Francis Picabia

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Francis Picabia
Francis Picabia, photograph published in Les Peintres Cubistes, 1913.jpg
Date personale
Născut 22 ianuarie 1879[1][2]
Paris, Franța[3]
Decedat 30 noiembrie 1953 (74 de ani)[1][2]
Paris, Franța[4]
Căsătorit cu Gabrièle Buffet-Picabia[*]
Cetățenie Franța
Ocupație pictor
scriitor[5]
scenarist
poet
Activitate
Studii École nationale supérieure des arts décoratifs[*], Collège Stanislas de Paris[*]
Mișcare artistică Cubism, dadaism
Opere importante Q2413412[*], Q3224380[*], Q3363223[*]
Site oficial http://www.picabia.com

Francis-Marie Martinez Picabia (n. 22 ianuarie 1879, Paris - d. 30 noiembrie 1953) a fost un pictor, desenator și poet, spaniol la origine.

Studii[modificare | modificare sursă]

A studiat la École des Beaux-Arts (Școala de arte frumoase ) și la École des Arts décoratifs ( Școala de arte decorative) din Paris.

Biografie artistica[modificare | modificare sursă]

Prin 1908 pictează tablouri impresioniste în maniera lui Sisley. Îl pasionează abstractul, căci vede în el "o pictură situată în sfera invenției pure care dă naștere unui univers de forme pe măsura propriilor dorințe și plăsmuiri".

In 1909 a intrat în contact cu cubismul. Între 1911 și 1912 a luat parte la « Întâlnirile de Duminică » în studioul lui Jacques Villon din satul Puteaux, împreună cu Apollinaire, Gleizes, Fresnaye, Léger și alții, care au dus la fondarea « Secției de Aur ».

A jucat într-un spectacol al lui Jean Metzinger. A fost un prieten apropiat al lui Guillaume Apollinaire. In februarie, 1913, a plecat în Statele Unite pentru prima dată, unde a jucat în spectacolul "Armory Show".

În 1914 a fost mobilizat în armată în Franța. In 1915 pleacă pentru a doua oară în Statele Unite, unde colaborează cu Marcel Duchamp. Lucrările și provocările lor vor contribui la înflorirea mișcării artistice de inspirație predadaistă în America. Revista "291" a grupului lui Alfred Stieglitz publică articole proto-dadaiste ale lui Picabia, Catherine Rhoades și alții. La șfârșitul lui 1916 pleacă la Barcelona unde îi cunoaște pe Arthur Cravan și pe Marie Laurencin.

La 25 ianuarie publică primul număr al propriului său ziar de cultură pe care îl numește "391". La acest ziar el publică primele "Picturi Mecanice" și informații false despre prieteni și dușmani. În același an se mai duce încă o dată în America și își continuă publicarea ziarului ajutat de Marcel Duchamp.

În 1918 își face pentru prima dată apariția la Lausanne, unde publică cartea intitulată "Poèmes et dessins de la fille née sans mère" ("Poeme și desene ale fetei născute fără mamă"). În februarie ia contact cu grupul dadaist din Zürich și contribuie la manifestul numărul 3 "Dada".

În 1919 publică numărul 8 al ziarului său care este tipărit de Jul. Heuberger, care era și tipograful grupului dadaist din Zürich. Se întoarce la Paris unde continuă publicarea ziarului "391" și ia parte la demonstrațiile dadaiste.

În 1921 împreună cu Breton și cu alții se despart de dadaismul ortodox( majoritatea dadaiștilor ). Va participa la manifestările și va publica în ziarele suprarealiștilor. În 1949 a fost organizată o mare expoziție retrospectivă la "Galeria Drouin", din Paris. Catalogul expoziției a purtat numele de "491", de mărimea unei pagini de ziar. Conținea articole scrise de André Breton, Jean Cocteau, Robert Desnos, Michel Seuphor, Victor-Lucien Tapié și alții.

Până la moartea sa, în anul 1953, nu va înceta să se opună - în spirit tipic dadaist - tuturor înregimentărilor într-o anume mișcare, nu numai pentru a-și păstra propria independență, dar și datorită faptului că prețuia viața tot atât de mult ca arta.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b "Francis Picabia", Gemeinsame Normdatei, accesat la 21 iulie 2015 
  2. ^ a b "Francis Picabia", data.bnf.fr, accesat la 10 octombrie 2015 
  3. ^ "Francis Picabia", Gemeinsame Normdatei, accesat la 11 decembrie 2014 
  4. ^ "Francis Picabia", Gemeinsame Normdatei, accesat la 31 decembrie 2014 
  5. ^ "Francis Picabia", Gemeinsame Normdatei, accesat la 25 iunie 2015