Alban Berg

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare

Alban Berg (n. 9 februarie 1885, Viena - d. 24 decembrie 1935, Viena) a fost un muzician și compozitor austriac. Reprezintă școala muzicală vieneză atonală.

În copilărie a cântat la pian și a compus mici piese, fără să fi primit o educație muzicală. Între 1904 și 1910 a fost, timp de 6 ani, discipolul lui Arnold Schönberg, căruia îi datorează educația muzicală. Împreună cu Anton Webern se găsește la originea unei mișcări de creație înnoitoare: Noua Școală din Viena. În această perioadă compune 7 frühe Lieder (7 cântece de tinerețe).

Sub influența lui Schönberg, a părăsit în1909 funcțiile tonale clasice, pentru ca în 1926 să adopte scala dodecafonică.

Creația sa se bazează pe tehnica dodecafonică (tehnica dodecafonică are ca principiu nerepetarea nici unui sunet - melodia fiind în gamă cromatică (mersul din semiton în semiton, această gamă având 12 sunete, spre deosebire de cealaltă care are 8 sunete) - înainte ca celelalte să se fi epuizat armonic sau melodic).

Opera sa cuprinde - Wozzeck, Lulu, Concert pentru vioară și orchestră, concert pentru pian, vioară și alte 13 instrumente de suflat, Cvartet de coarde, Cinci lieduri pentru voce și orchestră etc.

  • Wozzek: Subiectul primiei opere care a apartinut lui Alban Berg, Wozzek, a fost inspirat din drama lui George Buchner. In opera este vorba despre un capitan militar care este luat in ras de ceilalti oameni pentru ca are un copil nebotezat.
  • Lulu: Subiectul ultimei opere a compozitorului austriac a fost inspirat din mitul grecesc «Cutia Pandorei», in care este vorba despre o femeie curioasa care deschide un cufar unde erau inchise toate viciurile.

Berg face parte din compozitorii care au folosit sistemul dodecafonic in lucrarile lor.

Legături externe[modificare | modificare sursă]