Sari la conținut

Purism

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Acest articol se referă la un stil artistic. Există și o altă referire la purism, și anume articolul despre Purismul lingvistic.

Purismul a fost o variantă a cubismului susținută de pictorul francez Amédée Ozenfant și de arhitectul Charles-Edouard Jeanneret, cunoscut mai ales sub numele de Le Corbusier, respectiv adoptată de unii pictori și arhitecți ai deceniilor douăzeci și treizeci ai secolului 20. În propriul lor manifest artistic, Après le Cubisme, publicat în 1918, cei doi artiști francezi definesc idea lor de bază în promovarea viziunii puriste.

Creare[modificare | modificare sursă]

Dorind să se întoarcă la formele de bază inspirate de mașinile moderne și în special în cazul elementelor decorative, Ozenfant și Le Corbusier au accentuat folosirea secțiunii de aur, proporție folosită de artiști, care reprezintă un număr irațional cunoscut încă din antichitate. De multe ori, această declarație de intenție a celor doi poate fi recunoscută în operele lor. Teoria purismului este prezentată extensiv de cei artiști doi francezi în cartea La peinture moderne, apărută la Paris, în 1925.

Prezență în arte[modificare | modificare sursă]

Lucrările puriste sunt ușor de recunoscut pentru utilizarea explicită a formelor geometrice și a zonelor extinse de culori pure, respectiv pentru suprafețele de pictat foarte netede. Ambele caracteristici prefigurau stilul Hard Edge din pictura americană, care urmau a avea aceleași accentuări ale definirea foarte clară a formei.

Interesul lui Le Corbusier în reprezentarea mecanică, respectiv prezentarea proporțiilor pure a persistat până în operele sale arhitecturale târzii. Chiar și în lucrări de natură foarte diferită, așa cum sunt complexul de locuit Unité d'Habitation din Marsilia, realizat în 1945, considerat brutalist, respectiv în cunoscuta capelă Chapel Notre Dame du Haut, din Ronchamp, 1950, realizată în maniera arhitecturii moderniste, influența esteticii puriste poate fi remarcată.

Alți creatori de artă, așa cum au fost arhitectul și pictorul ceh Bedřich Feuerstein, sau grupul de artiști estonieni din Tallinn, cunoscut ca Eesti Kunstnike Rühm, format din Arnold Akberg, Mart Laarman, Henrik Olvi și Juhan Raudsepp, au fost printre epigonii mișcării puriste. Spre exemplu, jurnalul grupului estonian, "Uue Kunsti Raamat", sau "Cartea noii arte, apărută în 1928, a fost influențată masiv de L'Esprit Nouveau și de chemarea la rațiune și ordine a purismului francez.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]


Format:Purism