Discuție Utilizator:Pafsanias

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Perspectivă


Urare[modificare sursă]

Să ai Sărbători Pascale liniștite, pline de căldură sufletească și de mulțumire ! --Accipiter Q. Gentilis(D) 8 aprilie 2018 11:28 (EEST)

Mulțumesc, asemenea! Hristos a-nviat! --Pafsanias (discuție) 9 aprilie 2018 21:44 (EEST)
Adevărat a înviat ! --Accipiter Q. Gentilis(D) 9 aprilie 2018 22:17 (EEST)

Rugăminte[modificare sursă]

Am dat citarea solicitată de Dvs la articolul Vicente Cornaro. În articolul Dionisie Fotino este reprodusă afirmația profesorului universitar Vasile Grecu (încă din 1920) că limba în care a scris Erotocritul Vicente Cornaro este un dialect cretan. Dacă este corect ce a scris V. Grecu, vă rog să modificați Infocaseta scriitor de la art. Vicente Cornaro, pentru că bănuiesc că dialectul cretan nu este totuna cu greaca modernă. Nu am cunoștințele necesare în acest domeniu. --Corifeus (discuție) 21 aprilie 2018 20:16 (EEST)

Formatul {{necesită citare}} adăugat de mine nu se referea la dialectul în care a scris poetul cretan, ci la mențiunea că localitatea în care s-a născut (Sitia) s-ar numi azi „Limani”. Las la o parte faptul că legătura internă trimitea la un articol despre un film românesc și îi mulțumesc colegului Sîmbotin că a corectat-o. Dar, nici în 1920 (când scria Vasile Grecu), nici azi (când preluați dumneavoastră informația), Sitia (Σητεία) nu se numește Limani (Λιμάνι = port) – cu excepția, poate, a portului orașului (Λιμάνι της Σητείας). Între noi fie vorba și pentru că tot veni vorba de dialect și de variante ale numelui, poetul își numește orașul natal Stia, chiar în versurile autobiografice din „Erotocrit”: Στη Στείαν εγεννήθηκε, στη Στείαν ενεθράφη. --Pafsanias (discuție) 22 aprilie 2018 11:44 (EEST) P.S. - Dialectul cretan este o variantă locală a limbii grecești moderne.
Câteva precizări: Mulțumesc pentru răspuns. Mă văd obligat însă să fac unele precizări. În en.wikipedia există articolul SITIA în care se spune: „Sitia (ΣηΤεiα) is a port town and a municipality in Lasithi, Crete, Greece”. Într-adevăr, în articolul englez nu se zice că Sitia s-ar numi azi Limani. Această afirmație aparține profesorului Vasile Grecu, de unde am preluat-o. Cât despre problema cu dialectul cretan: vă sesizez că în articolul Dionisie Fotino am reprodus o altă frază din monografia scrisă de Vasile Grecu: „Fotino schimbă limba, înlocuind dialectul cretan cu limba literară neogreacă”. Am gândit așa: dacă „înlocuiește” dialectul cretan cu limba literară neogreacă, înseamnă că cele două sunt mai mult sau mai puțin diferite, nu? În monografia despre Erotocrit, Vasile Grecu citează foarte multe fraze (din Erotocrit) în grecește, de unde am tras concluzia că stăpânea limba greacă. În sfârșit, aveți dreptate că cei doi erori nu erau cretani, însă neatenția mea se explică prin aceea că am preluat identic din Perpessicius, Mențiuni critice care în articolul La centenarul lui Anton Pann scrie „Romanul celor doi îndrăgostiți cretani, pe care...”.Deci a mai greșit și Perpessicius!

PS. Cota publicației lui Vasile Grecu „Erotocritul lui Cornaro în literatura românească”, de la Bibl, Univ. M. Eminescu Iași este III B -39403. Probabil că se găsește și la Bibl. Acad. Române, București. Cu salutări cordiale, --Corifeus (discuție) 22 aprilie 2018 14:08 (EEST)

Mulțumesc, am găsit extrasul pe diacronia.ro. Dialectul cretan (idiom regional) și limba literară neogreacă sunt două variante (sensibil diferite, ce-i drept) ale uneia și aceleiași limbi grecești moderne. Nu sunt necesare corecturi în infocasetă. --Pafsanias (discuție) 22 aprilie 2018 14:23 (EEST)

Dan Mihai Pitea - CV[modificare sursă]

Ăsta a fost atac la persoană? Păi a fost doar o reluare sumară a unui material întocmit de administratorii din ro.wiki, asumat de voi, și confirmat chiar de Pitea, prin recunoașterea cu mândrie a ceea ce este el! Ce nu vă place? De când și până când realitatea cruntă este atac la persoană? Acest individ crede că universul se învârte în jurul lui? Îl mânjește pe Pop? Să pună mâna să citească ceva ce a scris Pop! Să citească de ex. Istoria. Adevărul și miturile, de la Editura Școala Ardeleană. Costă 55 de lei. Îmi dau cuvântul de onoare că îi cumpăr eu cartea, dacă spune că nu are bani. Iar dacă este prea ocupat, îi fac și sublinieri pe ideile principale! Numai să citească și el ceva! Deși, pe o carte scrisă de Pop nici nu ar trebui să o atingă, că o murdărește; chiar și atunci când numai se uită la ea!

Nu-mi dau eu acum timpul pe care-l petrec cu nepotul, dar sper să nu-mi treacă deranjul, și voi reveni curând.2A02:168:644B:0:EC9A:E284:A755:8C99 (discuție) 31 mai 2018 16:24 (EEST)

Timpul pe care-l petreceți cu nepotul e cu siguranță mai prețios. Are cumva vreo legătură și cu adresa IP a altui anonim elvețian? --Pafsanias (discuție) 31 mai 2018 16:31 (EEST)

Noile reguli[modificare sursă]

Sărind peste chestia cu Pitea (un vot de blam pentru adminii de la ro.wiki), oare ei respectă legile? Au fost anunțați contributorii înregistrați de modul în care ro.wiki implementează noile reglementări (românești, dar și europene) privind protecția datelor personale? Am primit vreo 10 mesaje pe tema asta (Orange, RCS etc etc), de pe unde sunt înregistrat cu adresa de email sau alte date personale. De la voi nu am primit nimic! Sau voi aveți treburi mai serioase! Să blocați contributorii de bună credință! Voi nu trebuie să implementați nimic, să anunțați nimic, să respectați nimic. Este ca în bancul ăla care l-am mai spus, cu dulăii și cățelușii.2A02:168:644B:0:EC9A:E284:A755:8C99 (discuție) 31 mai 2018 16:38 (EEST)

Rămâne cum am spus. --Pafsanias (discuție) 31 mai 2018 16:40 (EEST)

Unde sunt zăpezile de altădată...[modificare sursă]

Sugestiile sunt doar sugestii. --Accipiter Q. Gentilis(D) 13 iunie 2018 14:02 (EEST) P.S. Te știam mai discret...
Zăpezile sunt prin arhive. --Pafsanias (discuție) 13 iunie 2018 14:03 (EEST)
Bleah, nu-i adevărat... Dă-ți te rog revert. Pe de altă parte unii se retrag de mai multe ori. Le dă iluzia că au controlul problemei. În fapt nu e așa, dar trebuie să treacă niște timp ca să învețe asta...--Accipiter Q. Gentilis(D) 13 iunie 2018 14:06 (EEST) P.S. Nu mă pune să scormonesc prin arhive pentru o sugestie asemănătoare, pe care a primit-o subsemnatul...
Arbeit macht frei mesajul 11 → Motivul pentru care subsemnatul s-a târâit un timp cu acel cont romenglezesc.--Cumanul B. (discuție) 13 iunie 2018 14:11 (EEST)
Nein ! Mai trebe săpat vreo 200 de ani...--Accipiter Q. Gentilis(D) 13 iunie 2018 14:14 (EEST)
Pe de altă parte ([oftat lung în spatele scenei]) mă tem că nici soluția statului pe margine nu e de fapt o soluție. Nu de alta, dar se pare că fenomenul de aspirație al vidului populează mediul cu o mulțime de tembeli.--Accipiter Q. Gentilis(D) 13 iunie 2018 14:14 (EEST) P.S. Cu toate astea statul pe margine din partea unora, cu siguranță potențează o eventuală apariție de idei constructive și utile la cei care rămân în vâltoare... Există șansa de a-i face fac mai calmi și mai complianți. Evident, e o șansă, nu o certitudine.

Humpty Dumpty[modificare sursă]

Bună ziua, Pafsanias! Se aduce la cunoștință aspectele acestui articol, și aici mă refer la personaj de cântec englezesc. Aștept un răspuns aici! --109.98.166.142 (discuție) 15 iunie 2018 13:28 (EEST)

Parcă vi s-a recomandat și ați dat se înțeles că vă adăpostiți de „bombardamente” timp de 10 zile. Sau sunteți o altă persoană care dați impresia a fi altcineva?--Cumanul (discuție) 15 iunie 2018 14:07 (EEST)
@Cumanul B.: Sunt altcineva, probabil. Am corectat câte ceva la Humpty Dumpty. --109.98.166.142 (discuție) 15 iunie 2018 14:19 (EEST)

După Victor Spinei[modificare sursă]

Bună ziua! Mulțumesc pentru semnalare. Am corectat chiar acum greșelile respective. Câteodată bat aiurea la tastatură, scuzați-mă. --Julieta39 (discuție) 20 iunie 2018 15:33 (EEST)

Situazione[modificare sursă]

Tu parle italiano ca mine? Ehh!!!--Cumanul (discuție) 10 iulie 2018 16:05 (EEST)

Nu chiar atât de tanto bene... Ați auzit de vreo regulă referitoare la modificarea mesajelor altora din paginile de discuții? --Pafsanias (discuție) 10 iulie 2018 16:20 (EEST)
@Pafsanias: Eu cred că a fost doar o greșeală de exprimare. Nu e nimic, cuvântul a fost corectat de stimatul coleg Cumanul B.. Web Source Content (Discuție) 10 iulie 2018 16:24 (EEST)
Așa e. Când vine vorba de greșelile de exprimare, nu mai știu nici eu cu cine trebuie să mă compar, ca să mă simt liniștit. --Pafsanias (discuție) 10 iulie 2018 16:27 (EEST)
Eu atât vă pot spune că acea regulă nu menționează și corectarea, ca între colegi, a greșelilor-fie ele de exprimare, scriere, etc. E mai de efect să corectezi decât să pui pasajul "defect" al respectivului între ghilimele, e de prost gust și sfidător, omul intră fără să vrea într-o lumină proastă. Totuși, dacă așa sunteți obișnuit atunci voi aplica în această manieră, care o asociez cu cineva de p'aici.--Cumanul (discuție) 10 iulie 2018 17:09 (EEST)
Nu mai dati cu batul prin gard. Pafsanias are dreptate. Web Source Content faci pe băgăciosul nestiutor, vezi sa nu calci prea tare prin străchini ca se găseste ac de cojocul tau. Parol! Asybarisaport 10 iulie 2018 17:19 (EEST)
Și uite așa voi doi (Asybaris-Pafsanias) vă-mpăcați pe spinarea mea. Măcar am făcut o faptă bună de care și Domnul e invidios.--Cumanul (discuție) 10 iulie 2018 17:29 (EEST)
Cumanule.... ce-i corect si lui Dumnezeu ii place (vezi Adevarul Absolut al unui clasic in viata). Asybarisaport 10 iulie 2018 17:32 (EEST)
Doamne ferește.--Cumanul (discuție) 10 iulie 2018 17:36 (EEST)
Pardon, eu nu fac nimic pe spinarea dumneavoastră (am scris corect?)... Dacă Domnul e invidios, poate lua la rând și propriile sale mesaje, pentru a-și corecta greșelile. Atunci când citez, pun ghilimele. Poate „e de prost gust și sfidător” și intru fără să vreau într-o lumină proastă. Știți că primesc un mesaj e-mail pentru fiecare corecție minoră pe care o aduceți mesajelor dumneavoastră de aici? --Pafsanias (discuție) 10 iulie 2018 17:52 (EEST)
Don't feed...--Strainu (دسستي‎)  10 iulie 2018 18:04 (EEST)

@Pafsanias: Parcă greșești la ortografie! Se mai întâmplă de obicei. Ai avea nevoie de atenție. Web Source Content (Discuție) 10 iulie 2018 17:58 (EEST)

Ehh (!), nu e cazul să vă supărați domnule Pafsanias și să începeți și dumneaovoastră (!!-fără ghilimele) cu replici acide, nu fac bine la baze...dar nici la inimă.--Cumanul (discuție) 10 iulie 2018 18:02 (EEST)

Constănțeni[modificare sursă]

Salutări Pafsanias! Ionică Cepleanu e retras efectiv, și pe deasupra are ceva probleme cu sănătatea, dar răspunde la mesaje. Ceata de "Melteni" [1] nu mai este ce era, dar "hospodarul" nostru Răzvan [2] și "cherodotul" Titi Chera [3] au rămas tot constănțeni; dintre ceilalți majoritatea ne-am expatriat [4]. Cel mai practic este să ne scrii pe passerelle@mer-nature.org ; vom răspunde cu plăcere. --Julieta39 (discuție) 12 iulie 2018 13:26 (EEST)

Mulțumesc de mesaj, Julieta! Îmi pare rău pentru problemele de sănătate ale lui SIC și vă rog să-i transmiteți urările mele de însănătoșire grabnică. Nu voi apela la canale de comunicare alternative, deși îmi sunteți simpatici și vă urmăresc prezența. Mesajul meu recent dorea numai să semnaleze îngrijorarea mea cu privire la statutul imaginilor de la Muzeul Marinei Române, care par contrafăcute și cu probleme de copyright. Aș prefera ca acest gen de discuții să le purtăm la vedere, pe proiectul nostru comun. --Pafsanias (discuție) 12 iulie 2018 13:49 (EEST)
Nici-o problemă. Ionică este (citez) „rablagit pe viață”, nu se poate însănătoși dar se tratează, „va dura cât va dura”. Imaginile de la Muzeul Marinei Române, i-au fost comunicate acum vre-o duzină de ani sau mai mult de d-l Sorin-Maxim Ursu care lucra atunci acolo, și avea mailul: ursu sorin@apropo.ro și telefonul de la Muzeu. Sunt efectiv contrafăcute, sau derivate, sau prelucrate cu Photoshop, depinde de punctul de vedere, conform obiceiului (prost) al lui Ionică de a crede că are dreptul de a transforma o imagine într-alta (citez) „ca Andi Warhol cu poza lui Marylin Monroe”. De fapt este și o apucătură comunistă: „Știință și tehnică” (revista sa preferată când era mic) traducea și adapta fără să-și facă probleme din „Science et Vie”, și nu degeaba pe toate publicațiile din Occident scria „Tous droits réservés y compris pour l'URSS” (subînțeles și celelalte țări comuniste). Acum spune că dacă vre-o imagine de la Muzeul Marinei Române pune probleme, s-o ștergeți fără șovăială. Recunoaște că a greșit dar se supără când este acuzat de furt, rea-credință sau mistificare: „nu am nimic de câștigat nici de demonstrat” zice el, adăugând, când încerc să-i explic noțiunea de „drepturi intelectuale” că mama sa (Ioana Olteș) „când vindea un tablou sau un desen, nu mai era a ei”. E un om bun dar căpos. Cu bine, --Julieta39 (discuție) 12 iulie 2018 18:26 (EEST)