Sari la conținut

Henri Matisse

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Henri Matisse
Date personale
Născut[3][4][5][6] Modificați la Wikidata
Cateau, Nord-Pas-de-Calais, Franța[7][8][2] Modificați la Wikidata
Decedat (84 de ani)[3][4][5][6] Modificați la Wikidata
Nisa, Franța[9][10][8][11] Modificați la Wikidata
Înmormântatcimetière de Cimiez[*][[cimetière de Cimiez (cemetery located in Alpes-Maritimes, in France)|​]][12] Modificați la Wikidata
Cauza decesuluicauze naturale (infarct miocardic) Modificați la Wikidata
Căsătorit cuAmélie Matisse[*][[Amélie Matisse (wife of the painter Henri Matisse)|​]] () Modificați la Wikidata
CopiiMarguerite Duthuit Faure[*][[Marguerite Duthuit Faure (French painter)|​]]
Jean Gérard Matisse[*][[Jean Gérard Matisse (sculptor francez)|​]]
Pierre Matisse[*][[Pierre Matisse (French art dealer)|​]][13] Modificați la Wikidata
Cetățenie Franța[14][15][16] Modificați la Wikidata
Religieateism Modificați la Wikidata
Ocupațiepictor
sculptor
artist grafic[*]
litograf[*]
desenator[*]
ceramist[*] Modificați la Wikidata
Locul desfășurării activitățiiParis[2]
Saint-Quentin[2]
Londra[2]
Saint-Tropez[2]
Collioure[2]
Issy-les-Moulineaux[2]
Maroc[2]
Nisa[2]
New York City[2]
Vence[2] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba franceză[17][18] Modificați la Wikidata
Activitate
StudiiȘcoala Națională Superioară de Arte Frumoase de la Paris, Academia Julian  Modificați la Wikidata
PregătireGustave Moreau  Modificați la Wikidata
Profesor pentruMarcel Gromaire, Patrick Henry Bruce[*][[Patrick Henry Bruce (artist american)|​]], Ludvig Karsten[*][[Ludvig Karsten (artist norvegian)|​]], Axel Revold[*][[Axel Revold (artist norvegian)|​]], Jane Gumpert[*][[Jane Gumpert (artistă suedeză)|​]], Arvid Fougstedt[*][[Arvid Fougstedt (arhitect suedez)|​]], Carl Palme[*][[Carl Palme (scriitor suedez)|​]], Sigfrid Ullman[*][[Sigfrid Ullman (artist suedez)|​]], Filip Wahlström[*][[Filip Wahlström (artist suedez)|​]], Ingegerd Beskow[*][[Ingegerd Beskow (pictoriță suedeză)|​]], Milly Slöör[*], Nina Simonovici-Efimova[*][[Nina Simonovici-Efimova (Russian artist and puppeteer)|​]], Hadar Jönzén[*][[Hadar Jönzén (pictor suedez)|​]], Brita Lagerström-Hald[*][[Brita Lagerström-Hald |​]], Sigrun Stéenhoff-Hjertén[*][[Sigrun Stéenhoff-Hjertén |​]], Maj Bring[*][[Maj Bring (artistă suedeză)|​]]  Modificați la Wikidata
Mișcare artisticăimpresionism, divizionism, fauvism[1][2], Neoimpresionism[1], postimpresionism[1]  Modificați la Wikidata
Opere importanteBlue Nude[*][[Blue Nude (pictură de Henri Matisse)|​]], Blue Nude II[*][[Blue Nude II (pictură de Henri Matisse)|​]], chapelle du Rosaire de Vence[*][[chapelle du Rosaire de Vence (chapel in Vence, France, designed by Henri Matisse)|​]]  Modificați la Wikidata
PremiiCavaler al Ordinului Național al Legiunii de Onoare[*]  Modificați la Wikidata
Semnătură

Henri Matisse (n. , Cateau, Nord-Pas-de-Calais, Franța – d. , Nisa, Franța), pictor francez, unul dintre cei mai străluciți reprezentanți ai artei secolului al XX-lea și totodată unul dintre principalii inițiatori ai artei moderne. Moștenitor al impresionismului și neoimpresionismului, Matisse dă impuls mișcării fauviste, dar este în același timp un pictor universal, la fel de dezinvolt în cultivarea artei africane, cât și în creația artiștilor renascentiști sau cu operele contemporanilor săi.

Note biografice și evoluția artistică[modificare | modificare sursă]

Începuturile[modificare | modificare sursă]

Henri Matisse s-a născut la 31 decembrie 1869 în Le Cateau-Cambrésis, o localitate din nordul Franței. Fiu al unui negustor de grâne, se pregătește mai întâi pentru profesiunea de avocat, dar în perioada de lungă convalescență după o intervenție chirurgicală survenită în anul 1890, se apucă de desenat, descoperind astfel lumea artei. Pleacă la Paris și se înscrie la Academia Julian. Adevăratele lui experiențe artistice vor fi însă legate de École des Beaux-Arts, unde urmează cursurile pictorului simbolist Gustave Moreau, în atelierul căruia începe să meargă cu regularitate începând din 1895. Leagă numeroase prietenii, printre care Albert Marquet și Theodor Pallady. În anul 1899, Matisse începe să studieze pictura în atelierul lui Eugène Carrière, unde îl va întâlni pe André Derain, care i-l va prezenta pe Maurice de Vlaminck.

Anul 1904 reprezintă un punct de cotitură în creația lui Matisse. După prima expoziție pe care i-o organizeză Ambroise Vollard în galeria sa din Paris, pictorul pleacă la Saint-Tropez, unde îl aștepta Paul Signac, care îl inițiază în stilistica divizionismului. Divizioniștii (neoimpresioniștii) se serveau de tehnica pointillistă, care consta în pictarea cu trăsături scurte, distincte de pensulă, care lasă puncte mici, regulate, multicolore și independente de culoare pură. "Lux, calm și voluptate" este o dovadă evidentă a folosirii acestui stil.

Parnasul fauviștilor - Collioure[modificare | modificare sursă]

Matisse își petrece vara anului 1905 la Collioure, un mic port situat în sudul Franței, unde sosește și André Derain. Amândoi artiștii lucrează împreună. În octombrie 1905 are loc la Paris al III-lea Salon de Toamnă. În sala nr. VII au fost grupate tablourile lui Matisse, Marquet, Derain, de Vlaminck, Dufy.

Henri Matisse - Dans II, 1909 - Muzeul Ermitage, Sanct Petersburg

Izbucnește un scandal! Explozia culorilor puternic contrastante și modernitatea tablourilor trezesc furia criticilor oficiali. Unul dintre aceștia - Louis Vauxcelles - numește sala care grupează operele acestor artiști "cușca fiarelor sălbatice" ("la cage aux fauves"), de unde și denumirea sub care va rămâne cunoscută noua direcție în pictură -fauvism. În anul 1908, Matisse deschide o școală de pictură în atelierul său din Paris, care va dura doar trei ani. Începe să fie cunoscut, călătorește și expune în străinătate (München, Moscova, Londra, Berlin. Igor Stravinsky și Serghei Diaghilev îi cer să deseneze costumele și decorurile pentru reprezentarea la Londra a spectacolului coreografic "Le chant du rossignol" ("Cântecul privighetoarei") cu formația de balet rusă (Les Ballets Russes) în 1919.

Perioada de maturitate[modificare | modificare sursă]

Matisse își petrece o mare parte din timp la Nisa, unde se dedică aproape în totalitate lucrului, dând naștere unui univers artistic inedit. Nu-i place noua avangardă, nu-l interesează suprarealiștii care dau tonul în pictură începând cu anii douăzeci. În anul 1939, se reîntoarce la Paris, în noul său atelier. Războiul îl marchează. Nu mai lucrează pe mari suprafețe și experiența acumulată o folosește în lucrări cu format de șevalet. O astfel de lucrare este "Bluza românească", în acorduri de alb și roșu, inspirată de prietenia lui cu Theodor Pallady.

Sub ocupație, Matisse este considerat de autoritățile naziste un pictor "degenerat". Numai în zona liberă din sudul Franței are posibilitatea să continuie nestânjenit să picteze. Pleacă, așadar, la Nisa.

Ultimii ani[modificare | modificare sursă]

În 1941, bolnav de cancer, este operat într-o clinică din Lyon. În ciuda temerilor inițiale, Matisse va părăsi spitalul în plină formă, gata să se reapuce de lucru. Începe să utilizeze tehnica hârtiei decupate (collages) și inițiază seria "Jazz". După eliberare, se organizează o mare expoziție retrospectivă la Salonul de Toamnă din Paris (1945). Între anii 1946-1951 realizează monumentala lucrare de decorare a capelei "Rosaire" din mănăstirea călugărițelor dominicane din Vence, în apropiere de Nisa.

În 1952 are loc lnaugurarea muzeului Matisse din Le Cateau-Cambrésis, orașul său natal. Greutatea anilor se face însă simțită. Ia totuși naștere o serie de colaje în guașă - pictorul le numește "decupaje de hârtie" (papiers découpés) - printre care "La tristesse du roi" ("Tristețea regelui"), în care îmbinarea culorilor trezește o asociație cu ritmul muzicii și dă impresia unui portret, ultimul său autoportret. La 3 noiembrie 1954 suferă un atac de inimă și moare înconjurat de prieteni, la Nisa.

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ a b c https://www.theartstory.org/artist/matisse-henri/  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
 2. ^ a b c d e f g h i j k l RKDartists 
 3. ^ a b c d „Henri Matisse”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
 4. ^ a b c d Autoritatea BnF, accesat în  
 5. ^ a b c d Henri Matisse (în engleză), RKDartists 
 6. ^ a b c d Henri Matisse, Benezit Dictionary of Artists, accesat în  
 7. ^ https://www.nytimes.com/books/first/s/spurling-matisse.html  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
 8. ^ a b Archivio Storico Ricordi, accesat în  
 9. ^ „Henri Matisse”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
 10. ^ https://rkd.nl/nl/explore/artists/53996  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
 11. ^ https://rkd.nl/explore/artists/53996  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
 12. ^ Find a Grave, accesat în  
 13. ^ Union List of Artist Names, , accesat în  
 14. ^ ​]][[Categorie:Articole cu legături către elemente fără etichetă în limba română, , accesat în  
 15. ^ Museum of Modern Art online collection, accesat în  
 16. ^ RKDartists, accesat în  
 17. ^ Autoritatea BnF, accesat în  
 18. ^ CONOR[*][[CONOR (authority control file for author and corporate names in Slovene system COBISS)|​]]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)

Legături externe[modificare | modificare sursă]