Salvador Dalí

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Salvador Dalí
Salvador Dali NYWTS.jpg
Salvador Dalí
Date personale
Nume la naștere Salvador Domingo Felipe Jacinto Dalí i Domènech Modificați la Wikidata
Născut [1][2][3][4][5][6] Modificați la Wikidata
Figueras, Spania[7][8] Modificați la Wikidata
Decedat (84 de ani)[1][9][10][2][3][4][5][6] Modificați la Wikidata
Figueras, Spania[7] Modificați la Wikidata
Părinți Salvador Dalí i Cusí[*]
Felipa Domènech i Ferrés[*] Modificați la Wikidata
Căsătorit cu Gala Dalí[*] () Modificați la Wikidata
Cetățenie Flag of Spain.svg Spania Modificați la Wikidata
Ocupație pictor
sculptor[*]
scriitor
actor
regizor de film
scenarist
fotograf
actor de film[*] Modificați la Wikidata
Activitate
Domeniu artistic arta picturii, sculptură, Q2137554[*]  Modificați la Wikidata
Studii Real Academia de Bellas Artes de San Fernando[*]  Modificați la Wikidata
Profesor pentru International Chrysis[*]  Modificați la Wikidata
Mișcare artistică suprarealism  Modificați la Wikidata
Opere importante Persistența memoriei, Christ of Saint John of the Cross[*], The Sacrament of the Last Supper[*], The Great Masturbator[*], Soft Construction with Boiled Beans[*]  Modificați la Wikidata
Influențat de Friedrich Nietzsche, Pablo Picasso  Modificați la Wikidata
Premii Legiunea de onoare
Ordinul Isabelei Catolica în grad de Mare Cruce[*] ()[11]
Grand Cross of the Order of Charles III[*]
Gold Medal of the Generalitat of Catalonia[*]
Gold Medal of Merit in the Fine Arts (Spain)[*]  Modificați la Wikidata
Site oficial http://www.salvador-dali.org/  Modificați la Wikidata
Prezență online

Salvador Dalí, numele la naștere, Salvador Domingo Felipe Jacinto Dalí Domenech, (n. 11 mai 1904, Figueras, Spania - d. 23 ianuarie 1989, Figueras) a fost un pictor spaniol, originar din provincia Catalonia, reprezentant de seamă al curentului suprarealist în artă. Grație aparițiilor excentrice și megalomaniei sale, Salvador Dalí a devenit o vedetă mondială, care a reușit să folosească forța mass-media pentru a-și spori averea și gloria.

Viața și opera[modificare | modificare sursă]

Încă de copil, manifestă un viu interes pentru pictură, primele încercări le face pe cutii de carton pentru pălării, primite de la mătușa sa, croitoreasă de lux. Familia locuiește la Figueras, într-o vară, părinții îl trimit la Moula de la Torre, la unul dintre prietenii lor, Ramon Pichot, pictor impresionist. Convins de talentul lui Salvador, Pichot îi sugerează să-și continue studiile în Madrid. În 1918, va avea prima expoziție a operelor sale în teatrul local din Figueras.

În 1921 intră la Academia de Arte Frumoase San-Fernando din Madrid, unde se împrietenește cu Federico García Lorca și Luis Bunuel, dar - decepționat de sistemul de predare - incită studenții la manifestări de protest și este exclus din școală. Începe să poarte favoriți, pantaloni scurți, pardesiu lung, pălărie de pâslă și să fumeze pipă.

Este interesat de futuriștii italieni, apoi de "Școala de Metafizică" a lui Giorgio De Chirico, care îi va influența considerabil evoluția artistică, mai cu seamă că lecturile pasionate din Freud treziseră vocația pentru manifestările inconștientului în artă.

În anul 1926 se duce la Paris, unde vine în contact cu ambianța intelectuală a capitalei Franței, în acel timp în plină efeverscență suprarealistă, și face cunoștință cu André Breton, Pablo Picasso, Joan Miró și Paul Eluard. În acest cerc suprarealist se împrietenește mai ales cu scriitorul francez René Crevel, care îi va dedica pictorului o broșură intitulată "Dalí sau antiobscurantismul" (1931).

"Metoda paranoico-critică"[modificare | modificare sursă]

Dalí este entuziasmat de mișcarea suprarealistă, în care vede posibilitatea manifestării imaginației sale exuberante unită cu o virtuozitate tehnică a desenului și culorii. Datorită comportamentului său, în 1934 este exclus din grupul artiștilor suprarealiști, ceea ce nu-l împiedică să se considere singurul artist capabil de a capta "formele suprareale". Ca alternativă la "automatismul psihic" preconizat de Breton, Salvador Dalí recurge la propriul său stil ca "metodă paranoico-critică", pe care o definește drept "o metodă spontană a cunoașterii iraționale care constă în interpretarea critică a reveriilor delirante". Astfel, imaginile pe care pictorul încearcă să le fixeze pe pânză derivă din agitația tulbure a inconștientului (paranoia) și reușesc a căpăta formă numai datorită raționalizării delirului (momentul critic).

Din această metodă au rezultat imagini de o extraordinară fantezie până la stupefacție. Tehnica adoptată este aceea a picturii din Renaștere, din care preia doar exactitatea desenului și cromatismul, nu însă măsura echilibrului formal. În picturile sale prevalează efecte iluzioniste și o complexitate tematică care amintesc empfaza și exuberanța barocului iberic. Dalí recurge la spații largi în care include o mare cantitate de elemente - oameni, animale obiecte - într-o combinație irațională a raporturilor și deformare a realității.

Pasiunea pentru Gala[modificare | modificare sursă]

În 1929 o întâlnește pe Gala Diaconov, soția poetului Paul Éluard, pentru care face o pasiune ce nu se va stinge tot restul vieții lui. Reușește să o despartă de Éluard, Gala devenindu-i nu numai soție, dar și muză inspiratoare, reprezentând-o în multe din picturile sale. Grație Galei, Dalí va cunoaște în cele din urmă dragostea trupească, care îi fusese până atunci cu desăvârșire străină, salvându-l de nebunie, după cum a mărturisit ulterior artistul (dar unii biografi se îndoiesc de această afirmație).

Delirul megalomaniei[modificare | modificare sursă]

Expoziția Dalí, organizată la Centrul Saachi, West Bank, Londra, mai 2004 (Tamisa este la stânga, iar undeva în fundal, în mijlocul imaginii, se distinge unul din elefanții cu picioare hiper-realiste, atât de specifici lui Dalí (London Eye tronează maiestuos și omniprezent).

Între 1939 și 1948 trăiește la New York, unde expozițiile sale obțin un succes triumfal. Artistul se complace într-o mândrie provocatoare și creează teme în care apare, obsesiv, un univers sub semnul erotismului, sadismului, scatologiei și putrefacției. Se plimbă pe străzile New York-lui cu un clopoțel, pe care îl folosește pentru a atrage atenția asupra sa - gândul că ar putea trece neobservat este pentru el la fel de insuportabil ca sărăcia și smerenia.

Când acordă interviuri, vorbește despre sine la persoana a treia, folosind formularea "divinul Dalí" sau pur și simplu "divinul". Explică în mod savant cum mănâncă în fiecare dimineață jambon cu dulceață de trandafiri, cum înoată în fiecare zi douăzeci de minute, face o siestă de șapte minute, dar mărtrurisește că frica de moarte nu îl părăsește niciodată. Susține că această spaimă este, împreună cu libido-ul, motorul creației lui.

Până în ultima perioadă a vieții lui, Dalí a continuat să alimenteze până la extrem faima sa de artist excentric, original până la limita delirului, devenit cu timpul prizonierul propriului său personagiu, orgolios și imprevizibil. În 1975 primește un titlu nobiliar, devine "marchiz de Pubol", deoarece în acel timp locuia în castelul Pubol, pe care i-l oferise Galei.

Gala moare în 1982, în 1983 Dalí pictează ultimul său tablou, Coada de rândunică. După un accident în care suferă arsuri grave, se retrage din viața publică. Părăsește castelul și se adăpostește în turnul "Galatea" din al său "Teatro-Museo", unde va muri în ziua de 23 ianuarie 1989, la Figueras, localitatea în care s-a născut.

Citate[modificare | modificare sursă]

"Inteligența fără ambiție este o pasăre fără aripi." (Dali)

"Dacă vei juca rolul unui geniu, vei deveni unul". (Dalí)

"Există întotdeauna două feluri de pictori: cei care depășeșc limita și cei care știu cum să se apropie de aceste granițe cu respect și răbdare, fără să le încalce însă". (Dalí)

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ a b "Salvador Dalí", Gemeinsame Normdatei, accesat în 9 aprilie 2014 
 2. ^ a b Salvador Dalí (în engleză), Benezit Dictionary of Artists 
 3. ^ a b Kunstindeks Danmark, accesat în 9 octombrie 2017 
 4. ^ a b SNAC, accesat în 9 octombrie 2017 
 5. ^ a b Find a Grave, accesat în 9 octombrie 2017 
 6. ^ a b Internet Speculative Fiction Database, accesat în 9 octombrie 2017 
 7. ^ a b "Salvador Dalí", Gemeinsame Normdatei, accesat în 21 iulie 2015 
 8. ^ Marea Enciclopedie Sovietică (1969–1978) 
 9. ^ "Salvador Dalí", data.bnf.fr, accesat în 10 octombrie 2015 
 10. ^ Salvador Dalí (în engleză), RKDartists 
 11. ^ (PDF) https://www.boe.es/boe/dias/1964/04/28/pdfs/A05391-05391.pdf, accesat în 26 noiembrie 2017  Missing or empty |title= (help)

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

 • Carré d'Art (Salvador Dali), J-P Thiollet, Anagramme Ed, 2008. ISBN : 2 35035 189 6

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Salvador Dalí
Wikicitat
La Wikicitat găsiți citate legate de Salvador Dalí.