Ayurveda

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Dhanvatari, zeul asociat Ayurvedei, întrupat ca Vișnu ținând în mână ierburi medicinale

Ayurveda sau medicina ayurvedică reprezintă sistemul de cunoștințe medicale indiene care provine din textele sacre ale Vedelor (c. 3900 î.Hr.- c. 1500 î.Hr.) și ale cărui principii sunt valorificate în ceea ce astăzi numim terapii alternative.

Ayurveda tradițională este o practică de medicină alternativă veche de 5.000 de ani cu rădăcinile în India antică, pe baza unui set de convingeri minte-corp.[1][2] Dezechilibrul sau stresul din conștiința individului este considerat a fi cauza bolilor.[1] Pacienții sunt clasificați pe tipuri de corp (trei doshas, care sunt luate în considerare pentru a controla armonia minte-corp, determină un "tip de corp" individual); iar tratamentul are drept scop restabilirea echilibrului sistemului minte-corp.[1][2] A fost mult timp sistemul principal tradițional de îngrijire a sănătății în India,[2] și a devenit instituționalizat în colegiile și școlile din India, deși practicienii fără licență sunt ceva obișnuit.[3] Ca și alte cunoștințe tradiționale, mare parte din aceasta a fost pierdută; în Occident, practica curentă se bazează parțial pe învățăturile lui Maharishi Mahesh Yogi în anii 1980,[4] dar este amestecat cu Meditația Transcendentală; alte forme de Ayurveda există, de asemenea. Cel mai notabil avocat al Ayurvedei în America este Deepak Chopra, care susține că Maharishi Ayurveda se bazează pe misticism cuantic.[4]

Origine[modificare | modificare sursă]

Există patru Vede: Rig-veda, Sama-Veda, Yajur-Veda și Atharva-Veda. Ayurveda derivă din a patra, Atharva-Veda, subordonată celorlalte trei.

Inițial, principiile de vindecare expuse în Atharva-Veda se bazau pe valența tămăduitoare a sunetului sau cuvântului, nefiind menționate medicamentele.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Ayurveda este practic cel mai vechi sistem de medicină din lume, documentat istoric (>6000 ani) Ayurveda clasică s-a dezvoltat și practicat tradițional pe teritoriul Indiei. Budismul a preluat Ayurveda și a dus-o în Tibet și în alte țări- precum Thailanda, Birmania, dezvoltând și aducând anumite specificuri locale. Medicina tibetană, fundamentată în secolele IV-VI asociază noțiunile de ayurveda cu viziunea medicinei chineze în legătură cu cele 5 elemente și teoria circulației energiei în meridiane. În prezent Ayurveda are succes în creștere în multe țări din lume- SUA, Australia, Europa, Rusia, America de sud. În România existâ atat clinici de ayurveda particulare cât și cursuri de ayurveda organizate permanent.

Lucrări[modificare | modificare sursă]

Dintre scrierile vedice originale, unele s-au pierdut definitiv cu ocazia numeroaselor războaie, iar altele au ajuns în muzeele din Germania.

Tratatele clasice cele mai cunoscute în domeniu ayurveda, din perioada antichității sunt:

Charaka Samhita, tratat de medicină generală, în mai multe volume.

Susruta Samhita- tratat de medicină generală și chirurgie- prezintă inclusiv tehnici chirurgicale care sunt realizate aproape identic și în zilele noastre

Astanga Hrdaya -compendiu de medicină

În perioada medievală Ayurveda a fost îmbogățită de cercetările alchimice, cu preparatele herbo-minerale, formate din amestecuri de plante și diferite minereuri sau metale(precum aur, argint, mercur, plumb, cupru, arsenic etc), acestea fiind preparate prin coacere lentă repetată la foc.

Din punct de vedere științific[modificare | modificare sursă]

Nu există deloc dovezi științifice că Ayurveda ar fi efectivă în tratamentul vreunei boli.[5]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c „Report 12 of the Council on Scientific Affairs (A-97)”. American Medical Association. . Arhivat din original la . 
  2. ^ a b c „Ayurvedic medicine”. Quackwatch. Accesat în . 
  3. ^ Sharp, Lesley A. (decembrie 2003). „Review of Fluent bodies: Ayourvedic Remedies for Postcolonial Imbalance”. Medical Anthropology Quarterly. 17 (4): 511–12. doi:10.1525/maq.2003.17.4.512. Accesat în . 
  4. ^ a b Carroll, Robert Todd (). The Skeptic's Dictionary. John Wiley and Sons. pp. 45–4?. ISBN 0-471-27242-6. 
  5. ^ „Ayurvedic medicine”. Cancer Research UK. Accesat în august 2013. There is no scientific evidence to prove that Ayurvedic medicine can treat or cure cancer or any other disease. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]