Der Blaue Reiter

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Der Blaue Reiter
Date personale

Der Blaue Reiter (în limba română, "Călărețul Albastru") este numele unui grup de artiști expresioniști, preponderent pictori, de la începutul secolului al XX-lea grupați în München, Germania. Der Blaue Reiter a fost alături de grupul Die Brücke, cel de-al doilea grup expresionist german și în același timp, cea de-a doua direcție a expresionismului german din pictura secolului al XX-lea.

Der Blaue Reiter a fost înființat la München în anul 1911 de Vasili Kandinski, Franz Marc, August Macke, Alexej von Jawlensky, Marianne von Werefkin și alți artiști ca răspuns al respingerii picturii lui Kandinski Judecata de apoi de la prezentarea în expoziția organizată de Neue Künstlervereinigung München, un alt grup de artiști care l-a avut în componență pe Kandinski.

Artiști grupării Der Blaue Reiter nu aveau un manifest clar exprimat, fiind de fapt grupați în jurul lui Kandinski și Marc, dar având și implicarea altor artiști ca Gabriele Münter și Paul Klee. Numele grupului vine de la o pictură a lui Kandinsky și arată preferința sa și a lui Franz Marc pentru culoarea albastră, pentru cai și călăreți. Preocupările pictorilor acestui grup s-au fixat asupra problemelor formei și asupra valorilor spiritului în artă, eliberarea de figurativ și recognoscibil. Pictura redă starea emoțională și estetică a artistului. Viziunile diferite ale artiștilor au dat la iveala orientarea estetică originală a celor doi mari teoreticieni: Kandinsky și Klee, orientarea colorismului oniric al lui Marc și Macke, precum și tendinta cromatismului fauve a lui Jawlensky. Susțin teza libertății formei și expresiei în opoziție față de "frumosul convențional" prezentat de academism. Primul Război Mondial a pus capăt activității acestui grup. Kandinsky și Klee s-au asimilat grupării Bauhaus.