Hugo Ball

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Hugo Ball
Hugoball.jpg
Hugo Ball
Date personale
Născut[1][2][3][4][5][6][7] Modificați la Wikidata
Pirmasens, Germania[8] Modificați la Wikidata
Decedat (41 de ani)[1][2][3][4][5][9][6][7] Modificați la Wikidata
Collina d'Oro[*], Elveția Modificați la Wikidata
Căsătorit cuEmmy Hennings[*] Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Germany (3-2 aspect ratio).svg Germania Modificați la Wikidata
Ocupațietraducător
poet
regizor de teatru
scriitor Modificați la Wikidata
Activitate
Limbilimba germană[11]  Modificați la Wikidata
Mișcare/curent literardadaism  Modificați la Wikidata
Opere semnificativeQ22670870[*]  Modificați la Wikidata
Semnătură
Hugo Ball Signature.jpg

Hugo Ball (n. 22 februarie 1886, Pirmasens, Germania, d. 14 septembrie 1927, San Abbondio, Elveția) a fost un scriitor care a participat la fondarea curentului Dada din Zürich, reprezentat de Cabaretul Voltaire. S-a alăturat lui Max Reinhardt la Școala acestuia de Arte în 1910, fiind angajat ca regizor.

Frecventează Café des Westens", cafenea ce devine locul său de întâlnire cu tinerii poeții ca : Johannes R. Becher, Georg Heym, Richard Huelsenbeck, Klabund, și alții. Regizor la teatrul din München în 1913 și colaborator la ziarul « Revoluția »( publicat de către F.S. Bachmair în 1913 ) împreună cu Seewald, J.R. Becher, Erich Mühsam. La puțin timp după izbucnirea războiului el și cu soția sa, Emmy Hennings, emigrează în Suedia. Amândoi s-au angajat imediat – Hugo ca pianist iar Emmy, a devenit cântăreață.

În februarie 1916 el a fondat Cabaretul Voltaire în Zürich. I-a întâlnit pe Jean Arp, Marcel Iancu, Tristan Tzara și, mai târziu, pe Huelsenbeck și Serner. Intențiile sale față de Cabaretul Voltaire le-a precizat cu cuvintele: « Este necesar să clarific intențiile acestui cabaret. Ținta lui este de a aminti lumii că sunt oameni cu minți independente – dincolo de război și naționalism – care trăiesc pentru diferite idealuri. ».

A compus poeme muzicale sau „versuri fără cuvinte”. În 1917 el a încetat să mai participe la mișcarea culturală dadaistă. A devenit redactor la ziarul Freie Zeitung în Berna. Mai târziu se va retrage și va locui în Ticino, unde a fost angajat tot ca scriitor.

Din perioada când colabora cu dadaismul i-a rămas o nuvelă nepublicată Tenderenda, der Phantast. Una dintre lucrările sale importante o constituie Die Flucht aus der Zeit"( « Zbor în afara timpului »).

În cultura română l-a influențat pe Nichifor Crainic prin scrierea sa asupra creștinismului bizantin și înfățișarea a trei autorități teologice răsăritene, Ioan Scărarul, Dionisie Areopagitul și Simeon Stâlpnicul.

Note[modificare | modificare sursă]

 1. 1,0 1,1 „Hugo Ball”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
 2. 2,0 2,1 Autoritatea BnF, accesat în  
 3. 3,0 3,1 Hugo Ball (în engleză), RKDartists 
 4. 4,0 4,1 Hugo Ball (în engleză), SIKART 
 5. 5,0 5,1 Hugo Ball, SNAC, accesat în  
 6. 6,0 6,1 Hugo Ball, Discogs, accesat în  
 7. 7,0 7,1 Hugo Ball, Theaterlexikon der Schweiz[*] 
 8. „Hugo Ball”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
 9. Hugo Ball, Find a Grave, accesat în  
 10. (PDF) http://www.surrealismcentre.ac.uk/papersofsurrealism/journal6/acrobat%20files/articles/lewerpdf.pdf  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
 11. Autoritatea BnF, accesat în