Hans Richter (artist)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Hans Richter
Date personale
Născut[1][2][3][4] Modificați la Wikidata
Berlin, Regatul Prusiei, Imperiul German[5][6][7] Modificați la Wikidata
Decedat (87 de ani)[1][2][3][4] Modificați la Wikidata
Minusio⁠(d), Cantonul Ticino, Elveția[5][7] Modificați la Wikidata
Cetățenie Germania[8][7]
 Statele Unite ale Americii[9][8]
 Elveția[7] Modificați la Wikidata
Ocupațiepictor
istoric de artă
cineast
ilustrator[*]
regizor de film
grafician[*]
artist vizual[*]
producător de film
scenarist
regizor[*]
artist
sculptor Modificați la Wikidata
Locul desfășurării activitățiiZürich[5]
New York City[10] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba germană[11][12][13] Modificați la Wikidata
Alte premii
Deutscher Filmpreis[*][[Deutscher Filmpreis (most important cinema award in Germany, and the most highly endowed German cultural award)|​]] Modificați la Wikidata

Hans Richter (n. , Berlin, Regatul Prusiei, Imperiul German – d. , Minusio⁠(d), Cantonul Ticino, Elveția) a fost pictor, artist grafic, avangardist, regizor și producător de film german, asociat cu multiple mișcări avangardiste ale secolului XX, așa cum au fost, dadaismul, constructivismul, suprarealismul și Bauhaus (unde a fost și profesor asociat).

Biografie[modificare | modificare sursă]

Primii ani[modificare | modificare sursă]

Richter, care s-a născut într-o familie înstărită, și-a făcut studiile academice (arhitectură și arte plastice) le-a făcut la Berlin și Weimar. Primele contacte cu arta modernă le-a avut prin intermediul revistei lui Herwarth Walden Der Sturm („Furtuna”), a mișcării Der Blaue Reiter („Călărețul albastru”) și a revistei lui Franz Pfemfert Die Aktion („Acțiunea”).

Prima lui expoziție a avut loc la München în anul 1916, revista Die Aktion dedicându-i o ediție specială.

Primul Război Mondial[modificare | modificare sursă]

În timpul Primului Război Mondial a fost rănit. După ce a fost demobilizat în 1916, a mers la Zürich, unde l-a reîntâlnit pe Hans Arp (pe care îl cunoscuse la Berlin) ambii participând activ la mișcarea dadaistă.

În 1917 l-a întâlnit pe suedezul Viking Eggeling, un artist plastic și experimentator de film, cu care a locuit timp de trei ani (începând cu 1919) pe moșia părinților săi din Klein-Kölzig, unde au experimentat cu pictură și film. Primul lor film abstract a fost Rhytmus 21, pe care l-au terminat în 1921. Au susținut că este primul film abstract din lume, ceea ce nu este adevărat, deoarece futuriștii italieni Bruno Corra și Arnaldo Ginna au făcut lucruri asemănătoare încă prin 1911 - 1912.

Perioada interbelică[modificare | modificare sursă]

În aprilie 1919 a fost împreună cu Marcel Iancu, Hans Arp, Viking Eggeling unul din fondatorii grupului Bund radikaler Künstler.

Din 1923 a fost împreună cu Werner Graeff (sau Gräff) și Mies van der Rohe unul din editorii revistei G. Material zur elementaren Gestaltung („material pentru modelare elementară”), la care mulți avangardiști au contribuit: Arp, Raoul Hausmann, Tristan Tzara, Man Ray, Kurt Schwitters și mulți alții.

În anul 1926 a regizat filmul Filmstudie (pe muzica lui Hans Heinz Stuckenschmidt), iar un an mai târziu filmul Vormittagspark („Parcul înainte de prânz”) (pe muzica de Paul Hindemith).

Statele Unite și „redescoperirea” picturii[modificare | modificare sursă]

În 1940 a emigrat în SUA, ulterior devenind cetățean american. A predat, începând cu 1942, la Institute of Film Techniques la City College din New York timp de 15 ani.

Între 1944 și 1947 a regizat filmul suprarealist Dreams That Money Can Buy („Vise care pot fi cumpărate cu bani”), la care au participat printre alții Marcel Duchamp, Max Ernst, Man Ray, Fernand Léger.

La filmul său 8x8: A Chess Sonata au participat Max Ernst, Jean Cocteau, Alexander Calder, Paul Bowles, Fernand Léger, Marcel Duchamp și alții.

În 1957 s-a reîntors la Berlin, iar începând cu anul 1958 a făcut dese călătorii în Europa, împărțindu-și timpul între Ascona, Elveția și statul Connecticut Connecticut, Statele Unite ale Americii Statele Unite ale Americii. În această perioadă și-a dedicat toată energia picturii, pe care o neglijase o perioadă de timp.

A decedat la Minusio, lângă Locarno, în Elveția.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c d „Hans Richter”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  2. ^ a b c d Autoritatea BnF, accesat în  
  3. ^ a b c d Hans Richter (în engleză), RKDartists 
  4. ^ a b c d Hans (Johannes) Siegfried Richter (în engleză), SIKART 
  5. ^ a b c Animation: A World History: Volume I: Foundations - The Golden Age (2016 Taylor & Francis ed.)[*][[Animation: A World History: Volume I: Foundations - The Golden Age (2016 Taylor & Francis ed.) (2016 edition of Giannalberto Bendazzi's work)|​]], p. 58  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  6. ^ https://zkm.de/en/person/hans-richter, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  7. ^ a b c d Katalog der Deutschen Nationalbibliothek, accesat în  
  8. ^ a b Richter, Hans (Johannes) Siegfried, SIKART, accesat în  
  9. ^ Museum of Modern Art online collection, accesat în  
  10. ^ Czech National Authority Database, accesat în  
  11. ^ Autoritatea BnF, accesat în  
  12. ^ Czech National Authority Database, accesat în  
  13. ^ CONOR[*][[CONOR (authority control file for author and corporate names in Slovene system COBISS)|​]]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Hans Richter, DADA, Art and Anti-Art, Oxford University Press, New York, 1965

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Hans Richter