Wikipedia:Afișierul administratorilor

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Afișierul administratorilor   Cereri de protejare   Propuneri de știri   Propuneri Știați că   Reclamații


Comandă rapidă:
WP:AA


Aceasta este o listă de discuții pentru coordonarea și discutarea chestiunilor administrative de la Wikipedia. Deși ținta ei sunt administratorii, orice utilizator este bine-venit să lase un mesaj sau să se alăture discuțiilor de aici.

Vă rugăm să comentați concis. Cu siguranță administratorii nu vor fi atenți la textele foarte lungi.

Puteți consulta și arhiva pentru discuții anterioare.

Deschideți un subiect nou


Solicitare afișare pe pagina principală[modificare sursă]

Solicit analizarea posibilității afișării pe pagina principală a ro-wiki a unei trimiteri către Portal:România în Primul Război Mondial, în perioada 15 iunie-31 decembrie 2017. În sprijinul solicitării aduc următoarele argumente:

 • în perioada menționată se comemorează 100 de ani de la campania de succes a Armatei României din Primul Război Mondial, culminând cu victoriile de la Mărăști, Mărășești și Oituz;
 • ro-wiki s-ar alătura astfel manifestărilor comemorative desfășurate la nivel național;
 • portalul e într-o stare suficient de decentă pentru a nu ne face de râs;
 • se crează premisele pentru creșterea atât a numărului de vizitatori cât și de posibili editori interesați de subiect. --Macreanu Iulian (discuție) 10 iunie 2017 11:05 (EEST)
Susțin.--Accipiter Q. Gentilis(D) 10 iunie 2017 20:19 (EEST)
Cum preconizați să arate această legătură?--Strainu (دسستي‎)  12 iunie 2017 11:47 (EEST)
Ceva simplu dar ușor de găsit: Ex. "Wikipedia dedică un portal special comemorării participării României la Primul Război Mondial." --Macreanu Iulian (discuție) 13 iunie 2017 18:51 (EEST)
Vă stau la dispoziție pentru promovarea via pagina de Facebook. //  Gikü  vorbe  fapte  13 iunie 2017 19:32 (EEST)

Propuneri:

Wikipedia în limba română comemorează participarea României la Marele Război din 1914-1918 prin:
Vă invităm să-l vizitați și, totodată, să contribuiți la dezvoltarea lui.
Wikipedia în limba română comemorează participarea României la Primul Război Mondial și la evenimentele ulterioare determinate de acesta prin:
Vă invităm să le vizitați și, totodată, să contribuiți la dezvoltarea lor .

--Accipiter Q. Gentilis(D) 13 iunie 2017 19:43 (EEST) P.S. Cred că perioada ar trebui totuși extinsă până la 1 decembrie 2018. P.S. Al doilea portal era doar o sugestie...

Susțin a doua variantă, dar fără acțiunile militare postbelice. Formularea "Marele Război" (din prima variantă) ar putea fi interpretată drept militarism sau glorificare a războaielor, ceea ce nu este cazul. Sugerez ca perioadă de afișaj luna noiembrie 2018. --Mihai Andrei (discuție) 13 iunie 2017 20:12 (EEST)
"Marele Război din 1914-1918" s-ar putea înlocui cu "Războiul Mondial din 1914-1918" pentru a evita repetiția (adică "Primul Război Mondial" x 2).--Accipiter Q. Gentilis(D) 13 iunie 2017 20:19 (EEST)
Da, ar fi o soluție bună. --Mihai Andrei (discuție) 13 iunie 2017 20:21 (EEST)

Vă propun să alegeți o imagine pentru cover la pagina de Facebook „Wikipedia română”, care ar arăta bine în dimensiunea 820x312px pe PC și 640x360px pe smartphone. //  Gikü  vorbe  fapte  14 iunie 2017 15:06 (EEST)

 • Susțin cererea și am o propunere despre cum să arate. Desigur cu altă imagine, linkuri, text revizuit etc. De afișat de acum până în decembrie 2018, ulterior poate fi coborâtă mai jos în pagina principală. Și în portal trebuie făcute 1-2 corecturi de ton („din fericire” e partizan, „spre satisfacția românilor” e neutru). Felicitări oricum lui Iulian și Accipiter ptr. perseverență. --Mihai (discuție) 14 iunie 2017 21:40 (EEST)
Păi linkul, unde e ? --Accipiter Q. Gentilis(D) 14 iunie 2017 22:10 (EEST) P.S. Nu am nici un merit, doar am profitat de observația că la genul acesta de articole nu apar diverși cu care să mă contrazic ... :)
Din iunie 2017 până în decembrie 2018 diluează importanța anului jubiliar și îl duce în derizoriu (un an de un an și jumătate). Mai serios ar fi din decembrie 2017 până în decembrie 2018 sau de la 1 ianuarie 2018 până la 31 decembrie 2018. --Mihai Andrei (discuție) 15 iunie 2017 13:11 (EEST)
@Mihai Andrei: WWI pentru Regatul României nu a durat timp de "un an jubiliar" ci semnificativ mai mult, iar programul care a dus la crearea României Mari s-a derulat timp de vreo 8 decenii și ceva. Motivațiile expuse de dl. Macreanu sunt clare:
 • în perioada menționată se comemorează 100 de ani de la campania de succes a Armatei României din Primul Război Mondial, culminând cu victoriile de la Mărărști, Mărășești și Oituz; (defesniva de succes de pe Frontul din Moldova a fot ]n 1917)
 • ro-wiki s-ar alătura astfel manifestărilor comemorative desfășurate la nivel național; (menifestprile comemorative au început încă din 2016)
 • portalul e într-o stare suficient de decentă pentru a nu ne face de râs; (deci de aici nici un impediment)
 • se crează premisele pentru creșterea atât a numărului de vizitatori cât și de posibili editori interesați de subiect. (valabil din orice moment). --Accipiter Q. Gentilis(D) 15 iunie 2017 16:51 (EEST)

Propunerea este bine intenționată, dar punctul de pornire este eronat. Asta poate conduce la un conținut inadecvat, la devierea de la subiect. Pe ansamblu, ineficiență totală. În 2018 nu se împlinesc 100 de ani de la campania (militară) de succes a Armatei Române! Deci, "Wikipedia în limba română comemorează participarea României la Marele Război din 1914-1918 prin:" este complet fals! În 2018 se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire. În acest sens, o activitate importantă ar trebui să fie sistematizarea articolelor deja existente pe Wikipedia. Spre exemplu, faptul că Marea Unire din 1918 te duce la Unirea Transilvaniei cu România deja limitează subiectul. Nu mai este Marea Unire, ci doar Unirea Transilvaniei. Titlul (este drept că nu și conținutul) nu mai spune nimic despre alte regiuni ce au revenit la România în acea perioadă și care reprezintă parte constitutivă a procesului cunoscut drept Marea Unire. Așa că eu consider că ar trebui reconsiderate propunerile anterioare și completate:

 • primul punct ar trebui să fie sistematizarea / organizarea / completarea actualelor articole Wikipedia. Acest proces poate să înceapă în orice moment.
 • varianta deja existentă aduce numeroase informații militare din perioada Primului Război Mondial. Asta nu înseamnă apologia războiului, ci doar prezentarea istoriei acelor vremuri. Din păcate este doar un aspect, foarte important, dar nu cel mai important.
 • pornind de la realitatea faptică (100 de ani de la Marea Unire), ar trebui de integrat o secțiune importantă despre procesul Unirii Românilor de-a lungul vremii. Începând cu Mihai Viteazul și chiar mai înainte!
 • evident, istoria este un subiect deseori contestat. Rusia vede într-un fel istoria și acțiunile sale, Turcia vede în modul lor, Germania sau Franța la fel. Așa că trebuie reținut că și România are dreptul să vadă propria istorie în felul ei propriu, indiferent de opiniile Rusiei, Ungariei, Serbiei, Turciei, Bulgariei, sau celui mai bun vecin al său (care este Marea Neagră). În consecință, este necesar (1) să existe cât mai puțin subiectivism, generator de discuții inutile, și (2) fiind vorba de o enciclopedie deschisă, trebuie stăpânite foarte bine mecanismele de protecție a informației.
 • cu și mai multă grijă ar trebui tratată o altă acțiune, probabil necesară: revizuirea / sistematizarea / completarea unor articole pe en.wikipedia (ex.: Greater Romania, etc) sau fr.wikipedia (Grande Roumanie historique, etc). PheonixRo (discuție) 15 iunie 2017 14:25 (EEST)
Dumneavoastră susțineți ca și marea unire să apară pe pagina principală, ceea ce e OK, dacă articolele legate sunt aduse într-o stare decentă (nu e cazul acum). Momentan discutăm despre ce s-a lucrat referitor la participarea României în Primul Război Mondial. Din punctul ăsta de vedere, eu susțin includerea de acum până la sfârșitul anului, urmând ca apoi să vedem dacă mai punem ceva (și ce) și în 2018.
Personal aș propune ca bannerul respectiv să apară deasupra secțiunii "Wikipedia Română în subiecte".--Strainu (دسستي‎)  15 iunie 2017 15:08 (EEST)
@Strainu: mai sus nu merge ? Ar fi posibil fie cum a propus Mihai Pitea, fie între "Conținut recomandat" și "Știați că", dat fiind că e un loc liber sub "Știați că", ce poate fi ocupat prin coborârea respectivei secțiuni. Întreb, nu dau cu parul... --Accipiter Q. Gentilis(D) 15 iunie 2017 16:56 (EEST)
Nu e întotdeauna spațiu liber, e în funcție de cât de mare e "conținutul recomandat", la unele articole spațiul liber e în coloana din dreapta. Dacă vreți un spațiu fix, atunci sub "Aniversările zilei", fiind vorba tot de o aniversare.--Strainu (دسستي‎)  15 iunie 2017 17:25 (EEST)
Ok.--Accipiter Q. Gentilis(D) 15 iunie 2017 17:41 (EEST)
Nu am fost bine înțeles. Accentuez: în 2018 nu se împlinesc "100 de ani de la Campania de succes ...", ci "100 de ani de la succesul campaniei...". Campania a durat o anumită perioadă de timp și când spun "100 de ani de la ..." fac referire la momentul când a început, nu când s-a finalizat. Mai explicit: o campanie durează 7 ani și undeva după al 3-lea an ce poți să spui? Doar: 3 ani de la campania... (adică de la începutul ei). Așa încât insist: Titlul este greșit și trebuie corectat. Evident, și orice exprimare/referire similară din cuprinsul materialului PheonixRo (discuție) 15 iunie 2017 16:52 (EEST)

Mulțumesc pentru sprijin și sugestii! Referitor la cele discutate mai sus, opinia mea e următoarea:

 • Locul: oriunde e posibil din punct de vedere tehnic, cu condiția să fie vizibil fără derularea paginii
 • Formulare: cât se poate de neutră, dar centrată pe participarea României în război, pentru că asta comemorăm. Formularea lui Mihai mi se pare OK, dar aș completa-o cu adăugarea unei legături inline către portal: Wikipedia în limba română comemorează 100 de ani de la participarea României la Primul Război Mondial printr-un portal special. Intrați pentru a vedea articolele și materialele multimedia și a participa la dezvoltarea subiectului.
 • Perioada: 15 iunie-31 decembrie 2017. După aceea cred că e corect să lase locul altui portal, ideal ar unul dedicat Marii Uniri căci va fi anul centenarului. Aici sunt de acord cu Strainu că, din păcate articolele pe această tematică sunt cam subțiri. Om mai vedea până atunci. Pentru Portalul cu operațiile postbelice cea mai potrivită perioadă ar fi aprilie-august 2019 (100 de ani de la respectivele operații)
 • Imagine Facebook: Mausoleul de la Mărășești, cea mai cunoscută și "iconică" reprezentare simbolică a acestui război --Macreanu Iulian (discuție) 15 iunie 2017 21:19 (EEST)

Am adăugat în prima pagină propunerea lui Mihai, dar cu legătură folosind {{Portal bar}}, pentru vizibilitate. Dacă considerați preferabilă o legătură text, modificați.--Strainu (دسستي‎)  18 iunie 2017 16:38 (EEST)

Mulțumesc! Mie mi se pare OK. --Macreanu Iulian (discuție) 18 iunie 2017 18:51 (EEST)
Cum adică „fără derulare”? Eu așa văd pagina principală, de aia mi-e inutilă și mă loghez direct în pagina mea de utilizator. --Turbojet 18 iunie 2017 20:55 (EEST)
Felul cum se vede depinde de ecran și rezoluție.--Strainu (دسستي‎)  18 iunie 2017 21:28 (EEST)
Eu am 1360x768, însă... degeaba rezoluție dacă fontul este prea mic de la distanța de la care este privit (mă uit la un ecran de 21" de la 70 cm, nu de la 25). Testul ziarului este cel care spune mărimea necesară pentru font, așa că la mine trebuie mărită afișarea până acesta este destul de mare ca să nu strice ochii. Rezoluția fictivă rezultată este echivalentă cu 1000x550. La mobil e și mai „bine”. Cei care cred că pot încărca paginile web cu mult „conținut” își fac iluzii. --Turbojet 18 iunie 2017 23:29 (EEST)
Centenarul este acum prost plasat. Locul cel mai indicat ar fi o poziție mai jos, între "Ziua de astăzi în istorie" și "Comunitate". Dacă citiți textul inserării, veți vedea că textul anunțului s-ar integra cel mai armonios la locul respectiv. În altă ordine de idei, sunt nemulțumit de maniera în care nu se așteaptă consensul, ci se impun soluții cu forța. Atrag atenția că acest mod de a proceda nu este în concordanță cu spiritul nostru. --Mihai Andrei (discuție) 19 iunie 2017 00:42 (EEST)
Mie mi se pare foarte ok, astfel cum este acum. Evident, orice lucru poate fi perfectibil. --Accipiter Q. Gentilis(D) 19 iunie 2017 16:58 (EEST)
Toate celelalte titluri au un icon la dreapta. Portal România ... îl are la stânga, inclusiv whitespace-ul aferent, ceea ce împinge textul spre dreapta. E discordant și inestetic. -- Victor Blacus (discuție) 19 iunie 2017 20:22 (EEST)
Tot pentru estetică, ar trebui reduse dimensiunile icon-ului, în armonie cu celelalte titluri. -- Victor Blacus (discuție) 19 iunie 2017 20:34 (EEST)
Acela nu este un titlu de secțiune ci legătura către portal, titlul secțiunii este Centenarul Primului Război Mondial. Dacă modificați, vă rog să țineți cont de acest lucru.--Strainu (دسستي‎)  19 iunie 2017 21:22 (EEST)
Sigur, nu e titlu de secțiune, dar efectul (in)estetic e același. Eu am semnalat dar nu modific nimic. O vor face custozii portalului. -- Victor Blacus (discuție) 19 iunie 2017 21:43 (EEST)
E bine, doar nu inventăm apa caldă. Armonie nu exista, ca doar nu e opera de artă. Nici afiș nu e. Doar o aglomerare de subiecte cu linkuri nesatisfacatoare ptr 380.000 de articole. Ce poti pune pe un A4... mai nimic. Asybaris aport 19 iunie 2017 23:51 (EEST)
Dacă tehnicienii se vor lăsa convinși să plaseze anunțul între "Ziua de astăzi în istorie" și "Comunitate", am face un pas înainte în sensul armonizării cu textele din jur. La ora actuală nota este discordantă, fără legătură cu ceea ce urmează (comunitatea). Până la urmă cred că argumentele acestea vor fi luate în considerare. --Mihai Andrei (discuție) 20 iunie 2017 00:39 (EEST)
Soluția actuală este un compromis între propunerea dvs., care mi se părea și mie potrivită, și dorința legitimă de vizibilitate a autorilor portalului. Mutarea sa nu este o problemă tehnică, sunt convins că s-ar găsi mulți utilizatori care s-o poată face.--Strainu (دسستي‎)  20 iunie 2017 08:55 (EEST)
Trebuie să găsim o soluție între interesul solicitantului ca anunțul să fie cât mai vizibil și interesul comunității, ca aspectul paginii principale să fie cât mai coerent. Eu votez în sensul mutării anunțului o poziție mai jos și îi invit pe ceilalți administratori să mi se alăture. Astfel vom realiza dezideratul de a comemora cei 100 de ani ca o comunitate, nu ca inițiativă unilaterală. Mulțumesc! --Mihai Andrei (discuție) 23 iunie 2017 15:34 (EEST)
Eu sunt pentru menținerea în locul actual. Nu văd pe nimeni altcineva decât pe Mihai Andrei care să se fi exprimat contra acestui lucru și consensul mi se pare evident. Din punctul meu de vedere interesul nu este al solicitantului, ci este - așa cum precizează Programul Național al manifestărilor prilejuite de aniversarea Centenarului Primului Război Mondial, în mod definitoriu unul mult mai larg. Programul în cauză este în concordanță cu manifestările organizate de alte state europene cu prilejul marcării Centenarului Primului Război Mondial, astfel că nu putem spune că vorbim, doar de "culoare locală". --Accipiter Q. Gentilis(D) 23 iunie 2017 17:36 (EEST)
Despre consens putem vorbi dacă nouă din zece păreri sunt la fel. În situația de față avem părerea lui Accipiter care zice că e bine cum e acum, părerea lui Victor Blacus și a mea că nu e bine, respectiv cea a lui Strainu, care zice că el face cum decide comunitatea. Aștept așadar mai multe puncte de vedere, ca să vedem încotro se înclină balanța. --Mihai Andrei (discuție) 23 iunie 2017 18:46 (EEST)

Din punctul meu de vedere ar trebui mutat în coloana întâi, deasupra Conținutului recomandat și acolo ar trebui localizate toate aceste proiecte tematice de o asemenea importanță. Aceste inițiative ale colegilor noștri trebuie încurajate, susținute, promovate, aplaudate, ci nu îngropate în coloana a doua, rândul trei. Cele bune, --Silenzio (discuție) 23 iunie 2017 18:57 (EEST)

Improved search in deleted pages archive[modificare sursă]

Please help translate to your language

During Wikimedia Hackathon 2016, the Discovery team worked on one of the items on the 2015 community wishlist, namely enabling searching the archive of deleted pages. This feature is now ready for production deployment, and will be enabled on all wikis, except Wikidata.

Right now, the feature is behind a feature flag - to use it on your wiki, please go to the Special:Undelete page, and add &fuzzy=1 to the URL, like this: https://test.wikipedia.org/w/index.php?title=Special%3AUndelete&fuzzy=1. Then search for the pages you're interested in. There should be more results than before, due to using ElasticSearch indexing (via the CirrusSearch extension).

We plan to enable this improved search by default on all wikis soon (around August 1, 2017). If you have any objections to this - please raise them with the Discovery team via email or on this announcement's discussion page. Like most Mediawiki configuration parameters, the functionality can be configured per wiki. Once the improved search becomes the default, you can still access the old mode using &fuzzy=0 in the URL, like this: https://test.wikipedia.org/w/index.php?title=Special%3AUndelete&fuzzy=0

Please note that since Special:Undelete is an admin-only feature, this search capability is also only accessible to wiki admins.

Mulțumim! CKoerner (WMF) (talk) 25 iulie 2017 21:39 (EEST)

Fox[modificare sursă]

Zilele ăstea s-a reactivat un vandal mai vechi (Hunterfk88) care vandalizează relativ benign pagini care au legătură cu postul TV Fox, precum Fox Broadcasting Company șamd. Am protejat câteva articole iar paginile create de el le-am șters. I-am blocat contul Plantom Hunter, dar a editat și de pe diferite adrese IP. --Mihai (discuție) 2 august 2017 05:57 (EEST)

Se poate cere o investigație checkuser, poate se relevă alte clone care dorm. —Andreidiscuție 2 august 2017 11:25 (EEST)

Verificare[modificare sursă]

Poate să verifice cineva Special:Contribuții/JJMC89, dacă modificările au sens, dacă e nevoie de o aprobare a robotului sau acordarea statutului de autopatrolled? --Mihai (discuție) 13 august 2017 09:25 (EEST)

Sunt identice vizual imaginile, semantic nu mă pricep suficient la notația aia ezoterică, de obicei le iau prin copy-paste când am de construit așa ceva. Nu cred că avem suficient de multe pagini cât să merite flag de robot; l-am făcut eu autopatrolled, e utilizator vechi la en.wp.--Strainu (دسستي‎)  13 august 2017 10:02 (EEST)

Solicitare închidere discuție LC[modificare sursă]

Solicit unui administrator închiderea discuției privind acordarea statutului de LC de aici, având în vedere că cel care făcea această activitate (Ionutzmovie) nu mai e activ în această perioadă. --Macreanu Iulian (discuție) 20 august 2017 11:47 (EEST)

OZN-ul de la Rădăuți[modificare sursă]

Dacă aveți timp să faceți modificări de mentenanță, vă recomand să vă uitați peste Categorie:Pagini cu legături invalide către fișiere. În unele pagini vandalizate sau modificate aiurea sunt stricate numele fișierelor, ceea ce împiedică afișarea și le adaugă acolo. Așa l-am descoperit pe vandalul ăsta. La prima vedere pare că a adăugat doar o dublură a unei fotografii din galerie, dar de fapt e puțin altfel.... --Mihai (discuție) 29 august 2017 00:19 (EEST)