Dolfi Trost

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Dolfi Trost
Date personale
Născut1916[1] Modificați la Wikidata
Brăila, România Modificați la Wikidata
Decedat1966 (50 de ani)[1] Modificați la Wikidata
Chicago, Illinois, SUA Modificați la Wikidata
Cetățenie România Modificați la Wikidata
Ocupațiepoet Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba română Modificați la Wikidata
Activitate
Limbilimba franceză  Modificați la Wikidata

Dolfi Trost (n. 1916, Brăila – d. 1966, Chicago) a fost un teoretician, grafician și poet suprarealist român, inițiator al grafomaniei entoptice și inventator al „stilamanciilor” (ce apar în Poem în leopardă și Un ocean devorat de licheni urmat de Poemul regăsit de Virgil Teodorescu) și al "vaporizărilor" (ce apar în Un lup văzut printr-o lupă de Gherasim Luca). A făcut parte din grupul suprarealist român alături de Gellu Naum, Virgil Teodorescu, Gherasim Luca și Paul Păun.

Dolfi a emigrat în 1951 în Israel sub pretextul întregirii familiei, iar după un an a plecat la Paris.[2]

Grafomania entopică[modificare | modificare sursă]

Grafomania entopică este o modalitate de a desena folosind resursele subconștientului. Conform metodei, se folosește o foaie de hârtie albă pe care se desenează punctele în care hârtia pare să aibă impurități; se unesc punctele, rezultând desenul. [3] Cu rezonanțe dadaiste, metoda nu se bazează totuși pe hazard, cât pe automatismul psihic al omului.

Metoda este explicată și ilustrată (cu 9 exemple) în cartea Vision dans le cristal. Oniromancie obsessionelle. Et neuf graphomanies entopiques.

Cărți publicate[modificare | modificare sursă]

  • Vision dans le cristal. Oniromancie obsessionelle. Et neuf graphomanies entopiques. (Viziune în cristal. Oniromancie obsesională și 9 grafomanii entopice), Les Éditions de l’Oubli (Editura Uitării), București, 1945 (tiraj de 500 de exemplare numerotate, cu 9 ilustrații de autor)
  • Le profil navigable, négation concrète de la peinture (Profilul navigabil. Negare concretă a picturii), Les Éditions de l’Oubli (Editura Uitării), Tipografia "Slova", București, 1945 (tiraj de 500 de exemplare numerotate, cu 14 ilustrații de autor)
  • La connaissance des temps. Avec un frontispice et sept pantographies (Cunoașterea timpurilor. Cu un frontispiciu și șapte pantografii), Imprimeria Independentă, Colecția suprarealistă, București, 1946 (tiraj de 520 de exemplare dintre care 500 numerotate)
  • Le plaisir de flotter, rêves et délires (Plăcerea plutirii, vise și delire), Imprimeria Socec, Colecția Infra-Noir, București, 1947 (tiraj de 500 de exemplare)
  • Le même du même (Aceiași din aceiași), Imprimeria Socec, București, 1947 (tiraj de 500 de exemplare)
  • Visible et invisible (Vizibil și invizibil), Éditions Arcanes, Paris, 1953
  • Librement mécanique (Libertatea mecanică), Le Minotaure, Paris, 1955
Colaborări

Împreună cu Gellu Naum, Virgil Teodorescu, Paul Păun și Gherasim Luca a scris poemul-manifest Le sable nocturne (Nisipul nocturn) inclus prima dată în culegerea Le Surréalisme en 1947 tipărită la Paris în 1947 și republicat în 1996 împreună cu traducerea în română în cadrul culegerii de proze scrise de Gellu Naum, Întrebătorul (Editura Eminescu, București).

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b Dolfi Trost, Artnet, accesat în  
  2. ^ Michael Finkenthal, D. Trost. Între realitatea visului și visul ca realitate, Editura Tracus Arte, București, 2013
  3. ^ entopic graphomania

Bibliografie[modificare | modificare sursă]