August Strindberg

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
August Strindberg
August Strindberg.jpg
Date personale
Născut 22 ianuarie 1849[1][2]
Stockholm, Suedia[3]
Decedat 14 mai 1912 (63 de ani)[1][2]
Stockholm, Suedia[4]
Căsătorit cu Siri von Essen[*] (30 decembrie 1877–1893)[5]
Frida Uhl[*] (2 mai 1893–1897)[5]
Harriet Bosse[*] (6 mai 1901–1904)[5]
Copii Karin Smirnov[*][6]
Anne-Marie Hagelin[*][6]
Cetățenie Suedia
Ocupație dramaturg
scriitor[7]
poet
fotograf
bibliotecar[*]
pictor
romancier[*]
autobiograf[*]
scenarist
Activitate
Limbi Limba suedeză[8]
Studii Universitatea Uppsala
Mișcare/curent literar Naturalism
Opere semnificative The Red Room[*], The Father[*], Miss Julie[*], Inferno[*], To Damascus[*], A Dream Play[*]
Strindberg namnteckning 1898.svg

August Strindberg (n. 22 ianuarie 1849 – d. 14 mai 1912) a fost un dramaturg suedez. Teatrul său, prin originalitatea personajelor, a constituit o influență importantă în literatura universală a secolului al XX-lea. În prefața piesei de teatru Domnișoara Iulia, Strindberg își prezintă „sufletele” (personajele) ca fiind „conglomerate, făcute din stadii trecute sau prezente ale civilizației, fragmente de umanitate, haine de duminică peticite, toate strânse la un loc, așa cum este ființa umană”. Strindberg spune mai departe despre personajele sale că a oferit posibilitatea „celui slab să repete cuvintele celui puternic” și a lăsat „diferite suflete să accepte sugestii, unul de la celălalt”.

De asemenea, Strindberg a fost un pasionat pictor și fotograf.

Repere biografice[modificare | modificare sursă]

 • 22 ianuarie 1849 - Se naște la Stockholm. Pe tatăl său l-a considerat ca fiind un aristocrat prin naștere și educație, spre deosebire de mama sa, cu o origine socială inferioară. Nașterea sa a fost însoțită și de falimentul financiar al familiei și, în consecință, primii ani din viață au fost plini de lipsuri materiale.
 • 1867 - După ce a trecut de la o școală la altă, devine student la Upsala. Sărăcia, care l-a determinat să își câștige existențe în slujbe de educator, și firea sa rebelă, ce nu accepta supunerea în fața autorității, l-au făcut să-și întrerupă des studiile, astfel că nu a absolvit niciodată. O perioadă de întrerupere a studiilor a fost generată de dorința de a deveni actor, tentativă care a eșuat. Din această perioadă, datează și primele sale două piese, care nu au avut succes, totuși.
 • 1874 - Urmând câtorva încercări jurnalistice la Stockholm, Strindberg obține un post de bibliotecar la „Biblioteca regală”, ceea ce i-a permis un scurt interludiu de calm, în care și-a putut construi o reputație de cărturar, înaintea întâlnirii cu Siri, soția baronului Wrangel. După o perioadă inițială de prietenie triunghiulară, în urma căreia Strindberg și Siri devin amanți, baronul obține divorțul și ei se pot căsători în anul 1877. Siri își poate îndeplini o veche ambiție de actriță, iar Strindberg își lansează romanul Camera roșie. Aprecierea sa literară este determinată de fluctuațiile sentimentale ale relației sale cu Siri.
 • 1883 - Situația devine pentru cuplu atît de inconfortabilă în Suedia încât decid să locuiască în străinătate, Strindberg abandonându-și postul de bibliotecar, singura sa sursă regulată de venit. Relația lor nu se îmbunătățește în exil și după ani tumultoși, divorțează în anul 1891. Dezastrul personal al dramaturgului a constituit și vârful creației sale, piesele Domnișoara Iulia (în suedeză Fröken Julie) și Tatăl (în suedeză Fadren) fiind scrise între anii 1887 și 1888.
 • 1893 - Se căsătorește cu Frida Uhl, o jurnalistă având jumătate din vârsta sa, pe care o cunoaște la Berlin, producându-i o impresie puternică. Trecutul se repetă dar într-un mod mai accelerat. După 18 luni de peregrinări are loc separarea. Strindberg își petrece din ce în ce mai mult timp cu teoriile sale de alchimist întârziat. Și-a găsit alinare alături de mama Fridei, care s-a îngrijit de sănătatea sa mentală. Revine la Stockholm și reîncepe să scrie teatru.
 • 1901 - Se căsătorește cu o actriță norvegiană, Harriet Bosse, care îl acceptă fiind într-o stare de spirit similară celei a Fridei în urmă cu 8 ani. Căsătoria lor nu a avut mai mult succes decât precedentele, separarea producându-se după 3 ani.
 • 14 mai 1912 - Strindberg moare puțin timp după ce, cu ocazia aniversării a 63 de ani de viață, fusese celebrat peste tot în Suedia.

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ a b "August Strindberg", Gemeinsame Normdatei, accesat la 9 aprilie 2014 
 2. ^ a b "August Strindberg", data.bnf.fr, accesat la 10 octombrie 2015 
 3. ^ "August Strindberg", Gemeinsame Normdatei, accesat la 10 decembrie 2014 
 4. ^ "August Strindberg", Gemeinsame Normdatei, accesat la 30 decembrie 2014 
 5. ^ a b c Svenskt biografiskt lexikon 
 6. ^ a b https://sv.wikipedia.org/wiki/August_Strindberg  Missing or empty |title= (ajutor)
 7. ^ "August Strindberg", Gemeinsame Normdatei, accesat la 24 iunie 2015 
 8. ^ "August Strindberg", data.bnf.fr[*] http://data.bnf.fr/ark:/12148/cb11925668r, accesat la 10 octombrie 2015  Missing or empty |title= (ajutor)

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Articole biografice