Władysław Podkowiński

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Władysław Podkowiński
WladyslawPodkowinski.Autoportret.1887.ws.jpg
Autoportret, 1887
Date personale
Născut 4 februarie 1866
Varșovia
Decedat 5 ianuarie 1895 (29 de ani)
Cracovia, Polonia
Naționalitate Flag of Poland.svg polonez
Cetățenie Flag of Poland.svg Polonia Modificați la Wikidata
Ocupație pictor Modificați la Wikidata
Activitate
Domeniu artistic Pictură
Mișcare artistică simbolism, impresionism
Opere importante Extazul(Szał uniesień)
Influențat de Aleksander Gierymski, Claude Monet

Władysław Podkowiński (n. 4 februarie 1866, Varșovia – d. 5 ianuarie 1895, Varșovia) a fost un pictor și ilustrator polonez, asociat cu mișcarea Tânăra Polonie în perioada în care Polonia era împărțită între vecinii săi, marile puteri: Rusia, Germania și Austria.[1]

Cariera și opera[modificare | modificare sursă]

Extazul

Podkowiński s-a născut la Varșovia și a început formarea sa artistică la școala de desen a lui Wojciech Gerson, și la Academia de Arte Frumoase din Varșovia, unde a studiat în perioada 1880-1884. După ce a absolvit, Podkowinski au început să contribuie la multe dintre revistele de artă din Varșovia. În 1885 el s-a înscris împreună cu Józef Pankiewicz, la Academia Imperială de Arte din Sankt Petersburg, unde a studiat între anii 1885-1886. Revenind de la Sankt Petersburg în 1886, Podkowiński a obținut un post ca ilustrator pentru revista Tygodnik Ilustrowany unde a devenit unul dintre artiștii cei mai renumiți.

Prima sa acuarelă și pictură în ulei au fost realizate în această perioadă, dar Podkowiński le considera personale, nu de interes public. Aceste picturi timpurii au fost influențate în principal de Aleksander Gierymski.

După o excursie la Paris în 1889 el a adoptat pictura ca o profesie, fiind profund influențat de pictorii impresioniști francezi, inclusiv Claude Monet.

S-a considerat mai târziu că Podkowiński a introdus impresionismul în Polonia, dar spre sfârșitul vieții sale, starea lui de sănătate înrăutățindu-se el a înclinat către simbolism.

Podkowiński a murit în Varșovia, la vârsta de numai 28 de ani din cauza tuberculozei.

Cel mai cunoscut tablou pictat de el este Extazul (Szal uniesień), prezentat pentru prima dată în Zachęta, cu care a stârnit scandal și proteste publice.

În 1894, el a fost prezentat într-o expoziție de artă la Varșovia și violent criticat. Expoziția a durat doar 36 de zile, deoarece Podkowinski adus un cuțit în ziua a 37-a, și tăiat opera sa. Pictura a fost restaurată după moartea sa.[1] În prezent, aceasta este expusă la Muzeul Sukiennice din Cracovia.

Mormântul

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b Jerzy Madeyski (2004). „Władysław Podkowiński – wszędobylski reporter czy rozszalały impresjonista?” (în Polish). Gazeta Antykwaryczna. Rynek Sztuki, nr 7/8 (88/89), 7/8 2003, reprint in Zwoje 3(40). http://www.zwoje-scrolls.com/zwoje40/text10p. Accesat la 24 decembrie 2012. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]