Wikipedia:Întâlniri/Online

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Grupul de utilizatori Wikimedians of Romania and Moldova (WMROMD) susține reluarea întâlnirilor pentru comunitatea editorilor de Wikipedia în limba română. Întâlnirile vor fi organizate periodic, pe Zoom și vor avea 90 de minute.

Formatul pe care îl propunem la acest moment cuprinde discuții pe anumite teme. Vom începe cu temele semnalate de comunitate ca fiind importante (Rezolvarea conflictelor, Wikidata, Wikipedia Library). Puteți propune aici și alte teme care vă interesează.

Următoarea întâlnire[modificare sursă]

Când: , 19:00–20:30.

Unde: https://us06web.zoom.us/j/85469569460

Temă: Primăvară activă

Continuăm și în luna aprilie cu campanii și evenimente pe Wikipedia în limba română, așa că haideți să povestim despre ele. O să trecem în revistă rezultatele Wikimărțișor, WIR și discutăm despre articolele înscrise la Concursul de scriere, CEE Spring 2024, în campanie Cartea și cititorul ei și în campanie pentru Ziua Internațională a romilor. Toate aceste activități sunt coordonate de voluntari ca voi așa că orice idei, sugestii și ajutor sunt binevenite.

Participanți: (Treceți-vă numele)

Spațiu prietenos[modificare sursă]

Orice eveniment despre, cu și pentru Wikipedia și comunitatea ei trebuie să respecte Politica spațiilor prietenoase asumată de comunitate și de Fundația Wikipedia.

Subiecte viitoare[modificare sursă]

Dacă aveți un subiect pe care doriți să îl discutați într-o întâlnire, vă rugăm să îl treceți aici.

  • : Unde ați vrea să vă întâlniți cu alți Wikipediști?
  • : Noi vara nu ...edităm pe Wikipedia?

Oferte[modificare sursă]

  • de învățare pe care le pot susține:
  • strategie: salvarea unui articol - o abordare standardizată
  • strategie: un punct de vedere – incluzionismul și relația sa cu scopurile Enciclopediei
  • cunoașterea Wikipediei: despre TIGRI, evitarea distresului sau păcate – perspective mai puțin evidente legate de Wikipedia
  • strategie: cum să mănânci un elefant – protocol de dezvoltare a unei teme prin abordare incrementală, identificare a elementelor de integrare și a dependențelor
  • strategie: un punct de vedere – reflectarea unei teme susținută de interes (o perspectivă asupra asupra expunerii informaționale a comunităților locale, în lumina diferenței dintre„Răcnetul Carpaților” și Wikipedia)
  • legate de elemente cu potențial util dezvoltării personale:
  • formarea ca editor Wikipedia – o soluție pentru dezvoltarea gândirii critice și pentru educație în privința dezinformării
  • editarea pe Wikipedia – un punct de vedere bazat pe satisfacerea curiozității
  • de învățare de care sunt interesat:
  • editare de formate (cu aplicații directe)
  • de discuție de care sunt interesat:
  • deglobalizarea - mai poate fi Wikipedia o reflexie relativ rezonabilă a percepției mainstream?
  • comunicarea pe Wikipedia – proces adaptativ în perpetuă tranziție, legat de diferențele între generații
  • cultura organizațională a Wikipediei din perspectiva expunerii externe și a tranziției generaționale
  • schimb de experiență – pilotarea unor noi editori cu potențial de evoluție

Întâlniri trecute[modificare sursă]

Wikimărțișor și Concursul de scriere - ce, de ce și cum puteți participa în aceste campanii[modificare sursă]

Când: 7 martie 2024, 19:30–21:00.

Primăvara aceasta se anunță bogată în campanii și evenimente. După campania #1lib1ref iată că în luna martie avem două campanii interesante: Wikimărțișor și Concursul de scriere. Haideți să vorbim despre ele, despre cum puteți participa și de ce ați participa în ele. Participanți:

Despre calitatea referințelor in Wikipedia și nu numai[modificare sursă]

Când: 8 februarie , 18.00-19:30

Campania #1lib1ref se apropie de final. În întâlnirile organizate în cadrul campaniei din acest an s-a discutat mult despre calitatea surselor și referințelor folosite. De aceea propunem continuarea discuției cu câțiva din cei implicați în campanie și cu alți wikipediști.

Participanți:

Și alți 4 participanți


Ziua Wikipediei și despre cele peste 300 de proiecte Wikipedia[modificare sursă]

Când: 11 ianuarie 2024, 18:00–19:30.

15 ianuarie în România este o zi cu multe seminifcații. Printre ele Ziua Wikipediei se pierde și este rar aniversată. Așa că vă propunem o discuție informală despre începuturile Wikipediei și despre cum aniversați (și când) participarea la acest minunat proiect. Participanți:

și 5 alți participanți


Cu ce vă lăudați din 2023? - Proiecte, idei, instrumente descoperite, victorii, lecții învățate, planuri[modificare sursă]

Când: 7 decembrie , 18-19.30 Pentru ultima întâlnire online din an vă propunem o discuție despre proiectele personale sau de grup la care ați contribuit în 2023. Pe oricare dintre proiectele Wikimedia ați lucrat (Wikipedia, Wikidata, Wikisource, Wikipedia Commons), haideți să ne povestiți ce v-a încântat, ce ați descoperit și cum vreți să continuați pe mai departe.

Participanți: (Treceți-vă numele)


Despre Strategia mișcării Wikipedia 2030[modificare sursă]

Când: 9 noiembrie, 17.30-19.00 Continuăm seria întâlnirilor online adresate tuturor celor care editează în Wikipedia cu o întâlnire despre Strategia mișcării Wikipedia 2030. Va fi o discuție liberă despre ce conține această mișcare, despre evenimentele dedicate și participarea la această mișcare a comunității globale a voluntarilor wikimedia. Vom semnala direcțiile strategice stabilite de comunitate, recomandările, principiile, inițiativele acestei mișcări precum și oportunitățile de implicare și dezvoltare a comunității în viitor.

Participanți: (Treceți-vă numele)


Despre wikipediștii din regiunea CEE și poveștile lor[modificare sursă]

Când: 6 octombrie 2023, 17:00–18:30 In perioada 15-17 septembrie a avut loc la Tbilisi conferința regionala CEE Meeting 2023. Joi 5 octombrie de la ora 17 ne vedem online să povestim despre întâlnirile celor care editează Wikipedia în zona Europei centrale și de est - CEEMeeting de-a lungul timpului și despre ediția din acest an. Puteți afla cum decurge un astfel de eveniment, ce presupune participarea la el și ce proiecte și planuri au colegii wikipediști din regiune.

Participanți :

  • Klaul
  • Elena Ancu Damian

Despre Wikimania 2023[modificare sursă]

Când: 7 septembrie 2023, 17:30–19:00

Wikimania este conferința anuală oficială a Fundației Wikimedia, care se organizează din anul 2005, în diferite locații și la care participă wikipediști din întreaga lume. Ediția din 2023 a avut loc în perioada 16–19 august în Singapore. La întâlnirea online a comunității vă invităm să povestim despre cum a fost ediția din acest an și despre proiectele legate de Wikipedia în limba română prezentate acolo.

A room with a view - presentation

Participanți :

Raport și prezentări:



Următoarele campanii și activități în Wikipedia cu susținerea WMROMD[modificare sursă]

Când: joi, 3 august 2023, 17:30–19:00

Intalniri online Wikipedia în limba română august 2023

O întâlnire lejeră, de vară, în care vom prezenta ideile legate de campaniile și activitățile pe care grupul de utilizatori Wikimedians of Romania and Moldova dorește să le încurajeze în următoarele 10 luni. Vom discuta despre planurile generale pentru Wiki Loves Monuments Moldova & Bike quest 2023, Asian și Oceania Month(s) 2023, 1lib1ref 2024, WikiMărțisor 2024, CEE Spring 2024, activități legate de Săptămâna Voluntariatului 2024 și altele. Dacă doriți să organizați oricare dintre aceste campanii sau doar să participați la ele, haideți să vedem cum putem să le creștem împreună. Haideți la întâlnire cu idei de cum vă doriți să vă implicați în viitoarele activități ale comunității.

Participanți :


Wikipedia la aniversarea de 20 de ani[modificare sursă]

Când: Miercuri, 12 iulie 2023, 18:30–20:00 Temă: Wikipedia în limba română trecut, prezent și viitor - la aniversarea de 20 de ani!

Pe 12 iulie 2003 apărea prima pagină a Wikipediei în limba română. Pe 12 iulie 2023 vă invităm să celebrăm cei 20 de ani de activitate a comunității de wikipediști de limba română. Într-o sesiune interactivă facilitată de Mihai Baciu vom celebra realizările comunității, contribuțiile individuale și perspectivele de viitor. Vă invităm la o discuție despre voluntariatul pe care îl facem în acest proiect, o discuție pe care să o savurăm fiecare în intimitatea casei/biroului lui cu un pahar de vin/bere/limonadă, după preferințele fiecăruia/fiecăreia.

Participanți:

+alți 6 participanți

Poveste creată live de participanți[modificare sursă]

În cadrul întâlnirii participanții au creat împreună o poveste despre viitorul Wikipediei și nu numai. Povestea a fost creată ad-hoc:

A fost odată ca niciodată o zi aniversară în care se celebrau 20 de ani de existență a Wikipediei în limba română. La această aniversare au participat voluntari care au vorbit de cum văd ei viitorul Wikipediei și al celor care o editează. La întâlnire s-au împărtășit idei precum

… modalități de integrare a IA-ului și menținerea neutralității în ciudat realităților grele. Editorii speră să ajungă împreună la milioane de utilizatori și la o comunitate mai închegată. Și în timp ce discutam despre aceste lucruri pe care le-au descoperit

…ideile s-au acumulat într-un fel de ghem de cunoștințe care devenea din ce în ce mai mare. Pe măsură ce discutau ghemul creștea în cunoștințe și la un moment dat

…recunosc ca nu ne așteptăm la treaba asta

…si nu am știut cum să continuăm și ne simțeam ca la fazan și

…ghemul s-a încâlcit și a făcut ca creierele participanților să explodeze

…Dar exista interfața creier-calculator și pentru a dezvolta abilitățile viitorilor editori vom putea folosi interfața aceasta și vom aduce mai multe rezultate. Capabilitatile de procesare rapidă ne vor ajuta să vedem șirul lung de perturbații din istorie și vom putea îmbunătății lumea folosind roboți care să transfere în fapte amintirile noastre

… Vom avea și clone ale persoanelor din istorie, ceva mult mai uimitor va fi posibil în viitor și

… comunitate wikipedistilor s-a hotărât să construiască cu răbdare și încredere acest viitor conectat și uman.


Cunoașterea Wikipediei[modificare sursă]

Când: Joi, 8 iunie 2023, 17:30–19:00. 'Temă Cunoașterea Wikipediei: pagini cu glumițe despre TIGRI, evitarea distresului sau păcateperspective mai puțin evidente legate de Wikipedia.

  • Wikipedia nu este nimic mai mult decât ce suntem noi înșine, astfel că perfecțiunea, în ce o privește nu reprezintă decât un ideal nepractic. Mai mult, este mai simplu pentru noi să ne dezvoltăm împreună cu Enciclopedia, pornind de la evidența faptului că există probleme de care trebuie ținut cont.

Participanți:



Cum scriem (mai) neutru pe Wikipedia?[modificare sursă]

Când: Joi, 4 mai 2023, 17:30–19:00

Temă: Cum scriem (mai) neutru pe Wikipedia?

Rezumatul vizual (înregistrarea grafică) a sesiuni online din 4 mai 2023.

Pornind de la analiza realizată în cadrul proiectului Wikimedia Research Fund/Grounding NPOV pillar in post-censored information ecology vă invităm să discutăm despre exercițiile utile și bunele practici folosite în comunicare, care ne ajută în scrierea articolelor pe Wikipedia dintr-un punct de vedere neutru.

Participanți: total 13 (număr cu noroc...)

  • Klaul
  • Accipiter Gentilis Q.
  • Strainu
  • Delia2
  • Mihaiconstantinescu
  • Elena Ancu Damian
  • Liliana Oprescu
  • + alți 6 participanți

Salvarea unui articol - o abordare standardizată[modificare sursă]

Când: Joi, 6 aprilie 2023, 17:30–19:00

Temă: Salvarea unui articol - o abordare standardizată

Sugestie de pregătire pentru întâlnire::

Ce se discută: mie în sută că nu va fi timp pentru toate astea, dar vedem...

  • Solicitați explicații despre ce anume nu ați înțeles din cele 3 pagini de teorie
  • Discuții la comun despre dificultățile întâmpinate și nedumeririle avute legate de încercările de salvare a articolelor, sau de găsire a justificărilor pentru ștergere, în raport cu articolele subiect al exercițiilor 1 și 2 de mai sus.
  • Câteva principii de bună practică
  • Analiza unei/unor discuții de ștergere din trecut: vi se va cere să vă utilizați spiritul de observație
  • Bonus: lucruri distractive și mai puțin distractive despre Wikipedia...
  • Ce vă mai trece prin cap

Participanți


Despre infocasete[modificare sursă]

Când: Joi, 9.03.2023, ora 17.30

Temă: Despre infocasete

Format:

  • Introducere participanți
  • Prezentare tipuri de infocasete și funcționalitate
  • Discuție: Oportunități oferite de wikidata
  • Propuneri de alte teme și discuții libere

Participanți


Metode avansate de introducere a referințelor[modificare sursă]

Când: Joi, 23.02.2023 ora 17:30

Temă: Metode avansate de introducere a referințelor

Format

  • Introducere participanți
  • Prezentare metode clasice și avansate de introducere a referințelor în articolele Wikipedia
  • Discuție: Despre surse și referințe în Wikipedia
  • Propuneri de alte teme și discuții libere

Participanți

  • Klaul
  • Gikü
  • Accipiter Gentilis Q.
  • Elena Ancu Damian

The Wikipedia Library - biblioteca editorilor Wikipedia[modificare sursă]

Când: Joi, 9.02.2023 ora 17:30 Temă: The Wikipedia Library - biblioteca editorilor Wikipedia

Format

  • Introducere participanți
  • Prezentare despre The Wikipedia Library
  • Discuție: Cum folosiți Wikipedia Library și cum poate să vă fie mai utilă?
  • Propuneri de alte teme și discuții libere

Participanți

  • Klaul
  • Elena Ancu Damian
  • Gikü
  • Accipiter Gentilis Q.