Max Taut

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Max Taut
Nauen Goethe Gymnasium.jpg
Informații personale
Nume complet Max Taut
Naționalitate Germania Germania
Data nașterii 15 mai 1884
Locul nașterii Königsberg
Lucrări
Clădiri semnificative * Das Haus der Deutschen Buchdrucker, Berlin
* Warenhaus der Konsumgenossenschaften, Berlin
* Reutersiedlung, Bonn

Max Taut (n. 15 mai 1884, Königsberg - d. 26 februarie 1967, Berlin), a fost un arhitect german, reprezentant important al expresionismului și al modernismului în arhitectura germană a secolului XX.

Max Taut a fost aidoma fratelui său mai mare, Bruno Taut, arhitect și sculptor, fiind angrenat în activitatea de proiectare și construcții în anii 1920 prin intermediul firmei sale de construcții. A fost membru al grupării "Gläserne Kette", Novembergruppe și al mișcării avangardiste arhitecturale "Die Zehnerringen".

Printre alte lucrări, clădirea Verbandshaus der Deutschen Buchdrucker, construită între 1924 - 1926, situată pe strada Dudenstraße din Berlin (la adresa de astăzi, Dudenstraße 10, D - 10965 Berlin) și, respectiv, clădirea Warenhaus der Konsumgenossenschaften, realizată între 1929 - 1932, în locul numit Oranienplatz, de asemenea în Berlin, sunt expresii ale stilului său personal și al aportului arhitectului la expresionismul modernist.

Sculptură de Max Taut

După ce de-al doilea război mondial, Max Taut a participat la crearea unei noi școli de arhitectură ca parte a Universtății Artelor din Berlin (Universität der Künste in Berlin). Printre cele mai reprezentative lucrări postbelice se numără și complexul de locuințe Reutersiedlung din Bonn (1948 - 1952) și școala secundară Ludwig-Georgs-Gymnasium din Darmstadt (1951 - 1955).

Alexander-von-Humboldt-Oberschule, Berlin, autor Max TautCommons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Max Taut