Odilon Redon

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Odilon Redon
Odilon Redon.jpg
Autoportret 1880, Muzeul Orsay
Date personale
Nume la naștereBertrand Redon Modificați la Wikidata
Născut20 aprilie 1840
Bordeaux
Decedat6 iulie 1916
Paris
ÎnmormântatBièvres[*] Modificați la Wikidata
Frați și suroriGaston Redon[*]
Ernest Redon[*] Modificați la Wikidata
Căsătorit cuCamille Redon[*] (din ) Modificați la Wikidata
CopiiArï Redon[*] Modificați la Wikidata
Naționalitatefrancez
CetățenieFlag of France.svg Franța Modificați la Wikidata
Ocupațiepictor
ilustrator[*]
gravor[*]
sculptor
litograf[*] Modificați la Wikidata
Activitate
Domeniu artisticpictor
PregătireStanislas Gorin
Mișcare artisticăsimbolism
Influențat deRodolphe Bresdin
Site oficialhttp://odilonredon.net  Modificați la Wikidata
Prezență online
Portretul Violettei Heymann

Odilon Redon (născut Bertrand-Jean Redon la 20 aprilie 1840, Bordeaux - d. 6 iulie 1916, Paris) a fost un pictor simbolist și litograf francez.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Odilon Redon s-a născut la Bordeaux în 1840, în același an cu Claude Monet și cu un an înaintea lui Degas și Renoir. Cronologic, face parte din generația impresioniștilor. Dar faptul rămâne doar o coincidență biografică, pentru că drumul său este altul. [1]

Datorită unei sănătăți fragile, începe școala la 11 ani. La 15 ani se inițiază cu mult entuziasm în arta desenului cu pictorul Stanislas Gorin. În această perioadă are norocul să întâlnească și să studieze gravura cu Rudolphe Bresdin, a cărui influență directă o resimte și o mărturisește, ulterior, în însemnările sale, cu afectuoasă mândrie. Între profesor și elev sunt evidente afinități temperamentale și de concepție asupra vieții și artei. Ceva din discreția și decența cu care Bresdin lucra, fără ambiția și orgoliul reputației exterioare, se întâlnește, poate în mai mare măsură, în biografia lui Redon. Dealtfel nici unul nu a beneficiat de prea multă înțelegere în orașul Bordeaux, unde au trăit, dar, și unul și altul, s-au bucurat de simpatia unor scriitori și poeți de primă mărime.

Între 1863 - 1865, Redon studiază la Paris în atelierul lui Léon Gérome, de unde nu păstrează decât amintirea penibilă a unei incompatibilități de structură.[1]

După războiul din 1870, la care participă, se stabilește la Paris. În 1878, întreprinde prima călătorie în Olanda, unde după o admirație trecătoare pentru vitalitatea și elocința expresivă a lui Frans Hals, are revelația lui Rembrandt, a cărui profunzime psihologică a rămas pentru el un permanent punct de reper.

În 1879 îi apare primul album de litografii intitulat Dans le rêve.

Lucrează, fără să beneficieze încă de prea multă înțelegere din partea publicului și a criticii. Se bucură însă de admirația și înțelegerea unor prieteni de calitate: colecționari ca Bonger, Frizeau, Fayet sau literați ca Hennequin, Huysmans, Mallarmé.

Dedicându-se litografiei, la sfatul lui Henri Fantin-Latour, publică mai multe albume (A Edgar Poe - 1882, an în care prezidează noul Salon al Independenților; Hommage à Goya - 1885; Baudelaire: Les fleurs du mal - 1890.

Primele și cele mai mari succese ale gravurii sale le înregistrează mai mult în Olanda și Belgia, unde, în 1891, Jules Destrées publică la Bruxelles, Opera litografică a lui Odilon Redon.

În 1886 participă la ultima expoziție a impresioniștilor și este invitat la Bruxelles la al XX-lea. Dacă până în 1890, an în care compune Les yeux clos de la Luvru, pictura se află pe al doilea plan în concepția sa, de acum în colo maestrul albului și al negrului se lasă sedus de strălucirea culorii.

Galerie[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Odilon Redon

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b "Jurnal" - Odilon Redon, Editura Meridiane, București, 1978