Muzeul Brücke din Berlin

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Muzeul Brücke, Berlin)


Muzeul BrückeBrücke Museum din Berlin

Muzeul Brücke (în original, în germană Brücke MuseumBrücke Museum este un muzeu din Berlin, care găzduiește cea mai mare coleție de lucrări a membrilor grupului și mișcării artistice Die Brücke (Podul), o mișcare artistică expresionistă germană timpurie a secolului al XX-lea.

Origini[modificare | modificare sursă]

Ernst Ludwig KirchnerÎn grădina cafenelei - Im Cafégarten, 1914
Ernst Ludwig Kirchner – Nud pieptănându-și părul - Sich kämmender Akt, 1913

Deschis în 1967, muzeul cuprinde aproximativ 400 de picturi și sculpturi și câteva mii de desene, acuarele și imprimeuri ale membrilor grupării „Die Brücke”, mișcarea fondată în 1905 în Dresda.

Colecția include donația pictorului Karl Schmidt-Rottluff, din 1964, către statul-oraș Berlin, donație care a inițiat ideea realizării muzeului și o altă donație, ulterioară, a lui Erich Heckel, cu lucrări importante din primii ani ai mișcării.[1]

Locație[modificare | modificare sursă]

Muzeul este situat într-un cadru natural idilic în Dahlem, nu departe de fostul atelier al sculptorului Arno Breker. Curatorii muzeului efectuează permanent cercetări asupra lucrărilor membrilor fondatori ai mișcării, a mediului în care au lucrat acei artiști vizuali și a contemporanilor lor de la începutul secolului al XX-lea.[2]

Muzeul prezintă atât o selecție în continuă schimbare a propriilor lucrări, cât și frecvente expoziții speciale cu lucrări împrumutate.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ en Istoricul Brücke-Museum – Verificat la 3 septembrie 2022.
  2. ^ de Forschung - Brücke-Museum – Verificat la 3 septembrie 2022.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Materiale media legate de Brücke Museum la Wikimedia Commons