Diego Rivera

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Diego Rivera
Date personale
Nume la naștereDiego María de la Concepción Juan Nepomuceno Estanislao de Rivera y Barrientos Acosta y Rodríguez Modificați la Wikidata
Născut[1][5][6][7] Modificați la Wikidata
Guanajuato, Guanajuato, Mexic[8] Modificați la Wikidata
Decedat (70 de ani)[9][6][7][10] Modificați la Wikidata
Coyoacán⁠(d), Ciudad de México, Mexic[8] Modificați la Wikidata
ÎnmormântatRotonda de las Personas Ilustres[*][[Rotonda de las Personas Ilustres (cemetery)|​]] Modificați la Wikidata
Cauza decesuluicauze naturale (infarct miocardic) Modificați la Wikidata
Căsătorit cuAnghelina Petrovna Belova[*][[Anghelina Petrovna Belova (artistă mexicană)|​]] ()
Guadalupe Marín[*][[Guadalupe Marín (Mexican model and novelist (1895-1983))|​]] (iunie 1922–)
Frida Kahlo ()
Frida Kahlo ()
Emma Hurtado[*] ()[11] Modificați la Wikidata
CopiiMarika Rivera[*][[Marika Rivera (actriță franceză)|​]]
Ruth Rivera Marín[*]
Guadalupe Rivera Marín[*][[Guadalupe Rivera Marín (mexican politician, academic, lawyer)|​]][12] Modificați la Wikidata
Cetățenie Mexic[13] Modificați la Wikidata
Religieateu Modificați la Wikidata
Ocupațiemuralist[*] Modificați la Wikidata
Locul desfășurării activitățiiCiudad de México[14][8]
San Francisco[14][8]
New York City[14][8]
Detroit[14][8]
Bruges[8]
Paris[8]
Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste[8]
Spania[8] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba spaniolă[15][16][17] Modificați la Wikidata
Activitate
PseudonimBarrientos, Diego María Rivera  Modificați la Wikidata
Domeniu artisticpictură[2]  Modificați la Wikidata
StudiiAcademia de San Carlos[*][[Academia de San Carlos (Located in Mexico City, it was the first major art academy and the first art museum in the Americas)|​]], Academia Franceză de Științe, Los Angeles  Modificați la Wikidata
PregătireOctave Denis Victor Guillonnet[*][[Octave Denis Victor Guillonnet (pictor francez)|​]]  Modificați la Wikidata
Profesor pentruRudolf Hess[*][[Rudolf Hess (California painter in the German Expressionist style, and art critic (1903-1986))|​]], Yohanan Simon[*][[Yohanan Simon (artist israelian)|​]], Rina Lazo Wasem[*][[Rina Lazo Wasem (Guatemalan-Mexican painter and muralist (1923-2019))|​]], Ernesto Ríos[*], Laura van Pappelendam[*][[Laura van Pappelendam (American artist (1883–1974))|​]], Arnautov, Viktor Mihailovici[*][[Arnautov, Viktor Mihailovici (artist american)|​]]  Modificați la Wikidata
Mișcare artisticărealism social[*][3], Muralismo[*][[Muralismo (global movement inspired by Mexican muralism)|​]][3]  Modificați la Wikidata
Opere importanteThe History of Mexico[*][[The History of Mexico (pictură de Diego Rivera)|​]], Sueño de una tarde dominical en la Alameda Central[*][[Sueño de una tarde dominical en la Alameda Central (pictură de Diego Rivera Núñez)|​]], Río Juchitán[*][[Río Juchitán (mosaic by Diego Rivera)|​]], Portrait of Ramón Gómez de la Serna[*][[Portrait of Ramón Gómez de la Serna (pictură de Diego Rivera)|​]], Detroit Industry Murals[*][[Detroit Industry Murals (fresco paintings by Diego Rivera)|​]], The Banana Leaf Loader[*][[The Banana Leaf Loader (Watercolor of Diego Rivera)|​]], Allegory of California[*][[Allegory of California (Diego Rivera fresco (1931) in San Francisco, California)|​]], The Making of a Fresco Showing the Building of a City[*][[The Making of a Fresco Showing the Building of a City (Diego Rivera's painted fresco (1931) in San Francisco, California)|​]]  Modificați la Wikidata
PremiiPremio Nacional de Ciencias y Artes[*][[Premio Nacional de Ciencias y Artes (award in Mexico)|​]] ()[4]  Modificați la Wikidata

Diego María de la Concepción Juan Nepomuceno Estanislao de la Rivera y Barrientos Acosta y Rodríguez (n. 8 decembrie 1886, Guanajuato, Guanajuato – d. 24 noiembrie 1957, Ciudad de Mexico) a fost un pictor mexican, un comunist activist și soțul pictoriței Frida Kahlo (între 1929–1939 și 1940–1954).

Stilul simplu și coloritul viu al lucrărilor sale au fost mult influențate de arta și cultura aztecă, de frescele Renașterii italiene, precum și de întâlnirea cu Picasso; din combinația cărora a rezultat un stil personal inconfundabil.

Deși mai mult un bolșevic decât un comunist înrăit, Rivera și-a arătat constant angajamentul față de cauza socialistă și comunistă prin modul de realizare al propriilor sale picturi murale, prin prietenia sa apropiată cu Lev Troțki și prin atașamentul față de Partidul Comunist Mexican (din care a fost ulterior dat afară întrucât îl criticase pe Stalin și birocrația sovietică).

Biografie[modificare | modificare sursă]

Diego Rivera Maria și fratele său geamăn Carlos s-au născut în Guanajuato, la 8 decembrie 1886. Mai puțin de doi ani mai târziu fratele său a murit. Părinții lui Diego au fost Diego Rivera și Maria Barrientos de Rivera. Tatăl său a lucrat ca profesor, editor pentru un ziar și inspector de sănătate. Mama lui a fost medic.

Biografie artistică[modificare | modificare sursă]

Diego a început să deseneze la vârsta de trei ani. Tatăl său i-a construit puțin mai târziu un studio. Copil fiind, Rivera a fost interesat și de trenuri și de mașini și a fost poreclit „inginerul”. Familia lui s-a mutat la Mexico City, Mexic, în 1892.

În 1897 a început să studieze pictura la Academia de Arte Frumoase din Mexico City. Instructorii săi au fost Andrés Ríos, Félix Para (1845-1919), Santiago Rebull (1829-1902), și José María Velasco (1840-1912). Para i-a arătat lui Rivera arta mexicană, care era diferită de arta europeană. Rebull l-a învățat că un desen bun este baza unei picturi bune. Velasco l-a învățat cum să creeze efecte tridimensionale. El a fost, de asemenea, influențat de activitatea lui José Guadalupe Posada (1852-1913), care a produs scene din viața de zi cu zi a mexicanilor, gravate pe metal.

Diego Rivera a studiat pentru o perioadă de cincisprezece ani (1907-1922) în mai multe țări europene (în special în Spania, Franța și Italia), unde a devenit interesat de arta avangardistă.

În 1911, Diego Rivera se mută la Paris. După ce l-a cunoscut pe Picasso, Rivera și-a schimbat orientarea spre cubism, lucrând sub influența lui Juan Gris și George Braque. După ce a studiat frescele renascentiste într-o călătorie în Italia, s-a reîntors în Mexic în 1922 unde a realizat picturi murale ce surprindeau aspecte din viața și istoria oamenilor de acolo.

Rivera și-a arătat angajamentul față de cauza socialistă în propriile picturi murale și a fost unul dintre fondatorii Partidului Comunist Mexican.

Frescele sale pe pereți foarte mari au avut un rol important la înființarea Renașterii Murale mexicane. Între 1922 și 1953, Rivera a executat picturi murale în Mexico City, Chapingo, Cuernavaca, San Francisco, Detroit și New York.

Diego Rivera: „Subiectul este pentru pictor ceea ce șinele sunt pentru locomotivă. Nu poate realiza nimic fără subiect.”

Referințe[modificare | modificare sursă]

 1. ^ „Diego Rivera”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
 2. ^ Czech National Authority Database, accesat în  
 3. ^ a b https://www.theartstory.org/artist/rivera-diego/  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
 4. ^ https://es.wikipedia.org/wiki/Premio_Nacional_de_Ciencias_y_Artes_(M%C3%A9xico)  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
 5. ^ Autoritatea BnF, accesat în  
 6. ^ a b Diego Rivera (în engleză), RKDartists 
 7. ^ a b Diego Rivera, Benezit Dictionary of Artists, accesat în  
 8. ^ a b c d e f g h i j RKDartists 
 9. ^ Library of Congress Authorities, accesat în  
 10. ^ Diego Rivera, SNAC, accesat în  
 11. ^ https://editorialparmenia.com.mx/mi-vida-con-diego-emma-hurtado-viuda-de-diego-rivera.html  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
 12. ^ https://www.infobae.com/america/mexico/2023/01/15/murio-guadalupe-rivera-marin-hija-de-diego-rivera/  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
 13. ^ Museum of Modern Art online collection, accesat în  
 14. ^ a b c d Encyclopædia Britannica Online 
 15. ^ Autoritatea BnF, accesat în  
 16. ^ Czech National Authority Database, accesat în  
 17. ^ CONOR[*][[CONOR (authority control file for author and corporate names in Slovene system COBISS)|​]]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)

Legături externe[modificare | modificare sursă]


Format:Muralism