Wikipedia:Întâlniri/Online
Despre această pagină pe scurt: Vă invităm la întâlniri online cu alți wikipediști, în prima joi din lună de la ora 19.00 |
Grupul de utilizatori Wikimedians of Romania and Moldova (WMROMD) susține reluarea întâlnirilor pentru comunitatea editorilor de Wikipedia în limba română. Întâlnirile vor fi organizate periodic, pe Zoom și vor avea 90 de minute.
Formatul pe care îl propunem la acest moment cuprinde discuții pe anumite teme. Vom începe cu temele semnalate de comunitate ca fiind importante (Rezolvarea conflictelor, Wikidata, Wikipedia Library). Puteți propune aici și alte teme care vă interesează.
Următoarea întâlnire
[modificare sursă]Când: , 19:00–20:30.
Unde: https://us06web.zoom.us/j/82508513077
Temă:
Participanți: (Treceți-vă numele)
Spațiu prietenos
[modificare sursă]Orice eveniment despre, cu și pentru Wikipedia și comunitatea ei trebuie să respecte Politica spațiilor prietenoase asumată de comunitate și de Fundația Wikipedia.
Subiecte viitoare
[modificare sursă]Dacă aveți un subiect pe care doriți să îl discutați într-o întâlnire, vă rugăm să îl treceți aici.
- : 2024 în cifre, campanii și evenimente
- : 1lib1ref 2025
- : (Așteptăm propuneri)
Oferte
[modificare sursă]- Utilizator:Accipiter Gentilis Q.: teme cu care pot contribui în discuțiile online (doar dacă există interes explicit), sunt expuse mai jos. Pentru asta claxonați aici, de preferință cu măcar 2 săptămâni înainte: --Accipiter Gentilis Q.(D) 25 februarie 2023 15:05 (EET)
- de învățare pe care le pot susține:
- strategie: salvarea unui articol - o abordare standardizată
- strategie: un punct de vedere – incluzionismul și relația sa cu scopurile Enciclopediei
- cunoașterea Wikipediei: despre TIGRI, evitarea distresului sau păcate – perspective mai puțin evidente legate de Wikipedia
- strategie: cum să mănânci un elefant – protocol de dezvoltare a unei teme prin abordare incrementală, identificare a elementelor de integrare și a dependențelor
- strategie: un punct de vedere – reflectarea unei teme susținută de interes (o perspectivă asupra asupra expunerii informaționale a comunităților locale, în lumina diferenței dintre„Răcnetul Carpaților” și Wikipedia)
- legate de elemente cu potențial util dezvoltării personale:
- formarea ca editor Wikipedia – o soluție pentru dezvoltarea gândirii critice și pentru educație în privința dezinformării
- editarea pe Wikipedia – un punct de vedere bazat pe satisfacerea curiozității
- de învățare de care sunt interesat:
- editare de formate (cu aplicații directe)
- de discuție de care sunt interesat:
- deglobalizarea - mai poate fi Wikipedia o reflexie relativ rezonabilă a percepției mainstream?
- comunicarea pe Wikipedia – proces adaptativ în perpetuă tranziție, legat de diferențele între generații
- cultura organizațională a Wikipediei din perspectiva expunerii externe și a tranziției generaționale
- schimb de experiență – pilotarea unor noi editori cu potențial de evoluție
Întâlniri trecute
[modificare sursă]Arhive |
Arhivă |
Bune practici în utilizarea fotografiilor pe Wikipedia și Wikimedia Commons
[modificare sursă]Când: 5 decembrie 2024, 19:00–20:30
Cum folosim fotografiile pe Wikipedia? Vă invităm să participați la ultima noastră întâlnire pe anul acesta, eveniment pe care îl vom dedica discuțiilor despre utilizarea fotografiilor în Wikimedia Commons și pe Wikipedia. Vom discuta despre importanța licențelor libere pentru fotografii, sugestii și bune practici pentru alegerea și încărcarea imaginilor relevante și cum putem îmbunătăți diversitatea și calitatea vizuală a articolelor. Pornind de la exemplul concursului Wiki Loves Monuments Moldova, ne dorim să încurajăm colaborarea și creativitatea, cu respectarea politicilor Wikipedia. Pentru aceasta vom discuta cu editori cu experiență în domeniu, care ne vor împărtăși ideile și rețetele lor de succes, dar și problemele cu care s-au confruntat de-a lungul timpului.
Participanți:
Campanii și concursuri:OAWeek și Consursul de scriere
[modificare sursă]Când: 7 noiembrie 2024, 19:00–20:30
Pentru că am încheiat de curând campania dedicată accesului deschis, organizată pe Wikipedia în săptămâna 21-27 octombrie, vă propunem să analizăm împreună rezultatele și să facem o recapitulare a principalelor evenimente derulate cu această ocazie. Și pentru că tocmai a început clasicul nostru Concurs de scriere, ediția cu nr. 22, vom povesti și despre cum ne putem implica în acest context.
Vă așteptăm la o discuție prietenoasă, să împărtășim propriile experiențe ca editori Wikipedia și să învățăm împreună.
Participanți:
Când studenții editează pe Wikipedia
[modificare sursă]Când: 3 octombrie 2024, 19:00–20:30.
Începând cu acest an universitar, WMROMD are o persoană dedicată pentru susținerea profesorilor care folosesc Wikimedia ca unealtă educațională. TooDoors ne va povesti despre programele care se vor desfășura în 2024-2025 și ce planuri există. Vă invităm la o discuție interactivă, împărtășire de bune practici, cu propuneri și posibilități de colaborare. Dacă aveți o idee în acest sens, aici este locul potrivit pentru a o discuta. Participanți:
Campanii, parteneriate și concursuri până la final de 2024
[modificare sursă]Când: 5 septembrie 2024, 19:00–20:30.
Ne-am întors cu energie și entuziasm din Polonia, unde am participat la Wikimania 2024, organizată anul acesta în Katowice. Despre ce am învățat acolo și oamenii pe care i-am întâlnit, idei de colaborări și modele de bune practici vom discuta la întâlnirea noastră lunară. Vine toamna și ne pregătim de o nouă serie de campanii și concursuri. Suntem deja în plină desfășurare cu Wiki Loves Monuments/Moldova/Bike Quest, unde fiecare traseu parcurs înseamnă noi imagini încărcate pe Wikimedia Commons și mai multe șanse de a câștiga unul dintre premiile oferite. Clasicul concurs de scriere de articole revine și în această toamnă, cu o nouă șansă de a nominaliza articole și de a contribui la îmbunătățirea calității acestora, scopul concursului fiind acela de a evidenția articole și de a le dezvolta. În luna martie am pilotat Wikimedian in Residence în România și ne propunem o nouă ediție până la sfârșitul anului. Ne gândim cum să planificăm noi campanii dedicate minorităților, viitoare colaborări cu studenți și îndrumare pentru a înțelege regulile de editare pe Wikipedia. Iar până la sfârșitul anului vom începe deja planificarea pentru campania dedicată bibliotecarilor 1lib1ref. Prin organizarea acestor campanii ne propunem să atragem noi editori și să îmbunătățim calitatea articolelor, precum și să dezvoltăm colaborări cu posibili parteneri.
Vă invităm la o discuție interactivă, un schimb constructiv de experiență, cu propuneri și posibilități de colaborare. Dacă aveți o idee în acest sens, aici este locul potrivit pentru a discuta într-un spațiu prietenos.
Participanți:
și 3 alti participanți
Idei inspirate de evenimentul „Text and Data Mining and Artificial Intelligence”, Wikimedia Suedia
[modificare sursă]Când: 1 august 2024, 19:00–20:30. Pe 14 iunie a avut loc la Stockholm conferința Text and Data Mining (TDM), Artificial Intelligence (AI) and copyright, organizată de Wikimedia Suedia, Asociația Bibliotecilor din Suedia și Institutul pentru Proprietate Intelectuală și Dreptul Pieței. Bogdan Vătavu (Lector universitar la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu), a participat la acest eveniment și va veni la întâlnirea noastră online din această lună să ne povestească despre teme discutate acolo. Găsiți mai jos abstractul prezentării lui:
Cantitățile de date disponibile pentru analiză automatizată (text and data mining) au ajuns astăzi la dimensiuni impresionante. Posibilitățile tehnice de colectare și analizare a acestor date, odată cu dezvoltarea inteligenței artificiale, au depășit imaginația în decurs de doar câțiva ani. Practic, orice informații existente pe internet pot fi, în teorie, adunate în mari corpusuri de date și apoi “minate” în vederea obținerii de sensuri și concluzii imposibil de obținut prin mijloace tradiționale. Însă în calea acestei posibilități (pe care nu știm dacă ne-o dorim cu adevărat), există numeroase piedici de ordin etic și legal, de care trebuie să fim conștienți în orice astfel de efort. Cine ar trebui să facă colectarea și analiza de date? Cu ce scop? Ce implicații are această colectare automată de date din punct de vedere a legislației dreptului de autor (copyright)? Cui ar trebui să ne adresăm atunci când ne confruntăm cu asemenea probleme? Poate inteligența artificială să facă diferența între informare și dezinformare?
Pe baza participării la conferința Text and Data Mining (TDM), Artificial Intelligence (AI) and copyright, vom face o trecere în revistă a tuturor acestor problematici și vom explora posibilitățile și inițiativele pe care TDM le-ar genera la nivel național, în România. Participanți:
- Klaul
- TooDoors
+4 persoane
Noi vara nu ...edităm pe Wikipedia?
[modificare sursă]Când: 4 iulie 2024, 19:30–21:00.
În statisticile despre contribuțiile pe Wikipedia, lunile de vară sunt mai mereu codașe. Concediile și vacanțele ne ocupă timpul dar oare nu ne și eliberează un timp pe care l-am putea folosi pentru a edita Wikipedia? Vă așteptăm joi 4 iulie de la ora 19.30 pentru a povesti despre cum e vara pe Wikipedia. Cât de lungi sunt pauzele pe care le luați în perioada aceasta sau, de ce nu, ce planuri de vară aveți legate de Wikimedia sau orice alt proiect Wikimedia.
Participanți:
Despre granturile WMROMD și planuri de viitor
[modificare sursă]Când: 13 iunie 2024, 19:00–20:30.
Am amânat cu o săptămână întâlnirea lunară pentru a putea avea mai multe informații legate de noul grant primit de WMROMD pentru perioada iunie 2024 - mai 2025. Așadar vă așteptăm joi 13 iunie de la ora 19.00 pentru a discuta despre care e treaba cu granturile pe care WMROMD le implementează cu susținerea Fundației Wikimedia, ce ne propunem până la mijlocul lui 2025 și ce am vrea să facem pe mai departe. Dacă aveți idei de activități, proiecte sau campanii, ne dorim tare mult să aflăm de ele pentru a le putea susține pe viitor.
Participanți:
Unde ați vrea să vă întâlniți cu alți Wikipediști?
[modificare sursă]Când: 9 mai 2024, 19:00–20:30. În multe din campaniile și prezentările legate de Wikipedia din acest an am avut ocazia să ne întâlnim cu cei care se gândesc să devină editori ai Wikipediei. Dar unde se întâlnesc editorii Wikipediei de limbă română când se întâlnesc? Ce sugestii aveți pentru viitoare întâlniri fizice ale celor care editează Wikipedia? Unde? Când? Ce ați vrea să faceți la aceste întâlniri? Haideți să povestim despre asta!
Și dacă tot ne vedem o să trecem în revistă pe scurt rezultatele campaniilor Concursul de scriere, Ziua Internațională a romilor, Cartea și cititorul ei 2024 și o să discutăm despre campania încă în desfășurare CEE Spring 2024. Toate aceste activități sunt coordonate de voluntari ca voi așa că orice idei, sugestii și ajutor sunt binevenite.
Participanți: (Treceți-vă numele)
+ 1 alt utilizator
Primăvară activă
[modificare sursă]Când: 4 aprilie 2024, 19:00–20:30.
Continuăm și în luna aprilie cu campanii și evenimente pe Wikipedia în limba română, așa că haideți să povestim despre ele. O să trecem în revistă rezultatele Wikimărțișor, WIR și discutăm despre articolele înscrise la Concursul de scriere, CEE Spring 2024, în campanie Cartea și cititorul ei și în campanie pentru Ziua Internațională a romilor. Toate aceste activități sunt coordonate de voluntari ca voi așa că orice idei, sugestii și ajutor sunt binevenite. Participanți: (Treceți-vă numele)
și alți 3 participanți
Wikimărțișor și Concursul de scriere - ce, de ce și cum puteți participa în aceste campanii
[modificare sursă]Când: 7 martie 2024, 19:30–21:00.
Primăvara aceasta se anunță bogată în campanii și evenimente. După campania #1lib1ref iată că în luna martie avem două campanii interesante: Wikimărțișor și Concursul de scriere. Haideți să vorbim despre ele, despre cum puteți participa și de ce ați participa în ele. Participanți:
Despre calitatea referințelor in Wikipedia și nu numai
[modificare sursă]Când: 8 februarie 2024, 18.00-19:30
Campania #1lib1ref se apropie de final. În întâlnirile organizate în cadrul campaniei din acest an s-a discutat mult despre calitatea surselor și referințelor folosite. De aceea propunem continuarea discuției cu câțiva din cei implicați în campanie și cu alți wikipediști.
Participanți:
Și alți 4 participanți
Ziua Wikipediei și despre cele peste 300 de proiecte Wikipedia
[modificare sursă]Când: 11 ianuarie 2024, 18:00–19:30.
15 ianuarie în România este o zi cu multe seminifcații. Printre ele Ziua Wikipediei se pierde și este rar aniversată. Așa că vă propunem o discuție informală despre începuturile Wikipediei și despre cum aniversați (și când) participarea la acest minunat proiect. Participanți:
și 5 alți participanți