Josef Frank (arhitect)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Josef Frank
Josef Frank 1960.jpg
Joseph Frank la 75 de ani
Informații personale
Nume complet
Naționalitate Austria Austria
Suedia Suedia
Data nașterii 15 iulie 1885
Locul nașterii Baden Austria Austria
Lucrări
Clădiri semnificative

Josef Frank (n. 15 iulie 1885 la Baden, Austria - d. 8 ianuarie 1967 la Stockholm, Suedia) a fost un arhitect austriaco - suedez promotor al modernismului, membru fondator al Congresului internațional al arhitecturii moderne, faimoasa organizație profesională a arhitecților din deceniile 1930, 1940 și 1950.

Printre alte realizări marcante, Josef Frank a pus bazele școlii de arhitectură din Viena, Wiener Schule der Architektur, prin care a promovat concepții moderne privind proiectarea locuințelor și a amenajărilor interioare.

În 1933 s-a mutat în Suedia, unde s-a remarcat prin modul de decorare a clădirilor companiei IKEA. În 1965, a câștigat Marele Premiu de Stat austriac pentru arhitectură.

Pentru a marca 125 de ani de la nașterea sa, site-ul Google și-a modificat logo-ul de pe pagina sa principală.[1]

Biografie[modificare | modificare sursă]

Logo-ul pagini principale a site-ului Google, de la data de 15 iulie 2010, dedicat împlinirii a 125 de ani de la nașterea artistului

S-a născut într-o familie de comercianți de origine evreiască. A studiat arhitectura la Technischen Hochschule din Viena. În perioada 1919 - 1925, este profesor la școala de artă, Wiener Kunstgewerbeschule, din capitala austriacă.

În 1933, datorită ascensiunii antisemitismului nazist, emigrează în Suedia, țară căreia îi devine cetățean șase ani mai târziu. Devine designer renumit al firmei suedeze Svenskt Tenn.

Note[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]