Discuție Utilizator:Itineris55

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Vă mulțumim că v-ați înregistrat ca utilizator. Sperăm că va fi o colaborare cât mai frumoasă și că veți profita de șederea dumneavoastră aici.
Wikipedia în română este o enciclopedie cu conținut liber care a luat naștere în iulie 2003. De atunci s-au stabilit o serie de principii definite de comunitate. Vă rugăm să vă rezervați ceva timp pentru a lua la cunoștință câteva dintre acestea înainte de a începe editarea pe Wikipedia.
Farm-Fresh book edit.png
Cum să creați un articol
Pas cu pas, cu ajutorul asistentului nostru.
Bookshelf icon (red and blue).svg
Politicile Wikipediei
Standarde și norme adoptate de către comunitate.
FAQ icon.svg
Întrebări frecvente
Anumite întrebări frecvent adresate de către utilizatorii începători.
Korintisk1.png
Cei cinci piloni ai Wikipediei
Principiile de bază ale proiectului.
Information icon4.svg
Ajutor
Manualul general al Wikipediei.
Green check.svg
Aflați cum să editați pagini
Ghid de modificare a paginilor wiki
.
Compass.svg
Ghid
Învățați cum să editați pas cu pas.
Crystal Clear app lphoto.png
Ilustrare
Trimiteți fișiere și ilustrați articole.
Sandbox.png
Cutia cu nisip
Locul destinat testelor.
Cicero-head.png
Solicitați asistență
Cereți ajutor personalizat pentru primii dumneavoastră pași.
Coffee cup icon.svg
Cafenea
Informații și discuții despre Wikipedia.
Curly Brackets.svg
Wikizare rapidă
O privire de ansamblu a modului în care se folosește codul wiki.
Semnatura.png

Aceasta este pagina dumneavoastră de discuție, unde puteți primi mesaje de la alți wikipediști. Pentru a lăsa un mesaj unui alt wikipedist scrieți-i pe pagina sa de discuție; altfel, acesta nu va fi notificat. La sfârșitul mesajului trebuie să vă semnați tastând ~~~~ sau prin apăsarea butonului „creion” așa cum reiese din imaginea alăturată. Luați aminte că în articole nu se pune semnătura.

Aveți la dispoziție propria pagină de utilizator (vedeți sus de tot unde scrie Itineris55) în care vă puteți organiza activitatea la Wikipedia și în care puteți să vă prezentați pe dumneavoastră ca wikipedist, dar nu înainte de a citi regulile aferente paginii de utilizator; evitați să scrieți în pagina dumneavoastră CV-uri sau informații fără legătură cu Wikipedia.

Rețineți faptul că editările în conflict de interese contravin principiilor Wikipedia și că editările în articole pe subiecte în care aveți un interes pecuniar sunt supuse unor restricții suplimentare.


-- Comunitatea utilizatorilor 4 aprilie 2018 02:39 (EEST)

Fotografii Commons Dr. Pompiliu Nistor[modificare sursă]

Bună seara, Aș vrea să vă ajut pentru a putea fi păstrate fotografiile de la Commons cu Dr. Pompiliu Nistor. Pentru aceasta am nevoie de colaborarea dv., precum și de câteva informații:

  • de unde provin fotografiile
  • cine le-a făcut și dacă cel care le-a realizat are mai mult de 70 de ani de la deces
  • dacă au fost publicate undeva sau dacă au fost afișate undeva. --Accipiter Q. Gentilis(D) 7 aprilie 2018 23:49 (EEST)
În primul rând mulțumesc pentru mesaj și pentru ajutor.
  1. Fotografiile provin din arhiva (albume foto) ale familiei mele care s-au aflat și se află în continuare în posesia mea, reprezentând pe bunicul meu, Pompiliu Nistor și soția sa, Virgilia Nistor; evident sunt originale pe care eu le-am scanat recent (aceste 3 sunt doar câteva din multele scanate).
  2. Nu am găsit nici o referință pe fotografii (pe verso) referitoare la autorul lor, doar data (pe 2 dintre ele), anume anul 1918 (august, respectiv decembrie) și locul (Lucăcești, respectiv Arpătac); posibil ca 2 dintre poze să fie realizate chiar de către bunica mea, pasionată de fotografie (îmi amintesc colecția ei de negative foto, pe plăci de sticlă, nu pe celuloid!), interesantă preocupare pentru o femeie la începutul secolului trecut. Oricum, dată fiind vechimea lor, e foarte probabil ca oricine le-ar fi realizat să fie decedat de foarte mult timp.
  3. Nu, aceste fotografii nu au fost publicate până acum nicăieri.
Vă rog să mă contactați dacă sunt necesare orice alte detalii. Ioan Nistor --Itineris55 (discuție) 9 aprilie 2018 06:11 (EEST)
Care a fost anul decesului Virgiliei Braniște ?
Doamna (fostă) Braniște folosea aparate cu auto-declanșare/ declanșare întârziată ? Există posibilitatea ca fotografia cu cei 2 să fi fost făcută cu un aparat cu autodeclanșare ? Aceasta ar putea simplifica lucrurile, în sensul existenței unui singur autor al imaginilor, pentru care titluarul drepturilor de autor moștenite poate elibera drepturile.
Pentru a putea fi păstrate la Commons, fotografiile trebuie să fie libere de drepturi. Astfel, în cazul în care nu au mai fost publicate nicăieri, trebuie:
Pentru simplitate și eficiență, vom desfășura discuția într-un singur loc, de exemplu aici, urmând a posta la discuția de ștergere pe măsură ce rezultă date concrete, informațiile respective. @Strainu: puteți da o mână de ajutor pentru a ghida uploaderul pe linia OTRS ? --Accipiter Q. Gentilis(D) 9 aprilie 2018 10:32 (EEST)
P.S. Vedeți pnetru conformitate și datele menționate aici --Accipiter Q. Gentilis(D) 9 aprilie 2018 12:09 (EEST)
@Accipiter Q. Gentilis: Bunica mea, Virgilia Nistor (n. Braniște) a murit în 1969 (31 iulie), deci acum mai puțin de 70 de ani
E posibil ca unele fotografii (din album) să fi fost făcute de fratele ei, Victor Braniște, care a murit în anul 1938, dar cum e de așteptat la fotografii vechi de familie, nu există detalii...
Poate cel mai simplu e ca, în calitate de moștenitor, să fie eliberate sub o licență liberă. Dacă înțeleg bine, "În cazul materialelor disponibile pe internet este adesea mult mai comod pentru autori să declare licența sub care eliberează materialele printr-o notă plasată direct pe paginile în cauză", în cazul acesta pe fotografiile respective. Corect? --Itineris55 (discuție) 10 aprilie 2018 05:17 (EEST)
Care e făcută în august și care în decembrie (ca să fie menționat la Commons ) ?
Pe cele 2 - făcute de bunica dv. le eliberați ca moștenitor (contactați pe Strainu sau Turbojet) și vă explică ei pașii exacți. Trebuie trimis un e-mail...etc...etc. și la foto se va posta un tichet OTRS (ceva cam în genul acesta) La cea de-a treia făcută de unchiul dv. (probabil aceea cu cei doi soți) trebuie menționată data decesului autorului (care e 1938) .
Dacă știți cumva ca fotografiile să fi fost expuse undeva (la o expoziție istorică, etc...) înainte de 19916 atunci e cel mai simplu. Se cheamă că au fost deja aduse la cunoștința publicului și cu asta basta.--Accipiter Q. Gentilis(D) 10 aprilie 2018 16:16 (EEST)

────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────@Accipiter Q. Gentilis: Fotografia "Pompiliu Nistor 1918" este datată: "1918 VIII - Lucăcești" (dacǎ nu mǎ înșel, scrisul aparține bunicii mele, Virgilia Nistor, deci foarte probabil e data și locul când s-au cunoscut, iar fotografia este mai veche);
"Pompiliu Nistor si Virgilia Braniste" datată: "1918 Decembrie, Arpătac";
Cea de-a treia, "Dr Pompiliu Nistor" este nedatată (foarte pătată, noroc că fața este bună).
Din păcate nu știu dacă aceste fotografii au fost expuse undeva înainte de 1996.
@Macreanu Iulian: Mulțumesc pentru ajutor. Sper să fie totul în regulă acum. Dacă totuși mai trebuie altceva, alte detalii, sau dacă totuși trebuie să trimit un email, etc, vă rog să mă contactați. --Itineris55 (discuție) 11 aprilie 2018 05:20 (EEST)

@Accipiter Q. Gentilis: După cercetări îndelungate, am aflat mai multe amănunte despre fotografiile încărcate anterior pe commons, le-am reîncărcat doar pe ro.wiki de data aceasta cu (sper) toate detaliile necesare; le-am reintrodus de asemenea în articol, sper că totul e în regulă acum. Cu ocazia aceasta am corectat și datele fotografiilor cât am putut de bine (comparându-le cu alte poze de familie din perioada respectivă).
Fotografiile (mai multe chiar) au fost prezentate cu ocazia unei conferințe ținută în 11 aprilie 1968 la Societatea de Științe Medicale din Brașov, intitulată „Dr. Pompiliu Nistor ca medic, om de cultură și gînditor social-politic” de dr. Nicolae Căliman. În plus, pe verso la una dintre ele se poate descifra (cu greu) o inscripție "Adler Oscar" (fotograf), care a decedat în timpul celui de-al doilea război mondial (cca 1942).
Din câte știu eu există copii ale acestora (unele dintre ele) și în arhivele statului din Brașov și în arhivele muzeului "Prima școală românească" din Scheii Brașovului. --Itineris55 (discuție) 22 septembrie 2018 08:05 (EEST)
Care e foto inscripționată ? La aceea e valabilă licența {{DP-70}}, iar la cealată {{DP-ro-1956}}. --Accipiter Q. Gentilis(D) 22 septembrie 2018 10:24 (EEST)
M-am lămurit. Am schimbat licențele și am făcut ce modificări mai trebuiau făcute. Teoretic, acum am putea cere în mod justificat schimbarea deciziei de ștergere de la Commons.--Accipiter Q. Gentilis(D) 22 septembrie 2018 10:33 (EEST)

FIDAC[modificare sursă]

Bună ziua,

Felicitări pentu articolul FIDAC ! Acoperă o pată albă care exista până în prezent și apariția lui este mai mult decât binevenită.

Mă gândesc totuși că poate denumirea potrivită nu ar fi cea a acronimului, ci aceea desfășurată. Vedeți pentru aceasta recomandările de la Wikipedia:Titluri și Wikipedia:Titluri în limba română.

Vă sugerez de asemenea, să dați apoi un search extins atât după acronim cât și după variantele de titlul extins, pentru a vedea unde anume este util să puneți o legătură internă spre articolul dv. --Accipiter Q. Gentilis(D) 2 septembrie 2018 10:42 (EEST)

Mă gândesc și la faptul că poate ați fi interesat să știți că există un cadru unde pot fi incluse articolele destinate participării României la WWI, aici la Proiect:România în Primul Război Mondial (vedeți și Portal:România în Primul Război Mondial)--Accipiter Q. Gentilis(D) 2 septembrie 2018 10:55 (EEST)

@Accipiter Q. Gentilis: Mulțumesc, am shimbat titlul în: "Federația interaliată a foștilor combatanți (FIDAC)"
O să dau un search conform sugestiei dv.
Da, știu de existența portalului Portal:România în Primul Război Mondial. Credeți că articolul despre FIDAC poate fi inclus acolo (este legat de participarea României la război, dar FIDAC a fost înființată ulterior terminării războiului)? --Itineris55 (discuție) 2 septembrie 2018 11:16 (EEST)

Rezolvat Rezolvat. L-am pus la "Urmări". Nu e chiar o localizare optimă, dar deocamdată poate sta acolo.--Accipiter Q. Gentilis(D) 2 septembrie 2018 11:21 (EEST) P.S. Ce ziceți, ați putea face un articol și despre Federația tuturor voluntarilor din țările Micii Antante (sau Mica Antantă a Voluntarilor) ?--Accipiter Q. Gentilis(D) 2 septembrie 2018 11:24 (EEST)

Întrebare[modificare sursă]

Bună seara,

Îmi explicați și mie unde anume scrie în "Petcu, Marian; Istoria jurnalismului din România în date * Enciclopedie cronologică; Editura Polirom; 2012", anume faptul că

„După realizarea Unirii, Pompiliu Nistor și-a reluat postul de medic la Zărnești până în anul 1930 când se mută la Brașov ca medic-șef al județului Brașov, ulterior devenind și inspector în Ministerul Sănătății. A colaborat vreme îndelungată la Gazeta Transilvaniei

--Accipiter Q. Gentilis(D) 28 octombrie 2018 21:07 (EET)

@Accipiter Q. Gentilis: Mulțumesc pt corectare. Referința era evident doar pentru colaborarea la "Glasul dreptății". O să fiu mai atent pe viitor.Itineris55 (discuție) 28 octombrie 2018 23:04 (EET)
Ok, asta era și ideea. --Accipiter Q. Gentilis(D) 28 octombrie 2018 23:07 (EET) P.S. Ar fi util să puteți indica și pagina, dacă se poate.