Discuție Utilizator:Gutza

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare

addOnloadHook[modificare sursă]

Salut. Cel putin unul din script-urile tale (Utilizator:Gutza/replace.js) foloseste addOnloadHook. Acesta nu mai este recunoscut; vezi m:ResourceLoader/Legacy_JavaScript#addOnloadHook (eu am inlocuit cu jQuery( document ).ready, dupa cum mi s'a sugerat). Toate bune! //  Gikü  vorbe  fapte  vineri, 19 iunie 2015 14:48 (EEST)

Mulțumesc pentru notificare! --Gutza DD+ 19 iunie 2015 16:13 (EEST)

Blocare dificilă[modificare sursă]

Ați declarat că sunteți dispus să faceți blocări dificile. Ark25 continuă adăugarea de legături externe în articole. Este deschisă o reclamație, care trebuie rezolvată. Cum îi stă în natură, a spart discuția în mai multe locuri (pagina lui de discuții, pagina mea de discuții, Cafenea, Discuție Wikipedia:Vandalism) și ne bombardează cu replici interminabile, astfel că după o zi off-wiki este greu de urmărit și de către mine, care am inițiat de această dată discuția. Vedeți vă rog și replica mea de la Reclamații. Salutări, --Mihai (discuție) 1 iulie 2015 01:41 (EEST)

Vă asigur că urmăresc discuțiile, în limita timpului disponibil (câteva minute pe zi). Totuși ați făcut bine că m-ați anunțat în mod explicit – însă exemplul Dvs. este prost ales, deoarece arată activitatea unui redactor oarecare introducând o legătură externă într-un articol. Este legătura respectivă nepotrivită? A apărut vreo colecție uriașă de legături pe undeva? În caz contrar, disputa este de natură editorială și nu necesită intervenția vreunui administrator. --Gutza DD+ 1 iulie 2015 01:53 (EEST)
Problema este că a făcut asta deja în mai multe articole, nu e singurul revert de această natură în ultimele zile făcut de mine. Tocmai asta e problema: a făcut asta în masă și vrea să facă așa în continuare. Nimeni nu poate ține ritmul; cert este că el nu are nici o expertiză în zecile de domenii în care vrea să facă asta: trece cu lejeritate de la linkuri despre gravitație în ziarul lumina la articole istorice; nu poate avea discernământ. În mod ideal problema o fi editorială, când cineva umple cu spam un proiect de dimensiuni mici este cu totul altceva. Este un disruptive behavior. Aveți de gând să redeschideți discuția cum vrea el, sau să aplicați consensul atins în iarnă? --Mihai (discuție) 1 iulie 2015 02:02 (EEST)
Eu pot să vă asigur că revenirile făcute de Mihai au fost justificate. Dacă plagiatul este mai mult sau mai puțin discutabil, tonul neenciclopedic, inserarea de texte copiate fără măcar un minim efort de wikizare și adăugarea de legături externe nepotrivite pentru subiect (prin prisma relevanței acestora și/sau a verificabilității), reprezintă o certitudine. --Wintereu 1 iulie 2015 02:20 (EEST)

Rugăminte[modificare sursă]

Dacă nu te superi, explică-mi și mie, foarte pe scurt, despre ce „încăpățânare” este vorba aici. N-aș vrea să fie greutăți deoarece eu mai folosesc calculatoare vechi, care mai merg, dar n-au flag BIOS pentru SO noi. De fapt, am 5 calculatoare acasă, dar cele performante le folosește familia, știi că copiii nu se pot descurca decât cu 8.1. Eu mă descurc și cu bicicleta. :) --Turbojet 17 iulie 2015 09:15 (EEST)

Strainu vrea să reproducă funcționalitatea gadgeturilor curente în editorul vizual și s-a proptit de niște impedimente tehnice pe care administratorii de sistem pentru editorul vizual refuză să le adreseze. Nu ar trebui să vă afecteze în niciun fel. --Gutza DD+ 17 iulie 2015 10:36 (EEST)
Mulțumesc. Eu nu folosesc editorul vizual. :) --Turbojet 17 iulie 2015 11:45 (EEST)

Mulțam[modificare sursă]

Gutza, mulțumesc pentru avertisment. Aveam de gând să mă auto-avertizez doar pentru a arăta că suntem drepți, dar nu am dorit să se interpreteze ca fiind o ironie.

În altă ordine de idei, te rog, urmărește discuțiile lui SenatorulX cu Alex F., din ultimile zile. Tonul folosit, amenințările ș.a. nu sunt chiar ok, iar dacă mă implic eu în acest caz mă tem că doar voi inflama situația.

Apoi, te rog să nu omiți nici ultima lui intervenție de la Wikipedia:Candidați/Administrator/Wintereu către mine... Încă o dovadă că pălăria de administrator este prea mare pentru tine.

Acest utilizator, trebuie cumva temperat și trebuie să-i reamintim de wikipedia:Conduită. Mulțumesc, --Silenzio (discuție) 4 august 2015 17:04 (EEST)

Rezolvat Rezolvat – ok, am încercat. --Gutza DD+ 4 august 2015 17:27 (EEST)
Gutza, Silenzio și-a luat-o în freză cam pe nedrept. La modul punctual dacă scoți din context cuvintele poate rezulta că avertizarea ar putea fi într-o măsură oarecare justificată. Înțeleg rațiunea pentru care această avertizare trebuia făcută și pricep de ce Silenzio a trebuit să înghită gălușca de această dată, dar - pe viitor, poate mecanismele de reacție în astfel de cazuri ar trebui un pic revizuite.
Ideea e că la un comportament cum este cazul folosirii sistematice a unui ton agresiv și al speculării avantajelor unei atitudini agresive (comportament și atitudine care din păcate îi sunt caracteristice utilizatorului de la care a pornit toată tărășenia), anumite reacții de răspuns ar trebui poate puțin coordonate, iar alte reacții ar trebui să apară din partea tuturor, mai rapid. E normal ca în cazul în care problemele trenează, să se ajungă la erori (statistic vorbind).
În context, mă gândesc și că - poate, s-ar putea încerca discutarea Wikipedia:Deturnarea politicilor și îndrumărilor pentru a fi promovată ca îndrumare. --Accipiter Q. Gentilis(D) 4 august 2015 18:45 (EEST) P.S. Mă rog, în legătură cu problema expusă, persoana în cauză face un joc la limita offsideului ...

Am apreciat verticalitatea cu care Silenzio a acceptat avertismentul, așa că acest răspuns nu trebuie perceput ca o întărire a avertismentului – se dovedește că mesajul nu numai că a fost recepționat, dar era deja acolo. Acestea fiind spuse, în privința atacurilor la persoană nu există niciun fel de statistică sau de justificare:

Nu există nicio scuză pentru atacuri la persoană la adresa altor contribuitori.
Nu procedați astfel sub niciun motiv.

Cât de clară trebuie să fie politica, cu caractere cât de mari trebuie să scriem cuvintele astea ca lumea să înțeleagă că trebuie luate literal?

În privința lui SenatorulX, i-am urmărit traiectoria de-a lungul ultimei perioade (în limita timpului și cu ajutorul altora) și mi se pare că este mai degrabă frustrat decât altminteri. Văd și eu că are o atitudine prea agresivă în anumite situații, însă dacă am încerca să ne punem în pielea lui am constata poate că uneori are motiv să fie frustrat, iar alteori se pune în situația de a fi frustrat (ceea ce nu face frustrarea însăși mai ușor de purtat). În plus, nu cred că poate cineva să pretindă că s-a ajuns (cel puțin până acum) la atacuri grave care să merite măsuri mai drastice decât avertismente și discuții. Acestea sunt motivele pentru care eu unul am ales să nu sar direct la blocări. --Gutza DD+ 4 august 2015 19:00 (EEST)

Fileu[modificare sursă]

Faptul că i-ai ridicat mingea la fileu lui Asybaris ca să reacționeze în stilul caracteristic mi-e clar. Ce nu e clar de ce ai considerat asta o idee bună?--Strainu (دسستي‎)  10 august 2015 00:02 (EEST)

Nu i-am ridicat nimic – dimpotrivă, după cum s-a și văzut. --Gutza DD+ 10 august 2015 12:02 (EEST)
Păi tocmai, de la mine s-a cam văzut că l-ai provocat inutil cu acel "vezi și inevitabila replică de dedesubt" și ți-a ieșit. Apreciez însă (pozitiv) continuarea din pagina lui de discuție.--Strainu (دسستي‎)  11 august 2015 00:30 (EEST)
Și mie mi se pare că mi-a ieșit, dar altfel decât pare că ți se pare ție. :) Mai exact, am vrut să evit un encore al reprezentațiilor anterioare. Spunând „vezi și inevitabila...” i-am oferit trei opțiuni: (1) să se abțină (ar fi fost cea mai înțeleaptă variantă), (2) să-și dea în petec (cea mai puțin inspirată variantă, fiindcă mi-ar fi confirmat în mod explicit temerile), sau (3) să răspundă cu argumente în loc de trolling și/sau hărțuială. În linii mari mi se pare că a ales varianta (3), deși bineînțeles că nu s-a putut abține de la micile înțepături pentru care-l îndrăgim cu toții. Totuși n-am mai simțit nevoia să răspund acolo și nici nu m-aș mai fi implicat în vreun fel în discuție dacă nu aluneca în absurd cu intervențiile lui Turbojet. Căruia, dacă tot vorbim ca-ntre vechi prieteni, cred că greșești să-i dai apă la moară cu pedepsele împotriva administratorilor. Când se va pune în mod serios pe tapet ideea pedepselor pentru acțiune greșită va trebui să discutăm pedepse pentru inacțiune greșită (altfel încurajăm un nivel de apatie încă și mai mare decât cel actual). Și abia atunci să te ții! --Gutza DD+ 11 august 2015 00:55 (EEST)
Și s-ajung pe lista de greșeli ca tiran al Wikipediei, probabil alături de tine? Mai bine nu. :) Serios acum, astea sunt nemulțumiri care trebuie ventilate. E ca nemulțumirile față de capitalism: multă lume vrea altceva, dar când întrebi exact ce, când și cum, soluțiile sunt fanteziste.--Strainu (دسستي‎)  11 august 2015 23:42 (EEST)
Fanteziste pentru cine? Pentru cei care le propun? --Gutza DD+ 12 august 2015 00:48 (EEST)
Pentru suficient de multă lume cât să nu fie adoptate. Iar dacă sunt adoptate, deși ție sau mie ni se par fanteziste, înseamnă că noi avem o problemă.--Strainu (دسستي‎)  12 august 2015 00:58 (EEST)
Păi stai așa, una e să le ventileze (ceea ce pot face și fără ajutorul nostru) și alta e să le încurajezi. Iar dacă nu crezi în ele (și din câte spui, pare că asta e situația) atunci pentru ce le încurajezi? Ori ai impresia că au nevoie de aprobarea ta ca să le exprime? Iartă-mă dacă par un pic abrupt, dar astea sunt concluziile pe care le-am tras din discuția de deasupra. --Gutza DD+ 12 august 2015 01:09 (EEST)
Poate înțelegem lucruri diferite prin "încurajare". Eu mă refeream la faptul că i-am spus să vină, pe lângă teorie, cu propuneri clare despre cum, cine și când decide că administratorii trebuie pedepsiți. Am făcut asta din 2 motive:
  • Cred cu tărie că e mai bine ca asemenea idei să fie discutate, după cum am explicat mai sus;
  • Mă deranjează lecțiile de teorie pe care ni le servesc în ultima vreme, pe un ton ușor disprețuitor, Turbojet și Victor Blacus (vezi discuția cu pasiv-agresiv și cea cu comunitatea civilizată). Pentru astea sigur nu au nevoie de vreo intervenție din partea cuiva. Sunt sigur că au suficientă experiență în spate încât să expună și să argumenteze și soluții practice, dar nu vor sau nu pot (în sensul de "simt că nu sunt lăsați") s-o facă singuri, deci au nevoie de un imbold (care e diferit de aprobare).--Strainu (دسستي‎)  12 august 2015 10:26 (EEST)
Fair enough. --Gutza DD+ 12 august 2015 14:57 (EEST)
Gutza, surpriza în discuția despre comportarea administratorilor a fost că tu ai făcut două afirmații cu totul neașteptate. Prima că înțelegi ca pe Wikipedia să existe „instanțe superioare”, și îmi dau prea bine seama că vrei ca tu să fii aia, iar a doua, chiar aici, mai sus, că ai nevoie de Asybaris01 ca să ai și tu cu cine socializa, că nu faci nimic altceva pe Wikipedia.
Bineînțeles că pot argumenta, cum cere Strainu, și o voi face, să nu creadă că n-am argumente. Am luat o pauză deoarece ai dat-o pe bășcălie (ridiculizarea oponentului când ceva nu merge) și ai afirmat lucruri pe care nu le aveam în vedere (ca și aici, mai sus) și pentru că îmi dau seama că n-o să accepți în veci ceva care ai impresia că ți-ar submina autoritatea. E clar că vrei tirania ta fără să trebuiască să ții cont de altul. Iar cei ce te vor susține de aia o vor face deoarece speră să devină și ei tirani odată și odată. --Turbojet 12 august 2015 15:40 (EEST)
Hai sa vedem, il blochezi pe Turbo ca te-a facut tiran, asta nu e atac la persoana? Eu unul, am ajuns sa ma bucur ca am ajuns ca Gutza sa aiba nevoie de mine pentru socializare. Na, i-am ridicat mingea la fileu. Asybaris aport 12 august 2015 16:26 (EEST)
Turbojet, discuția deviase în absurd (și continuă în aceeași direcție).
  1. Ați luat ce v-a plăcut din analogia cu instanțele (superioare/inferioare) și ați ignorat ce nu v-a plăcut (că și în justiția „mare” există mecanisme de control, pe care Dvs. le refuzați). Iar după ce ați tras la temă așa cum v-a plăcut Dvs. m-ați luat pe mine la rost să justific concluzia Dvs.
  2. Despre partea cu „bășcălia”, de fapt vă atrăgeam atenția (de nenumărate ori într-o singură discuție!) în privința absurdității poziției persoanei care acuză pe interlocutori că au complexe de superioritate, folosind în acest scop un ton de vădită superioritate.
  3. La faptul că pledez pentru mecanisme de control între administratori și nu accept propunerea Dvs. pentru eliminarea acestor mecanisme de control, la poziția mea prin care mă opun unei propuneri de a da puteri discreționare administratorilor, concluzia Dvs. este că propunerea Dvs. mi-ar submina autoritatea, iar scopul meu este să-mi întăresc poziția tiranică.
Este o discuție demnă de Eugen Ionescu, la care nu am niciun interes să particip. Și da, știu ce veți înțelege și din acest mesaj – dictatura, tirania, onoarea șcl șcl. Nu vă obosiți. --Gutza DD+ 12 august 2015 17:51 (EEST)
Nu era intenția mea să intervin în această discuție, dar nu am încotro. Strainu a admis că a acționat în acest episod cu justificarea: „Mă deranjează lecțiile de teorie pe care ni le servesc în ultima vreme, pe un ton ușor disprețuitor, Turbojet și Victor Blacus (vezi discuția cu pasiv-agresiv și cea cu comunitatea civilizată).” E necesar ca eu să explic modul în care am acționat.
Comentariul de la candidatura lui Wintereu a fost sincer și nu o „lecție de teorie”. Acum înțeleg că reacția lui Strainu a fost o provocare, pe care însă nu am acceptat-o. Concomitent, Mihai a făcut o reclamație contra lui SenatorulX, care a reacționat cu trollingul caracteristic, inclusiv utilizarea unei clone. Nu m-am gândit să intervin, fiindcă deja declarase că pleacă în vacanță și era preferabil ca lucrurile să se liniștească; având în vedere conflictele mele precedente cu SenatorulX, o intervenție a mea era contraindicată. A urmat intervenția lui Asybaris01, care nu era un act izolat, ci continuarea unei serii de trolling-uri cu care se obișnuise să perturbe activitatea în proiect, în ultima vreme ca secund al lui SenatorulX. Justificarea blocării lui trebuie luată ad litteram, pe fondul acestei lungi istorii de trolling; „modul civilizat” amintit de Turbojet era implicit. Nu am obiectat la deblocare, însă acum înțeleg că adevărata justificare a lui Strainu era că îl „deranjează lecțiile de teorie”
M-am ferit, cât am putut, să intervin în certurile recurente dintre administratori, care fac rău proiectului. M-am ferit, cât am putut, să mă comport agresiv în alte discuții: așa trebuie văzute comentariile mele apropo concursul de scriere și intervenția lui SenatorulX la candidatura lui Wintereu. Nu era vorba de „lecție”, nu a fost niciun „ton ușor disprețuitor”, nu am fost „pasiv-agresiv”. Dar faptul că Strainu acționează provocator și discreționar cu singura justificare că îl „deranjează” mă pune pe gânduri. -- Victor Blacus (discuție) 12 august 2015 18:19 (EEST)
Înțelegeți ce vreți, dar începeți cu asta, pentru că nu se va schimba.
Da, mă deranjează atitudinea dvs., pentru că vă feriți să interveniți în certuri, dar nu și când e vorba să băgați câte o directivă pentru alții. Justificarea mea e foarte simplă și am expus-o în detaliu aici, nefiind legată de atitudinea din discuțiile anterioare. Spuneți că n-ați vrut să interveniți la reclamații fiindcă "era preferabil ca lucrurile să se liniștească", dar apoi îl blocați pe Asybaris "ca secund al lui SenatorulX". În ce fel a făcut asta ca lucrurile să se liniștească și mai ales, în ce fel a protejat blocarea lui Asybaris proiectul?--Strainu (دسستي‎)  12 august 2015 18:44 (EEST)

Editura Museum[modificare sursă]

Știți cumva care este adresa acestei edituri din Chișinău? Eventual, vreun număr de telefon de acolo? Vreau să cumpăr Basarabia necunoscută (toate cele 7 volume) și prin București nu se găsesc decât primele două. Mulțumesc frumos de pe-acum. SenatorulX (discuție) 24 august 2015 12:16 (EEST)

Din păcate nu vă pot ajuta. --Gutza DD+ 24 august 2015 22:04 (EEST)
OK. O zi frumoasă. SenatorulX (discuție) 25 august 2015 13:10 (EEST)