Hugo Ball

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Hugo Ball
Hugoball.jpg
Hugo Ball
Date personale
Născut [1][2][3][4][5] Modificați la Wikidata
Pirmasens, Germania[6] Modificați la Wikidata
Decedat (41 de ani)[1][2][3][4][5][7] Modificați la Wikidata
Collina d'Oro[*], Elveția Modificați la Wikidata
Căsătorit cu Emmy Hennings[*] Modificați la Wikidata
Cetățenie Flag of Germany (3-2 aspect ratio).svg Germania Modificați la Wikidata
Ocupație scriitor
poet
regizor de teatru Modificați la Wikidata
Activitate
Limbi limba germană[9]  Modificați la Wikidata
Mișcare/curent literar dadaism  Modificați la Wikidata
Opere semnificative Q22670870[*]  Modificați la Wikidata
Semnătură
Hugo Ball Signature.jpg

Hugo Ball (n. 22 februarie 1886, Pirmasens, Germania, d. 14 septembrie 1927, San Abbondio, Elveția) a fost un scriitor care a participat la fondarea curentului dadaist din Zürich, reprezentat de Cabaretul Voltaire. S-a alăturat lui Max Reinhardt la Școala acestuia de Arte în 1910, fiind angajat ca regizor.

Frecventează Café des Westens", cafenea ce devine locul său de întâlnire cu tinerii poeții ca : Johannes R. Becher, Georg Heym, Richard Huelsenbeck, Klabund, și alții. Regizor la teatrul din Munchen în 1913 și colaborator la ziarul « Revoluția »( publicat de către F.S. Bachmair în 1913 ) împreună cu Seewald, J.R. Becher, Erich Mühsam. La puțin timp după izbucnirea războiului el și cu soția sa, Emmy Hennings, emigrează în Suedia. Amândoi s-au angajat imediat – Hugo ca pianist iar Emmy, a devenit cântăreață.

În februarie 1916 el a fondat Cabaretul Voltaire în Zürich. I-a întâlnit pe Jean Arp, Janco, Tristan Tzara, și mai târziu pe Huelsenbeck și Serner. Intențiile sale față de Cabaretul Voltaire le-a precizat cu cuvintele : « Este necesar să clarific intențiile acestui cabaret. Ținta lui este de a aminti lumii că sunt oameni cu minți independente – dincolo de război și naționalism – care trăiesc pentru diferite idealuri. ».

A compus poeme muzicale sau „versuri fără cuvinte”. În 1917 el a încetat să mai participe la mișcarea culturală dadaistă. A devenit redactor la ziarul Freie Zeitung în Berna. Mai târziu se va retrage și va locui în Ticino, unde a fost angajat tot ca scriitor.

Din perioada când colabora cu dadaismul i-a rămas o nuvelă nepublicată Tenderenda, der Phantast. Una dintre lucrările sale importante o constituie Die Flucht aus der Zeit"( « Zbor în afara timpului »).

În cultura română a influențat pe Nichifor Crainic prin scrierea sa asupra creștinismului bizantin și înfățișarea a trei autorități teologice răsăritene, Ioan Scărarul, Dionisie Areopagitul și Simeon Stâlpnicul.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b "Hugo Ball", Gemeinsame Normdatei, accesat în 9 aprilie 2014 
  2. ^ a b "Hugo Ball", data.bnf.fr, accesat în 10 octombrie 2015 
  3. ^ a b Hugo Ball (în engleză), RKDartists 
  4. ^ a b Hugo Ball (în engleză), SIKART 
  5. ^ a b SNAC, accesat în 9 octombrie 2017 
  6. ^ "Hugo Ball", Gemeinsame Normdatei, accesat în 10 decembrie 2014 
  7. ^ Find a Grave, accesat în 9 octombrie 2017 
  8. ^ (PDF) http://www.surrealismcentre.ac.uk/papersofsurrealism/journal6/acrobat%20files/articles/lewerpdf.pdf  Missing or empty |title= (help)
  9. ^ "Hugo Ball", data.bnf.fr[*] http://data.bnf.fr/ark:/12148/cb12139866j, accesat în 10 octombrie 2015  Missing or empty |title= (help)