Arhitectură

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Strada Iuliu Maniu din Cluj-Napoca. Construcție demarată în secolul al XIX-lea, cu o arhitectură simetrică de o parte și de alta, caracteristică marilor orașe europene, după moda urbanistică haussmanniană

Arhitectura este știința și arta de a proiecta și construi clădiri și ansambluri de clădiri potrivit anumitor proporții și reguli, în funcție de caracterul și destinația construcțiilor. Știința ei constă în rezolvarea funcțională și tehnică a clădirilor. Arta arhitecturii este o componentă mai specială a artelor în general, care are un caracter mai deosebit, deoarece cu elemente reale, utile, se creează și se compun imagini plastice nonfigurative, de esență abstractă, fară să imite deci modele ale naturii.

Arhitectura nu poate fi comparată cu natura înconjurătoare decât prin aceea ca este un organism artificial implantat într-un mediu natural cu care trebuie să se armonizeze atât funcțional cât și estetic.

Arhitectura forma cea mai cuprinzătoare de organizare a spațiului, urmărind rezolvarea echilibrată, armonioasă, a funcțiunilor complexe, multilaterale. Arta se știe este un fenomen conștient, arhitectura, pe lângă această calitate mai este cognitivă și ontologică. Până la sfârșitul secolului trecut arhitectura era considerată "o decorație a structurii" (John Ruskin), iar în secolul nostru Frank Lloyd Wright redefinește arhitectura prin stilul său de integrare armonioasă a structurilor în natură, fiind exponentul cel mai de seamă al arhitecturii organice.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Deyan Sudjic – Der Architekturkomplex. Monumente der Macht, Düsseldorf: Patmos 2006, ISBN 3-538-07224-8
  • Liviu Stoica, Rasvan Dobos – Desenul in arhitectura, Bucuresti 2010, ISBN 978-973-0-08380-4
  • Liviu Stoica– Desenul perspectivei in arhitectura, Bucuresti 2011, ISBN 978-973-0-09587-6
  • Liviu Stoica– Desenul digital in arhitectura, Bucuresti 2011, ISBN 978-973-0-10574-2
  • Liviu Stoica– Arhitectura locuintei, Bucuresti 2012, ISBN 978-973-0-13583-1
  • Paul Constantin– „Mică enciclopedie de arhitectură, arte decorative și aplicate moderne”, Editura Științifică și Enciclopedică, 1977, ISBN PPMICST1977AD

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Cele șapte arte
ArhitecturăMuzicăPicturăSculpturăPoezieDansFilm