Broncia Koller-Pinell

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Broncia Koller-Pinell
Broncia Koller-Pinell Photo2.jpg
Broncia Koller-Pinell
Date personale
Născută Modificați la Wikidata
Sanok, Polonia Modificați la Wikidata
Decedată (71 de ani) Modificați la Wikidata
Oberwaltersdorf[*], Austria Modificați la Wikidata
Frați și suroriStanislaus Pineles[*]
Friedrich Pineles[*] Modificați la Wikidata
Căsătorită cuHugo Koller[*] Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Austria.svg Austria Modificați la Wikidata
Ocupațiepictoriță Modificați la Wikidata
Activitate
PregătireAlois Delug[*]  Modificați la Wikidata
Mișcare artisticăexpresionism  Modificați la Wikidata

Broncia Koller-Pinell (n. , Sanok, Polonia – d. , Oberwaltersdorf[*], Austria) a fost o pictoriță austriacă expresionistă specializată în portrete și natură moartă.

Biografie[modificare | modificare sursă]

S-a născut ca Bronislawa Pineles într-o familie de evreil, unde în prezent se află Polonia. Tatăl ei Saul Pineles (1834, Tismeniția – 1903, Viena) a fost un proiectant de fortificații militare.[1] În 1870, s-au mutat la Viena să înceapă o afacere de fabricație și a urmat lecții private de pictură cu Alois Delug.[2] În 1885, a avut prima ei expoziție publică. Pentru următorii cinci ani, a studiat la München la "Damenakademie" a Asociației Artiștilor din München în atelieriul lui Ludwig von Herterich.[1] După aceea au urmat expoziții la Vienna Künstlerhaus, în München și Leipzig.[2]

În 1896, împotriva dorinței familiei ei, s-a căsătorit cu electrofizicianul Dr.Hugo Koller, care era catolic. Copii lor au fost crescuți ca creștini, dar ea nu s-a convertit.[1] La început, locuiau în Salzburg și Nürnberg, dar s-au întors la Viena în 1902. Puțin după, a fost acceptată ca membră a Secesiunii Vieneze.[2] În 1904, a moștenit o casă în Oberwaltersdorf. În curând, familia s-a mutat acolo și casa a fost decorată de Koloman Moser și Josef Hoffmann, asociați de la Secesiune. La scurt timp, ea a aranjat un salon,[3] care a fost frecventat de  Egon Schiele, Anton Faistauer și Albert Paris Gütersloh, printre alții.

Fiul ei, Rupert (1896–1976), a devenit un dirijor și s-a căsătorit cu Anna Mahler. Fiica ei, Silvia (1898–1963), a fost, de asemenea, pictoriță.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c Jewish Women's Archive: Biography by Birgit Ben Eli
  2. ^ a b c Wacha: "Koller Bronislawa (Bronia)". In: Österreichisches Biographisches Lexikon 1815–1950 (ÖBL). Vol. 4, Austrian Academy of Sciences, Vienna 1969, p. 87 f. (Direct links to "p. 87", "p. 88")
  3. ^ Niederösterreichisches Landesmuseum: Brief biography