Erich Klossowski

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Erich Klossowski
Date personale
Născut19 decembrie 1875
Ragnit, Prusia Răsăriteană
Decedat3 ianuarie 1949 (74 de ani)
Sanary-sur-Mer, Franța
Căsătorit cuBaladine Klossowska (până în ) Modificați la Wikidata
CopiiPierre Klossowski
Balthus Modificați la Wikidata
Cetățenie Germania[1]
 Franța
 Polonia Modificați la Wikidata
Ocupațieistoric de artă
pictor Modificați la Wikidata
Locul desfășurării activitățiiParis[2]
Berlin[2]
Sanary-sur-Mer[2] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba germană[3]
limba poloneză
limba franceză Modificați la Wikidata
Activitate
Domeniu artisticPictură

Erich Klossowski sau Kłossowski (n. 19 decembrie 1875, Ragnit, Prusia Răsăriteană – d. 23 ianuarie 1949, Sanary-sur-Mer, Franța) a fost un istoric de artă și pictor de origine polonezo-germano-franceză, cel mai bine cunoscut ca fiind tatăl filozofului, scriitorului și pictorului Pierre Klossowski precum și tatăl lui Balthus.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Enrich provenea din nobilimea poloneză care a trăit în partea prusacă a Poloniei de azi. Familia Klossowski avea semnul heraldic Rola. Fiul său Balthus și-a adăugat ulterior la numele de familie, Klossowski, sintagma heraldică "de Rola".

Erich Klossowski a scris în limba germană una din primele monografii ale lui Honoré Daumier, carte care a fost publicată pentru prima dată la München în anul 1908 și reeditată în anul 1914. Kłossowski s-a căsătorit cu artista Baladine Klossowska pe care Rainer Maria Rilke o numește "Merline". Mai târziu Erich Klossowski împreună cu Baladine s-au mutat la Paris. Erich a murit în Franța în localitatea Sanary-sur-Mer în 1949, aceeași localitate unde și-a găsit sfârșitul și pictorul polonez de origine evreiască Moise Kisling în 1953.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • La collection Cheramy; catalogue raisonné précédé d'études sur les maîtres principaux de la collection, par J. Meier-Graefe et E. Klossowski; illustré de 127 héliotypies et de 2 héliogravures hors texte. Munich, R. Piper et Cie, 1908 (Contents Les peintres anglais et Constable, par J. Meier-Graefe.—Eugène Delacroix, par E. Klossowski.—La collection Cheramy, par J. Meier-Graefe.—Catalogue des tableaux anciens.—Catalogue des tableax de l'école anglaise.—Catalogue des tableaux de l'école française)
  • Honore Daumier, Erich Klossowski, München: R. Piper, 1923

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ , , accesat în  
  2. ^ a b c http://www.erich-klossowski.fr  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  3. ^ Autoritatea BnF, accesat în  

Legături externe[modificare | modificare sursă]