Edward Hopper

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Edward Hopper
Edward Hopper, New York artist LCCN2016871478 (cropped).jpg
Edward Hopper
Date personale
Născut[3][4][5][6][7][8][9][10][11][12][13][14][15][16] Modificați la Wikidata
Nyack[*], SUA[17] Modificați la Wikidata
Decedat (84 de ani)[3][4][5][6][7][8][9][10][11][12][13][16] Modificați la Wikidata
New York, New York, SUA[18] Modificați la Wikidata
Căsătorit cuJosephine Hopper[*] () Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of the United States.svg SUA Modificați la Wikidata
Etnieamericani albi Modificați la Wikidata
Ocupațiepictor
desenator[*] Modificați la Wikidata
Activitate
Domeniu artisticpictură  Modificați la Wikidata
StudiiParsons School of Design[*][1]  Modificați la Wikidata
PregătireRobert Henri  Modificați la Wikidata
Mișcare artisticăneorealism[*], American realism[*], American scene painting[*]  Modificați la Wikidata
Opere importanteHouse by a Road[*], Nighthawks[*], Room in New York[*], Night Windows[*], Early Sunday Morning[*], Cape Cod Morning[*][2]  Modificați la Wikidata
Influențat deRobert Henri, John Sloan[*], Gustave Caillebotte, Caspar David Friedrich  Modificați la Wikidata
PremiiLogan Medal of the Arts[*] (Modificați la Wikidata
Semnătură
Hopper signature.jpg
Prezență online

Edward Hopper (n. 22 iulie 1882, Nyack – d. 15 mai 1967, New York) a fost un pictor american.

Hopper s-a născut la Nyack, un mic orășel pe fluviul Hudson. În 1900 se înscrie la New York School of Art, o prestigioasă instituție unde s-au format importanți reprezentanți ai vieții artistice americane. Adevărata influență asupra dezvoltării sale artistice a fost exercitată de maeștrii săi, care-l îndemnau să copieze operele marilor artiști din muzee și să le studieze stilul. Această metodă, care la început ar părea "academică", l-a familiarizat cu regulile stilului clasic în pictură, l-a învățat meșteșugul pentru a-și găsi apoi propriul drum. După obținerea diplomei, lucrează ca ilustrator publicitar pentru "C.Phillips & Company", apoi, în 1906, întreprinde prima călătorie în Europa, vizitând Parisul, unde experimentează un stil vecin impresionismului. Își continuă călătoria la Londra, Berlin și Bruxelles, lărgindu-și orizontul artistic prin vizitarea principalelor muzee. Întors la New York, participă la expoziția organizată la "Harmonie Club" în 1908. În această perioadă, maturizarea sa artistică se realizează în mod gradat.


După ce a asimilat lecția marilor maeștri, între diverse tentative și experiențe, ajunge treptat la propriul său limbaj, care-și găsește forma originală de exprimare în 1909, când revine pentru 6 luni la Paris și vizitează diverse ateliere.

Hopper este interesat în compoziția figurativă urbană și arhitectonică, în care inserează unul sau două personaje, ca dimensiune psihologică izolată. Experiența impresionistă i-a permis folosirea unei game coloristice impresionante cu folosirea luminii pe fondul unei încadrări de tip fotografic.

Extrema originalitate a lui Hopper reiese și din faptul că, în acea perioadă a unei clime culturale europene în care se agitau diverse tendințe revoluționare în mare parte intelectualizante, uneori de un avangardism forțat, de la cubism la futurism și abstracționism, el prefera mai de grabă stilul lui Édouard Manet sau Camille Pissarro din trecutul apropiat, adaptându-l la peisajul metropolitan de viață urbană.


În 1913 participă la "Armory Show International Exhibition of Modern Art" iar în 1918 va fi printre primii membri ai clubului "Whitney Studio", cel mai vital centru al artiștilor americani independenți. Succesele obținute cu o expoziție de acuarele (1923) și una de picturi (1924) contribuie la consacrarea lui ca reprezentant de frunte al realismului figurativ în arta americană. În 1933 "Museum of Modern Art" din New York îi organizează prima retrospectivă, următoarea are loc în 1950 sub egida muzeului "Whitney".

În pofida diverselor interpretări ale picturii sale, Hopper rămâne fidel propriei viziuni interioare până la moartea sa la 15 mai 1967, survenită în atelierul său din New York.

Opera lui Hopper poate fi considerată din mai multe puncte de vedere. Esențial este însă modul său modest, discret, aproape impersonal, de a realiza pictura. Folosirea formelor unghiulare și cubice - nu inventate de el, ci existente în natură -, compozițiile simple, aparent nestudiate, fuga de orice artificiu dinamic, sunt elemente ale stilului său care dau impresia de a nu avea de a face cu pictura, dar descoperă un profund conținut spiritual. Atmosfera de tăcere, care pare să domine cele mai importante lucrări ale sale, indiferent de tehnica folosită, este evidentă în acele tablouri cu o prezență umană izolată, dar și în acelea cu tematică arhitectonică pură. Pare că timpul s-a oprit pe loc, într-o stare de încremenire.

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ Edward Hopper (1882–1967) (în engleză), Metropolitan Museum of Art 
 2. ^ https://americanart.si.edu/artwork/cape-cod-morning-10760  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
 3. ^ a b „Edward Hopper”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
 4. ^ a b „Edward Hopper”, Internet Movie Database, accesat în  
 5. ^ a b Autoritatea BnF, accesat în  
 6. ^ a b Edward (1882-1967) Hopper (în engleză), RKDartists 
 7. ^ a b Edward Hopper (în engleză), Benezit Dictionary of Artists 
 8. ^ a b Edward Hopper, Encyclopædia Britannica Online, accesat în  
 9. ^ a b Edward Hopper, SNAC, accesat în  
 10. ^ a b Edward Hopper, Find a Grave, accesat în  
 11. ^ a b Edward Hopper, Internet Speculative Fiction Database, accesat în  
 12. ^ a b Edward Hopper, Babelio, accesat în  
 13. ^ a b Edward Hopper, Brockhaus Enzyklopädie, accesat în  
 14. ^ Edward Hopper, Store norske leksikon 
 15. ^ Edward HOPPER, Le Delarge 
 16. ^ a b Edward Hopper, Grove Dictionary of Art Online 
 17. ^ http://www.nytimes.com/2005/03/27/nyregion/thecity/27feat.html?pagewanted=2  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
 18. ^ „Edward Hopper”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  

Legături externe[modificare | modificare sursă]