Secolul al XXI-lea

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Secole: Secolul XX - Secolul XXI - Secolul XXII
Decenii:

Anii 2000 Anii 2010 Anii 2020 Anii 2030 Anii 2040 Anii 2050 Anii 2060 Anii 2070 Anii 2080 Anii 2090

Secolul al XXI-lea a început la 1 ianuarie 2001 și se va încheia la 31 decembrie 2100 conform calendarului gregorian curent. Este primul secol al celui de-al treilea mileniu.

Începutul secolului XXI a fost marcat de creșterea economiei mondiale, ascensiunea întreprinderilor private și a consumerismului, dar și cu probleme precum terorismul, epidemii, sărăcie, trenduri politice extremiste și schimbările climatice.

Pe măsură ce a crescut nivelul oceanelor planetare, opt insule au dispărut între anii 2007-2014. Atentatele din 11 septembrie 2001 din Statele Unite ale Americii, precum și multe alte atentate din Europa de Vest au marcat declanșarea unui îndelungat război împotriva terorismului condus de toate guvernele lumii. Primăvara Arabă din anii 2010 a dus la înlăturarea guvernelor și izbucnirea războaielor civile în țări precum Siria, Irak, Egipt, Libia, Tunisia și Yemen.

Recesiunea din anii 2007-2008 a dus la declanșarea crizei financiare globale care a încetinit creșterea economică, iar multe state au ajuns supra îndatorate și în pragul incapacității de plată.

În 2020 a izbucnit pandemia de COVID-19 care s-a răspândit în întreagă lume și a perturbat întregul sistem socio-economic.

Cu toate că secolul XXI a debutat cu Statele Unite ale Americii în poziția de superputere globală și hegemonică, au apărut competitori puternici precum Federația Rusă, Republica Populară Chineză, Uniunea Europeană și Republica Indiei, fiind conturată o lume multipolară. În primele două decenii ale secolului XXI, China a devenit cea mai mai mare putere economică datorită producției, a izbucnit o nouă cursă a înarmării și un nou război rece dintre SUA și Rusia, iar Uniunea Europeană a introdus o monedă comună, Euro.

Începutul secolului XXI este marcat și de pornirea celei de-a patra revoluții industriale, având la bază inovații din domeniul cibernetic (rețele de socializare, criptomonede, servicii virtuale, industria jocurilor video, telefoanele inteligente), cât și în domeniul genetic (secvențierea ADN-ului) sau domeniul medical (celulele stem). Datorită proliferării dispozitivelor mobile, jumătate din populația planetei are acces la internet.

Sumar[modificare | modificare sursă]

Știință și tehnologie[modificare | modificare sursă]

Un model de iPhone de prima generație
Alexa - asistent vocal de la Amazon
Drona
Un utilizator accesează o pagină de Facebook
Lansarea rachetei Falcon Heavy în spațiu, fabricată de SpaceX
Astronauții NASA coborând dintr-o mașină electrică, Tesla Model X
 • În noiembrie 2018, în China, a început o nouă eră biologică - s-a născut primul copil modificat genetic.
 • Ingineria genetică a luat amploare, ducând la modificări demografice și chiar la diminuarea bolilor în rândul populației umane. Femeile fac apel tot mai des la avort, anticoncepționalele, iar oamenii au devenit tot mai pretențioși la selectarea partenerilor sexuali. În țările din Asia de Sud-Est, tot mai puține fete se nasc, părinții având preferința de a naște băieți.
 • Anxietatea și depresia, provocate de stresul mediului urban, au devenit bolile psihice ale secolului XXI, tot mai mulți americani și asiatici apelează la sinucideri. O altă afecțiune gravă din acest secol este sedentarismul, care duce la creșterea obezității în rândul populației, perpetuată de consumul excesiv de alimente nesănătoase.
 • Oamenii folosesc tot mai des dispozitivele electronice pentru a se informa și comunica pe cale virtuală. Telecomunicațiile au devenit mai avansate, 55% din populația globală are acces la Internet, iar 67% dețin cel puțin un telefon mobil.
 • În anii 2010, inteligența artificială e capabilă de învățare continuă și automată, utilizată proeminent în motorul de căutare Gmail și Google, precum și în domeniul bancar, militar și comercial. Peste 1 miliard de oameni au conturi active pe rețelele de socializare ca Facebook și Twitter.
 • Site-uri ca Amazon sau Alibaba au devenit cele mai mari piețe online, cu cele mai multe tranzacții și vânzări de comenzi online. Numărul șoferilor care se deplasează cu automobile electrice (care funcționează cu baterii și nu cu combustibili fosili poluanți) a crescut semnificativ în primele două decenii, numai în anul 2019 fiind achiziționate 2 milioane de exemplare.
 • 14% din populația globală încă nu are acces la electricitate.
 • În ce privește explorarea spațiului, Dennis Tito a devenit primul turist spațial, începând era turismului spațial comercial. Antreprenori ca Elon Musk cu intreprinderi private ca SpaceX au făcut progrese privind explorarea, colonizarea și turismul spațial. SpaceX a devenit în 2020 prima companie privată care a trimis astronauți NASA în spațiu spre Stația Spațială Internațională.
 • În 2019, China a lansat prima ambarcațiune spațială pe partea întunecată a Lunii. India a făcut progrese, trimițând două module pe Lună.

Cultură și politică[modificare | modificare sursă]

 • Războaiele și crimele violente încă reprezintă o problemă pe plan global, însă rata acestora s-a diminuat în comparație cu secolul XX. Începutul secolului XXI a cunoscut o perioadă de pace relativă între marile puteri.
 • Sărăcia și foametea sunt încă răspândite la nivel global, dar tot mai puțini oameni trăiesc în sărăcie extremă. În 2015, doar 10% din populația globală mai suferă de foamete și sărăcie extremă.
 • Scandalul datelor Facebook-Cambridge Analytica, dar și infracțiunile virtuale de tip hărțuire sexuală digitală, știrile false, furtul și prelucrarea datelor, propaganda, trollingul, au atras atenția autorităților care au început să reglementeze efectele negative ale rețelelor de socializare asupra utilizatorilor.

Populația și urbanizarea[modificare | modificare sursă]

 • La începutul secolului XXI, planeta era populată de 6,1 miliarde de oameni. Populația planetei a ajuns la 7,7 miliarde de locuitori spre finalul celui de-al doilea deceniu, în ianuarie 2019. Se estimează că populația va crește la 8,6 miliarde de oameni în 2030, și la 9,8 miliarde în 2050. Conform unor previziuni făcute de Națiunile Unite, 60% din populația umană va trăi în mega-orașe și megalopolisuri în 2030. Procentul va crește la 90% în 2080.
 • Speranța de viață a crescut, iar mortalitatea infantilă a scăzut. Un copil născut în anul 2016 va putea trăi 72 ani, cu 26 ani mai mulți decât un copil născut în anul 1950. Zeci de milioane de asiatici și europeni ar putea trăi 100 de ani sau chiar mai mult din cauza creșterii confortului și accesului la sistem medical avansat.
 • Însă schimbările climatice ne atrag atenția că am putea asista la cea de-a șasea extincție, denumită extincția Holocen, din cauza degradării habitatelor naturale și a biosferei ca rezultat al activității umane.

Economia și educația[modificare | modificare sursă]

 • Economic și politic, Statele Unite ale Americii și Uniunea Europeana erau puterile dominante la începutul secolului XXI, dar după 2010, China a devenit o superputere emergentă, având cea mai mare putere economică. În ce privește paritatea puterii de cumpărare, India a depășit Japonia în 2011.
 • Automatizarea și computerizarea, cu toate ca ușurează și eficientizează producția, ducând la o creștere economică semnificativă, au un impact negativ asupra locurilor de muncă care au cerințe minime precum liceul. Mulți angajați umani ajung înlocuiți de roboți și aplicații software. Dar Forumul Economic Mondial a prevestit ca 65% din copiii din școlile primare de azi vor avea locuri de muncă care în prezent nu există. De asemenea, a crescut vârsta de pensionare din cauza creșterii speranței de viață și îmbunătățirii stilului de viață.

Politică și războaie[modificare | modificare sursă]

Anii 2000[modificare | modificare sursă]

World Trade Center în timpul atentatului de la 11 septembrie 2001 în Statele Unite ale Americii
Războiul din Irak
Războiul din Afghanistan

Anii 2010[modificare | modificare sursă]

Primavara Arabă
left
right
left
right
Pandemia de coronaviroză (COVID-19). De la stânga la dreapta: Rafturile golite ale unui supermarket din Australia; Videoconferința desfășurată de cabinetul guvernului spaniol; Transportarea pacienților în Italia; Pacienți spitalizați la un spital din Teheran.

Anii 2020[modificare | modificare sursă]

Țări noi[modificare | modificare sursă]

Unele teritorii și-au câștigat independența în timpul secolului XXI. Aceasta este o listă de state suverane care și-au câștigat independența în secolul XXI și au fost recunoscute de către o majoritate de guverne străine.

Aceste teritorii, republici autonome din Georgia, declarate separatiste, și-au anunțat independența față de țara de origine și ca urmare a unei agresiuni militare rusești, au fost recunoscute doar de către Rusia:

Economie[modificare | modificare sursă]

Societate[modificare | modificare sursă]

Dezastre naturale[modificare | modificare sursă]

Anii 2000[modificare | modificare sursă]

Anii 2010[modificare | modificare sursă]

Anii 2020[modificare | modificare sursă]

Știință și tehnologie[modificare | modificare sursă]

Anul Invenția Autor Țara
2000 (martie) enciclopedia Nupedia Jimmy Wales[2] SUA
2001 (ianuarie) Wikipedia Jimmy Wales
Richard Stallman
SUA
2003 nanotehnologie: primele "manevre" moleculare Universitatea din Toulouse
Freie Universität din Berlin
Europa
2005 nanotehnologie: crearea unui "motor" molecular Universitatea din Toulouse
Freie Universität din Berlin
Europa
2007 nanotehnologie: tranzistorul de 45 nm[3]
2007 (aprilie) masele plastice semivegetale reciclabile firma Sharp Japonia

Medicină[modificare | modificare sursă]

Explorarea spațiului[modificare | modificare sursă]

Sport[modificare | modificare sursă]

Jocuri Olimpice[modificare | modificare sursă]

Invenții, inovații descoperiri[modificare | modificare sursă]

 • 2002: Matematicianul rus, Grigori Perelman, a demonstrat Conjectura lui Poincaré.
 • 2007: Biologul american, Craig Venter, anunță crearea primului cromozom artificial.
 • 2012: Fermionii Majorana: reprezintă particule de tip fermioni care sunt identice cu antiparticulele. Leo Kouwenhoven și colegii de la Deltf University of Technology și Eindhoven University of Technology au găsit dovezi ale existenței fermionilor Majorana în materiale cu topologii speciale.

Prognoze[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ Grolier- the new book of knowledge, section "E"
 2. ^ Ideea unei enciclopedii libere fusese lansată de Richard Stallman în 1999.
 3. ^ „NanoTechProject.org”. Arhivat din original la . Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Anii 1990 1990 1991 1992 1993 1994 1995 1996 1997 1998 1999
Anii 2000 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009
Anii 2010 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019
Anii 2020 2020 2021 2022 2023 2024 2025 2026 2027 2028 2029
Anii 2030 2030 2031 2032 2033 2034 2035 2036 2037 2038 2039
Anii 2040 2040 2041 2042 2043 2044 2045 2046 2047 2048 2049
Anii 2050 2050 2051 2052 2053 2054 2055 2056 2057 2058 2059
Anii 2060 2060 2061 2062 2063 2064 2065 2066 2067 2068 2069
Anii 2070 2070 2071 2072 2073 2074 2075 2076 2077 2078 2079
Anii 2080 2080 2081 2082 2083 2084 2085 2086 2087 2088 2089
Anii 2090 2090 2091 2092 2093 2094 2095 2096 2097 2098 2099
Anii 2100 2100 2101 2102 2103 2104 2105 2106 2107 2108 2109