El Greco

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
El Greco
Date personale
Născut[2][3] Modificați la Wikidata
Heraklion, Kingdom of Candia⁠(d)[4] Modificați la Wikidata
Decedat (72 de ani)[5][6][7][8] Modificați la Wikidata
Toledo, Castilia-La Mancha, Spania[4][9] Modificați la Wikidata
ÎnmormântatMonasterio de Santo Domingo el Antiguo[*][[Monasterio de Santo Domingo el Antiguo (Cistercian nunnery in Toledo, Spain)|​]] Modificați la Wikidata
CopiiJorge Manuel Theotocópuli[*] Modificați la Wikidata
Etniegrec Modificați la Wikidata
ReligieBiserica Catolică Modificați la Wikidata
Ocupațiepictor
sculptor
arhitect
architectural draftsperson[*][[architectural draftsperson (drafter of technical drawings of buildings)|​]] Modificați la Wikidata
Locul desfășurării activitățiiVeneția[10]
Roma[9]
Madrid[9]
Toledo[9] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba spaniolă[11][12]
limba greacă[11] Modificați la Wikidata
Activitate
PseudonimTheotocopuli, Dominico  Modificați la Wikidata
Domeniu artisticpictură  Modificați la Wikidata
Profesor pentruLuis Tristán[*][[Luis Tristán (pictor spaniol)|​]], Diego de Astor[*][[Diego de Astor (artist spaniol)|​]]  Modificați la Wikidata
Mișcare artisticăRenacimiento español[*][[Renacimiento español (cultural movement)|​]], Manierism[1]  Modificați la Wikidata
Opere importanteThe Resurrection[*][[The Resurrection (pictură de El Greco)|​]], Vista de Toledo[*][[Vista de Toledo (pictură de El Greco)|​]], The Burial of the Count of Orgaz[*][[The Burial of the Count of Orgaz (pictură de El Greco)|​]], The Nobleman with his Hand on his Chest[*][[The Nobleman with his Hand on his Chest (pictură de El Greco)|​]], Dormition of the Virgin[*][[Dormition of the Virgin (pictură de El Greco)|​]], Modena Triptych[*][[Modena Triptych (triptych by El Greco)|​]], The Martyrdom of St. Maurice[*][[The Martyrdom of St. Maurice (pictură de El Greco)|​]], The Vision of Saint John[*][[The Vision of Saint John (pictură de El Greco)|​]], Laocoon[*]  Modificați la Wikidata
Semnătură

El Greco (nume în spaniolă influențat de italienescul- "Il Greco" - Grecul), numele sub care este cunoscut Δομήνικος Θεοτοκόπουλος (Domênikos Theotokópoulos), (n. , Heraklion, Kingdom of Candia⁠(d) – d. , Toledo, Castilia-La Mancha, Spania), a fost un pictor spaniol manierist de origine greacă, personalitate misterioasă, atât sub aspectul specificului stilului său, cât și din pricina biografiei lui incomplete. Cunoscut mai ales datorită picturilor sale pe teme religioase și ca portretist, contribuțiile lui în domeniul sculpturii și arhitecturii au fost, din păcate, date uitării.

Viață și operă[modificare | modificare sursă]

Domênikos (Domínikos) Theotokópulos (în traducere literală numele familiei sale înseamnă "fiul Maicii Domnului") s-a născut în anul 1541 în Candia (Handáka), (în prezent portul Iraklion), pe insula Creta, pe atunci posesiune venețiană. Nu deținem nici un fel de informație referitoare la anii de tinerețe ai pictorului. Doar într-un act notarial, datat din 6 iunie 1566, s-a păstrat semnătura lui, "Maestrul Menegos Theotokopoulos" și cuvântul adăugat de el însuși -"zugrafos" (în dialect grec local, pictor). În felul acesta, se știe că la vârsta de 25 ani era pictor specializat în miniaturi pe lemn și în fresce.

În Italia[modificare | modificare sursă]

Următorii doi ani ai vieții lui El Greco rămân o necunoscută pentru biografi. Însemnările din arhive ne informează că în luna august 1568 se pregătește să expedieze, de la Veneția la Candia, desenele unui cartograf, și el originar din Creta. Intră probabil ca ucenic în atelierul lui Tiziano sau lucrează pentru alt pictor. Doi ani mai târziu, îl întâlnește la Roma pe Tintoretto, care va fi următorul său maestru. Giulio Clovio, miniaturist și filosof iluminist, protector al pictorului, îl recomandă influentului și bogatului cardinal Alessandro Farnese. Condițiile sunt favorabile și tânărul grec începe să aibă comenzi. În 1572, Domênikos Theotokópulos devine membru al corporației pictorilor din Roma, cunoscută sub numele de "Academia Sfântul Luca". Relațiile cu pictorii din Roma nu sunt din cele mai bune, și în scurtă vreme va părăsi Italia, plecând în Spania, unde la Escurial regele Filip al II-lea a început construirea unui imens palat-mănăstire, o ocazie pentru numeroși artiști de a-și găsi de lucru.

În Spania[modificare | modificare sursă]

El Greco: El Espolio, Catedrala din Toledo

În anul 1577, după ce sosește la Toledo, El Greco primește din partea lui Diego de Castilla comanda pentru executarea a trei altare pentru biserica mănăstirii Santo Domingo el Antiguo, iar din partea corpului canonicilor, executarea picturilor pentru sacristia catedralei orașului. Prin urmare, pictorul realizează în această perioadă "El Espolio" ("Dezbrăcarea lui Hristos", 1577-1579) și picturile de altar. Grație acestor adevărate capodopere, succesul său este răsunător. După ani de peregrinări, emigrantul cretan își găsește în sfârșit locul, va rămâne până la moarte în Toledo. Spaniolii îl numesc "El Greco", folosind forma italiană "Greco", și nu expresia castiliană "Griego", cum ar fi fost de așteptat. Totuși, pictorul continuă să-și semneze lucrările cu numele său adevărat, folosind alfabetul grecesc. Adaugă adeseori "cretan" sau "executat de un cretan". Printre lecturile sale se află scriitorii clasici Homer, Euripide, Plutarh, Lucian și Vitruviu, dar și scriitori italieni, precum Petrarca, Ariosto și Tasso.

El Greco: Alungarea zarafilor din templu, 1570 - National Gallery of Art, Washington

În schimb, în biblioteca lui nu se găsesc operele autorilor secolului de aur al literaturii spaniole. Nimic nu dă de înțeles că l-ar fi interesat creația lui Lope de Vega sau poemele lui Luis de Gongora, care spune într-una din poeziile sale despre El Greco că "și-a pus sufletul pe lemn și viața pe pânză".

La un an după ce a sosit la Toledo, pictorului i se naște primul fiu, Jorge Manuel. Mama copilului este Jeronima de las Cuevas, al cărei nume îi indică originea aristocratică, femeie cu care, totuși, El Greco nu se va căsători niciodată.

În scurtă vreme, frumusețea tablourilor lui El Greco atrage atenția regelui Filip al II-lea, un mecena al artei, care îl cheamă pe pictor la Madrid și îi încredințează câteva comenzi. Când artistul îi prezintă regelui "Martiriul Sfântului Mauriciu", pe care acesta i-l comandase, suveranul este nemulțumit. Pictorul, afectat de reacția regelui, se întoarce pentru totdeauna la Toledo în anul 1583.

El Greco: Martiriul Sfântului Mauriciu, 1580 - Muzeul Național de Artă, București

Din fericire, în Castilia comenzile îi vin de peste tot. El Greco stabilește contacte totodată și cu negustorii de tablouri care aprovizionează piața obiectelor de artă din întraga Spanie cu creațiile artistului. În pofida dizgrației regale, în atelierul pictorului activitatea este febrilă. Începând din anul 1589, El Greco închiriază palatul marchizei de Villen. Câștigă într-adevăr mult, dar își administrează prost banii și, în ultimii ani de viață, îl asaltează creditorii. În ziua de 7 aprilie 1614 El Greco își sfârșește zilele. Deși nu-și scrie testamentul înainte de a muri, îi lasă fiului său moștenire două sute de tablouri și o bogată bibliotecă. El Greco, umanistul cretan, a iubit orașul Toledo și și-a găsit inspirația în Castilia arsă de soare. A fost îngropat în cripta mănăstirii Santo Domingo el Antiguo, ale cărei altare le ilustrase cu picturile sale.

În bisericile din întreaga Spanie se găsesc picturile lui care prezintă personaje deformate cu priviri extatice. S-a încercat în mod naiv să se interpreteze originalitatea picturilor lui El Greco, cu persoane având figuri alungite, ca fiind o consecință a astigmatismului de care suferea. Mulți au văzut în el un vizionar dezechilibrat.

El Greco: Închinarea păstorilor, 1596-1600 - Muzeul Național de Artă, București

Chiar și astăzi, El Greco continuă să surprindă. Prețul pe care l-a plătit pentru originalitatea sa a fost uitarea, care va dura până în secolul al XIX-lea. El Greco a avut câțiva ucenici, însă nici unul demn de a-i continua arta. Numai Velázquez, care nu și-a ascuns niciodată admirația față de pictura lui El Greco, poate fi considerat un continuator al artei sale. Respins de clasicismul secolului al XVIII-lea, El Greco va fi mai târziu recunoscut drept unul din cei mai mari creatori. În Franța, admiratorii lui El Greco vor fi Delacroix, Millet și Manet. Picasso va nutri o adevărată fascinație față de opera maestrului din Toledo, fapt oglindit în multe dintre tablourile din perioada albastră. Creația lui El Greco devine și punctul de referință al avangardei expresioniste germane. Secolul al XX-lea îl repune în drepturi pe cel mai mare pictor mistic al tuturor timpurilor.

El Greco: Logodna Mariei, ca. 1612-1614 - Muzeul Național de Artă, București

În Muzeul Național de Artă al României din București se găsesc trei opere ale lui El Greco. "Martiriul Sfântului Mauriciu" este o replică a exemplarului care se află în Mănăstirea Escurial. Autenticitatea tabloului existent în București este controversată, unii (de ex. Harold Wethey, 1967) bănuiesc că ar fi o copie executată mai târziu de fiul artistului, Jorge Manuel, el însuși pictor. Majoritatea specialiștilor (Manuel Cossio 1908, August Mayer 1938, Al. Busuioceanu 1937) consideră totuși că este vorba de o operă autentică a lui El Greco, opinie întărită prin lucrările de restaurare efectuate de Simona Predescu în anul 1993. "Închinarea păstorilor" este una din cele câteva versiuni cu această temă ieșite din atelierul lui El Greco în anii 1612-1614, replică a tabloului aflat în prezent în muzeul Prado din Madrid, destinat inițial capelei de familie a lui El Greco de la mănăstirea Santo Domingo el Antiguo. În schimb, al treilea tablou din muzeul bucureștean, "Logodna Mariei", este un unicat, a cărui autenticitate este unanim recunoscută.

Citate[modificare | modificare sursă]

 • "El Greco este o chemare, El Greco este o rugăciune, El Greco este un strigăt, El Greco este privirea unui deținut îndreptată spre o fereastră îndepărtată, El Greco este un pescuitor de perle". (Jean Cocteau, 1943)
 • "El Greco este cel mai autentic dintre pictorii spanioli, a insuflat personajelor sale tristețe exact în același moment când Cervantes a dat naștere veșnic actualului <<Cavaler al tristei figuri>>". (Manuel Cossio, 1908)

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ https://www.nga.gov/features/slideshows/el-greco-spanish-1541-1614.html  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
 2. ^ a b Commons Creator page[*][[Commons Creator page (Infobox template based on Template:Creator in "Creator" namespace on Wikimedia Commons)|​]]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor);
 3. ^ a b Gran Enciclopèdia Catalana, accesat în  
 4. ^ a b „El Greco”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
 5. ^ a b Autoritatea BnF, accesat în  
 6. ^ a b El Greco, Kunstindeks Danmark, accesat în  
 7. ^ a b El Greco, SNAC, accesat în  
 8. ^ a b El Greco, Enciclopédia Itaú Cultural, accesat în  
 9. ^ a b c d RKDartists 
 10. ^ RKDartists, accesat în  
 11. ^ a b Autoritatea BnF, accesat în  
 12. ^ CONOR[*][[CONOR (authority control file for author and corporate names in Slovene system COBISS)|​]]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)

Legături externe[modificare | modificare sursă]