OMV Petrom

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Petrom)
Jump to navigation Jump to search
OMV Petrom S.A.
Tip Societate pe acțiuni
Publică
Filială a OMV
Simbol bursier BVB: SNP
Fondată 1997
Sediu București, România
22 Coralilor Street, Sector 1
013329
România
Zona deservită România
Oameni cheie Christina Verchere (CEO)
Industrie Petrol
Produse Petroliere
Profit net 2,489 miliarde RON (2017)[1]
Angajați 13.790 (2017)
Părinte OMV
Slogan Energie pentru posibilități nelimitate
Prezență online
petrom.com

OMV Petrom (BVB: SNP) este cea mai mare companie românească de petrol și gaze, cu activități în sectoarele Explorare și Producție, Rafinare și Marketing, Gaze Naturale și Energie.

Grupul OMV Petrom este cel mai mare producator de petrol si gaze din Europa de Sud-Est, cu activități în sectoarele Explorare și Producție, Rafinare și Marketing, Gaze Naturale și Energie. Grupul exploatează în România și Kazahstan rezerve dovedite de petrol și gaze. Grupul OMV Petrom este prezent prin intermediul unei rețele de circa 800 de stații, operată sub două branduri, Petrom și OMV în Republica Moldova, Bulgaria și Serbia.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Dupa revolutia din 1989, odata cu masurile pentru tranzitia la o economie de piata, a fost creata Regia Autonoma a Petrolului, Petrom R.A., care a preluat toate activitatile de exploatare a resurselor de ţiţei. Practic, aceasta a devenit succesorul celor 160 de ani de istorie a petrolului in Romania. In 1997, aceasta a fost transformata in Societatea Nationala Petrom S.A. Noua societate includea mai multe zone de productie, la care se adaugau doua rafinarii, o activitate de produse chimice, retele de transport si entitati locale de distributie (PECO).

In 2001, Societatea Nationala a Petrolului este listata la Bursa de Valori din Bucuresti, iar in 2002 se demareaza procesul de privatizare, finalizat in 2004 prin achizitia de catre OMV, companie austriaca, a 51,01% din actiunile SNP.

Tranzactia este finalizata in decembrie 2004, iar in 2005 incepe o noua era in dezvoltarea Petrom.

Compania este reorganizata din toate punctele de vedere: operational, financiar, siguranta, mediu, oameni. Este considerata cea mai complexa si de succes privatizare a unei companii de stat pe durata aderarii Romaniei la Uniunea Europeana.

Reorganizarea companiei[modificare | modificare sursă]

Aceasta etapa din viata companiei, caracterizata de o transformare profunda, a durat 10 ani si a presupus modificari majore atat in modelul de business cat si in mentalitatea angajatilor si a partenerilor. In primul rand, a fost creata o strategie de business foarte clara, iar realizarea obiectivelor a fost sustinuta de investitii semnificative. S-au implementat sisteme si metode moderne, s-a imbunatatit structura managementului, s-a schimbat abordarea de business intr-una sustenabila.

Grupul şi-a îmbunătăţit astfel considerabil rezultatele financiare trecând de la pierderi în 2004, la profit.

Reorganizarea activitatii a presupus vânzarea şi închiderea unor activităţi ineficiente sau care nu făceau parte din activităţile de bază ale companiei, externalizare şi reorganizare pe scară largă pentru creşterea productivităţii, dar şi valorificarea unor oportunităţi de creştere (achiziţii naţionale şi internaţionale / societăţi mixte, diversificarea lanţului valoric, eficientizare şi modernizare), ceea ce a dus la o creştere semnificativă a eficienţei şi competitivităţii în toate segmentele de activitate.

S-au încheiat parteneriate pe termen lung cu jucători majori pe piaţa internaţională precum ExxonMobil (SUA), Hunt Oil (SUA), Petrofac (Marea Britanie), Petrosantander (Canada), Expert Petroleum (România) şi Repsol (Spania).

A fost introdus în companie conceptul de sustenabilitate: OMV Petrom realizează creştere profitabilă într-o manieră sustenabilă

S-au derulat programe de dezvoltare şi implicare a personalului si s-au imbunatatit standardele de conformitate, sănătate, siguranţă şi mediu.

Au crescut responsabilitatea si implicarea fata de dezvoltarea comunităţilor în care compania operează.

Cele mai importante realizari in perioada 2005-2014[modificare | modificare sursă]

In februarie 2005, incepe un amplu proces de evaluare şi analiză a activităţilor din companie.

In aprilie 2005, este anunţată prima strategie de business după preluarea controlului de către OMV. Sunt stabilite obiective clare pentru fiecare divizie pentru perioada 2005-2008, iar compania îşi anunţă priorităţile pentru această perioadă.

Tot in aceasta perioada, se decide schimbarea modelului de business aplicat reţelei de benzinării. Staţiile de distribuţie vor fi administrate extern, de către dealeri, pe bază de comision. Transferul administrării staţiilor către dealeri a durat aproape 2 ani, fiind finalizat în 2007.

In octombrie 2006, Petrom anunţă că va implementa sistemul informatic SAP pentru automatizarea proceselor de bază din domeniile financiar, control, managementul materialelor, vânzări şi distribuţie ca şi resurse umane. Este doar unul din numeroase proiecte de modernizare si automatizare a activitatilor, unul din cele mai importante fiind automatizarea a peste 4000 de sonde.

In 2007, Petrom anunta prima descoperire de ţiţei pe mare, de după 1989, Delta 4, în apele de mică adâncime din Marea Neagră.

In octombrie 2009, este inaugurată fabrica de gaze de la Midia, o investiţie de 90 de milioane de euro.

In iunie 2010, este pus în funcţiune sistemul de livrare a gazelor de la Hurezani, proiect care cuprinde o staţie de compresoare, o staţie de măsurare a gazelor şi 11,5 km de conductă.

In decembrie 2010, este inaugurat noul sediu central, Petrom City, construit în locul unor foste depozite de carburanţi distruse în timpul celui de-al doilea război mondial.

In martie 2011, Petrom decide să închidă rafinăria Arpechim, după ce, în ultimii doi ani, aceasta a funcţionat doar punctual, când a fost nevoie.

In iulie 2011, Petrom anunta o descoperire semnificativa de gaze in Oltenia. La momentul punerii în producţie, producţia sondei Totea 4539 era cea mai mare din România.

In noiembrie 2011, Petrom contracteaza cel mai mare împrumut privat, in valoare de 930 milioane de euro.

În februarie 2012, OMV Petrom si ExxonMobil anunţă că s-a încheiat cu succes forajul sondei Domino 1, care indica existenţa hidrocarburilor în blocul Neptun.

In octombrie 2012, este inaugurata centrala electrică de la Brazi, proiect în care au fost investiţi circa 530 de milioane euro.

In aprilie 2014, depozitul de la Bacău devine al patrulea depozit de carburanţi modernizat din ultimii 5 ani.

In iulie 2014, sonda de explorare Marina 1 identifică un nou zăcământ offshore de ţiţei în perimetrul de mica adancime Istria.

Tot in iulie, este finalizat programul de modernizare a rafinăriei Petrobrazi, pentru care s-au investit 600 de milioane de euro.

2015 - prezent[modificare | modificare sursă]

Dupa o perioada de transformare profunda si de consolidare a activitatilor, OMV Petrom intra intr-o noua etapa a existentei, determinata, in mod special, de contextul international mai putin favorabil al pretului titeiului. Efectele benefice ale anilor de dezvoltare si consolidare a afacerii se vad insa, iar perioada de criza gaseste o companie solida, capabila sa isi ajusteze activitatea astfel incat sa minimizeze impactul negativ.

OMV Petrom si-a consolidat pozitia pe piata de titei si gaze naturale in urma unui amplu program de modernizare si eficientizare sustinut de investitii totale de peste 13,5 mld euro in ultimii 13 ani, dupa privatizare. Pe parcursul acestei perioade, OMV Petrom a reprezentat un pilon de stabilitate pentru economia Romaniei, in calitatea sa de furnizor de incredere de energie, angajator important si contribuitor major la bugetul de stat.

Despre sustenabilitate in OMV Petrom[modificare | modificare sursă]

Din 2012, OMV Petrom a adoptat conceptul grupului OMV pentru un business responsabil – Resourcefulness. Ne propunem să dezvoltăm relaţii bazate pe câştig reciproc între societate, mediu şi companie prin soluţii inovatoare. Ne concentrăm pe managementul apei şi al CO2, inovație si energii noi și educaţie pentru dezvoltarea oamenilor.

OMV Petrom este semnatar al UN Global Compact. Standardele de etică şi codul de conduită reglementează toate relaţiile de afaceri, iar dialogul şi implicarea părţilor interesate sunt parte integrantă a practicii comune de business.

„Ţara lui Andrei" este principala platformă de implicare în comunitate. Din 2007 până în prezent am alocat aproximativ 50 de milioane euro pentru dezvoltarea comunităţilor din România.

Cifre cheie[modificare | modificare sursă]

 • Cifra de afaceri: 19,4 miliarde lei
 • Investitii: 3 miliarde lei
 • Contributii la bugetul de stat: 9,5 miliarde lei
 • Numar angajati: ~14.000
 • Productie petrol si gaze in Romania: 161.000 bep/zi
 • Capacitate de rafinare: 4,5 mil tone/an la Petrobrazi
 • Numar statii de distributie: aproape 800 de benzinarii in România, Moldova, Bulgaria și Serbia, operate sub doua branduri: Petrom si OMV
 • Electricitate: centrala electrica Brazi, cu o capacitate de 860 MW
 • OMV Petrom furnizeaza 40% din necesarul de petrol, gaze si carburanti
 • Actionariat: OMV – 51,01%, Statul Român - 20,64%, Fondul Proprietatea - 9,9985%, iar 18,35% se tranzacționează liber pe piață la Bursa de Valori din București și la Bursa de Valori din Londra

Premii[modificare | modificare sursă]

 • Locul 1 în clasamentul “Cea mai valoroasă campanie din România” alcătuit de Ziarul Financiar în 2005
 • Trofeul pentru “Excelență în Investiții în Europa de Sud-Est” oferit de Camera de Comerț și Industrie a României în 2005
 • Locul 1 în clasamentul “Cea mai valoroasă companie din România” alcătuit de Ziarul Financiar în 2006
 • Locul 1 în clasamentul “Cea mai valoroasă companie din România” alcătuit de Ziarul Financiar în 2007
 • Locul 1 în clasamentul “Top Companii din Sectorul 1” alcătuit de Camera de Comerț și Industrie a României în 2008
 • Locul 1 în clasamentul “National Awards for companies in Romania” alcătuit de Camera de Comerț și Industrie a României în 2008
 • Locul 1 în clasamentul “Leading Company in Romania” alcătuit de Finmedia în 2008
 • Locul 1 în clasamentul “Cea mai valoroasă companie din România” alcătuit de Ziarul Financiar în 2008
 • Locul 1 în clasamentul “Top Companii din Sectorul 1” alcătuit de Camera de Comerț și Industrie a României în 2009
 • Locul 1 în clasamentul “Premiile Naționale pentru Companii din România” alcătuit de Camera de Comerț și Industrie a României în 2009
 • Locul 1 în clasamentul “Companii non-financiare și capitalizare” alcătuit de Finmedia în 2009
 • Locul 1 în clasamentul “Cel mai mare sponsor și corporația cu cel mai mare impact în istoria Habitat for Humanity în România și Europa” alcătuit de Habitat for Humanity în 2009
 • Locul 1 în clasamentul “Cea mai valoroasă companie din România” alcătuit de Ziarul Financiar în 2009
 • Locul 1 în clasamentul “Cea mai mare companie din Europa de Sud-Est” alcătuit de SeeNews în 2010
 • Locul 1 în clasamentul “Cea mai valoroasă companie din România” alcătuit de Ziarul Financiar în 2010
 • Locul 1 în clasamentul “Companii de top în România” alcătuit de Finmedia în 2010
 • Premiul de Siguranță – “Impact Sustenabil asupra Afacerilor pentru proiectul ”Îmbunătățirea Culturii Siguranței” oferit de Dupont în 2010
 • Locul 1 în clasamentul “Cel mai bun program CSR - Școala lui Andrei” în 2010
 • Locul 1 în clasamentul “Companii de top în România” alcătuit de Finmedia în 2011
 • Locul 1 în clasamentul “Cea mai valoroasă companie din România” alcătuit de Ziarul Financiar în 2011
 • Locul 1 în clasamentul “Cea mai mare companie din Europa de Sud-Est” alcătuit de SeeNews în 2011
 • Locul 1 în clasamentul “Cea mai mare companie petrolieră din România” alcătuit de Ziarul Financiar în 2012
 • Locul 1 în clasamentul “Top 100 Companii” alcătuit de Finmedia în 2012
 • Locul 1 în clasamentul “Emitentul cu cea mai mare capitalizare B.V.B.” alcătuit de BVB în 2012
 • Locul 1 în clasamentul “Cea mai bună strategie de CSR” alcătuit de Asociația pentru Relații cu Comunitățile și AmCham, în cadrul galei Oameni pentru Oameni în 2012
 • Cea mai de încredere rețea de benzinării, conform studiului Trusted Brands, realizat de Readers Digest în 2014[2].
 • Compania anului 2013, desemnat la Gala Capital[3]
 • Țara lui Andrei, cea mai bună comunitate online din Europa la festivalul Digital Communication Awards.[4]
 • Petrom, locul 18 în Top 500 companii din Europa realizat de Deloitte[5]
 • Petrom, locul întâi în Top 100 companii românești[6]
 • OMV Petrom, locul II în topul celor mai performante companii românești în 2012.[7]
 • Țara lui Andrei, Aur la categoria "Websites" la festivalul Internetics 2013.[8]
 • Țara lui Andrei, Aur la categoria "Social campaigns, political and awareness messages" la festivalul Internetics 2013.[8]

Controverse[modificare | modificare sursă]

În 2017, OMV Petrom, condus de Mariana Gheorghe, a fost implicată într-un scandal de evaziune fiscală.[9] Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) au pregătit un dosar referitor la eventuale fapte de evaziune fiscală și probleme legate de contractul de privatizare în urma căruia OMV a cumpărat Petrom.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

 1. ^ Eroare la citare: Etichetă <ref> invalidă; niciun text nu a fost furnizat pentru ref-urile numite kmarket
 2. ^ Trusted Brands 2014, accesat 26 mai 2014
 3. ^ Gala Capital: marii castigatori ai econoiei românești
 4. ^ Țara lui Andrei, desemnată cea mai bună comunitate online din Europa la festivalul Digital Communication Awards, accesat 27 mai
 5. ^ OMV Petrom, Rompetrol Rafinarie și Automobile Dacia, în topul companiilor din Europa – Clasament Deloitte, septembrie 12, accesat 26 mai 2014
 6. ^ OMV Petrom, Rompetrol Rafinarie și Automobile Dacia, în topul companiilor din Europa – Clasament Deloitte, 4 septambrie 2013, accesat pe 28 mai 2014
 7. ^ Care sunt cele mai importante și performante companii din economie, accesat la 28 mai 2014
 8. ^ a b Lista castigatorilor la Festivalul Internetics 2013 octombrie 2013, accesat 8 august 2014
 9. ^ Cristi Ciuperca. „Anchetă cu ramificații ample la OMV Petrom. Compania petrolieră, în mijlocul unui dosar penal”. România Liberă. Accesat în 07 Decembrie 2017.  Verificați datele pentru: |access-date= (help)