Henri Matisse

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Henri Matisse
Portrait of Henri Matisse 1933 May 20.jpg
Henri Matisse
Date personale
Născut [1][2][3][4][5][6][7][8] Modificați la Wikidata
Le Cateau-Cambrésis, Franța[9] Modificați la Wikidata
Decedat (84 de ani)[1][2][3][4][5][6][7][8] Modificați la Wikidata
Nisa, Franța[10] Modificați la Wikidata
Copii Jean Gérard Matisse[*] Modificați la Wikidata
Cetățenie Flag of France.svg Franța Modificați la Wikidata
Ocupație pictor
sculptor[*]
gravor[*] Modificați la Wikidata
Activitate
Studii Școala Națională Superioară de Arte Frumoase de la Paris, Academia Julian  Modificați la Wikidata
Pregătire Gustave Moreau  Modificați la Wikidata
Mișcare artistică impresionism
divisionism[*]
fauvism  Modificați la Wikidata
Opere importante Dance[*], Blue Nude[*], Blue Nude II[*]  Modificați la Wikidata
Premii Legiunea de Onoare în grad de cavaler[*]  Modificați la Wikidata
Semnătură
Matisse autograph.svg
Prezență online

Henri Matisse (n. 31 decembrie 1869, Le Cateau-Cambrésis - d. 3 noiembrie 1954, Nisa), pictor francez, unul dintre cei mai străluciți reprezentanți ai artei secolului al XX-lea și totodată unul dintre principalii inițiatori ai artei moderne. Moștenitor al impresionismului și neoimpresionismului, Matisse dă impuls mișcării fauviste, dar este în același timp un pictor universal, la fel de dezinvolt în cultivarea artei africane, cât și în creația artiștilor renascentiști sau cu operele contemporanilor săi.

Note biografice și evoluția artistică[modificare | modificare sursă]

Începuturile[modificare | modificare sursă]

Henri Matisse s-a născut la 31 decembrie 1869 în Le Cateau-Cambrésis, o localitate din nordul Franței. Fiu al unui negustor de grâne, se pregătește mai întâi pentru profesiunea de avocat, dar în perioada de lungă convalescență după o intervenție chirurgicală survenită în anul 1890, se apucă de desenat, descoperind astfel lumea artei. Pleacă la Paris și se înscrie la Academia Julian. Adevăratele lui experiențe artistice vor fi însă legate de École des Beaux-Arts, unde urmează cursurile pictorului simbolist Gustave Moreau, în atelierul căruia începe să meargă cu regularitate începând din 1895. Leagă numeroase prietenii, printre care Albert Marquet și Theodor Pallady. În anul 1899, Matisse începe să studieze pictura în atelierul lui Eugène Carrière, unde îl va întâlni pe André Derain, care i-l va prezenta pe Maurice de Vlaminck.

Anul 1904 reprezintă un punct de cotitură în creația lui Matisse. După prima expoziție pe care i-o organizeză Ambroise Vollard în galeria sa din Paris, pictorul pleacă la Saint-Tropez, unde îl aștepta Paul Signac, care îl inițiază în stilistica divizionismului. Divizioniștii (neoimpresioniștii) se serveau de tehnica pointillistă, care consta în pictarea cu trăsături scurte, distincte de pensulă, care lasă puncte mici, regulate, multicolore și independente de culoare pură. "Lux, calm și voluptate" este o dovadă evidentă a folosirii acestui stil.

Parnasul fauviștilor - Collioure[modificare | modificare sursă]

Matisse își petrece vara anului 1905 la Collioure, un mic port situat în sudul Franței, unde sosește și André Derain. Amândoi artiștii lucrează împreună. În octombrie 1905 are loc la Paris al III-lea Salon de Toamnă. În sala nr. VII au fost grupate tablourile lui Matisse, Marquet, Derain, de Vlaminck, Dufy.

Henri Matisse - Dans II, 1909 - Muzeul Ermitage, Sanct Petersburg

Izbucnește un scandal! Explozia culorilor puternic contrastante și modernitatea tablourilor trezesc furia criticilor oficiali. Unul dintre aceștia - Louis Vauxcelles - numește sala care grupează operele acestor artiști "cușca fiarelor sălbatice" ("la cage aux fauves"), de unde și denumirea sub care va rămâne cunoscută noua direcție în pictură -fauvism. În anul 1908, Matisse deschide o școală de pictură în atelierul său din Paris, care va dura doar trei ani. Începe să fie cunoscut, călătorește și expune în străinătate (München, Moscova, Londra, Berlin. Igor Stravinsky și Serghei Diaghilev îi cer să deseneze costumele și decorurile pentru reprezentarea la Londra a spectacolului coreografic "Le chant du rossignol" ("Cântecul privighetoarei") cu formația de balet rusă (Les Ballets Russes) în 1919.

Perioada de maturitate[modificare | modificare sursă]

Matisse își petrece o mare parte din timp la Nisa, unde se dedică aproape în totalitate lucrului, dând naștere unui univers artistic inedit. Nu-i place noua avangardă, nu-l interesează suprarealiștii care dau tonul în pictură începând cu anii douăzeci. În anul 1939, se reîntoarce la Paris, în noul său atelier. Războiul îl marchează. Nu mai lucrează pe mari suprafețe și experiența acumulată o folosește în lucrări cu format de șevalet. O asfel de lucrare este "Bluza românească", în acorduri de alb și roșu, inspirată de prietenia lui cu Theodor Pallady.

Sub ocupație, Matisse este considerat de autoritățile naziste un pictor "degenerat". Numai în zona liberă din sudul Franței are posibilitatea să continuie nestânjenit să picteze. Pleacă, așadar, la Nisa.

Ultimii ani[modificare | modificare sursă]

În 1941, bolnav de cancer, este operat într-o clinică din Lyon. În ciuda temerilor inițiale, Matisse va părăsi spitalul în plină formă, gata să se reapuce de lucru. Începe să utilizeze tehnica hârtiei decupate (collages) și inițiază seria "Jazz". După eliberare, se organizează o mare expoziție retrospectivă la Salonul de Toamnă din Paris (1945). Între anii 1946-1951 realizează monumentala lucrare de decorare a capelei "Rosaire" din mănăstirea călugărițelor dominicane din Vence, în apropiere de Nisa.

În 1952 are loc lnaugurarea muzeului Matisse din Le Cateau-Cambrésis, orașul său natal. Greutatea anilor se face însă simțită. Ia totuși naștere o serie de colaje în guașă - pictorul le numește "decupaje de hârtie" (papiers découpés) - printre care "La tristesse du roi" ("Tristețea regelui"), în care îmbinarea culorilor trezește o asociație cu ritmul muzicii și dă impresia unui portret, ultimul său autoportret. La 3 noiembrie 1954 suferă un atac de inimă și moare înconjurat de prieteni, la Nisa.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b "Henri Matisse", Gemeinsame Normdatei, accesat în 9 aprilie 2014 
  2. ^ a b "Henri Matisse", data.bnf.fr, accesat în 10 octombrie 2015 
  3. ^ a b Henri Matisse (în engleză), RKDartists 
  4. ^ a b Benezit Dictionary of Artists, accesat în 9 octombrie 2017 
  5. ^ a b Kunstindeks Danmark, accesat în 9 octombrie 2017 
  6. ^ a b SNAC, accesat în 9 octombrie 2017 
  7. ^ a b Nationalencyklopedin, accesat în 9 octombrie 2017 
  8. ^ a b Find a Grave, accesat în 9 octombrie 2017 
  9. ^ https://www.nytimes.com/books/first/s/spurling-matisse.html  Missing or empty |title= (help)
  10. ^ "Henri Matisse", Gemeinsame Normdatei, accesat în 30 decembrie 2014