Wikipedia:Ce nu este Wikipedia

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Politici Wikipedia
Standardele articolelor
Punct de vedere neutru
Include doar informații verificabile
Fără cercetare originală
Citarea surselor
Ce nu este Wikipedia
Biografiile persoanelor în viață
Colaborarea dintre utilizatori
Buna credință
Fiți civilizat și Fiți amabil
Fără atacuri personale
Rezolvarea disputelor
Regula celor 3 reveniri
Blocarea utilizatorilor
Pagina „WP:NOT” trimite aici. Pentru îndrumarea referitoare la notabilitate vedeți Wikipedia:Notabilitate.

Wikipedia este înainte de toate o enciclopedie. La scrierea ei poate participa orice persoană, cu singura condiție să înțeleagă și să respecte ce este, dar și ce nu este Wikipedia.

Stil și format

Wikipedia nu este o enciclopedie tipărită

La Wikipedia nu există nicio limitare a spațiului rezervat conținutului sau a numărului de subiecte pe care le putem acoperi. Lungimea articolelor poate fi o problemă pentru cititorii noștri care se conectează la internet prin linii telefonice sau de la dispozitive mobile cu memorie limitată; această problemă se poate rezolva divizînd articolele în secțiuni descrise în pagini separate. În afară de această restricție tehnică, singurele limite sunt cele impuse de politica de verificabilitate.

Conținut

Wikipedia nu este un dicționar

Comandă rapidă:
WP:NU#DICT

Articolele din Wikipedia au ca scop descrierea unor noțiuni, evenimente, fenomene etc. și nu definirea cuvintelor. De aceea, articolele din Wikipedia nu pot fi:

  1. Definiții de dicționar. Vă rugăm să nu creați un articol doar pentru a defini un termen. Articolele pot începe cu o descriere care să rezume întregul subiect, iar această descriere poate avea forma unei definiții, dar ca articol de enciclopedie nu se poate opri la atît. Dacă vedeți un articol care nu conține decît definiția termenului încercați să adăugați informații suplimentare. Articolele care prin natura subiectului lor nu pot depăși nivelul de definiție de dicționar vor fi șterse.
  2. Liste de definiții. Totuși paginile de dezambiguizare pot conține trimiteri la articolele propriu-zise și ca urmare pot apela la scurte definiții pentru a clarifica sensurile termenilor.
  3. Indicații de utilizare a termenilor argotici sau idiomatici. Wikipedia nu este un ghid de utilizare a cuvintelor. În anumite contexte însă, poate fi necesară precizarea sensului cu care este folosit un termen, pentru a evita confuzii, de exemplu în cazul omonimelor.

Există în schimb proiectul Wikționar.

Wikipedia nu este o publicație de idei originale

Comenzi rapide:
WP:NU#CO
WP:NU#FCO
WP:NU#ESEU
WP:NU#FORUM
WP:NU#ZIAR

Wikipedia nu este locul unde să vă faceți cunoscute propriile idei sau unde să publicați în premieră creații personale. Vă rugăm să nu folosiți Wikipedia pentru nici unul din scopurile următoare:

  1. Cercetare originală. Unii utilizatori încearcă să introducă în articole teorii și soluții personale, invenții, idei și noțiuni originale, neologisme create de ei etc. Asemenea informații sunt numite colectiv cercetare originală și interzise, întrucît nu respectă scopul Wikipediei de a crea o enciclopedie alcătuită numai din informații deja publicate și acceptate de lumea științifică. Pentru a nu fi acuzați de cercetare originală vă rugăm să vă precizați întotdeauna sursele de documentare; acest lucru este benefic și din alte puncte de vedere.
  2. Eseuri personale. Wikipedia adună cunoștințele omenirii, așa cum sunt ele reflectate în publicații ale specialiștilor, nu impresiile personale ale utilizatorilor. În particular, evenimentele curente pot aprinde spiritele și tenta utilizatorii să își susțină punctele de vedere. Wikipedia nu este locul pentru astfel de luări de poziție. Articolele trebuie să reflecte evenimentele în perspectivă, într-un mod care nu va deveni învechit prea curînd.
  3. Buletine de știri și jurnalism. Wikipedia ia în considerare doar notabilitatea de durată a persoanelor și evenimentelor. Deși știrile din presă pot constitui materiale utile de documentare pentru subiecte enciclopedice, majoritatea evenimentelor care apar în știri nu se califică pentru includerea aici. De exemplu, știri de rutină despre anunțuri, rezultate sportive sau evenimente mondene nu constituie o bază suficientă pentru includerea în enciclopedie. Includerea de informații despre evoluții recente este uneori potrivită, dar pe știrile despre evenimente actuale nu trebuie să se pună accent și nu trebuie să fie tratate altfel decât orice altă informație. Unele materiale care nu pot fi incluse aici din această cauză ar putea apărea pe proiectul-frate Wikiștiri. De asemenea, articolele Wikipedia nu se scriu în același stil ca articolele de presă.
  4. Forumuri de discuții. Vă rugăm să nu uitați scopul proiectului: acela de a crea o enciclopedie. Pagina de discuții a unui articol nu este un spațiu în care se discută despre acel subiect, ci despre acel articol. Aceste pagini de discuții au fost create pentru a ajuta utilizatorii să comunice între ei pentru dezvoltarea și îmbunătățirea articolelor, nu pentru dezbateri libere. Același scop — dezvoltarea Wikipediei — îl au paginile de discuții ale utilizatorilor precum și toate celelalte pagini de la Wikipedia în care se pot purta discuții.

Wikipedia nu este o tribună

Comenzi rapide:
WP:NU#TRIBUNA
WP:NU#TRIBUNĂ
WP:NU#PROMO
WP:NU#RECL

Wikipedia nu este locul unde să faceți propagandă ori reclamă, sau unde să vă înfruntați cu aceia care au alte opinii. Ca urmare vă rugăm să nu folosiți Wikipedia pentru:

  1. Propagandă. Articolele noastre, și de altfel nicio altă pagină de la Wikipedia, nu sunt o tribună la care să pledați pentru o cauză, o idee sau o politică.
  2. Autopromovare. Este deosebit de tentant să creați un articol despre propria persoană, despre un apropiat, despre propria firmă sau produsele acesteia, despre propria organizație sau în general despre un subiect în care sunteți implicat personal. La Wikipedia recomandăm ca personalitățile, proprietarii de firme etc. sau apropiații acestora să nu încerce să scrie despre subiecte în care obiectivitatea le-ar putea fi umbrită de interesul personal (v. Wikipedia:Autobiografie). Foarte adesea astfel de articole create în trecut au suferit grav din lipsa punctului de vedere neutru și din abundența cercetării originale, și au trebuit șterse sau rescrise.
  3. Reclamă, marketing sau relații publice. Informațiile despre firme și produse trebuie scrise într-un stil neutru și obiectiv, fără aprecieri ale autorului. Toate aspectele abordate trebuie să fie verificable în surse independente, deci articolele despre formații mici sau firme de anvergură locală nu sunt de regulă acceptabile. Articolele de Wikipedia despre o companie sau organizație nu sunt o extensie ori o oglindă a site-ului lor web sau a campaniile lor de marketing în social media. Legăturile externe către organizațiile comerciale sunt acceptabile doar dacă ele identifică organizații notabile tratate în respectivul articol. Wikipedia nu sprijină mediatic și nici nu derulează programe de marketing afiliat.

Vedeți Wikipedia:Asistent pentru a crea articole/Notabilitate companii pentru îndrumări despre notabilitatea firmelor. Cei care promovează cauze ori evenimente, sau dau anunțuri de interes public, fie ele și necomerciale, nu pot folosi Wikipedia în aceste scopuri. Contribuitorii trebuie să dezvăluie orice plată pe care o primesc în schimbul editării Wikipediei.

Wikipedia nu este un depozit de adrese URL, imagini sau fișiere media

Comenzi rapide:
WP:NU#LINK
WP:NU#FOTO
WP:NU#SURSA

Wikipedia nu este un depozit de legături externe sau de fișiere. Tot conținutul adus la Wikipedia poate fi modificat fără milă pentru a-l face compatibil scopului enciclopedic. Materialele pe care le trimiteți la Wikipedia devin automat liber disponibile sub licența GNU FDL. (Imaginile fac excepție în sensul că unele Wikipedii, printre care și cea în limba română, permit în anumite condiții stricte și unele imagini protejate de drepturi de autor.) Așadar articolele din Wikipedia nu sunt:

  1. Simple colecții de legături externe spre diverse situri de internet. Articolele pot conține un număr rezonabil de legături externe relevante, spre pagini care pot ajuta cititorii să se informeze mai bine asupra subiectului acelui articol, dar listele prea mari de legături externe riscă să micșoreze valoarea articolului în sine.
  2. Simple colecții de legături interne, cu excepția paginilor de dezambiguizare și a listelor care ajută la structurarea subiectelor și organizarea articolelor.
  3. Simple colecții de materiale precum: cărți, coduri-sursă, documente istorice originale, scrisori, acte, legi, decrete, coduri, standarde, norme, regulamente, statute și alte materiale care au valoare numai dacă sunt prezentate în formulările lor originale, nemodificate. Acestea pot fi trimise, dacă se află sub o licență corespunzătoare, la Wikisursă.
  4. Simple colecții de fotografii și alte fișiere media, fără text. Aceste materiale pot fi desigur folosite în articole, însoțite de explicațiile necesare, pentru ilustrarea subiectelor respective, în completarea (dar nu în locul) textului acelor articole. Dacă materialele sunt disponibile sub o licență liberă vă rugăm să le trimiteți la Wikimedia Commons.

Wikipedia nu este un blog, un spațiu de internet gratuit sau un site de socializare

Comenzi rapide:
WP:NU#BLOG
WP:NU#SOCIAL
WP:NU#CV

Wikipedia nu este un furnizor de spațiu de internet personal. Paginile de la Wikipedia nu pot fi folosite ca:

  1. Pagini personale de internet. Utilizatorii au la dispoziție pagini personale, dar acestea pot fi folosite numai pentru informații care ajută în lucrul la Wikipedia sau în colaborarea cu alți utilizatori. Pentru alte scopuri se poate apela la oricare din numeroșii furnizori de pagini de internet gratuite sau cu plată.
  2. Depozit de fișiere personale. Utilizatorii pot trimite la Wikipedia (sau mai bine, dacă licența permite, la Wikimedia Commons) numai acele fișiere care sunt sau vor fi incluse în enciclopedie. Orice alt fișier riscă să fie șters.
  3. Servicii de socializare. Wikipedia nu este locul unde să vă căutați perechea potrivită sau parteneri de sex. Preferințele sexuale pot fi trecute în pagina de utilizator numai în aceeași măsură în care pot fi precizate disponibilitățile lingvistice sau preferințele politice și culturale, adică măsura în care acestea pot fi relevante în cadrul proiectului. Limitarea se aplică mai ales în cazul unor practici sexuale ilegale sau neacceptate de publicul larg (zoofilie, pedofilie etc.).

Wikipedia nu este o carte de telefon

Comenzi rapide:
WP:NU#PGALBE
WP:NU#PGAURII
WP:NU#CITATE

Wikipedia nu este o colecție de liste cu orice fel de informații. Nu se admit în articole următoarele tipuri de liste:

  1. Liste de subiecte prea puțin legate între ele, ca de exemplu citate, aforisme, persoane (reale sau fictive). Sunt permise în schimb listele și tabelele care grupează subiectele după criterii clare și pot ajuta cititorii să găsească articolele cu informații relevante, să compare diverse date etc. De asemenea sunt permise articolele create prin unirea unor articole mici, dacă acestea se referă la subiecte conexe.
  2. Arbori genealogici, cu excepția familiilor celebre.
  3. Liste cu numere de telefon, adrese etc. Wikipedia nu este Pagini albe.
  4. Liste cu detalii privind diverse evenimente programate: oportunități de afaceri, programe radio și TV, orare de funcționare etc. Wikipedia nu este Pagini aurii.

Wikipedia nu este o colecție de informații de orice fel

Comenzi rapide:
WP:NU#MANUAL
WP:NU#STATS
WP:NU#GHID
WP:NU#ȘTIRI

Faptul că o informație este adevărată nu înseamnă automat că ea este potrivită pentru a fi inclusă în Wikipedia. Caracterul enciclopedic al unor categorii de subiecte este discutabil, dar în privința celor de mai jos consensul utilizatorilor este destul de clar și acestea nu pot fi introduse în Wikipedia:

  1. Liste de întrebări frecvente. Informațiile utile trebuie extrase și incluse în textul articolelor relevante.
  2. Ghiduri de călătorie. Nu pot fi introduse în articole detalii de contact ale hotelurilor, prețuri ale restaurantelor, sfaturi pentru turiști etc. Pentru aceasta există Wikivoyage.
  3. Articole în memoria prietenilor sau rudelor. Subiectele articolelor trebuie să îndeplinească o serie de criterii de notabilitate.
  4. Manuale de instrucțiuni. Wikipedia nu poate conține instrucțiuni, sfaturi, sugestii sau rețete care să explice pas cu pas cititorilor cum se procedează în anumite situații. Informațiile extrase din publicații care au un asemenea specific (sfaturi medicale, îndrumare juridice, cărți de bucate, trucuri pentru jocurile video, alte manuale) trebuie rescrise astfel încît să devină descrieri ale lucrurilor, fenomenelor sau celorlalte noțiuni care fac subiectul articolelor. În schimb, manualele de orice fel pot fi introduse la proiectul Wikimanuale.
  5. Ghiduri de internet. Articolele despre situri de internet nu se pot limita la descrierea profilului, aspectului și serviciilor oferite de acele situri. Descrierile trebuie să aibă caracter enciclopedic, prin includerea unor detalii privind realizările semnificative ale siturilor respective, impactul sau importanța lor istorică.
  6. Lecții sau texte adnotate. Wikipedia nu este un manual cu lecții în care cititorul să fie ghidat prin întrebări și exerciții (cu sau fără răspunsuri). Asemenea lecții ar putea fi potrivite doar pentru Wikimanuale sau Wikisursă.
  7. Colecții de texte ale cîntecelor. Cele mai multe texte de cîntec sunt protejate prin drepturile de autor. Excepție fac de exemplu cîntecele populare, ale căror texte se află în domeniul public. Chiar și în asemenea cazuri articolele despre aceste cîntece nu pot să constea numai în textele respective, ci trebuie în primul rînd să conțină informații despre autori, apariție, impactul social etc. Textele integrale, dacă drepturile de autor permit, pot fi trimise la Wikisursă.
  8. Statistici. În locul unor liste lungi și încîlcite cu statistici, care îngreunează înțelegerea subiectului și afectează aspectul organizat al articolului, este de preferat descrierea acelor statistici într-un mod care să ajute cititorii să le înțeleagă semnificația și contextul. Unele date statistice își pot găsi locul la Wikisursă, iar altele pot fi reorganizate în tabele clare și ușor de parcurs.
  9. Știri. Factorul decisiv al includerii unui subiect în Wikipedia este notabilitatea pe termen lung și din perspectivă istorică a persoanelor și evenimentelor. Oricît am dori să cuprindem toate subiectele, atunci cînd un subiect a fost în atenția presei doar un foarte scurt interval de timp nu-l putem plasa în context în mod corespunzător. Chiar dacă un eveniment curent merită un articol, persoanele implicate în eveniment care nu sunt cunoscute și pentru altceva nu pot avea cîte un articol separat, întrucît nu am face decît să repetăm inutil aceleași informații. De asemenea în articole nu trebuie întreținute rapoarte zilnice despre desfășurarea unor evenimente curente precum competițiile sportive sau realizarea de spectacole, în afară de cazul cînd aceste evenimente sunt abordate pe larg în publicații și deci ar putea să reprezinte subiecte enciclopedice. La Wikiștiri în schimb sunt binevenite contribuțiile despre știrile actuale.

Wikipedia nu este un glob de cristal

Comenzi rapide:
WP:NU#PREZICE
WP:NU#CRISTAL
WP:NU#GLOB

Wikipedia nu este o colecție de speculații neverificabile. Toate articolele despre evenimente viitoare trebuie să fie verificabile, iar subiectul trebuie să fie de interes suficient de mare încît să merite un articol în cazul în care evenimentul ar fi avut loc deja. Este corect să se prezinte discuții și dispute în ce privește șansele de succes sau propunerile făcute pentru un proiect, cu condiția ca informațiile să fie corect referențiate. Nu este corect ca redactorii să introducă propriile lor păreri sau analize. În articole despre produse nelansate încă pe piață, cum ar fi jocuri sau filme, aveți grijă să evitați reclamele și afirmațiile neverificabile. În particular:

  1. Evenimentele viitoare planificate sau așteptate trebuie să fie incluse doar dacă respectivele evenimente sunt notabile și dacă este aproape sigur că vor avea loc. Dacă pregătirile nu sunt încă în desfășurare, speculațiile despre el trebuie să fie bine documentate. Exemple de subiecte potrivite ar putea fi următoarele alegeri parlamentare din România sau următoarea ediție a Jocurilor Olimpice. Prin comparație, orice alegeri din anii 2030 și Olimpiada de Vară din 2040 nu sunt subiecte potrivite, cînd nu se poate spune despre ele nimic ce s-ar putea verifica în surse. Evitați să includeți echipele probabile la meciuri de fotbal, informații ce sunt inerent speculative și neverificabile. Programul unor evenimente viitoare își poate avea locul dacă se poate verifica.
  2. Articole ce prezintă extrapolări, speculații, și „istorie viitoare” constituie cercetare originală și deci nu pot fi incluse. Normele științifice și culturale sunt într-o continuă evoluție, dar trebuie să așteptăm ca această evoluție să aibă loc, și nu să încercăm să o prezicem. Desigur, avem articole despre eseuri, lucrări artistice sau despre cercetări științifice notabile.
  3. Deși paradigmele științifice actuale ar putea fi respinse în viitor, iar ipotezele actualmente controversate în sînul comunităților științifice ar putea în viitor să devină adevăr științific acceptat, nu este locul Wikipediei să facă asemenea proiecții și speculații.

Wikipedia nu este o lucrare cenzurată

Comandă rapidă:
WP:NU#CENZURAT

Wikipedia poate conține articole pe care unii cititori le-ar putea considera inacceptabile sau ofensatoare. Oricine poate edita un articol, iar schimbările făcute vor fi afișate imediat, astfel încît Wikipedia nu poate garanta că articolele și imaginile vor fi acceptate de toți cititorii sau că ele vor adera la normele sociale și religioase generale.

Comunitate

Wikipedia nu este o democrație

Wikipedia nu funcționează după principiile democrației și nici ale altui sistem politic. Atît în scrierea articolelor cît și în alte activități, instrumentul de decizie este consensul, tacit sau exprimat. Astfel, deciziile nu se iau prin voturi sau alte forme de stabilire a unei majorități. Numărul de utilizatori care susțin o anumită poziție este irelevant în comparație cu argumentele care se aduc.

Uneori se organizează sondaje; acestea sunt numai o formă de verificare a existenței consensului și nu au putere executorie. Sondajele trebuie pe cît posibil evitate sau în orice caz folosite cu precauție, pentru că adesea au efecte negative asupra discuțiilor.

Wikipedia nu este supusă unui sistem de legi

Wikipedia nu este o anarhie

Comandă rapidă:
WP:NU#ANARHIE

Wikipedia este un proiect deschis, dar această deschidere are limitele ei: ea merge numai pînă acolo unde riscă să obstrucționeze scopul de a crea o enciclopedie. Astfel, Wikipedia nu este un forum cu libertate de exprimare nelimitată. Faptul că Wikipedia este un proiect deschis și autoorganizat nu înseamnă că vreo parte din scopul său ar fi să exploreze viabilitatea comunităților anarhiste. Înainte de toate, scopul nostru este să scriem o enciclopedie.

Wikipedia nu este o birocrație

Comandă rapidă:
WP:NU#BIROCRAȚIE

Deși are multe elemente de birocrație,[1] Wikipedia nu este guvernată prin lege: ea nu este organism quasi-judiciar, iar scopul comunității nu este respectarea la sânge a regulilor. Deși se aplică unele reguli deja formalizate, ele nu prescriu practica acceptată, ci documentează consensul deja existent în comunitate despre ce poate fi acceptat și ce nu. La fel, cum situații noi impun acțiuni noi, neformalizate prin politici sau îndrumări, apariția unei noi situații se poate trata prin acțiuni nespecificate în nicio politică sau îndrumare și poate, eventual, duce la redactarea unor astfel de politici sau îndrumări.

Politicile și îndrumările Wikipediei trebuie luate în serios, dar există și riscul ca ele să fie folosite eronat. Nu urmăriți o interpretare exagerat de strictă a literei politicilor fără a lua în considerare principiile pe care se sprijină ea. Dacă regulile chiar vă încurcă atunci când încercați să dezvoltați enciclopedia, nu le lăsați să vă stea în cale. Dezacordurile se rezolvă prin discuții orientate către consens, și nu prin aderarea strictă la reguli și proceduri. Mai mult, politicile și îndrumările pot fi schimbate pentru a reflecta schimbarea consensului.

O eroare procedurală făcută într-o propunere sau cerere nu constituie motiv de respingere a respective propuneri sau cereri.

O mică eroare procedurală, de cod, sau gramaticală într-o nouă contribuție nu constituie motiv de revenire asupra ei, decât dacă erorile sunt multe sau nu pot fi ușor reparate.

Wikipedia nu este un cîmp de luptă

Comenzi rapide:
WP:NU#LUPTA
WP:NU#LUPTĂ

Wikipedia nu este locul unde să veniți cu ranchiună, să importați conflicte personale, să purtați bătălii ideologice, să alimentați prejudecăți, ură sau teamă. Transformarea discuțiilor de la Wikipedia în cruciade personale este împotriva politicilor și scopurilor noastre. Pe lîngă evitarea certurilor în paginile de discuții, nu perturbați activitatea de la Wikipedia doar pentru a demonstra ceva cuiva cu care nu sunteți de acord.

De la orice utilizator se așteaptă să interacționeze cu ceilalți civilizat, calm, și într-un spirit de cooperare. Nu insultați, nu hărțuiți și nu intimidați pe cei cu care nu sunteți de acord. Abordați problema inteligent și discutați politicos. Chiar dacă un alt utilizator se comportă necivilizat, necooperant sau jignitor, sau încearcă să vă hărțuiască și să vă intimideze, aceasta nu vă dă o scuză să răspundeți la fel. Tratați doar chestiunile faptice aduse în discuție, ignorați comentariile nelalocul lor sau nu discutați deloc cu respectivul utilizator. Dacă este necesar, arătați că sunteți de părere că anumite comentarii ar putea fi necivilizate și precizați că doriți să vă concentrați pe problema de conținut. Dacă în continuare vă deranjează un conflict, aduceți problema în discuția comunității la Wikipedia:Cafenea sau Wikipedia:Reclamații.

În disputele complexe, evitați să transformați Wikipedia într-o luptă între facțiuni. Prezumați buna credință pentru fiecare utilizator și grup, considerați că ei sunt aici pentru a îmbunătăți Wikipedia, mai ales dacă susțin un punct de vedere cu care nu sunteți de acord. Colaborați cu oricine doriți, dar nu organizați facțiuni cu scopul de a perturba procesul decizional fundamental, bazat pe construirea consensului.

Nu folosiți Wikipedia pentru a face amenințări cu procesul sau pentru a amenința altfel Wikipedia, wikipediștii sau Fundația Wikimedia—există deja alte mijloace de a comunica problemele legale. Amenințările și tentativele de intimidare nu sunt tolerate și se pot solda cu blocări și interdicții.

Wikipedia nu este o gazdă/un furnizor de servicii de internet

Comenzi rapide:
WP:NU#UTILIZATOR
WP:NU#GAZDĂWEB
WP:NU#GAZDĂ

Multe dintre restricțiile de conținut listate deasupra se aplică paginilor dumneavoastră de utilizator și de discuții de asemenea. Pagina dumneavoastră de utilizator nu este o pagină principală personală și nici un blog. Și mai important, pagina dumneavoastră de utilizator nu este a dumneavoastră. Este o parte din Wikipedia și există pentru a face mai ușoară colaborarea dintre wikipediști, nu pentru autopromovare. A se vedea ajutor pagină utilizator pentru consensul curent asupra ghidajului pentru paginile de utilizator.

Note

  1. ^ Joseph Michael Reagle, Jr.; Lawrence Lessig (). Good Faith Collaboration: The Culture of Wikipedia. MIT Press. pp. 90–91. ISBN 9780262014472.