Erich Klossowski

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Erich Klossowski
Date personale
Născut19 decembrie 1875
Ragnit, Prusia Răsăriteană
Decedat3 ianuarie 1949 (74 de ani)
Sanary-sur-Mer, Franța
Căsătorit cuBaladine Klossowska (până în ) Modificați la Wikidata
CopiiPierre Klossowski
Balthus Modificați la Wikidata
NaționalitateFlag of Poland.svg polonez
CetățenieFlag of Germany.svg Germania
Flag of France.svg Franța
Flag of Poland (1928–1980).svg Polonia Modificați la Wikidata
Ocupațieistoric de artă
pictor Modificați la Wikidata
Activitate
Domeniu artisticPictură

Erich Klossowski sau Kłossowski (n. 19 decembrie 1875, Ragnit, Prusia Răsăriteană - d. 23 ianuarie 1949, Sanary-sur-Mer, Franța) a fost un istoric de artă și pictor de origine polonezo-germano-franceză, cel mai bine cunoscut ca fiind tatăl filozofului, scriitorului și pictorului Pierre Klossowski precum și tatăl lui Balthus.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Enrich provenea din nobilimea poloneză care a trăit în partea prusacă a Poloniei de azi., Familia Klossowski avea semnul heraldic Rola. Fiul său Balthus și-a adăugat ulterior la numele de familie, Klossowski, sintagma heraldică "de Rola".

Erich Klossowski a scris în limba germană una din primele monografii ale lui Honoré Daumier, carte care a fost publicată pentru prima dată la Munchen în anul 1908 și reeditată în anul 1914. Kłossowski s-a căsătorit cu artista Baladine Klossowska pe care Rainer Maria Rilke o numește "Merline". Mai târziu Erich Klossowski împreună cu Baladine s-au mutat la Paris. Erich a murit în Franța în localitatea Sanary-sur-Mer în 1949, aceeași localitate unde și-a găsit sfârșitul și pictorul polonez de origine evreiască Moise Kisling în 1953.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • La collection Cheramy; catalogue raisonné précédé d'études sur les maîtres principaux de la collection, par J. Meier-Graefe et E. Klossowski; illustré de 127 héliotypies et de 2 héliogravures hors texte. Munich, R. Piper et Cie, 1908 (Contents Les peintres anglais et Constable, par J. Meier-Graefe.—Eugène Delacroix, par E. Klossowski.—La collection Cheramy, par J. Meier-Graefe.—Catalogue des tableaux anciens.—Catalogue des tableax de l'école anglaise.—Catalogue des tableaux de l'école française)
  • Honore Daumier, Erich Klossowski, München : R. Piper, 1923

Referințe[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]