Ajutor:Categorii

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Wikipedia:Categorii)
Comandă rapidă:
A:CAT
Această pagină se referă la noțiuni introductive despre categorii și folosirea acestora. Pentru instrucțiuni despre crearea și organizarea categoriilor, vedeți Wikipedia:Categorisire.
O categorie cu cele trei părți componente

O categorie este o pagină în format de listă care servește la clasificarea articolelor; de exemplu, Categorie:Știință este destinată găzduirii articolelor individuale precum biologie sau geografie.

Fiecare categorie este împărțită în trei părți:

  1. Subcategorii, ca de exemplu categorie:astronomie pentru categorie:știință
  2. Articole din categoria respectivă, precum articolul Wikipedia despre matematică.
  3. Alte informații despre categorie, ca de exemplu o scurtă descriere a conținutului, proiectul care se ocupă de ea sau categoriile de nivel superior în care este inclusă categoria respectivă.

Primele două părți sunt generate automat, pe când informațiile suplimentare trebuie introduse manual. Este obligatoriu să existe măcar o linie de text în pagina categoriei petru ca aceasta să fie creată (legăturile către categorie să fie albastre, nu roșii).

Subcategoriile reprezintă categorii mai specializate, ce permit o organizare mai bună a articolelor în funcție de temă. De exemplu, categorie:astronomie conține articolele Nebuloasă și Corpuri cerești. Dacă nu găsiți un articol în categoria în care vă așteptați să fie, încercați să îl căutați și în subcategorii. Există, cel puțin teoretic, un număr nelimitat de nivele de categorii și subcategorii. Cu toate acestea, este recomandat să limitați numărul de nivele pentru a ușura navigarea.

În partea de jos a paginii unei categorii se află articolele din categoria respectivă, ordonate în ordine alfabetică. Atenție însă, literele cu diacritice (ă, î, â, ș, ț) sunt plasate la sfârșitul alfabetului (după litera z).

Dacă doriți să explorați categoria căruia îi aparține un articol plecând de la pagina articolului, urmați legăturile din cutia "Categorii:", de la sfârșitul articolului; acolo sunt afișate toate categoriile din care subiectul paginii face parte. Legături asemănătoare se găsesc și în paginile categoriilor, permițând trecerea la supracategorii.

Cum se adaugă articolele în categorii[modificare | modificare sursă]

Direct din articol

Pentru a vă fi ușor să editați categoriile, puteți activa un gadget bifând în preferințe HotCat. Dacă gadgetul este activat, atunci când pagina Wikipedia este încărcată, HotCat-ul apare în partea de jos a paginii în bara de categorii. Dacă pagina are categorii, lângă ele apar mici legături sub formă de semne pentru operații ca ștergerea, modificarea sau adăugarea de categorii. Apăsând pe ele, veți putea edita categoriile și cheia de sortare direct din pagina articolului.

A category bar as modified by HotCat

Din editorul wikitext

Pentru a adăuga o nouă categorie într-un articol, editați articolul și adăugați următorul text sub eventualele formate, dar înainte de legăturile interwiki:

[[Categorie:Numele categoriei]]

În loc de Numele categoriei treceți categoria cea mai specifică în care se încadrează articolul respectiv (de exemplu, dacă scrieți un articol despre un fizician introduceți doar Categorie:Fizicieni, nu Categorie:Fizică).

Un articol poate avea oricât de multe categorii. Pentru a introduce mai multe categorii, adăugați de mai multe ori textul de mai sus. Prin convenție, etichetele de categorie sunt ultimele etichete ale articolului.

Înainte de a salva editarea făcută apăsați butonul Previzualizare pentru a verifica posibilele greșeli făcute. Noua categorie va apărea în partea de jos a paginii. După ce veți salva editarea făcută, în pagina categoriei va apărea o legătură către articolul editat.

Din editorul vizual

Pentru a modifica categoriile, dați clic pe pictograma „Categorii” din meniul „Opțiunile paginii”. Se va deschide o casetă de dialog care listează categoriile existente și care vă permite să adăugați unele noi sau să le ștergeți pe cele existente.

De asemenea, aveți opțiunea de a seta sau schimba cheia generală (prestabilită) de sortare, care determină unde apare pagina atunci când este listată alături de alte pagini în aceeași categorie.

Cum se ordonează articolele într-o categorie[modificare | modificare sursă]

Pentru a controla felul în care o categorie este ordonată, puteți adăuga legăturii către categorie un parametru care semnifică titlul care va folosit pentru ordonarea articolelor în categorie. Acest lucru nu afectează în niciun fel titlul legăturii afișate în categorie.

Exemplu: Doriți să listați pagina de subcategorie Categorie:Fizică cuantică în pagina de categorie Categorie:Fizică. Adăugând eticheta [[Categorie:Fizică]], categoria Fizica cuantică apare sub litera "F" de la Fizică, în loc de "C" pentru cuantică.

În schimb, adăugând eticheta [[Categorie:Fizică|Cuantică]], Fizică cuantică se regăsește sub litera "C".

Pentru a schimba cheia de sortare implicită pentru toate categoriile, folosiți cuvântul magic DEFAULTSORT astfel: {{DEFAULTSORT:Cuantică}}.

Cum se creează categorii noi[modificare | modificare sursă]

Creați o subcategorie punând numele categoriei părinte în pagina categoriei care ați vrea să fie o subcategorie. Categoria copil (subcategoria) se creează scriind: [[Categorie:numele_categoriei_părinte]] în pagina categoriei de nivel mai jos. De exemplu, într-o pagină (sub)categorie numită categorie:Trandafiri dacă veți scrie [[Categorie:Flori]], „Trandafiri” va deveni o subcategorie a „Florilor”.

Atunci când creați o subcategorie încercați să scrieți cel puțin două categorii părinte. De exemplu, Categorie:Pictori români trebuie să fie și în Categorie:Pictori după naționalitate și în Categorie:Români.

Cum se navighează listele de categorii[modificare | modificare sursă]

Dacă există mai mult de 200 de articole într-o categorie, aceasta este împărțită automat în mai multe pagini. Puteți trece de la o pagină la alta folosind legăturile (următoarele 200) și (anterioarele 200). Unele categorii au și un cuprins, cu care puteți ajunge direct la litera care vă interesează.

Pentru a ajunge la o subcategorie, apăsați pe numele categoriei care vă interesează din lista de subcategorii. Pentru a ajunge la o categorie-părinte, procedați ca la articol: căutați categoria părinte în partea de jos a paginii.

Cum se introduce o legătură către o categorie[modificare | modificare sursă]

Două puncte (":") înainte de "eticheta pentru categorii", de exemplu [[:Categorie:NumeleCategoriei]], vă vor permite să includeți o trimitere către o categorie fără ca pagina respectivă să fie inclusă în acea categorie.

Liste și categorii[modificare | modificare sursă]

Wikipedia include un număr de liste, însă este dificil să menții aceste liste complete și la zi, păstrând conexiunile între elementele unei liste și articolele despre acele elemente. În plus, aspectele gamei enciclopediei precum navigare, lista de articole urmărite și Schimbări recente pot fi îmbunătățite prin identificarea articolelor în categorii.

Un sistem de categorii a fost conceput pentru softwareul MediaWiki care poate genera automat unele dintre aceste liste, oferind o astfel de categorisire. Lista brută a tuturor categoriilor poate fi găsită la Special:Categories, deși Categorie:Fundament sau Wikipedia:Răsfoire ar fi mai potrivite pentru explorare.

Redirecționări de categorii[modificare | modificare sursă]

După ce creați o categorie care poate avea și alte variante de denumire, este recomandabil să creați și acele categorii paralele, unde să scrieți o mică notă prin care trimiteți cititorul la categoria propriu-zisă, ceva de genul „Articolele despre reviste sportive se găsesc în Categorie:Reviste de sport”. Desigur, categoriile paralele le lăsați goale și neincluse în categorii superioare. Ele nu fac decît să evite duplicarea. Pentru comoditate, în locul notei, este preferabil să folosiți formatul {{redirect categorie}}.

Informații suplimentare: Wikipedia:Redirecționare

Legături externe[modificare | modificare sursă]