Henri Bergson

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Henri-Louis Bergson Nobel prize medal.svg
Henri Bergson 02.jpg
Henri-Louis Bergson
Date personale
Născut 18 octombrie 1859
Paris, Franța
Decedat 4 ianuarie 1941 (81 de ani)
Paris, Franța
Părinți Michał Bergson[*]
Naționalitate franceză Franța
Cetățenie Franța
Ocupație filosof
Limbi limba franceză[1]
Studii Lycée Condorcet[*], École Normale Supérieure, agrégation de philosophie[*]
Note
Premii Premiul Nobel pentru literatură (1927)
Legiunea de Onoare în grad de Ofițer[*]
Legiunea de Onoare în grad de Mare Cruce[*]
Premiul Nobel pentru Literatură, 1927
Medalia Premiului Nobel

Henri-Louis Bergson (n. 18 octombrie 1859 — d. 4 ianuarie 1941) a fost scriitor și filosof evreu francez ale cărui idei au pătruns și în literatură, prin intermediul operei lui Proust, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 1927.

Motivația Juriului Nobel[modificare | modificare sursă]

"ca o recunoaștere a ideilor lui bogate și incitante și strălucitei măiestrii cu care au fost înfățișate "[2].

Date biografice[modificare | modificare sursă]

Henri-Louis Bergson s-a născut la Paris, la 18 octombrie 1859. Este elev al liceului Bonaparte în perioada 1868 - 1877, apoi studiază la Ecole Normale Supérieure (1878 - 1881), unde este coleg cu Jaurès și unde obține în 1881 examenul de agregat în filozofie. În 1889 își susține doctoratul în litere cu două teze: Essai sur les données immédiates de la concience (Eseu despre datele imediate ale conștiinței) și Quid Aristoteles de loco senserit. A fost numit profesor la Collège de France în 1897. Duce o viață consacrată studiului, în care singurele evenimente importante sunt aparițiile fundamentalelor lucrări care-i alcătuiesc opera: Matière et Mémoire (Materie și memorie, 1896), Le Rire (Râsul, 1900), L'Évolution créatrice (Evoluția creatoare, 1907), L'Énergie spirituelle (Energia spirituală, 1919).

Devine celebru, în Europa și America, încă de la publicarea primelor titluri. Funcții și distincții numeroase îi încununează opera, culminând cu alegerea ca membru al Academiei franceze (1914), Premiul Nobel (1927) și Legiunea de Onoare (1930).

A făcut politică și, după primul război mondial, a fost interesat de chestiunile internaționale.

Filozofia sa este una dualistă – lumea acoperă două tendințe aflate în conflict – forța vieții (élan vital) și lupta lumii materiale împotriva acelei forțe. Ființele umane înțeleg materia prin intelectul lor, cu ajutorul căruia evaluează lumea. Acestea exprimă doctrinele științifice și privesc lucrurile ca entități independente în spațiu. În contrast cu intelectul se află intuiția, care provine din instinctul animalelor inferioare. Intuiția ne oferă o idee despre forța vieții care străbate toate ființele. Intuiția percepe realitatea timpului; durata este exprimată din punctul de vedere al vieții și nu se poate divide sau măsura. Durata este explicată prin fenomenul memoriei.

Opera[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ "Henri Bergson", data.bnf.fr[*] http://data.bnf.fr/ark:/12148/cb11891433v, accesat la 10 octombrie 2015  Missing or empty |title= (ajutor)
  2. ^ Laureații Premiului Nobel pentru Literatură - Almanah "Contemporanul", 1983 , pag 191

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Henri Bergson