Hans Richter (artist)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Hans Richter
Date personale
Născut[1][2][3][4] Modificați la Wikidata
Berlin, Imperiul German Modificați la Wikidata
Decedat (87 de ani)[1][2][3][4] Modificați la Wikidata
Minusio⁠(d), Cantonul Ticino, Elveția Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Germany.svg Germania
Flag of the United States.svg SUA Modificați la Wikidata
Ocupațiepictor
istoric de artă
artist
cineast
ilustrator[*]
regizor de film
grafician[*] Modificați la Wikidata
Locul desfășurării activitățiiZürich[5]
New York City[6] Modificați la Wikidata
Alte premii
German Film Award[*][[German Film Award (Most important cinema award in Germany, and the most highly endowed German cultural award)|​]] Modificați la Wikidata
Prezență online

Hans Richter (n. 6 aprilie 1888, Berlin, Germania, d. 1 februarie 1976, Minusio, Elveția) a fost un pictor, artist grafic, avangardist, regizor și producător german.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Richter, care s-a născut într-o familie înstărită, și-a făcut studiile academice (arhitectură și arte plastice) le-a făcut la Berlin și Weimar. Primele contacte cu arta modernă le-a avut prin intermediul revistei lui Herwarth Walden Der Sturm („Furtuna”), a mișcării Der Blaue Reiter („Călărețul albastru”) și a revistei lui Franz Pfemfert Die Aktion („Acțiunea”).

Prima lui expoziție a avut loc la München în anul 1916, revista Die Aktion dedicându-i o ediție specială.

În timpul Primului Război Mondial a fost rănit. După ce a fost demobilizat în 1916, a mers la Zürich, unde l-a reîntâlnit pe Hans Arp (pe care îl cunoscuse la Berlin) ambii participând activ la mișcarea dadaistă.

În 1917 l-a întâlnit pe suedezul Viking Eggeling, un artist plastic și experimentator de film, cu care a trăit timp de trei ani (începând cu 1919) pe moșia părinților săi din Klein-Kölzig, unde au experimentat cu pictură și film. Primul lor film abstract a fost Rhytmus 21, pe care l-au terminat în 1921. Au susținut că este primul film abstract din lume, ceea ce nu este adevărat, deoarece futuriștii italieni Bruno Corra și Arnaldo Ginna au făcut lucruri asemănătoare încă prin 1911-1912.

În aprilie 1919 a fost împreună cu Marcel Iancu, Hans Arp, Viking Eggeling unul din fondatorii grupului Bund radikaler Künstler.

Din 1923 a fost împreună cu Werner Graff și Mies van der Rohe unul din editorii revistei G. Material zur elementaren Gestaltung („material pentru modelare elementară”), la care mulți avangardiști au contribuit: Arp, Raoul Hausmann, Tristan Tzara, Man Ray, Kurt Schwitters etc.

În anul 1926 a regizat filmul Filmstudie (pe muzica lui Hans Heinz Stuckenschmidt), iar un an mai târziu filmul Vormittagspark („Parcul înainte de prânz”) (pe muzica de Paul Hindemith).

În 1940 a emigrat în SUA, ulterior devenind cetățean american. A predat, începând cu 1942, la Institute of Film Techniques la City College din New York timp de 15 ani.

Între 1944 și 1947 a regizat filmul suprarealist Dreams That Money Can Buy („Vise care pot fi cumpărate cu bani”), la care au participat printre alții Marcel Duchamp, Max Ernst, Man Ray, Fernand Léger.

La filmul său 8x8: A Chess Sonata au participat Max Ernst, Jean Cocteau, Alexander Calder, Paul Bowles, Fernand Léger, Marcel Duchamp etc.

În 1957 s-a reîntors la Berlin, iar începând cu anul 1958 a făcut dese călătorii în Europa, împărțindu-și timpul între Ascona, Elveția și Connecticut, SUA. În această perioadă și-a dedicat toată energia picturii, pe care o neglijase o perioadă de timp.

A decedat la Minusio, lângă Locarno, în Elveția.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b „Hans Richter”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  2. ^ a b Autoritatea BnF, accesat în  
  3. ^ a b Hans Richter (în engleză), RKDartists 
  4. ^ a b Hans (Johannes) Siegfried Richter (în engleză), SIKART 
  5. ^ Animation: A World History: Volume I: Foundations - The Golden Age (2016 Taylor & Francis ed.)[*][[Animation: A World History: Volume I: Foundations - The Golden Age (2016 Taylor & Francis ed.) (2016 edition of Giannalberto Bendazzi's work)|​]], p. 58  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  6. ^ Czech National Authority Database, accesat în  

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Hans Richter, DADA, Art and Anti-Art, Oxford University Press, New York, 1965

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Hans Richter