Konstantin Korovin

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Konstantin Korovin
Date personale
Născut[2] Modificați la Wikidata
Moscova, Imperiul Rus[3][4] Modificați la Wikidata
Decedat (77 de ani)[5][6][7][8] Modificați la Wikidata
Paris, Franța[4] Modificați la Wikidata
Înmormântatcimetière russe de Sainte-Geneviève-des-Bois[*][[cimetière russe de Sainte-Geneviève-des-Bois (cemetery located in Essonne, in France)|​]] Modificați la Wikidata
Frați și suroriKorovin, Serghei Alekseevici[*][[Korovin, Serghei Alekseevici (ilustrator rus)|​]][9] Modificați la Wikidata
Cetățenie Imperiul Rus
 Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste Modificați la Wikidata
Ocupațiepictor
theatre designer[*][[theatre designer (person who designs the visual environment of the stage in a play or opera)|​]] Modificați la Wikidata
Locul desfășurării activitățiiMoscova ()[10]
Sankt Petersburg[10]
Moscova ()[10]
Paris[10]
Spania[10]
Franța ()[10] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba rusă[11] Modificați la Wikidata
Activitate
Domeniu artisticpictură  Modificați la Wikidata
StudiiȘcoala de Pictură, Sculptură și Arhitectură din Moscova[*]  Modificați la Wikidata
PregătireAleksei Kondratievici Savrasov[*][[Aleksei Kondratievici Savrasov (artist rus)|​]]  Modificați la Wikidata
Profesor pentruLeopold Siurvaj[*][[Leopold Siurvaj (pictor francez)|​]], Viktor Konstantinovici Kolenda[*][[Viktor Konstantinovici Kolenda (Soviet painter)|​]], Rudolf Kronbergs[*][[Rudolf Kronbergs |​]], Q85995140[*], Ilia Ivanovici Mașkov[*][[Ilia Ivanovici Mașkov (artist rus)|​]][1], Konovskîi Petro Serhiiovîci[*][[Konovskîi Petro Serhiiovîci (Ukrainian Soviet artist and teacher)|​]]  Modificați la Wikidata
Mișcare artisticăimpresionism  Modificați la Wikidata
Opere importanteItalian boulevard[*][[Italian boulevard (pictură de Konstantin Korovin)|​]], Marseille's port[*][[Marseille's port (pictură de Konstantin Korovin)|​]]  Modificați la Wikidata
Influențat deKarl Pavlovici Briullov[*][[Karl Pavlovici Briullov (Russian painter (1799-1852))|​]]  Modificați la Wikidata
PremiiCavaler al Ordinului Național al Legiunii de Onoare[*] ()
Ordinul Sfântului Stanislav, clasa III[*] ()  Modificați la Wikidata

Konstantin Alekseevici Korovin (n. , Moscova, Imperiul Rus – d. , Paris, Franța) a fost un pictor impresionist rus.

Acesta s-a născut la Moscova într-o familie de negustori înregistrați oficial ca „țărani ai gubernie Vladimir”. Tatăl său, Aleksey Mikhailovich Korovin, a obținut o diplomă universitară și a fost mai interesat de arte și muzică decât de afacerea de familie stabilită de bunicul lui Konstantin. Fratele mai mare al lui Konstantin, Serghei Korovin, a fost un pictor realist notabil. Ruda lui Konstantin, Illarion Pryanishnikov, a fost, de asemenea, un pictor proeminent al vremii și profesor la Școala de pictură, sculptură și arhitectură din Moscova.

În 1875 Korovin a intrat la Școala de pictură, sculptură și arhitectură din Moscova, unde a studiat cu Vasily Perov și Alexei Savrasov. Fratele său Serghei era deja student la școală. În timpul studenției, Korovinii s-au împrietenit cu colegii săi Valentin Serov și Isaac Levitan; Konstantin și-a menținut aceste prietenii pe tot parcursul vieții.

În 1881–1882, Korovin a petrecut un an la Academia Imperială de Arte din Sankt Petersburg, dar s-a întors dezamăgit la Școala de pictură, sculptură și arhitectură din Moscova. A studiat la școală sub noul său profesor Vasily Polenov până în 1886.

În 1885 Korovin a călătorit la Paris și Spania. "Parisul a fost un șoc pentru mine ... Impresioniștii ... în ei am găsit tot pentru ce am fost certat înapoi acasă la Moscova", a scris el mai târziu.

Polenov l-a introdus pe Korovin în Cercul Abramtsevo al lui Savva Mamontov: Viktor Vasnetsov, Apollinary Vasnetsov, Ilya Repin, Mark Antokolsky și alții. Dragostea grupului pentru temele ruse stilizate se reflectă în tabloul lui Korovin "O idila de nord". În 1885 Korovin a proiectat decorul scenic pentru Aida lui Giuseppe Verdi, Lakmé de Léo Delibes și Carmen de Georges Bizet.

În 1888 Korovin a călătorit cu Mamontov în Italia și Spania, unde a realizat tabloul "Pe balcon", "Femeile spaniole Leonora și Ampara". Konstantin a călătorit în Rusia, Caucaz și Asia Centrală și a expus cu Peredvizhniki. A pictat în stilurile impresioniste și mai târziu în Art Nouveau.

În anii 1890, Korovin a devenit membru al grupului de artă Mir iskusstva. Lucrările ulterioare ale lui Korovin au fost puternic influențate de călătoriile sale către nord. În 1888, el a fost captivat de peisajele nordice severe din Coasta Norvegiei și Marea Nordului. A doua sa călătorie în nord, cu Valentin Serov în 1894, a coincis cu construcția Căii Ferate Nordice. Korovin a pictat un număr mare de peisaje: portul norvegian, pârâul Sf. Triphon din Pechenga, Hammerfest: Aurora Borealis, Coasta de la Murmansk și altele. Stilul etude al acestor lucrări a fost tipic pentru arta lui Korovin din anii 1890.

Folosind materialul din călătoria sa, Korovin a proiectat pavilionul Extremului Nord la Expoziția All Russia din Nijni Novgorod din 1896. El a pictat zece pânze mari și pentru pavilion, prezentând diferite aspecte ale vieții în regiunile nordice și arctice. După închiderea expoziției, pânzele au fost plasate în cele din urmă în terminalul feroviar Yaroslavsky din Moscova. În anii 1960, au fost restaurate și transferate la Galeria Tretyakov.

În 1900, Korovin a proiectat secțiunea Asia Centrală a pavilionului Imperiului Rus la Târgul Mondial de la Paris și a primit Legiunea de Onoare de către guvernul francez.

La începutul secolului al XX-lea, Korovin și-a concentrat atenția asupra teatrului. S-a mutat de la opera lui Mamontov la Teatrul Mariinsky din Sankt Petersburg. Plecând de la decorul de scenă tradițional, care indica doar locul de acțiune, Korovin a produs un decor de dispoziție care transmite emoțiile generale ale spectacolului. Korovin a conceput decoruri pentru producțiile dramatice ale lui Konstantin Stanislavsky, precum și pentru operele și baletele lui Mariinsky. A realizat scenografia pentru producții Mariinsky precum Faust (1899), The Little Humpbacked Horse (1901) și Sadko (1906) care au devenit faimoase pentru expresivitatea lor. Între 1909–1913 a fost profesor la Școala de pictură, sculptură și arhitectură din Moscova.

Una dintre temele preferate ale artistului a fost Parisul. A pictat "A Paris Cafe" (1890s), "Cafe de la Paix" (1905), "La Place de la Bastille" (1906), "Paris at Night", "Le Boulevard Italien" (1908), "Night Carnival" (1901), "Paris in the Evening" (1907) si altele. În timpul primului război mondial, Korovin a lucrat ca consultant de camuflaj la sediul central al uneia dintre armatele rusești și a fost adesea văzut pe linia frontului. După Revoluția din octombrie, Korovin a continuat să lucreze în teatru, proiectând scene pentru Die Walküre și Siegfried de Richard Wagner, precum și pentru Spărgătorul de nuci (1918–1920) al lui Pyotr Ilici Ceaikovski.

În 1923, Korovin s-a mutat la Paris la sfatul comisarului pentru educație, Anatoly Lunacharsky, pentru a-și vindeca afecțiunea cardiacă și pentru a-și ajuta fiul cu handicap. Ar fi trebuit să existe o expoziție a lucrărilor lui Korovin, dar lucrările au fost furate, iar Korovin a rămas fără bani.

În ultimii ani ai vieții sale, el a realizat scenografii pentru multe dintre teatrele majore din Europa, America, Asia și Australia, dintre care cel mai faimos este decorul său pentru producția de la Opera din Torino a lui Nikolai Rimsky-Korsakov The Golden Cockerel. Korovin a murit la Paris la 11 septembrie 1939. A fost înmormântat în cimitirul rus Sainte-Geneviève-des-Bois, în suburbiile sudice ale Parisului.

Fiul lui Konstantin, Alexey Korovin (1897–1950), a fost un notabil pictor rus-francez. Din cauza unui accident din copilărie, i s-au amputat ambele picioare. Alexey s-a sinucis în 1950.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Q107253816[*]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  2. ^ a b The Fine Art Archive, accesat în  
  3. ^ „Konstantin Korovin”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  4. ^ a b Коровин Константин Алексеевич, Marea Enciclopedie Sovietică (1969–1978)[*] 
  5. ^ a b Коровин Константин Алексеевич, Marea Enciclopedie Sovietică (1969–1978)[*] 
  6. ^ a b Autoritatea BnF, accesat în  
  7. ^ a b Konstantin Alexeevich Korovin (în engleză), RKDartists 
  8. ^ a b Konstantin Korovin, SNAC, accesat în  
  9. ^ Union List of Artist Names, , accesat în  
  10. ^ a b c d e f RKDartists, accesat în  
  11. ^ Autoritatea BnF, accesat în