea: Articole ca: Acupresură, Acupunctură, Reflexoterapie sunt incluse la categoria Medicină populară. Nu cumva ar fi mai bine ca această ultimă categorie să fie redenumită Medicină tradițională ? Sau poate ar fi mai bine să mutăm cele trei articole menționate la Medicină tradițională (bineînțeles după vom fi înființat această categorie) și să păstrăm, separat, și categoria:Medicină populară. În acest ultim caz, aș propune includerea acestor catregorii, devenite astfel sub-categorii, la categoria: Medicină alternativă.

Vă mulțumesc pentru atenție și îmi cer scuze că insist atât, dar țin foarte mult la Wikipedia și cred în puterea noastră de a o perfecta. Fără categorii, această mare enciclopedie ar fi o adevărată dezordine.

--Nicolae Coman 15 mai 2008 22:26 (EEST)

Eu sunt cu folclorul; și acolo avem aceeași bătaie de cap. În genere, este numit „tradițional” ceea ce se asociază cu folclorul. „Popular” este „tradiționalul” care a suferit impactul cu lumea orășenească și s-a standardizat, omogenizat într-o formă mult simplificată, adesea incompatibilă cu gândirea care a dat naștere vechii variante „tradiționale” (vedeți: muzică tradițională și muzică populară). Dar față de acestea două, tehnicile prost încadrate acupunctură și acupresură au fost cercetate amănunțit în Orient, chiar dacă știința vestică nu vrea să le adopte. Ele nu sunt nici muzică tradițională, nici populară, ci muzică cultă (clasică) asiatică. Nu s-au răspândit pe cale orală, ci dimpotrivă, au fost studiate în detaliu și s-au obținut pe cale empirică nenumărate rezultate. Eu le-aș încadra la medicină alternativă direct ori la o subcategorie a medicinei alternative, medicină alternativă orientală (sau cum să-i zicem?).
Dar rețete ale bunicii este mult mai sucit de încadrat. Având în vedere că a fost interwiki-echivalat cu englezescul folk medicine (proastă alegere), nu mai e nici cal, nici măgar. În primul rând, folk medicine e un fel de „leacuri din popor”, or bunica te învață adesea și cum să întreprinzi activități mult mai moderne ca nivel tehnologic. E clar că bunica se înscrie la „medicină populară”, iar folk medicine e „medicină tradițională” toată ziua. reflexoterapia ar trebui și ea distribuită la medicină tradițională, zic eu. Da, e cea mai bună ideea cu păstrarea „medicinei populare” și crearea categoriei „medicină tradițională”. Ar trebui explicat la Categorie:Medicină alternativă ce reprezintă fiecare, pentru ca alți contribuitori să facă diferența. (impy4ever 15 mai 2008 23:05 (EEST))
 • Acupunctura, reflexoterapia, etc. sunt ramuri recunoscute ale medicinei alternative (nu "trdițională" și nu "populară") recunoscută și ea, cam "pe ușa de serviciu" de medicina clasică, dar separată de ea. La ora actuală 100% din facultățile de medicină americane și-au deschis și o secție de medicină alternativă pentru că "are cerință" (aduce bani), deși majoritatea ministerelor sănătății din lume fac abstracție de ea și nu-i pretind autorizație de liberă-practică. Principala deosebire dintre cele două medicini este faptul că rezultatele medicinei alternative nu au fost dovedite experimental-stiințific. Deoarece a devenit o entitate recunoscută, noi nu mai avem libertatea să-i adăugăm ramuri noi, la bunul plac, suplimentar la cele recunoscute "oficial".
Medicina populară/medicina bunicii/folk medicine, etc. este nelimitată și poate cuprinde de la sfaturi din bătrâni pană la dansurile vrăjitorilor din Africa Centrală. Rezultă că articolul în discuție, Ayurveda aparține acestei ultime grupe. Conf. propunerii d. impy4ever în Wp. sunt necesare și suficiente două categorii: Categorie:Medicină și Categorie:Medicină alternativă. Folosirea numelui de "medicină populară" va duce la probleme de ambiguitate. Alex F. 18 mai 2008 01:20 (EEST)


Trag un semnal de alarmă[modificare sursă]

Avem articole despre lucruri complicate, ca Turbină cu gaz, dar nu avem articole despre lucrurile de zi cu zi: vedeți Creion, Mamifer (!!!!) și Animal (!!!) . Concluziile le trageți singuri... -- Petru Dimitriu Hristos a înviat! 16 mai 2008 11:21 (EEST)

Domnule, nu sunt numai acestea trei. În mod sigur trebuie construite diverse proiecte (chiar proiectul Proiect:Noțiuni de zi cu zi, n-ar fi un nume rău) și aplicate grade de prioritate în paginile de discuții ale articolelor suferinde sau măcar crearea unor cioturi pentru ce nu există. (impy4ever 16 mai 2008 11:35 (EEST))
E o idee foarte bună crearea unui proiect dar nu sunt sigur că se va bucura de prea mulți contribuitori... Acum mă apuc. -- Petru Dimitriu Hristos a înviat! 16 mai 2008 13:01 (EEST)
Nu m-ar mira să aibă succes -- o spun ca pe o încurajare, chiar cred că este o idee bună. --Gutza DD+ 16 mai 2008 13:06 (EEST)
Nu mă înțelegeți greșit dar în unele cazuri nu prea ai ce scrie (de ex. creion — ce poți scrie despre creion în afară ce perioada când a fost folosit și din ce este compus?) Adică sunt subiecte la care chiar nu ai ce material să scrii ...-- Firilăcroco  Mesaj 16 mai 2008 14:07 (EEST)
La creion poți spune tipurile de creioane, modul de fabricare, efectul în cultura populară, etc. -- Petru Dimitriu Hristos a înviat! 16 mai 2008 14:21 (EEST)

A little help: Ecser[modificare sursă]

Am primit acest mesaj pe pagina mea de discuții -- dacă are cineva plăcere... --Gutza DD+ 16 mai 2008 13:15 (EEST)


Salut! Jeu sînt un unguresc Wikipedia editor, numele meu este Norbert Kiss. I'm very proud of my village and I would like to read about it in a lot of langauges. I translated already it into 10 languages, but I can't speak Romanian so well (nu vorbesc bine, numai puțin...). Could you help me. My village's English page is this: Ecser. Could you translate the page of Ecser into Romanian? Then just link the side into the English version and I will see it, or you could write me, when it is ready. My hungarian Wikipedia side is: My profile.

Thank you! Norbert

Mă ocup eu.:D- Lucian 16 mai 2008 17:14 (EEST)

Am și eu o problemă cu notorietatea[modificare sursă]

Astăzi, am descoperit că, în cadrul wikipedia a fost creat un articol despre Oana Pușcatu. Am fost foarte încântat când am văzut, dar, totuși articolul este propus pentru ștergere rapidă pe motiv de lipsă de notorietate. Îmi pare rău să vă spun asta, dar articolul are destulă notorietate încât să existe la wikipedia. Conform normelor en:wiki, după care ar trebui să ne mulăm, ultimii finaliști ai concursului Megastar ar trebui să aibă articole wikipedia, indiferent de cariera pre sau post concurs. Postul de televiziune Prima TV are o acoperire de 87 de procente în mediul urban ..adica peste 55% din populația României, adică peste 10.000.000 persoane au avut posibilitatea de a urmări concursul/concurenții. La en:wiki, fiecare concurent finalist al American Idol are un articol, indiferent dacă și-a continuat cariera de după concurs sau nu. Exemple: Jason Castro, iar cel mai concludent : Chikezie sau Amanda Overmyer. Nu îmi spuneți că American idol este un concurs de anvergură mult mai mare...deoarece vorbim despre România și altele sunt proporțiile. Solicit păstrarea articolului referitor la Oana Pușcatu, de care mă voi ocupa și voi scoate un articol bun.- Lucian 16 mai 2008 19:04 (EEST)

A propos de asta, domnilor administratori care bateți darabana pe seama criteriului de notabilitate și compatibilitate enciclopedică: aveți grijă cum veți trece testul acesta - eliminarea unor personalități al căror nume înseamnă ceva în științe, dar tolerarea umplerii spațiului finanțat de Wales & Co. cu n megabytes pe seama unor contemporani care în însuși mediul lor de manifestare încă nu au notabilitate de starlets, darămite de stars. - Feri Goslar 16 mai 2008 23:39 (EEST)
Dacă la en:wiki se permite existența acestor articole, atunci la ro:wiki normal că ar fi o problemă. Wikipedia trebuie să aibă subiecte foarte diverse și nu moare nimeni dacă sunt adăugați încă 2.000 de kb la enciclopedie + mi s-a atras atenția că nu promovez subiecte naționale. Acum vreau să fac asta și nu se poate. Cu privire la obiecția domnului Feri Goslar, eu nu mai am ce dovedin în cazul articolului Oana Pușcatu. Am specificat mai sus ceea ce era de specificat (adică aproape 10.000.000 o pot cunoaște această persoană), iar ro:wiki trebuie să aibă și subiecte de interes regional și românesc. Dacă aduceți motive clare care dovedesc că articolele dvs. sunt notabile..atunci sigur nu va exista nicio problemă.- Lucian 16 mai 2008 23:48 (EEST)
A, și domnule Feri Goslar, mesajele din pagina de discuții nu se arhivau? Sau acum se șterge tot?:-/- Lucian 16 mai 2008 23:56 (EEST)
N-am nimic cu articolul în sine, ci cu ceva situat la alt «etaj» (mai ales cu standardele-duble, prefăcătoria și impostura). Din partea mea redactați articole pe seama unor personalități, precum și varietăți de floră și faună cunoscute numai în Novaia Zemlea ori Krk ori numai în Țăndărei. Îmi zisei și eu doar părerea, n-am dat cu parul și nu-s nici tartorul ro.wikipediei. (Cît despre pagina de discuții a utilizatorului, m-a învățat distinsul emisar, extraordinar și cică plenipotențiar, de la en.wiki să pun piciorul în prag. ;-)) - Feri Goslar 17 mai 2008 00:43 (EEST)
Vă credeam deasupra mizeriilor ăstora, mă dezamăgiți. --Gutza DD+ 17 mai 2008 00:55 (EEST)
Și dvs. pe mine. Nu v-aș zice nici fă-te-ncolo, domnul meu, pt. că sînteți pater ro.wikipediae și ca atare aveți asigurat adecvatul ordin pentru merit. Însă dacă m-ați incitat, să înșir și eu olecuță de food-for-thought: veți avea constant probleme (care ar putea contribui realmente la încărunțire) din cauza oscilațiilor dvs. (pe care vi le-au semnalat unii-alții; cf. și schimbarea subită a opticii cu privire ciotul dedicat sovietologului Micha Bruchis, care nu a devenit mai notoriu-notabil decît fu în cursul săptămînii trecute). Cît și din cauză că aveți discernămînt în curs de formare-antrenare. Atît în ceea ce privește punctul ce-l atinsesem mai sus, cît și în ceea ce privește compatibilizarea dispozitiilor wiki cu normele serioase «de afara» (probitatea științifică și toate celelalte), la care patronii sînt nevoiți să țină, întrucît altminteri ar pierde: ar pierde în favoarea enciclopediilor vechi și renumite (care au program redacțional caracterizat prin disciplină aroape cadaverică); ar pierde fără drept de apel dacă ar renunța tocmai la... nestemata sa: posibilitatea comasării de amănunte multe și stufoase (în care nolens-volens intră și cercetare originală cu carul), împănate cu links. Dacă acestea n-ar mai fi, wikipedia nu ar avea niciun rost alături de celelalte enciclopedii (unde au voie să scrie numai cei ce-s ași ai limbii respective și cu cultură generală cît mai mare). În privința mărului discordiei - istoria inter- și postbelică a RO & politicul -, v-am mai arătat că ro.wiki e superfluă în ce mă privește personal și pe diverși alții, dacă vrem să căutăm iute cîte ceva la Wikipedia: en.wiki, de.wiki, fr.wiki sînt suficiente. Pe diverse subiecte de interes comun, suficientă și hu.wiki pt. cine o rupe nițel pe ungurește. Așa că vorba ceea, mioritică, what can't be cured must be endured: extremele (sau their proxies hahalerice) se ating, în timp ce majoritatea... mută, temporar entuziastă, își vede de input (cantitate cu c-mare, calitate cu c-mic), după care «adio și un praz verde» din cauza vexațiilor. Din p. dvs. d.v., dar mai ales din acela al unor redactori ultrarigizi și cu agendă, ideală ar fi desființarea principiului «poate redacta oricine». Însă clar că șansele de persuasiune pe lîngă patroni tind către zero - conducerea știind că tocmai aceasta făcu din Wikipedia ceva de care se tem marile case consacrate & tocmai aceasta a scutit și mai scutește fundația de un efort financiar gigantic (banii economisiți aici fiind necesari în alte părți, în ceva ce you ain't seen nothin' yet; că doar ambiția are în colimator concurenți precum MSFT, YHOO, Gugălul &c., nu insignificantul «moft român»). - Feri Goslar 17 mai 2008 14:06 (EEST)
Domnule Feri Glosar, am o foarte foarte mare rugăminte la dvs.: scrieți corect gramatical! A trebuit să vă citesc mesajul de trei ori ca să îl înțeleg o dată. Vă rog foarte mult. -- Firilăcroco  Mesaj 17 mai 2008 21:18 (EEST)
Domnule Goslar, puteți vă rog indica în ce fel mi-am schimbat opinia în privința lui Bruchis? (În paranteză fie spus, nici dacă mi-aș fi schimbat cu adevărat opinia nu aș vedea în asta o problemă -- numai tâmpiții o țin pe-a lor în fața evidenței; însă dacă ați folosit acel exemplu ca să mă acuzați de oscilații, măcar să lămurim cât sunt de frecvente.) Nici nu mă ating de restul mesajului dumneavoastră, toată discuția care ar rezulta din eventualele mele comentarii ar avea o direcție fie absurdă, fie inutilă. --Gutza DD+ 17 mai 2008 22:33 (EEST)
Lasați, nu vă mai pierdeți timpul și cu Goslar. Și-a pus și el o părere ici-șa (puteți s-o ștergeți: «wikipedia nu e forum»). Vorba ceea sună altfel: «numai boul e consecvent». Și nu pot acuza: nu sînt procuror. (Noapte bună.) - Feri Goslar

Cel vizat am fost eu, pentru că am propus : șr|Lipsă totală de notorietate. Există sute de mii de tineri talentați. Nu am contestat faptul că are talent. Dar dacă trebuie să facem un articol pentru toți cei care pierd un concurs, putem lua și listele cu cei care nu au luat bacalaureatul și le facem articol. Preopinentul afirmă că "aproape 10.000.000 o pot cunoaște această persoană" (corect "aproape 10.000.000 o pot cunoaște pe această persoană"). Statistic, poate. Eu nu mă număr printre ei. Sunt ascultător de muzică clasică. Aceste concursuri mă lasă rece. Acult Radio România Muzical. Dacă Oana Pușcatu ar fi luat discul de aur pentru înregistrările vândute, dacă câștiga și niște concursuri internaționale, deși nu mă dau în vânt după această muzică, poate că tocmai eu aș fi propus acest articol. Poate ar trebui o nouă categorie pentru acest tip de articole "looser". Sau "celebritate efemeră". Toate cele bune, --Miehs 17 mai 2008 21:23 (EEST)

Normal că cineva trebuia să o facă lată. Mă dezamăgiți domnule Miehs, sunt surprins că tocmai dumneavoastră o faceți lată. Deoarece m-ați iritat, o să fiu un pic mai acru. :D. 1.) Sincer, nu mă interesează gusturile dumneavoastră muzicale.2.) Dacă en:wiki aprobă astfel de articole, la ro:wiki normal că nu poate exista. Precizez, la en, există un articol despre Amanda Overmyer, care a luat locul UNSPREZECE în concurs și care nu a avut niciun fel de contact cu muzica pre sau post concurs. Vă menționez că Oana Pușcatu a luat locul 3 și tot se face tam-tam. Dar de, e România. Poate dvs. sunteți un caz izolat, iar 999.999.999 persoane o cunosc>:), puneți problema astfel, iar Oana a dobândit notabilitate și prin intermediul youtube, unde am cont, și unde am postat 2 video-uri cu ea, care au fost vizitate în 2 săptămâni de către 10,000 de persoane. Eu nu sunt singurul utilizator youtube care a postat ceva cu Oana. Luați dumneavoastră, dle Miehs și numărați câte vizionări au filmulețele cu ea. (excludeți 10% din acest total, deoarece se poate ca un utilizator sa fi vizionat de mai multe ori același video). Numărul o să fie de peste 40,000 - 50,000 vizionări. Totuși, articolul încă nu e notabil la ro:wiki8-|3.) Și ceea ce m-a deranjat cel mai mult, haideți să trecem la "Looser", cu replica asta m-ați dezamăgit complet. Ați uitat că noi nu suntem aici ca să judecăm? Ce ar fi să facem din wikipedia un forum, eventual să ne aliem cu forumurile revistelor de gen (coolgirl, bravo etc) și să ne dăm toți cu părerea. Să vă întorc gestul, deoarece Oana Pușcatu se află în domeniul meu de activitate la wiki și nu accept niciun fel de jignire asupra temei, haideți să trecem articolul dumneavoastră referitor la Mina Dobzeu la categoria ieromonahi nesemnificativi sau ieromonah lipsiți de importanță sau născocim noi ceva. Ce ar fi să luăm de la patriarhie lista preoților...și să le facem articole la wikipedia, deoarece...toate femeile bătrâne din sate îi cunosc, deci ar putea avea notabilitate. Dumneavoastră cum vă simțiți în momentul în care, în cer scuze dar sunt foarte iritat, vă iau peste picior exact cum m-ați luat dvs. Apropo de concursuri, Oana Pușcatu a câștigat câteva concursuri românești în copilărie/pre-adolescență, poate îi mai aduce un pic de notabilitate chestia asta, deși cred că nu. Și aici îmi închei scrisorica, fiind foarte dezamăgit. - Lucian 17 mai 2008 22:36 (EEST)
Notabilitate „făcută” cu ajutorul postării lui Lucian pe Youtube! Ce chestie! Vezi să nu te audă Dahn. --Turbojet 17 mai 2008 23:00 (EEST)
Dacă nu găsește pretext de luptă anti-extremistă și informații incorecte politic, Dahn nu e și nu va fi deranjat de articole precum Oana Pușcatu.--MariusM 19 mai 2008 13:44 (EEST)
Nu am făcut eu singur vizionările dle turbojet. Oamenii au făcut acele vizionări, iar dacă ele au atins 50,000 vizionări înseamnă ceva. P.S. Din cauza unor abordări ca acestea îmi vine câteodată să îmi bag picioarele în tot ce am făcut vreodată la wikipedia. - Lucian 17 mai 2008 23:05 (EEST)
Notabilitate nu inseamna cati oameni au auzit de subiect. Inseamna cat s-a scris in surse de incredere despre acesta. Locul in concurs e irelevant: daca lua locul 89 din 100, dar aparea un reportaj in NYT despre ea, articolul era binevenit. Insa vad doar ca s-a scris ca a participat la un concurs. NIMIC altceva nu e documentat! Iar exemplul pe care-l dati, "Amanda Overmyer", a inceput deja sa aiba probleme cu "reliable sources" ;-) (vezi pagina de discutii a acestuia)... In fine, daca aduceti surse s-ar putea sa ajutati mai mult pagina respectiva, decat prin aceasta discutie la Cafenea. -- Jokes Free4Me 19 mai 2008 13:57 (EEST)

Orice concurs are un "winner" și o sumedenie de "looseri". Nu înseamnă că toți aceștia sunt lipsți de calități. La olimpiade nu se vorbește despre cei de pe locul 11. Apare publicată peste tot numai lista cu "Campionnii olimpici". Toți ceilalți au câștigat experiență. În lumea Show-biz se iau în calcul vânzările. Câte discuri a vândut? Regret că v-am dezamăgit, dar o simplă căutare pe Google: "Oana Pușcatu" dă 42 de rezultate, din care unul e chiar articolul în cauză. O căutare "Miehs Cristian-Mihail" dă 15 rezultate. Nici eu nu am articol. Dacă vă veți gândi la rece la spusele mele, veți constatat că am dreptate. Oricum, nu am perseverat în propunerea de ștergere. V-ați văzut visul cu ochii: există articolul. Sunt curios dacă peste un an articolul va fi mai bogat cu noi rezultate ale interpretei sau va rămâne înghțat în această formă. Mai vorbim peste un an pe acest subiect. Toate cele bune, --Miehs 17 mai 2008 23:09 (EEST) P. S. La articolul Mina Dobzeu am adăugat data și locul nașterii (contribuție minoră) autorul articolului fiind altcineva. Mă copleșiți atribuindu-mi-l mie. --Miehs 17 mai 2008 23:12 (EEST)

(preluat din pagina de discuții a lui Miehs, să nu stau să îmi răcesc gura degeaba) În continuare aceeași poziție, am spus-o și la cafenea, din cauza acestui tip de abordări îmi vine câteodată să îmi bag picioarele în tot ce am făcut la wiki. Eu de când m-am născut mi-am făcut un vis și un țel în viață: acela de a scrie la wikipedia despre Oana Pușcatu. Dacă asta e părerea dumneavoastră, vă înșelați amarnic. Eu doar lupt pentru fiecare articol care intră în sfera muzicii și care poate exista la wikipedia. La wiki, en, de ce nu s-a pus nicio problemă în existența acestor articole? Răspundeți la această întrebare. Iar dacă peste un an, după dezvoltarea completă a articolului, acesta va rămâne în aceeași situație, EU îl voi propune pentru ștergere PUNCT. P.S. La articolul Mina Dobzeu vă atribuiți contribuții de 3900 kb chiar pe pagina de utilizator. P.S. 2 - da domnule Miehs, ies flăcări din mine...și la wikipedia diferența de vârstă nu e un criteriu, deoarece fiecare utilizator are drepturi egale și nimeni nu este în măsură să îmi judece mie calitățile/defectele morale. - Lucian 17 mai 2008 23:21 (EEST)

Afiș promovare Wikipedia[modificare sursă]

Afiş promovare ro.wiki

Am făcut o primă variantă al unui afiș de promovare pentru ro.wiki. O să pun cam 100 de bucăți în Politehnică în cursul săptămânii viitoare. Eu nu prea mă pricep la design. Dacă sunteți de părere că poate fi îmbunătățit vă rog să o faceți. Spor la wiki-treabă! --Bekuletz|Lasă mesaj 18 mai 2008 00:20 (EEST)

La ce format te gândești? Cu ce le tipărești? Poți tipări color? (Aș vrea să-mi fac o idee despre calitatea rezultatului, ca să știu ce nivel de detaliu se poate reproduce.) --Gutza DD+ 18 mai 2008 00:23 (EEST)
A4, e cel mai la îndemână. A5 mi se pare prea mic. Pentru A3 aș fi de părere că ar trebui un design mai bun ca să merite efortul. Mai trebuie avut în vedere faptul că eventualele elemente grafice complexe (care umplu de culoare mare parte din pagină) ar putea să ridice costul fotocopierii.--Bekuletz|Lasă mesaj 18 mai 2008 00:34 (EEST)
Bekuletz să fie atent la diferența între logo-ul ales pentru afiș și logo-ul oficial al ro.wikipediei (diferența: Ă în locul lui И) 88.192.241.146 18 mai 2008 00:50 (EEST)
Folosește Acest logo în locul celui englezesc. --Alex:D 18 mai 2008 01:49 (EEST)
Mulțumesc!! Văzusem poza asta undeva dar nu am reușit să o regăsesc. S-a rezolvat și problema cu Ă în locul lui И. --Bekuletz|Lasă mesaj 18 mai 2008 02:06 (EEST)

Încerc și eu să încropesc o propunere, să vedem ce-o ieși. --Gutza DD+ 18 mai 2008 01:54 (EEST)

Propunere afiş Gutza

Iaca. --Gutza DD+ 18 mai 2008 02:02 (EEST)

O sugestie: poate ar fi interesant un set de câteva (3-5?) afișe ușor diferite, pe același template. Varianta lui Gutza se pretează bine la așa ceva, textul ar putea fi schimbat cu altele din domenii complet diferite (pentru a le trezi interesul și celor care nu sunt interesați neapărat de fizică, asta mai ales dacă o să vrei să pui afișe și prin alte locuri). Nu știu cât de bine e că logo-ul e ascuns puțin sub text. Lăsând la o parte posibilele interpretări filozofice (nu știm dacă răsare sau se scufundă :D), cred că e mai bine să se insiste pe simbolul nealterat, să poată fi memorat, recunoscut, etc. Dar e numai o sugestie, îmi plac oricum ambele afișe. --Urzică 18 mai 2008 03:23 (EEST)
Sunt mulțumit că ai înțeles intenția, de vreme ce ai făcut referire la răsărit/apus. Am ales un text care să se preteze la politehniști (un text tehnic dar despre un subiect pe care probabil că nu-l învață la cursuri, ca să le fie lehamite de el). Sigur că se poate schimba, dar nu cred că este util să variem doar textul, odată ce ai văzut un afiș nu cred că stai să buchisești textul de pe un altul, afară de cazul că includem Easter eggs (nu știu cum le spune în română, dacă le spune în vreun fel) -- dar asta e o decizie de discutat. --Gutza DD+ 18 mai 2008 03:29 (EEST)
P.S. Ca efect secundar, probabil ar fi util să creăm pagini de redirecționare de la cuvintele cheie din afișe către articolele din care a fost luat textul -- în cazul textului pe care l-am ales eu ar trebui creată o pagină de redirecționare de la Schwarzschild către Soluția Schwarzschild. Urzică, am realizat cu întârziere că ai menționat explicit și varianta de a modifica textul în cazul "postării" afișului și în alte locații -- cu asta aș fi perfect de acord, indiferent de Easter eggs. --Gutza DD+ 18 mai 2008 03:42 (EEST)
P.P.S. Ai dreptate privitor la includerea siglei nealterate, am modificat propunerea mea în așa fel încât să fie inclusă și varianta originală. --Gutza DD+ 18 mai 2008 03:48 (EEST)
Am o sugestie la propunerea lui Gutza (care pare mai interesanta) — elementele sunt prea mici, deci foaia e prea goală. Ori ar mai trebui mărite acestea, ori mai pus ceva. În rest ar arăta super. -- Firilăcroco  Mesaj 18 mai 2008 09:29 (EEST)
Variantă

Îmi place varianta asta a doua, așa că am încercat, vorba lui FirilăCroco, să mai echilibrez elementele în pagină. Poate că a ieșit un pic prea încărcat totuși. Sper că e ok că am modificat propunere lui Gutză fără să întreb, fiind în context wikipedia. --Urzică 18 mai 2008 13:04 (EEST)

Mai există mică problemă tehnică: ar fi bine ca aceste afișe să aibă o rezoluție destul de mare ca să acopere o foaie A4, s-ar putea folosi eventual un format lossless sau chiar unul vectorial. Eu am lucrat ODT -> PDF ->(screenshot-uri)JPG. Dacă mă gândesc mai bine pdf-ul ar fi ideal. Dar cum facem să fie disponibil celor interesați? Poate or să vrea și alții să pună afișe în alte orașe. Apropo, știe cineva vreo metodă rapidă de conversie PDF -> imagine în afară de screenshot-uri? Eu am Acrobat Reader 7.09 dar nu are această opțiune de Export.--Bekuletz|Lasă mesaj 18 mai 2008 13:49 (EEST)

Al meu e PSD, pe "format A4" la 300 ppi, deci cred că s-ar putea printa bine (corectați-mă dacă greșesc), și salvat ca PNG poate fi uploadat aici în caz că are cineva nevoie de el. Eu lucrez în Photoshop deci pot face ușor cam orice conversii, dar nu te pot ajuta cu alte programe. --Urzică 18 mai 2008 14:57 (EEST)
Din cate stiu, poti incarca PDF-uri pe wikipedia. ;-) -- Jokes Free4Me 19 mai 2008 13:45 (EEST)
Varianta mea. Spuneţi-mi dacă e bine.

Am făcut și eu o variantă. Știu că nu e perfectă, ziceți-mi doar ce să schimb. -- Petru Dimitriu Hristos a înviat! 18 mai 2008 16:52 (EEST)

Nu te supăra, dar mai trebuie lucrat. E cam „pixelat” ;) -- Firilăcroco  Mesaj 18 mai 2008 22:08 (EEST)
Nu mă supăr dar mai puțin pixelat de atât nu pot. Și de Photoshop nu mă ating că nu e opensource. -- Petru Dimitriu Hristos a înviat! 19 mai 2008 09:34 (EEST)
Poți să încerci GIMP: GIMP Homepage , GIMP for Windows --Bekuletz|Lasă mesaj 19 mai 2008 14:01 (EEST)

Scuze daca par a aduce critici neconstructive, dar variantele 2 si 3 par mult prea incarcate cu text. As prefera ceva in genul primei variante, dar cu subtitlul "enciclopedia liberă la care poate contribui oricine". -- Jokes Free4Me 19 mai 2008 13:44 (EEST)

Mie mi se par OK. Textul e cu "taget". --Bekuletz|Lasă mesaj 19 mai 2008 13:53 (EEST)
Important cum e perceput, nu care a fost intenția. (În paranteză fie spus, evident că și eu sunt de părere că arată ok, dar asta se subînțelege.) Intenția a fost ca blocul mare de text să fie un element grafic, nu text care trebuie citit (eventual doar de curiozitate). Dacă însă există suficiente persoane care nu-l percep ca atare ci se încurcă în el atunci trebuie reconsiderată ideea sau reprezentarea ei. De-asta avem nevoie de cât mai multe opinii. Urzică, sigur că nu m-am supărat că ai folosit ideea mea, dimpotrivă. Eu lucrasem în Corel, dar e trivial de reprodus ideea, nu cred că e nevoie de surse. --Gutza DD+ 19 mai 2008 14:03 (EEST)
Ca sa fie element grafic, IMO ar trebui ceva care sa ofere aceasta perspectiva: sugerez un contur "blur"-at sau "franjurat", si "tab"-urile de sus, "Articol , Discuție , Modifică , istoric , Mutare" -- Jokes Free4Me 19 mai 2008 15:16 (EEST)

Am văzut discuțiile de aici și am decis să dau o mână de ajutor. Din câte am înțeles se pot folosi numai tonuri de gri și negru, în cosecință am acționat conform cerințelor. De asemenea, am folosit elemente cu forme rotunjite, care să dea un aer dinamic proiectului. Aștept idei constructive din partea celor interesați. Mulțumesc, Sebi talk 19 mai 2008 16:14 (EEST)

Afiş propus de Minisarm, varianta 1
Afiş propus de Minisarm, varianta 2
Mie mi-ar fi placut mult mai mult fara textul din fundat si fara chenare. Liniile curbe stau bine insa. In momentul asta zic ca varianta 3 arata cel mai bine. diego_pmc 19 mai 2008 23:05 (EEST)
Și mie-mi place varianta 3 cel mai mult din cele propuse până acum. Aș avea totuși o sugestie la varianta aceea pentru a întări direcția de element grafic a blocului de text. În acest moment, distanța dintre rânduri se mărește odată cu mărimea fontului (rândurile din partea de jos au distanțe mai mari între ele decât rândurile din partea de sus). Aș sugera micșorarea distanței dintre rândurile de jos, chiar dacă (sau mai bine zis tocmai pentru că) asta dăunează lizibilității blocului respectiv. --Gutza DD+ 20 mai 2008 02:10 (EEST)
Eu propun ca 20% din afise sa fie de tipul variantei 5 (a lui Sebi). ;-)) As lipi personal afise de genul celor prezentate aici, dar nu stiu cu ce sa le prind. Banda adeziva ar fi prea usor de vandalizat, IMO. :^D -- Jokes Free4Me 20 mai 2008 02:31 (EEST)
Câteva dungi cu tuburile de lipici solid ar trebui să fie de ajuns. --Alex:D 20 mai 2008 02:54 (EEST)
Depinde unde sunt lipite -- gândiți-vă și la amărâții care trebuie să strângă după noi. Pe stâlpi de exemplu cred că e ok cu lipici, oricum îi spurcă ăștia cu campaniile electorale. Dar în campus, pe geamuri, uși, etc, acolo cred că banda adezivă e soluția decentă (chit că sunt vandalizate, ca efect secundar). --Gutza DD+ 20 mai 2008 03:07 (EEST)
"Afiș înlocuit cu ǍŮ⅓ĉêŜ‰§" :-) --Gutza DD+ 20 mai 2008 03:08 (EEST)
Și eu m-am gândit la chestia asta. Chiar am studiat afișele de la metrou de la Universitate. Erau folosite ambele metode. Banda adezivă e cea mai la îndemână soluție dar lipiciul e mai sigur. --Bekuletz|Lasă mesaj 20 mai 2008 03:38 (EEST)

Gutza, ai putea te rog să mărești puțin fontul pentru linkul din afișul făcut de tine? Și eventual să postezi o versiune cu o rezoluție mai mare. Am printat azi matrițele și nu prea se vede bine linkul respectiv, dupa xerox nu cred că o să se mai cunoască deloc. Mulțumesc. --Bekuletz|Lasă mesaj 20 mai 2008 03:36 (EEST)

Varianta 3 e a lui Urzică, nu a mea -- și din câte văd, există consens în a o prefera pe a lui între versiunile 2 și 3. --Gutza DD+ 20 mai 2008 14:55 (EEST)
Uite Bekuletz, am schimbat textul, acum e Schwarzschild, și am uploadat varianta mare (sper că te descurci cu png). Gutza, aveai dreptate cu distanța dintre rânduri. --Urzică 20 mai 2008 17:50 (EEST)
Am mai făcut o încercare, conform părerilor :) Sebi talk 20 mai 2008 14:07 (EEST)
Arata mult mai bine. Pai nu prea mai am vreo preferinta intre v3 si v6. As zice ca ar trebui facute din amandoua. diego_pmc 21 mai 2008 10:14 (EEST)
Am printat azi matrița pentru Imagine:Afiș Minisarm (2).jpg. Liniile ondulate orizontale nu ating marginea foii, cred că ar fi util un chenar, unul mai discret. --Bekuletz|Lasă mesaj 22 mai 2008 15:34 (EEST)
Păi linile nu ating marginile, deoarece ați folosit o imprimantă care lasă 4 spații de lățimi diferite pe fiecare latură. Dacă puteți să folosiți o imprimantă care printează din margine în margine ar fi bine, dacă nu o să pun un chenar subtil afișului. Numai bine, Sebi talk 22 mai 2008 15:58 (EEST)
Imprimanta pe care o folosesc nu ma lasă să ma apropii la mai puțin de 0.8 centimetri de marginea foii. Nu am ce sa-i fac. În schimb m-am gândit că se poate mări la xerox imaginea. --Bekuletz|Lasă mesaj 23 mai 2008 15:19 (EEST)

Mie-mi plac afișul d-lui Gutza (nu mi se par neapărat binevenite modificările aduse de d-l Urzică, mai ales acea linie a orizontului mult prea evidentă) – dar nu ar trebui să se vadă mai puțin de jumătate din „wikisoare” ca să sugereze bine ideea (așa, după principiile percepției, tot un cerc neterminat pare a fi)? Sau să-i punem raze, sau un soi de reflexe ASCII în „marea” de informații, ca într-o pictură (sau, mai spre noi, ca-ntr-un graffito)? Asta o dată. Apoi, îmi place și versiunea a doua a d-lui Minisarm. Iar dacă ele-mi plac și am la dispoziție o imprimantă destul de performantă (A4), am nevoie de acordul comunității ca să pun prin oraș așa ceva? În ultimă instanță, mi-aș încerca și eu norocul cu o propunere de afiș. Dar mai întâi trebuie să ajungă aici, decât pe stâlpii din oraș, nu? (impy4ever 21 mai 2008 10:45 (EEST))

Apropo PDF (care cred că e cel mai potrivit format, când imaginea e gata): folosiți OpenOffice, care există și pentru Windows, și care exportă PDF. Nu costă nimic decât un download, și e o excelentă alternativă opensource pentru MS Office: calitate mai bună, compatibilitate read/write cu formatele MS, ... –Victor Blacus 21 mai 2008 20:13 (EEST)

Nu e timpul să alegem unul singur? Dacă lipim pe stâlpi, să lipim o singură variantă, altfel arată dezorganizat. //  GikÜ  vorbe  fapte  / miercuri, 21 mai 2008, 20:37 (ora României și RM)

De acord -- iar la chestiile de gust/design, așa cum e cazul aici, nu avem cum să sperăm la consens -- trebuie aleasă o variantă prin vot, eu nu știu altă cale. --Gutza DD+ 21 mai 2008 20:39 (EEST)
Eu personal am de gând să pun de mai multe feluri, grupat sau separat, in funcție de inspirația de moment. Nu prea văd rostul uni vot pe tema asta. --Bekuletz|Lasă mesaj 21 mai 2008 21:18 (EEST)

Come back in the future[modificare sursă]

Bună seară,

Am revenit în spațiul Wikipedia, care mi se pare un proiect genial, dar foarte greu pentru români, pentru că cere perseverență și o anumită coerență. Nu pot spune că în acest moment sunt foarte mișcat de informațiile în limba română găsite aici, însă este de admirat că mai există temerari care cred într-un proiect care nu le aduce bani, imediat ce au apucat să răsufle. Mi-am făcut un cont, cu ceva vreme în urmă, dar am uitat și user-ul și password-ul, așa că acum m-am înregistrat încă o dată. Am o întrebare, ca de început (chiar dacă m-am documentat înainte de a trece la întrebări) cum pot face ca pagina pe care am creat-o acum câteva săptămâni (pe 1 mai muncitoresc) să respecte toate condițiile Wikipedia? Am încercat să mă orientez după indicațiile automate, însă am fost "răpus" de ramificațiile apărute. Am creat așadar articolul "Ion Vaciu" care nu aș vrea să fie considerat o auto-laudatio, ci chiar un material informativ. Aș vrea însă să fie un articol corect și în conformitate cu normele Wikipedia. De aceea, vă cer ajutorul, iar dacă există o deschidere din partea voastră mă gândesc la o colaborare între Wikipedia și revista (websitul) pe care noi le edităm.

Cu prietenie, Ion Vaciu

Primul lucru care trebuie să-l faceți este să aduceți surse care să confirme notabilitatea subiectului. Nu contează CV-ul subiectului (adică ce a făcut, decât dacă a luat Nobelul, sau ceva asemănător), ci cine vorbește despre subiect, adică în ce enciclopedii, cărți, reviste, ziare, emisiuni TV etc. se vorbește despre. Dacă nimeni nu vorbește despre, comunitatea va constata/decide că subiectul nu este notabil. „Sursele” trebuie să fie independente, adică de exemplu informațiile oferite de situl subiectului nu se pun la socoteală. Alea pot fi puse doar după ce alții (cu greutate) vorbesc despre subiect. Am explicat termenii în care ziceți că v-ați împotmolit. Al dv., --Turbojet 18 mai 2008 21:34 (EEST)

Punerea la punct a articolelor de calitate[modificare sursă]

În urma discuțiilor am început să verific problemele de formă ale AC, rezultatele fiind aici. Încă nu este terminat, mai am mult până citesc toate cele cca. 150 de articole.

Aș dori opiniile avizate ale celor ce activează și pe alte wikipedii cu pretenții (nu cele ale autorilor interesați) asupra:

 1. Dacă sunt admisibile AC fără bibliografie „pe hârtie”, aici sunt (deocamdată) „în problemă” multe articole din muzică și film.
 2. Dacă sunt admisibile ca AC articole cu porțiuni mari de text fără referințe (note).
 3. Dacă sunt admisibile în AC fișierele cu materiale (imagini, sunete) cu licențe incomplete sau fără o justificare clară (de exemplu la „inapte de drepturi de autor” nu se spune de ce sunt inapte).
 4. Dacă sunt admisibile în AC fișierele cu materiale supuse drepturilor de autor (de exemplu „utilizare cinstită”, „audiovideo”), iar dacă da, câte și în ce rezoluție (absolută sau procentual față de original) pentru imagini, respectiv ce durată (absolută sau procentual din original) și calitate pentru sunete.

De asemenea, autorii care cred că sunt probleme sunt invitați să le rezolve (bibliografia, notele și licențele).

Încă o dată precizez că nu mă leg de subiect sau conținut. --Turbojet 18 mai 2008 21:21 (EEST)

Am sa incerc sa-ti rasupnd:
 1. Da, daca sursele online sunt de incredere
 2. Nu categoric, decat in cazuri rare de genul Poveștile bardului Beedle, unde rezumatele sunt citate de o singura sursa (de incredere), si ar fi inutil, impractic si inestetic sa se folosesca acelasi link peste tot in rezumate.
 3. Din nou, nu categoric
 4. Cele cu utilizare cinstita trebuie si sa contribuie in mod simnificativ la articol, pt. a putea fi pastrate (si desigur licentiate corect)diego_pmc 18 mai 2008 22:43 (EEST)


Format:Material sub drepturi de autor[modificare sursă]

Ca urmare a discutiei de mai sus, i-am propus lui Gutza sa introduca acest format la Trimite fisier, acolo unde este cazul. Formatul este varianta in romana a Template:Non-free use rationale. Am deschis acesta discutie la indemnul lui Gutza, pt. a rezolva posibilele greseli/probleme ale formatului, inainte de a fi introduc la Trimite fisier. Deci daca aveti vreo idee despre cum ar putea fi imbunatatit, sunteti rugati sa o exprimati. Dupa ce vor fi rezolvate toate, cel mai probabil formatul va fi inclus. diego_pmc 15 mai 2008 10:16 (EEST)

Am corectat câteva valori schimbătoare. Numele categoriilor din header trebuiesc traduse, dar nu știu chiar în engleză ce este „backlink”.  Remigiu  zi-mi ceva  15 mai 2008 15:41 (EEST)
In cazul de fata ar fi "Fișiere cu copyright cu articol indicat" si "Fișiere cu copyright fără articol indicat". diego_pmc 15 mai 2008 20:44 (EEST)
Diego, te rog nu mai muta secțiunile de colo-colo. --Gutza DD+ 15 mai 2008 23:49 (EEST)
Dragi prieteni. După cum probabil știți în România nu există copyright, deci orice format de copyright nu are nicio valabilitate. Legislația română (Legea nr 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe) vorbește despre drepturi de autor. Afil 16 mai 2008 04:16 (EEST)
Nu neg ca si eu prefer termenul de drepturi de autor, dar serverele wikipedia se afla in Florida, SUA si materialele se supun legilor de acolo. Plinul cel tanar 16 mai 2008 09:22 (EEST)
Presupun ca te referi la titlu. Am ales "copyright" in loc de "drepturi de autor", pt. ca titlul sa nu fie prea lung, dar asta nu inseamna ca este cel mai bun titlu. diego_pmc 16 mai 2008 10:32 (EEST)
Problema nu este unde sunt locate serverele și nici legilor cărei țări se supun materialele. Este doar vorba de limba română, și în limba română se vorbește despre drepturi de autor, indiferent de țara la care se referă. Cu toată bunăvoința copyright nu este un cuvânt românesc și nu există niciun motiv ca toți utilizatorii ro:wikipediei să fie obligați să învețe limba engleză.Afil 17 mai 2008 04:11 (EEST)

Am mutat (iarasi) sectiunea, pt. ca se pare ca nu mai era vazuta, iar problema a ramas nerezolvata. diego_pmc 16 mai 2008 20:43 (EEST)

Am făcut un test. „Alte informații” nu apare (?) --Turbojet 19 mai 2008 00:10 (EEST)

::Mda, trebuie sa vad ce are. N-ar trebui introdus pana nu e rezolvat. diego_pmc 19 mai 2008 08:58 (EEST)

 • Rezolvat Rezolvat - am reparat problema diego_pmc 19 mai 2008 10:16 (EEST)
O notificare mică — da, de fapt serverele Wikipedia se află în Statele Unite, dar noi nu suntem acolo. Deși materialele nu violează drepturi de autor, noi putem să ne violăm. Fiecare utilizator al Wikipediei se supune legilor din țara unde locuiește, spre exemplu GikÜ se supune legilor moldovenești, RonLine - celor taivaneze, Gutza - celor românești, iar ieu - celor poloneze. Aceasta e pentru că multe Wikipedii au înterzis folosirea materialelor de utilizare cinstită sau au creat politicii foarte extinse de a-o folosi, cu scopul de a fi de acord cu legile toatelor țări unde limba x-ă a statutul de limba oficială. 83.21.16.36 19 mai 2008 01:03 (EEST)

Rezolvat Rezolvat Dat fiind că discuțiile au încetat am introdus formatul respectiv în uz -- toate articolele cu utilizare (ne)cinstită folosesc implicit acest format. Pentru (un pic mai multe) detalii vezi Discuție Utilizator:Gutza#Utiliazare cintita (Diego era un pic distrat când a scris numele secțiunii). --Gutza DD+ 22 mai 2008 00:33 (EEST)

Wikia[modificare sursă]

Ce știți de site-ul acesta: http://romania.wikia.com/wiki/Pagina_principală ? --Bekuletz|Lasă mesaj 19 mai 2008 03:55 (EEST)

Din cate stiu eu Wikia e tot a lu' Wikimedia. Acolo poti sa-ti faci ce Wiki vrei tu, despre orice subiect (bine ca trebuie si aprobat mai intai). Apropo, sunt putin mai bune articolele de acolo, decat astea de aici.:D diego_pmc 19 mai 2008 09:04 (EEST)
Ba nu. Wikia este Wikia Inc. pe când Wikimedia e cu totul altă organizație. Sunt conduse tot de Jimmy Wales dar nu sunt una și aceeași. -- Petru Dimitriu Hristos a înviat! 19 mai 2008 17:19 (EEST)
Exact. Mai clar, Wikipedia este a fundației non-profit Wikimedia, pe când Wikia este a firmei Wikia Inc. Nu c-ar fi ceva intrinsec rău în faptul că face și Jimbo un ban, alde Facebook et al fac bani cu nemiluita și sunt percepuți la fel de community-oriented, Web 2.0, etc. --Gutza DD+ 22 mai 2008 00:42 (EEST)

Come back..[modificare sursă]

De acord cu necesitatea surselor și cu "notabilitatea" acestora. Însa ce ne facem dacă aceste surse care ne pot acorda din încrederea și notabilitatea lor nu frecventeaza aceste medii online? Cum putem noi oare încuraja marile nume din mediile universitare, de exemplu, sau pe executivii marilor companii de comunicații sau pe liderii industriei de comunicare să intre pe Wikipedia și să confirme (au ba) ce se scrie acolo? Nu credeți că este cam greu, dacă nu chiar imposibil? Am citit cu mare atenție regulile de confirmare a surselor și pot spune că procedurile sunt mai riguroase decât cele din presa scrisă nu numai din România, dar de oriunde altundeva în lume. E foarte greu să verifici din trei sau mai multe surse veridicitatea unui material (articol) și apoi să constați posteriori calitatea acestuia, pe baza analizei comparative a surselor. Intrăm astfel într-un paradox auto-referențial care ne duce la Biblie (primul mare Text), adică nimic din ceea ce a apărut după Biblie nu mai poate fi considerat "adevărat", pentru că ori nu face referire la Biblie, ori - paradoxal - scrie despre Biblie însă a apărut după aceasta, deci nu mai are valoare "sfântă". Așadar, cum rezolvăm problema încrederii? Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de Ivaciu (discuție • contribuții).

Cred că ați pornit un pic greșit înțelegerea intenției acestui proiect, poate de aceea nu par să aibă sens regulile. Wikipedia își propune să reflecte cunoașterea așa cum există ea în alte părți, nu să genereze informații noi. Asta nu generează vreun paradox referențial, fiindcă Wikipedia nu pretinde altor publicații să referențieze în același fel, ci pur și simplu să fie de încredere. Diferența este faptul că alte publicații (fie academice, fie mainstream) au un colectiv editorial sau un sistem de peer review care le face de încredere. Noi nu avem așa ceva, pentru că oricine poate contribui la Wikipedia, așa că nu putem avea încredere în informațiile noi pe care le introduce un utilizator în absența referințelor externe. Încercați să revedeți regulamentul acum, după ce ați înțeles scopul lui, poate îl veți înțelege mai bine. Ar fi de asemenea util dacă aveți disponibilitatea să indicați și din ce motiv ați înțeles greșit prima dată ca să îmbunătățim paginile respective. --Gutza DD+ 19 mai 2008 19:58 (EEST)
"mai riguroase decât cele din presa scrisă"? Pai evident ca da: "presa scrisa" este o activitate comerciala, are dreptul sa publice cam orice ii aduce profit; wikipedia pe de alta parte se vrea o enciclopedie. Sper sa acum va e mai clar de ce nu exista niciun fel de paradox referential. -- Jokes Free4Me 19 mai 2008 20:09 (EEST)
Marile nume din mediile universitare, executivii marilor companii de comunicații sau liderii industriei de comunicare nu trebuie să intre pe Wikipedia și să confirme ce se scrie aici. Este suficient să publice aceste înformații în publicații cu peer review, iar wikipedia le poate atunci prelua. Mai mult, mărturiile lor directe nici nu pot fi luate în considerare pe Wikipedia, deoarece nu există un sistem de validare a lor sau a afirmațiilor lor. „Eu sunt o autoritate în domeniu” și „e așa pentru că o spun eu” „nu se egzistă” pe Wikipedia :) --Turbojet 19 mai 2008 23:20 (EEST)
 • Nu știu la cine vă referiți cu "marile nume din mediile universitare". Printre utilizatori sunt și oameni cu doctorate, cu poziții universitare, de notorietate în profesia lor, care au grijă să folosească date enciclopedice notabile, stabilizate, decantate și nu cercetări recente și proprii care - în mod normal - sunt subiecte de dispută. Alex F. 20 mai 2008 01:46 (EEST)

Organizarea Administrativa a Moldovei sec. XV - XVI.[modificare sursă]

==de ce nu exista astfel de subiecte importante?==(81.180.67.4 20 mai 2008 10:03 (EEST))

Pentru că Wikipedia este în permanentă dezvoltare. Dacă vă este familiar domeniul, trimiteți un articol (la Wikipedia poate colabora oricine!) --Pandur 20 mai 2008 10:55 (EEST)


Ajutor[modificare sursă]

Bună,

a-și avea o întrebare de istorie: în anul 1522 Ioan Zapolya, voievodul Transilvaniei a invadat Țara Românească și a învins trupele otomane conduse de Mehmed-beg, ajutându-l pe Radu de la Afumați pe tron. Întrebarea este unde și când (data exactă: luna, ziua) a avut loc bătălia dintre otomani și trupele conduse de Ștefan Szapolyai? Unde a-și putea găsi informații suplimentare despre această bătălie? Mulțumesc anticipat --Mendo 20 mai 2008 13:14 (EEST)

Nu știu să vă dau un răspuns, cred că-l puteți întreba direct pe Plinul cel tanar, are multe contribuții pe domeniul istoriei. Am doar o mică observație: Ștefan Szapolyai a murit în 1499, nu avea cum să participe la o bătălie din 1522. Poate este vorba de fiul său, Ioan Zapolya?--Andreidiscuție 20 mai 2008 15:14 (EEST)

Este intr-adevar voroba de Ioan Zapolya (Ianos-crai). Sper sa nu ma insel, dar cred ca nu a fost batalie, turcii s-au retras fara lupta. Plinul cel tanar 20 mai 2008 15:32 (EEST)

Scuze, da întradevăr era vorba de Ioan Zapolya :). Multumesc pentru ajutor--Mendo 20 mai 2008 16:01 (EEST)

Istoria evreilor în România[modificare sursă]

Am lucrat în ultima vreme la articolul de mai sus, respectiv, i-am format scheletul istoric de la Pașoptiști și până astăzi. Am două probleme la care nu mă pricep și cer ajutorul unor utilizatori mai pricepuți ca mine:

1. Articolul necesită intervenția doctă, bazată pe surse, a cuiva care se pricepe la structura internă a acestei culturi/sub-culturi - minoritatea evreiască în România, cultura laică, în limbile română și idiș (Tetrul "Barașeum", "La Pomul Verde", A. Goldfaden, Manger, etc.), studiile filozofice-teologice talmudiști, cabaliști, etc, curțile hasidice, etc., etc.
2. Mi-am permis - și nu știu dacă aveam dreptul - să lipesc articolului două cioturi, care, acuma nu mai au rost:Congresul sionist de la Focșani, 1881 și Procesele sioniștilor. Am avut dreptul? Dacă da, cum le șterg, dacă nu, pot fi refăcute. Alex F. 20 mai 2008 15:45 (EEST)
Alex, ai dat o contribuție excelentă. Am așteptat să termini, ca să nu te deranjez la lucru, dar din clipa când n-o să mai fie avertizarea de dezvoltare, o să intru în articol și o să adaug ici și colo. Î-mi închipui că așa o să facă și alții. Leonard 20 mai 2008 17:21 (EEST)
Cele două articole pot fi dezvoltate, cu conținut mai detaliat decât ceea ce apare în Istoria evreilor în România. Leonard 20 mai 2008 17:25 (EEST)

Categorii nobilime[modificare sursă]

Având în vedere discuția de aici, din cele recomandate de Feri Golar eu aș prefera forma „nobilimea Ungariei”. Ca ardelean, forma „ungară” nu-mi sună bine (zău așa!), poa' să zică diplomații din București ce vor. Aș propune atinci să unificăm toate categoriile: nobilimea Franței, a Rusiei etc. Apropo, la britanici cum să le zicem? A Angliei (ce facem cu Scoția, o punem separat?), sau a Marii Britanii sau cum? --Turbojet 20 mai 2008 15:42 (EEST)

Nobili ai Ungariei (trebuie avut insa grija la Transilvania dupa Batalia de la Mohacs) e mai precis. Alternativ putem include o nota explicativa la categorie. In final, e cam aceeasi treaba ca si cu Senatorii romani. Marko Bela e senator roman de etnie maghiara sau senator al Romaniei? Plinul cel tanar 20 mai 2008 16:19 (EEST)
A, da, exact, cei ce sunt în viață în timpul unei schimbări politice (ex. Ioan Zápolya în perioada bătăliei de la Mohács) ar trebui incluși în ambele categorii (aici ca nobil al Ungariei și ca nobil al Transilvaniei). Iar Markó ar fi maghiar, senator al României (nu „senator maghiar”, care poate că despre el cei de azi știu despre ce este vorba, dar peste 500 de ani cine știe). Poate am putea face convenția ca adjectivul să reprezinte etnicitatea, iar aparteneța (cetățenia) să fie cu articolul posesiv. --Turbojet 20 mai 2008 19:55 (EEST)
Din punctul meu de vedere nobilimea ardeleana care a trait batalia de la Mohacs intra in doua cateogrii dupa cum spui. Mai subtil e cu cei ramasi in Ungaria Regala (la austrieici) pentru ca Imparatul Sfantului Imperiu devine si Rege al Ungariei si Boemiei... La britanici lucrurile sunt simple. Titulatura monarhului ne indica si categoria: pana la actul de unire de la 1707 avem nobili ai Angliei si nobili ai Scotiei, apoi nobili ai Marii Britanii. In fine, trebuie vazut si cum sunt facute lucrurile la en.wiki pentru ca totul poate deveni foarte complicat in cazul fiefurilor multiple. Plinul cel tanar 20 mai 2008 20:06 (EEST)

INTREBARE[modificare sursă]

MATERIALELE LANSATE PE WIKIPEDIA DEVIN LIBERE DE DREPT DE AUTOR..NU? ASA AM INTELES. ROTAR80.97.184.102 20 mai 2008 22:17 (EEST)

Oarecum. Nu vi le puteți însuși, adică nu le puteți publica într-o carte spunând că sunt ale dv. Oriunde le folosiți trebuie să spuneți sursa (Wikipedia) și linkul spre licența GFDL. --Turbojet 20 mai 2008 23:15 (EEST)
Asta din punctul de vedere al unei persoane care dorește să utilizeze materiale de la Wikipedia. Dacă întrebați din punctul de vedere al unei persoane care dorește să contribuie la Wikipedia, atunci puteți în continuare să faceți ce doriți cu materialele dumneavoastră în paralel, dar odată ce ați decis să le trimiteți aici ele vor fi supuse regulilor pe care le-a explicat Turbojet deasupra; în plus, odată ce le-ați lansat pe Wikipedia nu le puteți retrage unilateral. --Gutza DD+ 20 mai 2008 23:24 (EEST)

Imagini inapte de drepturi de autor[modificare sursă]

Inteleg faptul ca eforturile comunitatii au fost indreptate spre probleme importante ca reevaluarea articolelor de calitate si intriducerea notiunii de articol bun, dar cred ca problema ridicata aici este oarecum legata si importanta Discuție Categorie:Imagini din domeniul public inapte de drepturi de autor. Dupa umila mea parere exista o problema cu drepturile de autor asupra imaginilor la ro.wiki si s-au utilizat in trecut (probabil din nestiinta si nu din rea vointa) licente gresite pentru a introduce imagini protejate in proiect. Plinul cel tanar 21 mai 2008 11:30 (EEST)

Goldenphoenix a inceput sectiune de Wikipedia:Articole bune acum ceva timp - am ajutat si eu. In mod evident, nu e deloc terminat, asa ca oricine doritor sa ajute, poate s-o faca. diego_pmc 21 mai 2008 19:08 (EEST)

Mesaj lasat astazi de un anonim cu privire la una din imaginile in chestiune: [7]. Cred ca trebuie sa facem tot posibilul sa remediem situatia. Plinul cel tanar 21 mai 2008 19:30 (EEST)

Drept de proprietate intelectuala[modificare sursă]

Asa zisul "drept de proprietate intelectuala" este extrem de problematic : daca il luam in considerare desfintam sistemul de invatamant...De unde luam materiale?avem aprobari?In realitate nu avem..deci ? rotar)(_)(_)(_)((+_ 25 mai 2008 23:45 (EEST)

Respectarea drepturilor de autor nu este ceva negociabil, nici ca principiu de editare la wikipedia, nici juridic in viata de zi cu zi. Plinul cel tanar 21 mai 2008 19:49 (EEST)

Întrebare[modificare sursă]

Utilizator:Vennom4u și-a postat pe pagina de utilizator următorul text:

Belzebud Taurenul de pe serverul Eonar cu peste 40000 de kiluri ,este cel mai bun Druid din sectorul 3 .Talentele sale sunt dispuse pe Restauration asha ca da heal de moare. Be afraid of Belze ...

Presupun că eventualele sale contribuții se vor rifica cel mult la același nivel. E util Wikipediei?--Miehs 22 mai 2008 12:01 (EEST)


Redirectionare/Dezambiguizare[modificare sursă]

Ar putea face ceva pentru ca atunci când scrii Beyonce să fi redirecționat automat la Beyoncé Knowles? De asemenea, ar fi nevoie de pagini de dezambiguizare pentru Juno și Juno, Vogue și Vogue. Dacă nu se poate, pentru că nu există pagină despre ultima, măcar, iar, să fi redirecționat la Vogue. Alecsdaniel 23 mai 2008 15:15 (EEST)

Răspunsurile se află aici și aici. Spor, Sebi talk 23 mai 2008 15:21 (EEST)

Premiile Wikipedia 2007[modificare sursă]

În Categorie:Premiile Wikipediei în limba română nu există premiile anului 2007. Îmi amintesc că Remigiu a întrebat dacă va fi organizată gala premianților pentru anul 2007, dar nu a fost auzit. Pe mine mă auziți? Mulțumesc. //  GikÜ  vorbe  fapte  / vineri, 23 mai 2008, 19:49 (ora României și RM)

Mie, mi se păre că este acum prea târziu — a trecut aproape o jumătate a anului. Însă dacă există participanți posibili, putem să organizăm o gală chiar acum, Wikipedia este enciclopedia liberă, nu?  Remigiu  zi-mi ceva  23 mai 2008 19:59 (EEST)
Da, este o enciclopedie, dar juriul tot trebuie format din administratori. Plus la asta, am avut destul timp să vedem ce contribuții au cei care s-au înscris în 2007 pentru ca să-i nominalizăm :) //  GikÜ  vorbe  fapte  / vineri, 23 mai 2008, 22:27 (ora României și RM)

Categorii inutile[modificare sursă]

Următoarele categorii ar trebui șterse, rog pe cine știe cum se face să o facă. Mulțumesc!

Categorie:Johannes Brahms

Categorie:Compoziții de Johannes Brahms

Și subcategoria Johannes Brahms din Categorie:Pianiști clasici. Rog a nu se șterge categoria Pianiști clasici. Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de 85.186.3.118 (discuție • contribuții).

Rog să nu se-ntâmple asemenea aiureală. Avem nevoie de toate categoriile menționate. Johannes Brahms e ditamai personalitatea în muzica romantică. De ce să avem categorii pentru diverse formații și pentru un compozitor, nu? Categoriile sunt perfect așezate, le-am verificat în parte și vreau să fiu crezut că una dintre activitățile înc are sunt cel mai riguros la Wikipedia este să categorisesc paginile legate de muzică. Iar aici nu e absolut nicio neregulă. (impy4ever 23 mai 2008 22:43 (EEST))

Nu are nici o noimă ceea ce ai scris aici. Daca vei găsi pe Wikipedia în engleză categoria Johannes Brahms sau în vreo altă limbă ar fi o treabă! Numai faptul că niște formații au categorie nu este o explicație logică!!! Dacă vei vrea însă o categorie Compoziții de Johannes Brahms atunci ocupăte serios de treaba asta tradu măcar lista compozițiilor din engleză! Iar în ceea ce mi-ai scris că nu toți pianiștii de la pianiști evrei sunt interpreți de muzică clasică trădează o crasă lipsă de cultură!!! Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de 85.186.3.118 (discuție • contribuții).

85.186.3.118 a vrut să să spună "ocupă-te" 88.192.241.146 24 mai 2008 22:51 (EEST)
E bine să existe categorii, chiar dacă sunt sărace în conținut: cu timpul, ele vor fi completate. V-am scris pe pagina de discuții privitor la evrei (și nu numai). (impy4ever 23 mai 2008 23:25 (EEST))

V-am răspuns și nu numai. Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de 85.186.3.118 (discuție • contribuții).

Proiect:Noțiuni de zi cu zi[modificare sursă]

Am așezat acolo frumos niște articole acum 2 săptămâni și până acum doar boții au mai contribuit la ele... Așa am dovedit că proiectul nu ține. -- Petru Dimitriu Hristos a înviat! 24 mai 2008 14:37 (EEST)

Ne șantajați sentimental! :) Bine, bine, mai adaug eu ceva. Dar un proiect ar trebui să aibă și o secțiune cu înscrieri. Înțeleg că pe moment ne-nscriem acolo eu și Dvs., poate-or mai veni și alții. Am să aleg noi subiecte din ghiduri de conversație în limbi străine, acolo e cuprinsă cam toată „baza”, exact aceste noțiuni de zi cu zi. Momentan, proiectul e foarte dezorganizat. Vă rog nu editați; mă apuc de treabă chiar acum. (impy4ever 24 mai 2008 16:29 (EEST))
Oamneii mici lucrează cu lucruri mărunte. Eu nu sunt un om mic.--Marius Nuvola apps email.png Ștefan 27 mai 2008 12:51 (EEST)
Această remarcă este cât se poate de nelalocul ei. Eu pot să fac din Frigider un AC. Profunzimea cunoștințelor se demonstrează pe lucruri care par lipsite de importanță. Însă puțini pot scrie articole noi, majoritatea sunt limitați la traduceri. --Turbojet 27 mai 2008 13:44 (EEST)
Serios? Suntem limitați din dorința de a aduce cât mai multă informație pe wp:ro. Așa pot și eu să scriu un AC depre scandalurile din Liga lui Mitică sau altele. Domnule Turbojet, hai să fim serioși! Cât de mult poți să scrii despre frigider? Pe cine interesează mai mult decât atât en:frigider? Eu nu am căutat pe wp:ro niciodată ceva atât de banal (nu mă refer doar la frigider) și cred că mulți nu au făcut-o! Nici ca să caute stelele mele, dar ce fac eu e din pasiune și chiar dacă e traducere, mai bine decât nimic. Puteți să mă considerați cum doriți, sunt de acord cu proiectul dar poate contribui și badea Ioane din Pocioveliște de Munte să fim bine înțeleși! Poate tu, fiind în domeniul electrotehnicii respectiv mecatronicii poți scrie despre frigider sau aspirator sau televizor, dar despre creion, zi, oră, plus, minus, trei nu cred că poți scrie...--Marius Nuvola apps email.png Ștefan 28 mai 2008 16:20 (EEST)
Tânăr și neliniștit. //  GikÜ  vorbe  fapte  / miercuri, 28 mai 2008, 18:19 (ora României și RM)

Intrebare[modificare sursă]

Cum confirm adresa de email? Caut sprijin pentru prelucrarea ștampilelor. Am foarte multe,din sec.XIX și începutul sec.XX.Biserici,școlii,revizorate școlare,preturi,prefecturi etc. Mai este cineva pasionat de domeniu?Am de asemenea foarte multe acte originale din aceeași perioadă.Cum trebuie prelucrate?Mulțumesc! --Petfil 25 mai 2008 11:43 (EEST)

Dacă dumneavoastră dețineți aceste documnete, iar unele dintre ele pot avea valoare enciclopedică, puteți ajuta Wikipedia prin postarea lor. Nu știu însă cum este cu drepturile de autor. Referitor la prelucrare, dacă aveți acces la un scaner îl puteți folosi, apoi ați putea face așa zisa prelucrare cu ajutorul unor softuri de specialitate. Sebi talk 28 mai 2008 16:07 (EEST)

Un posibil complement pentru FairUse[modificare sursă]

Desi e probabil inca la mai multi ani distanta de o implementare in Wikipedia (eu zic ca nu se risca nimeni de la Wikimedia inainte ca metoda sa fie ras-verificata), m-am gandit ca ar putea fi interesant de stiut: http://arstechnica.com/news.ars/post/20080516-orphan-works-bill-clears-senate-committee-may-soon-find-home.html --Strainu (Диckуциe)   26 mai 2008 18:58 (EEST)

SALUT!![modificare sursă]

Salut!!Sunt nou pe aici si as vrea sa pun si eu cateva lucrari aici,dar pentru o saptamana nu o sa pot aplica nimic deoarece inca lucrez la lucrarea de atestat.As vrea sa-mi spuneti daca trebuie sa fac ceva special pentra a aplica.Lucrarile sunt facute de mine,am si bibliografiile si sper sa fie de ajutor.Apropo,vreau si eu sa va intreb daca pot gasii aici ceva pentru proiectul meu de atestat(porti logice cu circuite integrate),fiindca mai am nevoie de putina documentatie.Daca s-ar putea sa ma ajutati as fi foarte recunoscator.Si o biblografie sau un site ar fi de ajutor deoarece se gasesc foarte greu materiale despre acest subiect.Sper ca nu am fost indiscret cerand si ajutor.Va multumesc foarte mult de intelegere,Deaconu Bogdan.--Bogdan deaconu 26 mai 2008 21:01 (EEST)

Nicio problemă, puteți pur și simplu să începeți să scrieți articole, nu trebuie făcut nimic deosebit. V-aș recomanda doar să vă uitați pe manualul de stil pentru a vedea exact cum se scrie textul (formatarea lui trebuie să adere la niște standarde care nu sunt chiar imediate). Când veți scrie, cel mai bine ar fi să vedeți exact ce articole există în apropierea subiectului, să vedeți dacă nu puteți completa articole existente și ce legături roșii ar fi de umplut.
În ce privește documentația de care aveți nevoie, în limba română subiectul este destul de puțin acoperit, dar în Wikipedia în engleză există mai multe articole. Puteți porni de la articolul Logic gate și merge pe legături mai departe, încercând să urmăriți și ce scrie în secțiunile de bibliografie și legături externe ale articolelor de acolo. În afară de aceasta, din ce îmi amintesc că aveam ca bibliografie în facultate, sunt bune cărțile Introduction to Switching Theory and Logical Design de Hill și Peterson (e o carte de referință) sau Digital Logic. Applications and Design de Yarborough. În română, sunt Analiza și Sinteza Dispozitivelor Numerice de Mircea Petrescu sau, o carte mai low-level, Structura Circuitelor Digitale de Cupcea.--Andreidiscuție 26 mai 2008 22:39 (EEST)
Mai este Electronica Digitală a lui Dan Nicula și Gheorghe Toacșe. --Alex:D 28 mai 2008 20:01 (EEST)

Betawiki update[modificare sursă]

 • Currently 82.03% of the MediaWiki messages and 10.63% of the messages of the extensions used by the Wikimedia Foundation projects have been localised. Please help us help your language by localising at Betawiki. This is the recent localisation activity for your language. Thanks, GerardM 27 mai 2008 10:21 (EEST)

Trimiterea documentelor prin email catre utilizator[modificare sursă]

Cum pot trimite documente de la wikipedia catre adresa mea de email(adica prin mail). Astept raspunsuri la adresa mail:adytzu_the_man/nr telAcest comentariu nesemnat a fost adăugat de Modjo (discuție • contribuții).

Dacă vă referiți la conținutul enciclopediei, el nu poate fi trimis sub forma unor documente, ci pur și simplu poat fi copiat ca text. Aveți grijă, însă, dacă folosiți aceste materiale să specificați sursa, adică Wikipedia. Sebi talk 28 mai 2008 16:02 (EEST)

Întrebare[modificare sursă]

Au apărut o serie pagini de tipul: (Jurnal utilizatori noi); 23:15 . . Msh210 (discuție | contribuții) Account created automatically

Ce reprezintă acest "Account created automatically"? --Miehs 27 mai 2008 23:21 (EEST)

Foarte probabil Cu siguranță face parte din procedura de unificare a conturilor utilizatorilor de pe toate siturile Wikimedia, a se vedea și meta:Help:Unified login. --Iulian U. 27 mai 2008 23:26 (EEST)

Traduceri[modificare sursă]

Cum se traduc: "...misrepresenting genuine soul music.", "A Welsh girl plays the Apollo - why the fuss?" ?Alecsdaniel 28 mai 2008 21:17 (EEST)


Întrebarea conține o rupere din context. Fraza găsită cu Google era: " British hip hop singer Estelle criticized Duffy and Adele for misrepresenting genuine soul music", cu traducerea : ... pentru că denaturează adevărata muzică soul.

Cât despre: A Welsh girl plays the Apollo - why the fuss?, o posibilă traducerea ar fi: O fată din din țara Galilor se dă drept Apolo - pentru ce atâta zarvă? --Miehs 29 mai 2008 09:36 (EEST)

Multumesc!Alecsdaniel 29 mai 2008 13:02 (EEST)

Diacritice[modificare sursă]

Imi cer scuze pt faptul ca am adauugat articole fara diacritice. Am facut acest lucru deoarece in prezent nu posed un program adecvat. Totusi fiind un pasionat al aviatiei si considerand ca fac o fapta buna punand materiale din surse de calitate la indemana publicului am continuat. Aceasta nu inseamna ca nu voi corecta aceste articole. Imi pare rau ca trageti concluzii pripite si etichetati un om (un medic) fara sa cunoasteti nimic despre el si cariera sa.

Nu e nevoie de un program special. Puteti sa va duceti in:
Control Panel → Date, Time, Language, and Regional Options → Regional and Language Options
Acolo dati clic de "Language" (butoane sus, cel din mijloc), apoi pe "Details" si apoi pe "Add". Aici va-as sfatui sa alegeti romana din "Input language" si nu din "IME/Keybord Layout". Alegeti Romanian si apoi OK.
In partea dreapta a barei de Start, in stanga ceasului o sa apara "EN". Dati clic i selectati RO.
Acum tastatura in romana are niste caractere diferite:
' → ț
; → ș
[ → ă
] → î
\ → â
z → y
y → z

diego_pmc 29 mai 2008 10:29 (EEST)

Vedeți și http://www.secarica.ro/ --Turbojet 29 mai 2008 13:06 (EEST)

Limbile wikipedistilor[modificare sursă]

Sal. Am obserbat că la limbile pe care le pot introduce utilizatorii la Turnul babel nu figureaza limba aromâna. v-aș ruga, dacă se poate să o introduceți. Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de Camaradianis (discuție • contribuții).

Dați-mi variantele aromâne ale următoarelor propoziții și voi face formatele necesare:
 • Acest utilizator nu cunoaște limba aromână
 • Acest utilizator poate contribui cu un nivel minim de cunoștințe în lmba aromână
 • Acest utilizator poate contribui la nivel intermediar în limba aromână
 • Acest utilizator știe foarte bine limba aromână
 • Acest utilizator știe limba aromână la perfecție
 • Limba aromână este nativă pentru acest utilizator

//  GikÜ  vorbe  fapte  / joi, 29 mai 2008, 21:01 (ora României și RM)

Avem deja {{utilizator rup}} pentru vorbitorii nativi și {{utilizator rup-1}} pentru cei care pot contribui cu un nivel minim de cunoaștere. Nu cred că e necesar formatul {{utilizator rup-0}}, pentru că această limba nu e nici cea de muncă aici, nici internațională.  Remigiu  discută  29 mai 2008 21:11 (EEST)


Deci vă mai dau ceva sau nu? Nu știam ca aveți așa ceva deoarece nu am văzut codul. Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de Camaradianis (discuție • contribuții).

Da, traducerile propozițiilor care nu le-am tăiat. //  GikÜ  vorbe  fapte  / joi, 29 mai 2008, 22:43 (ora României și RM)


Utilizatorlu-aistu u-zburashce limba armãneascã ghini. =Acest utilizator vorbește bine limba aromână.( nu cred că există cuvântul intermedia în limba aromână)

Utilizatorlu-aistu u-zburashce limba armãneascã vãrtos ghini =Acest utilizator vorbește foarte bine limba aromână.

Utilizatorlu-aistu u-zburashce limba armãneascã farsi. = Acest utilizator vorbește perfect limba aromână.

Mulțumesc!- Camaradianis

Da Făcut, Gic a creat formatele, iar eu - categorii.  Remigiu  discută  30 mai 2008 22:10 (EEST)

Contor editări[modificare sursă]

Au apărut două contoare de editări noi, cred că sunt mai bine preparate decât cele lui Interiot și Kate:

 • Contorul Stable — de fapt versiunea ameliorată de contorul Interiot. În afară de funcțiile vechi – numărul editărilor după spațiu de nume și diagrama editărilor după lună – există și câteva diagramele noi și procentajul editărilor. Cred că putem să înlocuim legătură spre Interiot la MediaWiki:Sp-contributions-footer cu legătură spre acesta.
 • Contorul Luxo — în afară de numărul editărilor, acesta prezintă și câteva editări făcute cel mai recent pe fiecare proiect unde numele de utilizator dat a fost găsit. Totuși, există dezavantajul cam mare pentru utilizatori înregistrați pe foarte multe proiecte – lista se va încarca foarte lung, pentru că contorul le scanează pe toate.

Folos satisfăcător!  Remigiu  discută  31 mai 2008 14:40 (EEST)

Luxo a mers doar până la 19%..apoi eroare.  rad urs  mesaj  31 mai 2008 14:52 (EEST)
Așa cum am zis, puteți să aveți probleme, pentru că ați făcut muuuulte modificări. Stable este mai... Hm... Stabil? :P  Remigiu  discută  31 mai 2008 15:24 (EEST)

reflist|2 nu functioneaza?[modificare sursă]

Salutare, am constatat ca reflist|2 nu mai aranjeaza referintele pe doua coloane. Oare din ce cauza? Ieri functiona. Vedeti de exemplu Petrom sau Romgaz. Multumesc. (Ark 31 mai 2008 21:10 (EEST))

La mine merge în Firefox și nu merge în IE și Opera. --Turbojet 31 mai 2008 22:00 (EEST)

Cum se inserează imagini în text?