Sari la conținut

Union List of Artist Names

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Lista ULAN (Union List of Artist Names) este o bază de date gratuită online a Institutului de Cercetări Getty folosind un vocabular controlat, care până în 2018 conține peste 300.000 de artiști și peste 720.000 de nume pentru ei, precum și alte informații despre artiști.[1] Numele din ULAN pot include nume, pseudonime, variante de scriere, nume în mai multe limbi și nume care s-au schimbat în timp (de exemplu, nume după căsătorie). Printre aceste nume, unul este marcat ca nume preferat.

Deși este afișat ca listă, ULAN este structurat ca un glosar, conform standardelor ISO și NISO pentru construirea tezaurului; conține relații ierarhice, echivalente și asociative.

Fiecare înregistrare ULAN este un artist. În baza de date, fiecare înregistrare a artistului (numită și subiect) este identificată printr-un cod numeric unic. Este dată naționalitatea artistului, precum și locurile și datele de naștere și de deces (dacă sunt cunoscute). Legate de fiecare înregistrare a artistului sunt numele, artiștii apropiați, sursele pentru date și notele. Acoperirea temporală a ULAN variază de la Antichitate până în prezent, iar domeniul de aplicare este global.

Legături externe

[modificare | modificare sursă]