Léo Malet

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search

Léo Malet, cel mai celebru autor de roman negru francez, s-a născut la 7 martie 1909, la Montpellier și a decedat pe 3 martie 1996, la Paris, în urma unei crize cardiace.

A fost un autodidact, care a debutat în viața artistică într-un cabaret care se numea La vaca furioasă din cartierul parizian al artiștilor, Montmartre, pe 25 decembrie 1925, și a devenit cel mai popular autor de versuri pentru șansonete. A fost apoi pe rând "negrul" unui autor de cântece analfabet, figurant de cinema, ambalator la editura Hachette, funcționar, hamal, vagabond, jurnalist ocazional (cu colaborări la reviste ca En dehors (În afară), Insurgé (Insurgent), ziarul Omului în sandale, la Revista anarhistă, etc.

De asemenea poet, a aparținut Grupului Suprarealist condus de André Breton din 1930 până în 1949.

Romane polițiste, romane negre[modificare | modificare sursă]

În 1942, debutează în romanul polițist cu 120, rue de la Gare (Strada Gării, numărul 120), pe care criticii francezi l-au caracterizat drept o adevarată carte "explozivă" în acest gen de literatură.

În 1948, a fost primul laureat al Marelui premiu al literaturii polițiste. În 1958, Marele premiu pentru umor negru i-a încoronat noua sa serie de Noi mistere ale Parisului, un remake dupa Eugène Sue.

Este autorul unei celebre și mult celebrate Trilogii negre (parodiată de autorul american postmodern Paul Auster în romanul Trilogia New York-ului).