Wikipedia:Cafenea/Arhivă/2018/decembrie

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Nu scrieți mesaje în arhivă pentru că probabil nu vor fi citite. Dacă doriți să continuați o discuție arhivată aici, copiați fragmentul care vă interesează și reporniți discuția la pagina relevantă.

Clorit[modificare sursă]

Am introdus pagina Clorit (anion) și am propus redenumirea paginii Cloriți (și implicit redirecționarea de la Clorit) în „Clorit (grup de minerale)”. Până acum, nici o reacție... --Looz O. Mim (discuție) 30 noiembrie 2018 20:41 (EET)

Consider modificarea justă. Totuși, zic că poate s-ar potrivi mai bine altceva decât „grup de minerale” - întrucât „clorit” e la singular, poate, de exemplu, doar mineral. --Sebastianpin 30 noiembrie 2018 20:45 (EET)
Asta a fost prima mea propunere. Totuși, e vorba de un grup de minerale (a se vedea paginile în limba română și engleză).--Looz O. Mim (discuție) 30 noiembrie 2018 20:48 (EET)
Da, înțeleg. Însă sună un pic... ciudat să denumim „clorit” ca fiind un „grup de minerale” - această explicație ar fi fost mult mai bine împerecheată cu „cloriți”, dar titlul trebuie să fie la singular. Nu putem spune că, cloritul e un grup de minerale, doar cloriții sunt, cloritul este un mineral ce face parte din acel grup, oricare anume ar fi acela. În engleză, „chlorite group” sună într-adevăr bine întrucât, ei bine, e altă limbă. Așa cum spun ei „the lanthanide group” de exemplu, noi nu putem spune „grupul lantan/lantanid” ci doar „grupul lantanidelor”; lantanul e doar un element, așa cum, cred eu, că am zice mai bine că un clorit e un mineral, și nu o grupă. --Sebastianpin 30 noiembrie 2018 21:08 (EET)
De acord. Mai aștept câteva zile înainte de efectuarea modificarii, poate apar noi idei --Looz O. Mim (discuție) 30 noiembrie 2018 21:16 (EET)
Faceți cum doriți, dar termenii „clorați” și „cloriți” (la plural) sunt admiși de traducerea Cărții roșii a IUPAC. Singularul nu e obligatoriu: cum ar suna Raid aviatic românesc în Africa? --Turbojet  30 noiembrie 2018 21:24 (EET)
Într-adevăr, dar clorații și cloriții sunt lucruri diferite. Iar treaba cu raidurile este de-asemenea corectă. Totuși, eu îmi mențin părerea că ar suna mai bine la singular: Clorit (mineral) decât Cloriți (grup de minerale). Desigur, niciuna dintre aceste două nu e incorectă per se; contează care formulare este mai potrivită. Ar mai trebui niște păreri. --Sebastianpin 1 decembrie 2018 09:10 (EET)

100 de ani de la Marea Unire[modificare sursă]

--Accipiter Q. Gentilis(D) 1 decembrie 2018 13:54 (EET)
 • La Mulți Ani pentru România! La Mulți Ani pentru români!
Doresc să mulțumesc tuturor celor implicați în proiectul ro.wikipedia.org, pentru munca lor în dezvăluirea publicului larg român, a istoriei, artelor, științelor, religiilor, etc., universale, la care și-au adus aportul multe personalități din România. Că articolele scrise sunt traduceri din alte wikipedii, că sunt din surse de internet, că sunt din surse bibliografice externe, că sunt complete sau incomplete, iată că ro.wiki are un portofoliu de circa 400000 de articole, adunate cu trudă în majoritatea lor și nu ca un rezultat al roboților. Nu în ultimul rând vreau să-mi exprim respectul către cei care, așa cum au putut, hăituiți uneori din toate părțile, au reușit să aducă un omagiu eroilor armatei române prin multe articole pe care le-au înjghebat cu mare trudă. Pentru că să nu uităm, dacă eroii nu ar fi existat acum 100 de ani, România nu arăta așa cum este ea astăzi. Doamne ajută! și La Mulți Ani tuturor! Asybarisaport 1 decembrie 2018 10:22 (EET)
La mulți ani și să ne vedem români și peste 100 de ani.--Kunok Kipcsak (discuție) 1 decembrie 2018 10:27 (EET)
LA MULȚI ANI, Români ! --ValydinDD (discuție) 1 decembrie 2018 10:33 (EET)
Pentru eroi, ca și pentru sfinți, ar trebui să existe un avocat al Diavolului care să le investigheze păcatele și doar cei găsiți curați la suflet să fie declarați eroi. De ex. Cristofor Columb nu a fost beatificat pentru că nu e dovedit că a fost căsătorit cu femeia sa. Tgeorgescu (discuție) 1 decembrie 2018 11:00 (EET)
La Mulți Ani România! La Mulți Ani Români! (măcar azi să fiu și eu unit „în cuget și simțiri” cu Asybaris01). --Bătrânul (discuție) 1 decembrie 2018 12:55 (EET)
La mulți ani România! La mulți ani, cetățeni ai României! --Turbojet  1 decembrie 2018 13:16 (EET)
La mulți ani, România! La mulți ani tuturor celor care simt și gândesc românește! Felicitări sincere celor care prin munca lor în acest proiect au scos la lumină oameni pe nedrept uitați, dar cărora țara le datorează atât de mult. 188.26.11.77 (discuție) 1 decembrie 2018 14:41 (EET)

Mod de dezintegrare[modificare sursă]

Propun ștergerea articolului Mod de dezintegrare, care conține (prea puțină) informație, acoperită oricum de articolul Radioactivitate--Looz O. Mim (discuție) 1 decembrie 2018 19:17 (EET)

Atunci, ar trebui introdus formatul {{ștergere}} pe pagină, cu motivarea ștergerii. Susțin și eu inițiativa.--Sebastianpin 1 decembrie 2018 19:20 (EET)

O altă încercare de spargere cont[modificare sursă]

Discuție mutată la Wikipedia:Reclamații.--Kunok Kipcsak (discuție) 2 decembrie 2018 14:11 (EET)

Infocasetă[modificare sursă]

Am tradus articolul Cutremurul din Komárom din 1763, iar în infocasetă apare o eroare la hartă. Rog pe cine se pricepe și are timp să efectueze corecturile de rigoare la Infocaseta Cutremur pentru a prelua fără erori formatul Location map. Mulțumesc anticipat. --Donarius (discuție) 3 decembrie 2018 10:51 (EET)

Concluzie: Convenție denumiri CF înguste[modificare sursă]

Anunț[modificare sursă]

Referitor la Wikipedia:Cafenea/Arhivă/2018/octombrie#Convenție CFF, mai are cineva vreo opinie ?

Intenționez să închid discuția cu o concluzie, în weekend, cu o soluție de forma:

 • Cale ferată (unde substantivul ferată este întotdeauna cu minusculă) + funcție principală (unde funcție principală = forestieră/minieră/militară/ industrială) + nume stații (sub care este cunoscută). Primul nume este de regulă, cel al stației situate în aval.
 • În lipsa unei funcții principale definite, se folosește termenul de "îngustă": Calea ferată îngustă X–Y
 • Se folosește linia de pauză – și nu cratima - între stațiile importante sub care este cunoscută o cale ferată
 • Dacă există o denumire oficială sau larg folosită, aceasta trebuie preferată.
 • Este indicat să fie create de la bun început, cel puțin câteva redirectări, anume:
 • Linia ferată + nume stații
 • Linia ferată + nume stații inversat
 • Linia ferată îngustă de pe valea Z
 • Calea ferată + nume stații
 • Calea ferată + nume stații inversat
 • Calea ferată îngustă de pe valea Z
 • Mocanița de pe valea Z
 • Mocănița de la + nume stație (cea mai cunoscută, de obicei capătul din aval)--Accipiter Q. Gentilis(D) 5 decembrie 2018 21:04 (EET)
Deci băgăm la titlu și funcția CF (forestieră/minieră/militară/industrială)? E bine și așa, pentru a nu se confunda cu liniile ferate de stat CFR sau private cu ecartament normal.--Kunok Kipcsak (discuție) 5 decembrie 2018 21:32 (EET)
Ca să aibă un loc al ei, o puteți formaliza undeva în paginile Proiect:Trenuri și să o faceți accesibilă de pe prima pagină a lui. —Andreidiscuție 6 decembrie 2018 09:50 (EET)

Ca să nu zicem că așteptăm degeaba a trecut VlydinDD cu drezina ...--Accipiter Q. Gentilis(D) 7 decembrie 2018 18:08 (EET)

Soluție[modificare sursă]

Rezolvat Rezolvat Denumirea căilor ferate înguste.--Accipiter Q. Gentilis(D) 8 decembrie 2018 00:16 (EET)

Scuze, n-am citit toată discuția, dar de ce nu le-ati pus la Wikipedia:Titluri#Standardizare?--Strainu (دسستي‎)  8 decembrie 2018 00:37 (EET)
Stau și mai bine acolo, dar nu știu dacă e oportun să stea acolo și partea de redirectări. Le las cu tot cu partea de redirectări și la Proiect:Trenuri.--Accipiter Q. Gentilis(D) 8 decembrie 2018 00:52 (EET)

Rezolvat Rezolvat --Accipiter Q. Gentilis(D) 8 decembrie 2018 00:57 (EET)

Incercare de postare a unei biografii[modificare sursă]

Ajutor ! Vad ca nu reusesc sa raspund la observatiile legate de textul scris de mine. Eu am copiat text scris de mine in format. pdf . Am pus citari pentru a dovedi ca biografia ar trebui sa figureze in wiki.Nici categoria in care se incadreaza nu mi-a fost clara .VioFlorescu (discuție) 6 decembrie 2018 11:00 (EET)

Imagini aeriene din Al Doilea Război Mondial[modificare sursă]

Sunt o serie de imagini făcute de nemți în Al Doilea Război Mondial cu niște obiective strategice din preajma marilor orașe din țară (dar și altele) Link wwii-photos-maps.com. Unele din ele ar fi folositoare și aici (mai ales cele din zona Ploiești pentru articolul Operațiunea Tidal Wave), oare pot fi încărcate la Commons?--Kunok Kipcsak (discuție) 6 decembrie 2018 19:24 (EET)

New Wikimedia password policy and requirements[modificare sursă]

CKoerner (WMF) (talk) 6 decembrie 2018 22:03 (EET)

Discuție de închis[modificare sursă]

Discuție Wikipedia:Notabilitate#Notabilitate militari are 7 luni de la deschidere și 3 luni de la ultima opinie, exprimată în ceea ce privește subiectul.

În lipsa unui interes explicit manifestat de un administrator în funcție pentru închiderea respectivei discuții, o voi închide eu într-o săptămînă.--Accipiter Q. Gentilis(D) 19 noiembrie 2018 20:19 (EET)

Au fost exprimate opinii recente. Propun prelungirea discuției până la clarificarea tuturor aspectelor. --Pafsanias (discuție) 19 noiembrie 2018 22:16 (EET)
Dat fiind că ți-ai exprimat interesul explicit în calitatea pe care o ai ca administrator, ne poți spune când anume vei închide discuția ? Te rog să propui un termen rezonabil.--Accipiter Q. Gentilis(D) 19 noiembrie 2018 22:20 (EET)
Te-aș ruga doar să nu închei discuția într-o săptămână, deoarece ți-ai exprimat interesul explicit. Există dificultăți în obținerea consensului, dar nu cred că trebuie exploatate din nicio parte. --Pafsanias (discuție) 19 noiembrie 2018 22:27 (EET)

Ca să fie treaba clară, există în politica Wikipedia:Consens, specificată în mod explicit o soluție care poate duce la depășirea impasului generat de faptul că unele dintre discuții nu sunt închise de administratorii și sunt lăsate nefinalizate. Citez:

„În situațiile rare în care atingerea consensului se dovedește a fi dificilă se poate recurge la diversele metode de rezolvare a disputelor, prin care se cere ajutorul utilizatorilor independenți și cu experiență, pentru a rezolva problemele care împiedică atingerea consensului.”

Deci faptul că asemene discuțiii sunt sau nu închise de un administrator este irelevant, conform acestei politici. Specific acest lucru pentru a clarifica respectiva chestiune, în caz că mai există dubii. --Accipiter Q. Gentilis(D) 19 noiembrie 2018 22:30 (EET)

Mai dorește cineva să emită vreo opinie ?--Accipiter Q. Gentilis(D) 5 decembrie 2018 21:00 (EET)

Se pare că nu.--Accipiter Q. Gentilis(D) 8 decembrie 2018 01:39 (EET)

Vezi: Discuție Wikipedia:Notabilitate#Închidere discuție despre notabilitate militari--Accipiter Q. Gentilis(D) 8 decembrie 2018 01:41 (EET)

Rezolvat Rezolvat --Accipiter Q. Gentilis(D) 10 decembrie 2018 00:48 (EET)

Către administratorii RO.Wikipedia![modificare sursă]

Eu cred că unui utilizator li s-a adus la cunoștință acest drept de utilizator al unuia care a fost și este blocat global (Web SourceContent, n.r). Îi rog administratorilor să elimine statutul de patrulă automată a acestui utilizator în care oricum e acum de nerecunoscut. Mulțumesc! 109.102.200.227 (discuție) 9 decembrie 2018 13:33 (EET)

@Web SourceContent: Scutește-ne!--82.137.13.211 (discuție) 9 decembrie 2018 13:43 (EET)
82.137.13.211 Ia spune unde am precizat eu, unde: la Web SourceContent? Dacă-i așa, atunci cu “ping” nu are nici efect anume. 109.102.200.227 (discuție) 9 decembrie 2018 13:52 (EET)
Ti s-a mai spus, daca taceai filozof ramaneai!--82.137.13.211 (discuție) 9 decembrie 2018 13:53 (EET)
Adică anume, dacă vreți să-mi spuneți lucruri altfel, atunci de unde aveți presimțirea Ti s-a mai spus, daca taceai filozof ramaneai!? Chiar unde v-ați orientat oare, îi faceți pe alții să aibă impresia la fel cu cel al dumneavoastră? 109.102.200.227 (discuție) 9 decembrie 2018 13:59 (EET)
Adică după „măcănit” se vede clar legătura dintre 109.102.200.227 și Web SourceContent.--95.76.149.18 (discuție) 9 decembrie 2018 15:35 (EET)
Iarăși... același 95.76.149.18 are interacțiune cu 82.137.13.211. Cred că există o conexiune dintre cei 2 anonimi. 109.102.200.227 (discuție) 9 decembrie 2018 15:49 (EET)
@Andrei Stroe, Dan Mihai Pitea, Strainu, Pafsanias: Ref. la jurnalul blocărilor de la en.Wikipedia și intrările de la CentralAuth. 109.102.200.227 (discuție) 9 decembrie 2018 18:19 (EET)

Wikidata[modificare sursă]

La articolul Paul-Mihu Sadoveanu numele județului începe cu majusculă, deși în Wikidata începe cu literă mică. Este vreo posibilitate să apară județul Turda și nu Județul Turda, fără a se elimina extragerea informației din Wikidata? --Donarius (discuție) 9 decembrie 2018 10:52 (EET)

Abia acum văd mesajul ăsta, după ce ieri am observat aceeași problemă. Probabil trebuie dezactivat parametrul de capitalizare în Modul:Biodata. —Andreidiscuție 11 decembrie 2018 20:05 (EET)
Yes check.svg Realizat. Era de fapt în Modul:LocationAndCountry. —Andreidiscuție 11 decembrie 2018 20:10 (EET)

Problemă pagină Google Chrome[modificare sursă]

Poate cineva să restabilească penultima editare a paginii (Google Chrome)?Are ăsta dreptate în opinia mea, dar ăsta nu e PDVN. AlexandruT (discuție) 15 decembrie 2018 16:09 (EET)

EDIT: S-a rezolvat, mulțumesc Victor Blacus.

Iradierea alimentelor[modificare sursă]

Am creat cu funcția de traducere articolul Iradierea alimentelor, care momentan arată oribil. Având în vedere lungimea articolului și complexitatea subiectului, va dura până la obținerea unei forme decente. Mă poate ajuta careva să-l trec pe pagina personală la articole în lucru? Mulțumesc anticipat.--Looz O. Mim (discuție) 5 decembrie 2018 21:48 (EET)

Rezolvat Rezolvat: Vedeți la Utilizator:Luzomim/Articol în lucru --Pafsanias (discuție) 5 decembrie 2018 22:06 (EET)
Acest articol este o traducere a https://en.wikipedia.org/wiki/Food_irradiation.
Au fost introduse aspectele legislative în România și au fost aduse unele modificări acolo unde articolul era (prea) părtinitor sau unde erau greșeli evidente (asta nu înseamnă că acum este lipsit de așa ceva, de aceea invit comunitatea la o lectură critică).
P.S. Rog un utilizator mai experimentat să efectueze corecturile necesare la lista de referințe (anumiți parametri lipsă etc.)--Looz O. Mim (discuție) 16 decembrie 2018 12:06 (EET)

sunt nou la cafenea[modificare sursă]

dragi useri,nu imi mai stergeti paginileAcest comentariu nesemnat a fost adăugat de Davidcavasi2008 (discuție • contribuții).

Paginile Wikipediei trebuie să respecte regulile noastre. Tgeorgescu (discuție) 14 decembrie 2018 22:19 (EET)
Ha, ha! S-a născut un nou dictator. PheonixRo (discuție) 15 decembrie 2018 14:56 (EET)
Și Comuna din Friedrichshof avea reguli, ce vă face să credeți că Wikipedia n-ar avea reguli? Tgeorgescu (discuție) 15 decembrie 2018 15:33 (EET)
Asta este mai greu de înțeles și chiar trebuie explicat. Nu existența regulilor trebuie recunoscută, ci modul în care te raportezi la ele. Cu un dram de doză de modestie ar fi fost adecvat de vorbit despre regulile Wikipedia. În momentul în care a apărut noastre, și a ajuns Tgeorgescu să se identifice cu Wikipedia, totul a căpătat alt sens. Această abordare a început să se transfere întregii echipe de administrare, după cum bine a observat și Britchi Mirela: "Eu consider hartuire ceea ce faceti de un timp încoace (toată echipa de wikipediști). Ce dracu va apucat". Și unde, evident, trebuia să intervină și Tgeorgescu; pentru că face parte din echipă! PheonixRo (discuție) 15 decembrie 2018 16:51 (EET)
Este „noi” ca în „noi, wikipediștii care respectăm WP:POL”, adică cei care au en:WP:CLUE. Uniți în jurul WP:POL, editorii experimentați constituie o minte-stup. Vestea cea bună este că oricine face față acestor cerințe este liber să ni se alăture. Tgeorgescu (discuție) 16 decembrie 2018 12:44 (EET)