Discuție Utilizator:Strainu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare

Trimite un mesaj nou

Wikidata weekly summary #293[modificare sursă]

Commons[modificare sursă]

Salut! Am observat această propunere. Poate mai merită copiate la noi ceva (cu {{FOP Romania}}), dacă vor fi șterse acolo (că majoritatea sunt de la Panoramio și nu vor mai fi accesibile altfel). Răzvan Socol mesaj 2 ianuarie 2018 17:01 (EET)

Rsocol, îmi pare rău, dar nu am deloc posibilitatea zilele astea, stau foarte puțin la calculator. Eu folosesc un script un pic modificat care poate muta articole folosite în alte wikipedii. Ai putea încerca să le adaugi undeva la ro.wp ca să apară ca folosite și să-l folosești tu? Apare undeva deasupra imaginii în pagina de descriere și îți cere sa te loghezi cu oauth. Mulțumesc. Strainu (دسستي‎)  2 ianuarie 2018 18:25 (EET)
Rsocol, am rezolvat eu.--Strainu (دسستي‎)  8 ianuarie 2018 20:42 (EET)

Întreb[modificare sursă]

Auzi, să-ți dau revert la chestia asta și să-ți cer consensul? :)--Silenzio (discuție) 3 ianuarie 2018 00:25 (EET)

Ce bine-ar fi dac-ar fi pe bază de consens :( Uite ultima discuție în care m-am lovit de chestia asta: c:Commons:Deletion_requests/File:Suikerpot.jpeg. Ce-ai putea să faci și chiar voiam să las un mesaj la Wikipedia:OTRS, e să faci copyedit la exemplul de email pe care l-am adăugat ca să fie cât mai puține probleme acolo la OTRS. CC Turbojet, Andrei Stroe--Strainu (دسستي‎)  3 ianuarie 2018 00:51 (EET)
Părerea mea este că în acest caz consensul este necesar eventual doar la forma textului. Dacă există obiecții, spuneți. Conținutul este indiscutabil, rezultă din politicile Wikimedia (le știți voi). Doar anularea textului fără a pune ceva în loc nu mi se pare potrivită.
La Wikipedia:OTRS poate separarea din „vezi și” a declarației generale și accentuarea într-o listă a declarațiilor posibile ar fi suficientă. --Turbojet  3 ianuarie 2018 13:15 (EET)
Bun, deci suntem OK cu textul ăsta de mail în momentul de față? E acceptabil pentru voluntarii OTRS?--Strainu (دسستي‎)  8 ianuarie 2018 18:24 (EET)

Întrebare[modificare sursă]

Dacă am fotografiile scanate de pe pașapoarte ale unor persoane, cum pot să le încarc la Commons? Cine deține drepturile de autor? Ce licențe pot să folosesc? Gikü? Turbojet? Pașapoartele au fost făcute în 1977, în România. Patru persoane sunt decedate, iar de la cea în viață am acordul de utilizare, iar această persoană mi le-a trimis și pe celelalte patru.--Silenzio (discuție) 7 ianuarie 2018 06:35 (EET)

Pașaport = act. Licențele sunt {{PD-RO-exempt}} + {{PD-1996}}. Nu se pune problema drepturilor de autor.
În plus, logica zice că fotografiile de pe aceste acte nu conțin elemente de originalitate/creativitate, fiind făcute în condiții standard, se și numeau „fotografii tip”, deci fotograful n-are ce revendica. Eu am încărcat la Commons asemenea fotografii (v. Radu Moga Mânzat, fotografiile de pe legitimații de la Escadrila Albă) și n-a fost nicio problemă. --Turbojet  7 ianuarie 2018 13:39 (EET)
PS. Chiar azi vreau să încarc poza lui Mihai Gere, că a apărut un articol. Voi încărca poza originală, pentru a dovedi că e un act, apoi voi extrage portretul ca imagine derivată. --Turbojet  7 ianuarie 2018 13:41 (EET)
Cum zice Turbojet.--Strainu (دسستي‎)  8 ianuarie 2018 18:22 (EET)

Tech News: 2018-02[modificare sursă]

8 ianuarie 2018 18:19 (EET)

Wikidata weekly summary #294[modificare sursă]

This Month in GLAM: December 2017[modificare sursă]

This month in GLAM logo.png
Headlines
Read this edition in fullSingle-page

To assist with preparing the newsletter, please visit the newsroom. Past editions may be viewed here.

About This Month in GLAM · Subscribe/Unsubscribe · Global message delivery · Romaine 9 ianuarie 2018 23:38 (EET)

Special:Filtru_abuzuri/77[modificare sursă]

Hello Strainu, this filter appears to be hitting false positives, including warning when correcting Special:LintErrors. — xaosflux Talk 12 ianuarie 2018 06:16 (EET)

Hi Xaosflux, thanks for helping with Lint errors, we do need all the help we can get. Indeed, due to the way AbuseFilter is identifying added_lines the filter does have some false positives, and that's why it just warns users. However, in your case it doesn't seem to be an error. You should get rid of center tags completely and replace it with {{center}}.--Strainu (دسستي‎)  12 ianuarie 2018 11:37 (EET)
Thanks for the note, center tags themselves are not Linter issues, though I understand the benefit of using the centering class as well - will keep in mind. — xaosflux Talk 12 ianuarie 2018 14:45 (EET)
They are reported using Special:LintErrors, just lower priority: mw:Help:Extension:Linter/obsolete-tag. That's why I'm trying to discourage the use.--Strainu (دسستي‎)  12 ianuarie 2018 14:49 (EET)

Apel la calm[modificare sursă]

În modul cel mai calm și civilizat ( :) ) te rog să recitești ceea ce am scris, citez:

„...dar un tip bineintenționat, care vine aici se documentează, spicuiește, scrie, referențiază, iar după câțiva ani munca lui e distorsionată de niște neica nimeni, noroc bun cu atragerea de utilizatori de calitate.”

și te rog să elimini avertizarea nejustificată de atac la persoană și cenzura aplicată. Termenul de neica nimeni este o figură de stil care poate fi echivalată cu vandali, neaveniți, necalificați șamd, deoarece mă refer la o întreagă gamă de utilizatori care nu fac altceva aici, decât să strice munca altora. În niciun caz nu m-am referit la Grintescu, în particular și nici nu am intenționat asta. Vezi și afirmația mea de mai sus din aceași discuție:

„Acesta e doar un exemplu, nu intenționam să-l atac pe acest domn, în particular. Voiam să scot în evidență fenomenul.”

Te rog, de asemenea, să vezi continuarea mesajului meu în care te îndrum să vezi istoricul acelui articol, în care modificările făcute din ianuarie sau februarie 2016 sunt toate neconstructive.

Nu-mi doresc un conflict și calific acuzațiile tale de înfierbințeli și de circ total neavenite, când, repet, intenția mea a fost să etalez un fenomen. Îmi pare rău pentru d-nul Grintescu că eroarea dumnealui a fost scânteia care a pornit această discuție, și, te rog, de altfel, să observi că eu nu am interacționat cu acest domn în niciun fel în ultima perioadă, deci, departe de mine gândul de a-l ataca personal. Cele bune, --Silenzio (discuție) 14 ianuarie 2018 14:33 (EET) P.S. Te rog să ții seama și de faptul că avertizările nedrepte și cenzura, când nu e cazul, mă deranjează, deoarece sunt nedrepte și de aceea insist să-ți revizitezi acțiunile.

Hai să zicem că în loc să-ți reintroduc avertismentul respectiv, făceam o reclamație împotriva ta. Apoi, mai jos, mă lansam în insulte la adresa celor care își șterg mesajele din paginile de discuție. La modul general, bineînțeles. Pretinzi că nu te-ai fi simțit vizat?
Nu știu de ce ți se pare că sinonimele tale sunt în vreun fel mai bune decât expresia inițială. Pe Wikipedia toți suntem presupuși neaveniți, cât privește vandalismul, din respect pentru experiența ta nu te-am trimis să recitești WP:V unde scrie clar că vandalismul presupune rea-credință. Ambele sunt atacuri la persoană.
Ai abordat problema agresiv de la început și acum, în loc să încerci să accepți acest lucru și să reformulezi în așa fel încât să putem discuta problema de fond, te încăpățânezi să inventezi argumente care nu stau în picioare. În concluzie, avertismentul rămâne. Dacă înțelegi să porți discuția mai departe pe un ton civilizat, sunt dispus să caut cu tine soluții pentru problema ridicată. Dacă nu, eu nu voi mai participa la discuție decât pentru a modera discuția. Strainu (دسستي‎)  14 ianuarie 2018 15:14 (EET)
Mă tem că nu poți să ai o calitate de moderator, considerând că tu ești cel care ai inflamat acea discuție, din nimic. --Silenzio (discuție) 14 ianuarie 2018 15:26 (EET)
Adică eu te-am făcut să insulți? Cred că îmi acorzi puteri pe care nu le am...--Strainu (دسستي‎)  14 ianuarie 2018 16:01 (EET)
Nu, dragul meu, creezi insulte și tensionezi discuții fără sens. Chiar nu era cazul. Din nou se pierde miezul problemei deoarece te-ai lansat în acțiuni nejustificate ascunzăndu-te după birocrație, îmi pui în cârcă nervi, supărări, circ, agresiuni și alte sentimente care nu există: adică devii un AdiJapan.
A fost neica nimeni, sau nu, a fost vandalul, o, ba stai, nu mi-a plăcut mie tonul tău. N-am înțeles care e treaba cu cetățile? Scrii prea complicat ... O, ce mai: faci circ ... Adică, tu ești cel care s-a umplut de sentimente negative și a trebuit să te refulezi în avertismente aplicate aiurea.
Acum sunt supărat, deoarece nu ai demnitatea de a-ți admite greșeala, o altă meteahnă de care suferă adminii pe aici. E simplu: șterge eticheta aia de pe pagina mea și îți promit discuții civilizate. Dar nu mă acuza de circ și-mi cere să fiu civilizat.--Silenzio (discuție) 14 ianuarie 2018 16:22 (EET)
Greșeala e a ta, nu a mea. Nu eu inventez interpretări ale politicilor, ci tu, când spui că orice modificare care scade calitatea e vandalism. Nu eu mă ascund după birocrație, ci tu, când vorbești de generalizări, nominalizări și alte circumstanțe care se presupune că fac insultele acceptabile. În loc să te superi pe alții, mai bine ai încerca să te pui în situația celor afectați de apelativele tale.--Strainu (دسستي‎)  14 ianuarie 2018 16:35 (EET)
[conflict de editare] Termenul de vandalizare parșivă (după care te ascunzi acum) a fost special ales deoarece nu știu cum să calific astfel de acțiuni, când un semidoct, se dă doct și strică aspectul proiectului. Gândește-te la acțiunile lui Baican. Cum poți califica aceste acțiuni? Cum dorești să dăm credibilitate acestui proiect? Cum dorești să invităm profesori, bibliotecari, academicieni să lucreze aici, când ne ferim de cuvinte?
Dorești o enciclopedie scrisă mai simplist, creează wikipedia copiilor sau una după modelul Simple English. Dar nu îți bate joc de mine și eforturile pe care le fac pentru aceste proiecte. În medie în ultimii șapte ani mi-am dat o oră din viață, în fiecare zi acestor proiecte. --Silenzio (discuție) 14 ianuarie 2018 16:42 (EET)
Domnilor, propun o solție (9 % NaCl ... :) ) de compromis, după ce îmi spun părerea:
 • Termenul a fost nefericit ales, iar eu unul în proporție de două treimi aș fi fost tentat să cred că-l viza pe utilizatorul în cauză, dar nu aș fi fost sigur ci doar proporțional vorbind, mai înclinat să cred acest lucru.
 • În urma celor spuse de Silenzio, cred că termenul nu a fost neapărat adresat acelui utilizator, ci nefericit ales și nepotrivit cu contextul
 • Idiferent dacă a fost sau nu adresat lui, cred că termenul în cauză nu era chiar cea mai bună variantă și ar fi fost mai bine să nu fi apărut pe firmament, în acel context
 • În concluzie este foarte bine că Strainu l-a retras și are suportul meu pentru faptul că l-a retras
 • Poate că și lui Strainu i-a alunecat cam mult mâna, cu acel avertisment. Nu spun că nu este - forma vorbind, adaptat subiectului, spun doar că mai existau și alte soluții.
 • Ca atare - cu permisiunea dv. eu aș retrage acel avertisment, nu fiindcă nu s-ar potrivi cu interpretarea aceea valabilă statistic în proporție de două treimi, ci fiindcă pur și simplu existența altor soluții, îl face în mod clar mai puțin potrivit decât o altă soluție - evident mai utilă. Adică eu unul cred că - factual vorbind se putea încerca după retragerea termenului respectiv, în loc de avertisment o explicație legată de faptul că exprimarea respectivă privită de altcineva, pare în neregulă.
 • Îl rog pe Silenzio să recunoască faptul că și lui i se poate întâmplă uneori - la fel precum unui oarecare păsăroi cu pretenții de prădător :) , să scape cuvinte care pot părea nepotrivite.
 • Cu asta cred că am putea încheia incidentul. --Accipiter Q. Gentilis(D) 14 ianuarie 2018 17:11 (EET)
Nu mi-a alunecat nimic stimabile. Silenzio vrea profesori, bibliotecari și alți intelectuali dar vrea și posibilitatea să-i insulte după plac. Nu merge așa. Dacă nu-s singurul care a interpretat că apelativul era adresat utilizatorului e clar că avertismentul trebuie să rămână.--Strainu (دسستي‎)  14 ianuarie 2018 17:25 (EET)
Stimabile, interpretezi sucit și, precum mai sus, lansezi atac, după atac: Silenzio vrea profesori, bibliotecari și alți intelectuali dar vrea și posibilitatea să-i insulte după plac. Dacă ai probleme cu citirea o să-ți redau un desfășurător cu explicații simple pentru fiecare afirmație făcută în aceste discuții. Avertismentele se dau pe ceea ce e scris negru pe alb, nu pe seama senzorialului subiectiv și pe ceea ce ți se pare. --Silenzio (discuție) 14 ianuarie 2018 17:58 (EET)
Senzorialul subiectiv este o forma ADNeica a speciei umane. Limba prin cuvintele care o formeaza este vie si cuvintele au multe sensuri de la deontologic la peiorativ. Caragiale a definit... printr-o maximă... ca mitocanul s-a nascut jignit... sau ofensat, nu mai stiu exact cum. Adica, indiferent cat de educat este omul, indiferent de badarania lui sau locul periferic social unde s-a nascut, el are o doza de sensibilitati care se activeaza la o simpla interpelare ce poate avea in exprimare unele sensuri aluzive neintentionate. Cum aici doar se scrie, nevazandu-ne fata in fata, orice virgula sau cuvant poate fi interpretat negativ de oricine cu care ai avut o disputa. Eu am citit instant ce a scris Silenzio si nu mi s-a parut a face vreun atac la persoana si avertismentul primit mi se pare abuziv. Clar este vorba de sensibilitati caragialesti, mai ales ca Silenzio a spus ceva cat se poate de adevarat si de bun simtz. Asybaris aport 14 ianuarie 2018 18:34 (EET)P.S. Sper ca alipirea maximei lui Caragoale in comentariul meu, nu va fi inteles ca nuca-n perete care sa-mi atraga avertisment sau mai rau vreo blocare. Nu am facut niciun atac la persoana ci mi-am exprimat o opinie.
Sigur că n-ai făcut niciun atac, cum nici "ai probleme cu citirea" nu e atac la persoană pe aicea. O ardem toți cu subînțelesuri și generalizări. Strainu (دسستي‎)  14 ianuarie 2018 19:11 (EET)
Nu te victimiza, cheia de încheiere a acestui conflict absurd e la tine. Retrage eticheta. Atacurile le-ai început tu prin înfierbințeli, de circ, agresiv, încăpățânat șamd. Am început acest dialog, cât se poate de prietenește, într-un mod civilizat. --Silenzio (discuție) 14 ianuarie 2018 19:45 (EET)
Eu am propus o soluție care mi se pare utilă, dar dacă celor implicație nu li se pare, asta e. Reamintesc părților că problema a pornit de la cineva care nu a verificat ce scria în linkul Argidava și dacă ce scria acolo corespunde cu textul care inclus linkul. Mi s-a mai întîmplat și mie să "o comit", li s-a mai întâmplat cu siguranță și altora, ăsta e punctul meu de vedere. Cel mai bine ar fi ca Silenzio să-și reconsidere oportunitatea exprimării și Strainu să-și reconsidere oportunitatea avertismentului, parte în parte. --Accipiter Q. Gentilis(D) 14 ianuarie 2018 19:53 (EET) P.S. Mă opresc aici.

Dacă lui Strainu i s-a părut că tonul, exprimarea etc ale mele nu au fost ok putea să-mi lase un mesaj personalizat (precum am făcut eu la Discuție Utilizator:Mihai Andrei#Observație - Fără atacuri la persoană), să mă tragă de mânecă, dar a ales să facă pe șeful, iar aici continuă în aceași manieră după ce trei utilizatori îi spun că nu prea are dreptate. Repet, am început și această discuție prietenește (și nici acum nu-l consider dușmanul meu), dar nu sunt de acord cu gestul lui și modul cum a abordat toată această situație. --Silenzio (discuție) 14 ianuarie 2018 20:00 (EET)

Accipiter, înțeleg și apreciez ce-ai vrut să faci, dar câteodată pur și simplu nu poți împăca și capra și varza. Singur ai spus că și tu erai înclinat să crezi că apelativul se referă la persoana în cauză. În aceste condiții, avertismentul se dă, pentru că WP:MC e unul dintre stâlpii Wikipediei.--Strainu (دسستي‎)  14 ianuarie 2018 20:34 (EET)
[conflict de editare]Discuția ai început-o doar după ce ai văzut că nu merge cu revertul "prietenos și civilizat". Nu sunt nici pe departe eu victima, victime sunt toți cei pe care i-ai insultat și care vor fi insultați în viitor dacă lăsăm asemenea comportamente să continue.--Strainu (دسستي‎)  14 ianuarie 2018 20:06 (EET)
Și ce voiai, să intru într-un război de reveniri? Nici revertul pe care l-ai făcut nu a fost de bun-simț. --Silenzio (discuție) 14 ianuarie 2018 20:11 (EET)
Vreau să nu pretinzi că ai început discuția "prietenește" când ai început de fapt cu un revert. Iar mesajul lăsat de mine era personalizat. Te-am rugat să abandonezi subiectul până azi ca să ai timp să te gândești calumea la ce ai spus, dar ai preferat să nu faci acest lucru. În aceste condiții, a mă acuza pe mine că am pornit conflictul e în cel mai bun caz amuzant.--Strainu (دسستي‎)  14 ianuarie 2018 20:34 (EET)
Strainu, tu ai început toată această șaradă printr-un avertisment nejustificat și cu tot felul de asumări fanteziste și neadevărate (care sunt ale tale, nu era starea mea). Înțelegi? Ți-am trimis ieri un mesaj prin care mi-am arătat dezacordul. Nu ai reacționat. Nu poți să-mi impui când să tac sau când să vorbesc sau cum să reacționez. Asta e problema. Refuzi pur și simplu să vezi logica exprimărilor mele și mesajul care l-am transmis și dorești ca su să tac și să accept ca prostul un abuz. Asta e problema! Atitudinea ta e o problemă aici, nu ce am spus eu. Ți-am explicat destul de clar mai sus datele problemei, dar refuzi să le rumegi și să le iei în considerare și te contrazici singur. Mi-ai dat un avertisment pentru atac la persoană, dar lipsește persoana. Absolut niciunde nu am pomenit nici măcar numele persoanei. I-am dat un ping deoarece așa se face. Am criticat acțiunea persoanei, iar apoi am făcut un comentariu general despre virtuali utilizatori și buni și neica nimeni. Pricepi? Atacul nu există, este filozofare.--Silenzio (discuție) 14 ianuarie 2018 20:57 (EET)
Nu poți să administrezi pe principiu nu-mi place mie, trebuie să justifici prin fapte. Iar fapta de care mă acuzi nu există. --Silenzio (discuție) 14 ianuarie 2018 21:01 (EET)
"Persoana lipsește, dar i-am dat un ping." Fără comentarii.--Strainu (دسستي‎)  14 ianuarie 2018 21:02 (EET)
Te rog să prezinți exact citatul atacului. Să-mi spui cu subiect și predicat unde l-am atacat pe cel căruia i-am dat ping. Fără comentarii.--Silenzio (discuție) 14 ianuarie 2018 21:08 (EET)
Mey... yo stiti ce nu inteleg? Faceti atata zbatere pentru o exprimare poate nefericita dar pe deplin justificata si foarte adevarata, scrieti tomuri intregi de comentarii, reactionati la asa zisa agresare, vezi Doamne, a noilor contributori(sic), ca vezi Doamne... fug de rup Pamantul ca le jigneste cineva firavele coarde auditive(recte... olfactive) cu un cuvant. Pai, bossilor! La cat scrieti voi aici si pierdeti timp si nervi, nu mai bine rezolvati PAC, PAB, PL, stergeri si toate alea care au ramas in urma? Neimplicarea la ălea mi se pare Atac la Wikipedia si la mai multe persoane, nu numai la una. Adica ălea sa le faca altii si noi, voi, ei, ele doar ciodaneli de doi lei. Pe bune, vi se pare normal? Asybaris aport 14 ianuarie 2018 20:21 (EET)
Io cred că o altă soluție ar fi să mă leg iar de F... și atunci ăștia doi o să se pună imediat de acord ... :)). --Accipiter Q. Gentilis(D) 14 ianuarie 2018 20:29 (EET)
1. Silenzio a început discuția cu un exemplu dat la general dar cu o anumită doză de subtilitate, luând în considerare de unde provine și de unde e partea vătămată considerată vandal- putem spune că este un simplu orgoliu regional dar luăm în seamă și faptul că Silenzio este un vechi și bun contribuitor al Wikipediei și nu ar face așa ceva.
2. Pasajul cu pricina poate fi considerat un fel de zonă demilitarizată dintre două țări; sau asemănător cu bancul ăla cu avionul prăbușit și dilema: unde se vor îngroapa morții.
3. Strainu a preluat pasajul din unghiul lui, => nu poate fi corect sau greșit luat.
Deci povestea poate fi văzută din două unghiuri. Consider că nu a greșit nimeni... și nimeni nu și-a găsit călăul...pardon, Bacăul. :)--DieselEngineRO (discuție) 14 ianuarie 2018 21:00 (EET)

Cei doi poate ca ar ajunge la un compromis, daca nu ar interveni diversi binevoitori care toarna gaz pe foc.--213.233.85.40 (discuție) 15 ianuarie 2018 09:30 (EET)

Nu toarna nimeni gaz pe foc. Diesel a observat proportia geopolitica a comflictului. Sa dea Domnul sa se impace ca sa nu devina nebenefici. Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de Gazpefoc (discuție • contribuții).


Nu mai reușesc să urmăresc discuția, de aseară sunt o grămadă de binevoitori văd, însă ideea e că nu trebuie căzut în capcana lui Silenzio cum că atacurile la persoană necesită menționarea utilizatorului cu nume, prenume și CNP. Politica spune așa: "Nu atacați și nu jigniți redactorii Wikipedia nicăieri pe acest sit. Faceți comentarii pe baza conținutului, nu a redactorului." Apelativul respectiv nu are nicio treabă cu conținutul, ci cu utilizatorii.--Strainu (دسستي‎)  15 ianuarie 2018 14:35 (EET)
Din păcate, ai dat dovada ca nu ai fost in stare sa urmărești discuția de la început. Filosofare: un tânăr care nu are capacitatea de as admite greseala are toată șansa de a deveni un bătrân ratat. Nu poți sa te zugrăvești in apărătorul moralitatii când folosești ca arme minciuna, lașitatea și lipsa de demnitate. Iar aceasta comunitate își merita soarta dacă nu ia atitudine in fata abuzului și a adminilor care își flexează muschii și atunci când sunt lipsiți de consens.—Silenzio (discuție) 15 ianuarie 2018 15:41 (EET)
Acum ce faci, testezi câte atacuri personale îți vor fi permise fără reacție? Te rog din nou, cât se poate de prietenește și personalizat, să încetezi cu acest limbaj, atât la adresa mea cât și a altor utilizatori!--Strainu (دسستي‎)  15 ianuarie 2018 16:01 (EET)
Să mă scutești!--Silenzio (discuție) 15 ianuarie 2018 16:34 (EET) P.S. Și bagă la cap ce ți-am spus mai sus. Îți va prinde bine în viață.

Tech News: 2018-3[modificare sursă]

15 ianuarie 2018 20:45 (EET)

Wikidata weekly summary #295[modificare sursă]

Fotografii[modificare sursă]

Salutare. Am găsit sute de fotografii interesante cu personalități transilvănene într-o revistă românească de la sfârșitul secolului al XIX-lea. Nu este trecut nici un autor. Ar putea fi copiate pe Commons și dacă da ce licență ar fi mai potrivită? --Donarius (discuție) 20 ianuarie 2018 17:43 (EET)

Da, sub commons:Template:PD-RO-photo--Strainu (دسستي‎)  20 ianuarie 2018 17:50 (EET)
Nu se apucă să spună nimeni, sper, că atunci era o altă lege cum a pățit dl. Macreanu? --Donarius (discuție) 20 ianuarie 2018 17:53 (EET)
Fiecare e liber să spună ce vrea. :) Dacă sunt sute de poze, probabilitatea ca unele să fie contestate crește. Așa e jocul, n-avem decât 2 opțiuni: dansăm sau stăm.--Strainu (دسستي‎)  20 ianuarie 2018 17:56 (EET)
Mă gândeam la {{PD-anon-1923}}. S-ar putea potrivi ea cazului de față? Mă gândeam să transfer câteva imagini, nu toată colecția. :) --Donarius (discuție) 20 ianuarie 2018 18:01 (EET)
Mi se pare mai probabil să fie contestat statutul de operă anonimă, eu n-aș merge pa varianta asta.--Strainu (دسستي‎)  20 ianuarie 2018 18:07 (EET)
Super. Orice fotografie publicată înainte de 1986, cu sau fără autor, e deci în domeniul public. --Donarius (discuție) 20 ianuarie 2018 18:22 (EET)

Tech News: 2018-04[modificare sursă]

23 ianuarie 2018 01:55 (EET)

Wikidata weekly summary #296[modificare sursă]

Structured Commons - Design feedback request: Multilingual Captions[modificare sursă]

Hello! You are receiving this message because you signed up for the the community focus group for Structured Data on Wikimedia Commons.

The Structured Data on Commons team has a new design feedback request up for Multilingual Captions support in the Upload Wizard. Visit the page for more information about the potential designs. Discussion and feedback is welcome there.

On a personal note, you'll see me posting many of these communications going forward for the Structured Data project, as SandraF transitions into working on the GLAM side of things for Structured Data on Commons full time. For the past six months she's been splitting time between the two roles (GLAM and Community Liaison). I'm looking forward to working with you all again. Thank you, happy editing. Keegan (WMF) (talk) 24 ianuarie 2018 17:09 (EET)

Secțiune referințe[modificare sursă]

Știu că ziceai la 1lib1ref că au început să apară secțiuni de note cu titlul „Referințe” și am văzut că ai trecut cu robotul prin ele; cu ocazia asta, constat că și eu am introdus câteva și știu și de ce: e de vină Content Translation Tool, el bagă secțiunea aia cu titlul „Referințe”. —Andreidiscuție 25 ianuarie 2018 11:09 (EET)

Când folosești traducerea automată, da. Așa am descoperit și eu problema. Dar au fost mult mai multe modificări decât articole traduse. De exemplu articolele model din Proiect:Fotbal aveau și secțiunea Referințe, și Note, probabil după modelul en.wp. La fel și articolele lui Wars despre localități din SUA. Strainu (دسستي‎)  25 ianuarie 2018 11:21 (EET)

?[modificare sursă]

Boss... nu se poate face aici o introducere invizibila, de genul comentariu, a numelor celor implicati sau a celor care au participat la manifestarile in cauza, care sa fie testate prin program si in momentul in care punem formatul la G.D. Mirea... de exemplu, sa fie bolduite numele societatilor unde a avut treaba individul? Yo, cred ca se poate. Nu o faci sa iasa frumos? Asybaris aport 25 ianuarie 2018 15:47 (EET)

In bottomul formatului sa apara mesajul Articolele scrise cu bold au legătură cu G.D. Mirea. Pe G.D. Mirea sa-l ia automat programul din articolul unde este postat formatul. Asybaris aport 25 ianuarie 2018 15:59 (EET)
Da, se face, unde găsesc listele?--Strainu (دسستي‎)  25 ianuarie 2018 19:10 (EET)
Pai nu am inca nicio lista. Ma gandeam sa faci tu structura de introducere. Asa cum este Tinerimea artistică, numarul artistilor notabili este destul de mare. Nu stiu cum, unde si cum gandesti sa fie lista. Baga tu ca test cativa artisti care au articole si-l testezi. Grigorescu va face diferenta de bolduire. Ma mai anunti si vazand si facand... ajungem la final. Asybaris aport 25 ianuarie 2018 19:24 (EET)
Eu mă gândeam la un format de genul {{aldin în|text|articol1|articol2|articol3}}. Îl fac zilele astea.--Strainu (دسستي‎)  25 ianuarie 2018 19:31 (EET)
Asybaris01, vezi la Camil Ressu.--Strainu (دسستي‎)  16 februarie 2018 23:41 (EET)
E bun, merci, voi dezvolta eu treaba, sper sa pricep. Vezi asta ca da pe afara. Poate gasesti o solutie sa intre pe O PAGINA de ecran, acum se dăbălăzează spre dreapta. :))) Asybaris aport 16 februarie 2018 23:50 (EET)
Pe ce ecran? :)) E prea mare, nu cred că are cum să încapă. Dacă îmi vine vreo idee, încerc.--Strainu (دسستي‎)  17 februarie 2018 00:42 (EET)
E genial cum leaga articolele, esti tare bosss, dar trebuie sa mai faci ceva... La | dedesubt= Societățile scrise cu aldin au legătură cu acest articol .... trebuie sa faci sa apara in loc de cu acest articol - cu NUMELE ARTICOLULUI. Adica la Stefan Luchian, de exemplu, sa apara Societățile scrise cu aldin au legătură cu Stefan Luchian ... deci sa aduci numele articolului la textul explicativ de bottom de caseta. Cred ca poti... stiu ca poti. Baga cand ai timp. In felul asta cititorul gibonizat vede ce trebuie, nu sa se gandeasca care-i acest articol. Sper ca am fost explicit. Merci. Asybaris aport 17 februarie 2018 20:48 (EET)P.S. Exceptie trebuie sa faca in cazul in care caseta(formatul) este pus la articolele cu societati..... normal. Nu se poate face trimitere la ea insasi ca acum. Adica atunci cand formatul este la articol de societati, asociatii... textul de la dedesubt dispare.
Am făcut ceva, dar se afișează doar dacă la Wikidata "este un/o" e "om". Nu știu dacă merge pentru toate articolele.--Strainu (دسستي‎)  17 februarie 2018 21:19 (EET)
Pai e bine...BETON. Asybaris aport 17 februarie 2018 21:21 (EET)

Cereri de deblocare[modificare sursă]

Utilizatorul RoyaltyBox a cerut deblocarea.

Notă: Ați primit acest mesaj automat deoarece sunteți înscris(ă) pe lista de la pagina Utilizator:Andrebot/Abonați newsletter sysop. Pentru a vă dezabona, ștergeți-vă numele din acea listă.Puteți șterge acest mesaj după rezolvarea cererilor. Dacă o faceți înainte de rezolvarea cererilor, veți primi notificarea din nou până când cererea va fi rezolvată. –Andrebot (discuție) 25 ianuarie 2018 17:42 (EET)

Wikidata weekly summary #297[modificare sursă]

Tech News: 2018-05[modificare sursă]

29 ianuarie 2018 19:06 (EET)

Aveți mesaje noi
Bună ziua, Strainu. Aveți mesaje noi pe pagina de discuție a lui Nicu farcas.
Puteți șterge această notificare oricând doriți îndepărtând formatul {{Răspuns}}.

-- Nicu Farcaș(mesaj) 1 februarie 2018 18:41 (EET)

Format[modificare sursă]

Vă salut. Tot dau de o eroare și mi-aș dori să fie corectată. Format:Data decesului și vârsta introduce la categorii decesele înaintea nașterilor, ceea ce nu-i corect deoarece cronologic omul se naște și apoi moarte, iar nu invers. Puteți găsi o soluție ca să nu introducă decesele înaintea nașterilor sau să omită acest paragraf, dacă altfel nu-i posibil, pentru a respecta ordinea introdusă manual? --Donarius (discuție) 1 februarie 2018 20:39 (EET)

Donarius, nu există o soluție tehnică - categoriile sunt introduse acolo unde se introduc formatele. Cel mai simplu ar fi probabil să folosiți {{Data nașterii}} în articolele cu probleme sau să le luați de la Wikidata care folosește formatul în spate, cum e la Nicolae Iorga.--Strainu (دسستي‎)  2 februarie 2018 16:20 (EET)
Eu le iau de la Wikidata, nu-i bai, dar alții (nu dau nume) se încăpățânează să introducă acel format. Dacă îl scot de-acolo risc să fiu acuzat de vandalism. --Donarius (discuție) 2 februarie 2018 16:27 (EET)
Puneți {{Data nașterii}} de mână atunci, se rezolvă problema.--Strainu (دسستي‎)  2 februarie 2018 17:38 (EET)
Aveți mesaje noi
Bună ziua, Strainu. Aveți mesaje noi pe pagina de discuție a lui Nicu farcas.
Puteți șterge această notificare oricând doriți îndepărtând formatul {{Răspuns}}.

-- Nicu Farcaș(mesaj) 2 februarie 2018 13:36 (EET)

Aveți mesaje noi
Bună ziua, Strainu. Aveți mesaje noi pe pagina de discuție a lui Nicu farcas.
Puteți șterge această notificare oricând doriți îndepărtând formatul {{Răspuns}}.

-- Nicu Farcaș(mesaj) 2 februarie 2018 17:58 (EET)

Din nou despre imagini[modificare sursă]

Vă solicit din nou adevărul cu privire la drepturile de autor pentru imagini:

 • 1) Fotografiile publicate în România până în 1986 ar trebui să fie deja în domeniul public. Ce facem însă cu fotografiile create în alte țări și publicate în România până în 1986? Spre exemplu cu fotografiile create în Transilvania înainte de 1918 și publicate în reviste românești de acolo ante 1918 sau post 1918?
 • 2) Un caz concret, mai complicat, este al unei fotografii foarte cunoscute din tinerețea lui Ioan Slavici, creată la Budapesta în a doua parte a secolului al XIX-lea și care se află în prezent în Biblioteca Academiei Române. Fotografia a apărut printr-o grămadă de cărți din România ante 1986. Se cunoaște numele atelierului unde a fost realizată, dar nu se știe numele fotografului: putea fi proprietarul sau un alt fotograf și nici nu se știe când a murit acesta, oricare ar fi el. Poate fi invocată legea din România pe motiv că fotografia a fost publicată în România ante 1986 sau nu?
 • 3) În unele cărți despre cinematografia românească publicate ante 1986 apar fotografii ale unor cadre din filme, presupun că sunt extrase direct de pe peliculă și nu fotografiate separat din alte unghiuri. Nu există atribuire. Poate fi invocată legea în acest caz sau nu? Legea precizează „Studiourile cinematografice sau radiofonice și organizațiile de înregistrare mecanică au drept de autor asupra operelor colective pe care le realizează.” (art. 11). Cine ar putea să dețină dreptul de autor pentru imaginile separate de pe peliculă? Publicarea ante 1986 a unor imagini separate din film a determinat intrarea acelei/acelor imagini în domeniul public?

Sper că nu v-am deranjat sau plictisit cu aceste întrebări. Aș aprecia dacă mi-ați putea oferi un răspuns care să mă ajute să înțeleg situația pentru a putea încărca imagini pe Commons. Vă mulțumesc. --Donarius (discuție) 4 februarie 2018 08:15 (EET)

Cred că s-a mai discutat problema de la 1-2 și răspunsul era că legea din 1956 se aplica pentru "opere de creatie intelectuala, create pe teritoriul Republicii Populare Romane". Deci Transilvania da, Budapesta nu. Totuși, pentru secolul al XIX-lea eu am încărcat fără probleme la commons imagini cu clădiri unde nu știam arhitectul. Ideea din spate e că e extrem de improbabil ca arhitectul să fi supraviețuit atât de mult. Dacă autorul e necunoscut, oricum deadline-ul curge din momentul realizării operei, nu a morții autorului. Puteți cere mai multe indicații la hu.wp, sunt foarte responsive oamenii, iar unii vorbesc și română.
La 3 nu cred că e oportună invocarea articolului despre fotografii. Tot ce a ieșit din pelicula respectivă este operă derivată, deci chiar dacă fotografiei îi expiră drepturile, operei originale nu îi expiră.--Strainu (دسستي‎)  4 februarie 2018 14:21 (EET)
Vă mulțumesc pentru răspunsuri. În ceea ce privește punctul 2, ce-i de făcut dacă nu cunosc anul realizării fotografiei, ci pot doar s-o aproximez cu o eroare de un deceniu? Este o fotografie portret realizată în studio (prima din stânga https://www.google.ro/search?tbm=isch&sa=1&ei=_f12WubWHYr4wQLCypa4DA&q=ioan+slavici+tanar&oq=ioan+slavici+tanar&gs_l=psy-ab.3...22071.22755.0.23124.6.2.0.0.0.0.309.309.3-1.1.0....0...1c.1.64.psy-ab..5.0.0....0.0k65sc4wF2A). Fotografia a ajuns de la autor în fondul Academiei Române, deci probabil că a fost publicată pentru prima dată după 1925, anul morții lui Slavici. --Donarius (discuție) 4 februarie 2018 14:37 (EET)
{{Anonymous-EU}} + {{PD-1996}} --Accipiter Q. Gentilis(D) 4 februarie 2018 15:04 (EET) P.S. Referitor la punctele 1 și 2 - cu particularizare la foto din arealul fostului Imperiu Austro-Ungar: cel mai frecvent am întâlnit {{PD-1923}} + {{PD-old-70}}, iar uneori în loc de {{PD-1923}}, {{Anonymous-EU}}
Aveți mesaje noi
Bună ziua, Strainu. Aveți mesaje noi pe pagina de discuție a lui Nicu farcas.
Puteți șterge această notificare oricând doriți îndepărtând formatul {{Răspuns}}.

-- Nicu Farcaș(mesaj) 5 februarie 2018 15:18 (EET)

Wikidata weekly summary #298[modificare sursă]

Tech News: 2018-06[modificare sursă]

5 februarie 2018 22:51 (EET)

CARGO[modificare sursă]

Buna seara Ma numesc Alin Achim si sunt bassistul formatiei Cargo. Impreuna cu colegul meu Adrian Barar (Barezze) am facut anumite modificari in pagina Cargo si am dori sa ramana varianta pe care am construit-o noi. Este pozitia oficiala a formatiei si am incercat sa o updatam asa cum consideram ca este OK. Va rugam frumos sa facem cumva sa nu mai revenim la varianta veche a paginii. Va multumim frumos pentru timpul acordat si va rugam sa ne ghidati cum trebuie sa procedam ca pagina sa ramana in varianta pe care noi am reorganizat-o. O seara buna va doresc si sper sa putem sa colaboram in sensul acesta  :)

Bună seara. În primul rând vă rog să citiți mesajele pe care le-am lăsat în pagina Discuție Utilizator:Barezze. Ele conțin legături spre politicile privind conflictul de interese și de ce nu e o idee bună ca dvs. să editați pagina Cargo. Dacă totuși insistați să o faceți, trebuie să țineți cont că pagina Wikipedia nu este pagina de prezentare a trupei, ci trebuie să conțină toate informațiile despre trupă care pot fi găsite în surse de încredere (așa cum sunt definite de Wikipedia), incluzând, de exemplu, foștii membri ai trupei. Nu cunosc motivele pentru care nu doriți ca aceștia să apară, dar ștergerea lor nu este acceptabilă pe Wikipedia.
Nici tonul pe care îl abordați nu este potrivit pentru o enciclopedie, mai ales nesustinut de surse independente de formație: Datorită bogatei activități concertistice și de studio, formația se maturizează, își găsește drumul și genul muzical pe care nu îl mai schimbă, muzica compusă devenind tot mai profundă cu teme și texte diverse trecând de la socio-politic, la iubire, istorie, mistic, religie, supranatural
Nu in cele din urmă, la Wikipedia în limba română preferăm formele românești, chiar dacă nu sunt neapărat majoritatea în literatura de specialitate, cum e cazul la bas.
Repet, dacă insistați să editați articolul, nu scoateți informația deja existenta, citați surse independente de formație și aveți grijă la tonul neutru. Strainu (دسستي‎)  7 februarie 2018 21:45 (EET)

Va multumesc frumos :) Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de Alinbass (discuție • contribuții).

Lint errors, corectare automată[modificare sursă]

Am pus la punct un API care-mi permite să scriu cod care corectează ușor erori din Special:LintErrors. Ai idee dacă avem cum să extragem automat lista paginilor care au o anumită problemă? —Andreidiscuție 8 februarie 2018 19:41 (EET)

@Andrei Stroe: există API --Strainu (دسستي‎)  8 februarie 2018 21:13 (EET)

This Month in GLAM: January 2018[modificare sursă]

This month in GLAM logo.png
Headlines
Read this edition in fullSingle-page

To assist with preparing the newsletter, please visit the newsroom. Past editions may be viewed here.

About This Month in GLAM · Subscribe/Unsubscribe · Global message delivery · Romaine 9 februarie 2018 15:56 (EET)

Centrare[modificare sursă]

Urmăriți, vă rog, ultima modificare a robotului la Statuia lui Vasile Alecsandri din Iași. A fost înlocuit tagul vechi care centra imaginile, iar tagul nou adăugat de robot a împins imaginile din galerie către stânga. Ar trebui reparată această eroare pentru ca imaginile să fie centrate din nou. Probabil că sunt câteva sute de articole în această situație. --Donarius (discuție) 10 februarie 2018 14:24 (EET)

Atributul perrow=3 trebuia modificat corespunzător: perrow=5. -- Victor Blacus (discuție) 10 februarie 2018 14:38 (EET)
Perrow le mută tot la stânga, indiferent că-i 3 sau 5. --Donarius (discuție) 10 februarie 2018 14:55 (EET)
Eu le văd centrate acum, dar sunt pe mobil, nu-s convins că văd bine. Dacă mai sunt probleme anulați robotul și rezolv eu când am acces la calculator. Strainu (دسستي‎)  10 februarie 2018 16:01 (EET)
Nu le mută la stânga, ci le centrează în div, a cărui lățime e funcție de valoarea lui perrow. -- Victor Blacus (discuție) 10 februarie 2018 16:05 (EET)
Cred că redarea corectă se obține renunțând la atributul perrow. Dacă numărul de items depășește valoarea default (nu știu care e), următoarele vor apărea, centrate, în rândul următor. -- Victor Blacus (discuție) 10 februarie 2018 20:36 (EET)
Aveți mesaje noi
Bună ziua, Strainu. Aveți mesaje noi pe pagina de discuție a lui Andrei Stroe.
Puteți șterge această notificare oricând doriți îndepărtând formatul {{Răspuns}}.

Wikidata weekly summary #299[modificare sursă]

Tech News: 2018-07[modificare sursă]

12 februarie 2018 23:59 (EET)

Structured Data feedback - What gets stored where (Ontology)[modificare sursă]

Greetings,

There is a new feedback request for Structured Data on Commons (link for messages posted to Commons: , regarding what metadata from a file gets stored where. Your participation is appreciated.

Happy editing to you. Keegan (WMF) (talk) 16 februarie 2018 00:58 (EET)

Editare vizuală[modificare sursă]

Nu mi-ați mai răspuns cu privire la centrarea galeriilor, dar nu-i bai, am găsit cu dl. Victor Blacus o soluție. Aș dori să vă întreb câteva lucruri cu privire la editorul vizual. Aveți idee care ar fi procentul modificărilor efectuate prin editare vizuală? Ar fi de dorit stimularea utilizatorilor pentru a folosi editarea vizuală sau e o opțiune personală? De ce atunci când vreau să modific prin editare vizuală un paragraf îmi deschide pentru editare tot articolul și nu doar paragraful dorit? De ce nu funcționează editarea vizuală în paginile de discuții? Nu pot avea acces la formatele disponibile în caseta de editare de la editarea normală. --Donarius (discuție) 16 februarie 2018 08:15 (EET)

Tocmai pentru că am văzut că ați găsit o soluție nu am mai intervenit. Timpul meu online e limitat, nu are sens să mai intervin în probleme rezolvate.
 1. Nu există unealtă de măsurat, dar avem o etichetă. Puteți compara editările vizuale cu toate editările din articole. Mie îmi dă cam 12% editări vizuale (500 în 120 de ore vs. 15 ore), însă variază puternic în funcție de proiectele utilizatorilor cu experiență, de exemplu aseară Trey314159 a făcut aproape 100 de editări într-un timp foarte scurt. Probabil că pe un termen mai lung, procentul de editări vizuale ar fi undeva pe la 20%, dar n-am date sigure.
 2. EV e o opțiune personală, dar pentru utilizatorii noi e clar o interfață mai familiară decât wikitextul. Eu îl testez și îl susțin pentru că e în aria mea de interes păstrarea utilizatorilor noi.
 3. EV deschide toată pagina pentru că nu poate obține altfel elementele din afara secțiunii respective (de exemplu note refolosite) și modificarea acestor elemente ar putea strica pagina. De exemplu, dacă schimbi numele unei note refolosite, schimbarea trebuie să se reflecte în toate secțiunile.
 4. Nu îmi sunt clare criteriile folosite la activarea pe un spațiu de nume sau nu. Pentru paginile de discuție există Flow, o altă extensie special pentru discuții, care poate integra editorul vizual, însă dezvoltarea lui are loc în salturi și momentan e activat la cerere. Puteți vedea cum arată în paginile de discuții de la mediawiki.org
 5. Nu înțeleg ultima întrebare?--Strainu (دسستي‎)  16 februarie 2018 09:33 (EET)
5. Am încercat să introduc o infocasetă, dar m-am lăsat păgubaș căutând acoladele care, în cazul editării normale, sunt ușor de găsit sub caseta de editare. --Donarius (discuție) 16 februarie 2018 09:39 (EET)
Apăsați pe semnul omega pentru caractere speciale, dar nu așa se adaugă formate. Fiind vorba de un editor vizual, formatele se adaugă de undeva din meniu, cred că de la cel numit adaugă (?) și căutați "Format" în meniul care apare. Oricum, toate astea sunt explicate în pagina de ajutor, dați clic pe iconița cu semnul întrebării. Strainu (دسستي‎)  16 februarie 2018 10:12 (EET)