Bohumil Kubišta

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Bohumil Kubišta
Bohumil Kubista 1911.png
Kubišta în 1911
Date personale
Născut Modificați la Wikidata
Praskačka[*], Cehia Modificați la Wikidata
Decedat (34 de ani)[1] Modificați la Wikidata
Praga, Cehoslovacia Modificați la Wikidata
ÎnmormântatHradec Králové Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of the Czech Republic.svg Cehia Modificați la Wikidata
Ocupațiepictor Modificați la Wikidata
Activitate
Mișcare artisticăexpresionism, cubism  Modificați la Wikidata

Bohumil Kubišta (1884, Vlčkovice, Boemia – 1918)[2] a fost un pictor și critic de artă ceh, unul dintre fondatorii picturii moderne cehe. A studiat la Școala de Arte Aplicate de la Praga, dar a plecat în 1906 pentru a studia la Reale Istituto di Belle Arti din Florența. Kubišta,[2] împreună cu Emil Filla, Antonín Procházka și alți cinci pictori au fondat Osma (Cei opt), un grup de artiști de orientare expresionistă.

Munca[modificare | modificare sursă]

Kubišta și-a format exprimarea artistică individuală în mod gradual, fiind influențat la început de opera lui Vincent van Gogh și Paul Cézanne. S-a educat singur în filosofie și optică și a studiat culoarea și construcția geometrică a picturii.

Kubišta, ca și mulți alți artiști cehi din generația sa, a fost puternic influențat de expoziția lui Edvard Munch de la Praga din anul 1905. Împreună cu Emil Filla, el a fondat grupul artistic Osma[3] în 1906 sau 1907. El a lucrat într-un stil expresionist până în anul 1910 și a realizat un schimb de idei cu pictorii germani din grupul artistic Die Brücke. El a dezvoltat, de asemenea, idei vizuale desprinse din activitatea lui Cézanne. Stilul său de mai târziu (aproximativ din 1911) a fost puternic influențat de expresionism și cubism. Elemente expresioniste, în special utilizarea culorilor, dar și subiectul artistic, a deosebit curând activitatea cubistă a lui Kubišta (precum pictura Sf. Sebastian din 1912) de cea a fondatorilor parizieni ai stilului cubist Picasso, Braque și Section d'Or. El a studiat teoria culorii, a analizat principiile compoziționale și armonioase ale pictorilor El Greco, Eugène Delacroix, Vincent van Gogh și Edvard Munch. De asemenea, el a acordat o atenție deosebită principiilor matematice și geometrice. În jurul anului 1911 a intrat în relații cu Jan Zrzavý și grupul artistic Sursum.

Kubišta  s-a înrolat în armată în anul 1913.[2] El a murit în timpul pandemiei de gripă spaniolă din 1918[2] care a devastat Europa după Primul Război Mondial.

Picturi[modificare | modificare sursă]

Referințe și surse[modificare | modificare sursă]

Referințe
  1. ^ Bohumil Kubišta, SNAC, accesat în  
  2. ^ a b c d Chilvers, Ian, and John Glaves-Smith. "Kubišta, Bohumil." in A Dictionary of Modern and Contemporary Art. Oxford University Press, 2009. Oxford Reference. Accessed 15 June 2013.
  3. ^ Chilvers, Ian, and John Glaves-Smith. "Eight, The." in A Dictionary of Modern and Contemporary Art. Oxford University Press, 2009. Oxford Reference. Accessed 16 June 2013.
Surse
  • Nešlehová, Mahulena: Bohumil Kubišta. Praga: Odeon, 1984.
  • Černá, Marie: Dějiny výtvarného umění. Praga: Ideea Servis, 2005. ISBN 80-85970-48-1

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Bohumil Kubišta