Igor Dodon

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Igor Dodon
Igor Dodon (01.2017; cropped).jpg
Date personale
Născut (42 de ani)
Sadova, Călărași, RSS Moldovenească
Căsătorit cu Galina Dodon
Copii 3 fii (Vlad, Bogdan și Nicolae)[1]
Naționalitate  Republica Moldova
Cetățenie Flag of Moldova.svg Republica Moldova Modificați la Wikidata
Etnie Moldoveni Modificați la Wikidata
Religie Creștin Ortodox
Ocupație om politic
economist[*] Modificați la Wikidata
Al 5-lea președinte al Republicii Moldova
Deținător actual
Funcție asumată
23 decembrie 2016
Prim-ministru Pavel Filip
Precedat de Nicolae Timofti
Deputat în Parlamentul Republicii Moldova
În funcție
2009 – 2016
Ministru al economiei al Republicii Moldova
În funcție
18 septembrie 2006 – 14 septembrie 2009
Precedat de Valeriu Lazăr
Succedat de Valeriu Lazăr
Prim-viceprim-ministru al Republicii Moldova
În funcție
31 martie 2008 – 14 septembrie 2009
Precedat de Zinaida Greceanîi
Succedat de Iurie Leancă

Partid politic Partidul Comuniștilor din Republica Moldova (←2011)
Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (2011-prezent)
Alma mater Universitatea Agrară de Stat din Moldova
Profesie Jurist, economist
Prezență online

Igor Dodon (n. 18 februarie 1975, Sadova, Călărași) este un politician și economist din Republica Moldova, președinte al Republicii Moldova din 23 decembrie 2016.[2] A fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova din 2009, conducând Partidului Socialiștilor din Republica Moldova.[3]. A îndeplinit funcția de prim-viceprim-ministru al Republicii Moldova din 2008 până în 2009 și ministru al economiei și comerțului din 2006 până în 2009.

Studii și cariera didactică[modificare | modificare sursă]

Igor Dodon s-a născut la data de 18 februarie 1975, în satul Sadova din raionul Călărași (astăzi în Republica Moldova). A absolvit Facultatea de Economie din cadrul Universității Agrare de Stat din Moldova (1997) și apoi Facultatea de Management din cadrul Academiei de Studii Economice din Moldova (1998).

Ulterior a absolvit Facultatea de Drept în economie din cadrul Institutului Internațional de Management. A obținut titlul științific de Doctor în științe economice la Academia de Studii Economice din Moldova, Catedra Bănci și Burse de Valori [4].

În paralel cu activitatea de bază, în perioada anilor 1997–2005, Igor Dodon lucrează în activitatea pedagogică. Astfel, el deține funcțiile de lector asistent la Academia de Studii Economice din Moldova (Catedra de Bănci și Burse de Valori), lector superior la Universitatea Liberă Internațională din Moldova (Catedra de Bănci și Burse de Valori), Institutul Internațional de Management (Catedra de Finanțe) și Universitatea de Stat din Moldova. Igor Dodon este și membru al Comisiilor la examenul de licență în cadrul ULIM și IMI.

Pe lângă limbile română și rusă, Igor Dodon vorbește fluent limba franceză și are cunoștințe de engleză și germană. Este căsătorit cu Galina și are trei fii: Vlad, Bogdan și Nicolae.[1][5]

Cariera profesională[modificare | modificare sursă]

După absolvirea instituțiilor de învățământ, din iulie 1997 Igor Dodon a activat la Bursa de Valori a Moldovei. Astfel, între anii 1997-2001 lucrează în funcția de specialist superior al Departamentului Clearing, Departamentului Listing, administrator al Sistemelor Electronice de Negocieri și apoi Director al Departamentului Marketing, Listing și Cotare în cadrul Bursei de Valori a Moldovei.

În perioada noiembrie 2001-mai 2005, a exercitat funcția de președinte și membru al Consiliului de directori al Depozitarului Național de Valori Mobiliare al Moldovei SA. În perioada septembrie 2002 - mai 2005 a activat în funcția de președinte al Bursei Universale de Mărfuri a Moldovei.

Între februarie 2003 - mai 2005, Igor Dodon este membru al comisiei de experți de pe lângă Comisia Națională a Valorilor Mobiliare a Moldovei. De asemenea, în perioada martie 2004 - mai 2005, este și membru al Comisiei de Arbitraj al Bursei de Valori. Publică articole științifice în revistele științifice, fiind redactor al Buletinului Informativ “Bursa de Valori a Moldovei” și al Buletinului bursier al Bursei Universale de Mărfuri “Bursa – cotări bursiere”.

În mai 2005, Igor Dodon este numit în funcția de viceministru al economiei și comerțului din Republica Moldova. Prin Decretul Președintelui Republicii Moldova nr.764-IV din 18 septembrie 2006, Igor Dodon este numit în funcția de ministru al economiei și comerțului.

În noul guvern format de Zinaida Greceanîi la data de 31 martie 2008 (prin Decretul Președintelui Republicii Moldova nr.1592-IV), Igor Dodon a fost numit în funcția de prim-viceprim-ministru și ministru al economiei și comerțului.

Ca urmare a rezultatelor alegerilor parlamentare din Republica Moldova din 29 iulie 2009, la 2 septembrie 2009 Igor Dodon își depune demisia.

Activitate politică[modificare | modificare sursă]

Începând cu anul 2009 este deputat în Parlamentul Republicii Moldova, inițial ales pe listele PCRM. Pe 4 noiembrie 2011 împreună cu Zinaida Greceanîi și Veronica Abramciuc a părăsit fracțiunea PCRM din parlament.[6] Ulterior cei trei au aderat la Partidul Socialiștilor din Republica Moldova.

La 18 decembrie 2011, la cel de-al 10-lea Congres al PSRM Igor Dodon a fost ales președintele partidului[7].

Pe 16 martie 2012 grupul celor 3 deputați ex-comuniști (Igor Dodon, Zinaida Greceanîi, Veronica Abramciuc) a votat pentru candidatul Alianței pentru Integrare Europeană (AIE) Nicolae Timofti în calitate de Președinte al Republicii Moldova. Ulterior, însă, Dodon a declarat că regretă votul său pentru Timofti[8][9].

Întrevederea Președintelui rus Vladimir Putin cu Igor Dodon și Zinaida Greceanîi


Igor Dodon își exprimă fățiș orientarea sa politică pro-rusă, în opoziție cu orientările pro-europene, adoptate de coaliția democratică de guvernare. În nenumărate rânduri Igor Dodon a afirmat că Republica Moldova ar trebuie să adere la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan în detrimentul Uniunii Europene. Pledează pentru denunțarea imediată a Acordului de Asociere Republica Moldova–Uniunea Europeană.[10]

În politica internă, tot conform orientărilor pro-ruse, Igor Dodon promovează federalizarea Republicii Moldova[11] și susține că nesemnarea „memorandumului Kozak” în toamna anului 2003 a fost o greșeală.[12]

Între 2012 și 2014, Igor Dodon a organizat periodic proteste în fața Primăriei Municipiului Chișinău, cerându-i demisia primarului Dorin Chirtoacă.[13][14]

În septembrie 2016, Partidul Socialiștilor din Republica Moldova l-a desemnat pe Igor Dodon în calitate de candidat al partidului la alegerile prezidentiale din 30 octombrie.

Igor Dodon a câștigat alegerile prezidențiale din Republica Moldova[15] care au avut loc pe data de 30 octombrie 2016 pentru turul I și 13 noiembrie 2016 pentru turul al II-lea și va fi învestit în funcție la 23 decembrie 2016, devenind primul președinte al Republicii Moldova ales direct în ultimii 16 ani.

Controverse[modificare | modificare sursă]

Steagul propus de Igor Dodon pentru Republica Moldova

Pe 29 martie 2012, Igor Dodon a invitat partidele să inițieze un referendum de schimbare a drapelului național al Republicii Moldova (tricolorul), cu un steag bicolor roșu-albastru.[16][17]

În noiembrie 2012 acesta publică pe contul său de Facebook o fotografie în care apare îmbrăcat în haine cu Drapelul Federației Ruse pe ele.[18]

În noiembrie 2014 socialistul Valentin Crîlov l-a acuzat pe Igor Dodon că ar fi instrument al unor scenarii care pot provoca vărsare de sânge în Republica Moldova și în regiune și că a pus „Partidul Socialiștilor” în serviciul altei țări, transformându-se într-un instrument politic al acesteia, și atentează la stabilitatea, pacea și însăși existență Republicii Moldova și o face în baza resurselor financiare extraordinar de mari, proveniența cărora naște îndoieli rezonabile. El a accentuat atunci:[19][20]

„Vreau să fiu înțeles corect: eu sunt etnic rus, dar țara mea natală este Republica Moldova, de aceea nu vreau ca țara mea să fie atrasă în jocuri atât de periculoase, cum o face etnicul moldovean Igor Dodon.”

De asemenea, Igor Dodon a mai fost criticat și pentru atitudinea sa pro-rusă, denigrând etnicii moldoveni sau români care locuiesc în Republica Moldova pentru atitudini „unioniste”, acestea stricând relațiile moldovenești cu Tiraspolul.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

 1. ^ a b Dupa 3 baieti, mai vrea si... fete. Igor Dodon si-a adus baietelul si sotia acasa”. PRO TV. http://inprofunzime.md/stiri/politic/dupa-3-baieti-mai-vrea-si-fete-igor-dodon-si-a-adus-baietelul---833801.html. 
 2. ^ Igor Dodon a preluat mandatul de președinte al Republicii Moldova , agerpres.ro
 3. ^ Președintele partidului - Socialistii.md”. Socialistii.md. http://socialistii.md/despre-partid/conducerea-partidului/presedintele-partidului/. 
 4. ^ CV-ul ministrului pe situl Ministerului Economiei și Comerțului, accesat la 12 iunie 2008
 5. ^ Ce FRUMOS! Uite ce DECLARATIE de DRAGOSTE i-a facut Igor Dodon sotiei - Actualitati.md”. actualitati.md. http://www.actualitati.md/md/cultura/ce-frumos-uite-ce-declaratie-de-dragoste-i-facut-igor-dodon-sotiei. 
 6. ^ Dodon, Greceanîi și Abramciuc părăsesc fracțiunea PCRM și sunt gata să voteze președintele țării
 7. ^ Cel de-al X-lea Congres al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova
 8. ^ 62 de deputați l-au votat pe N. Timofti. Urmează decizia de VALIDARE a Curții Constituționale TIMPUL 16 martie 2012
 9. ^ (video) Dodon regretă că l-a votat pe Timofti în calitate de președinte UNIMEDIA.info 22 martie 2013
 10. ^ Programul lui Dodon: denunțarea Acordului de Asociere cu UE
 11. ^ Vezi cum Dodon promovează ideea federalizării Republicii Moldova și a României”. Euro TV. http://www.eurotv.md/stire-vezi-cum-dodon-promoveaza-ideea-federalizarii-republicii-moldova-si-a-romaniei. 
 12. ^ UNIMEDIA. „Dodon: Nesemnarea planului Kozak a fost o greșeală pentru Republica Moldova”. UNIMEDIA. http://unimedia.info/stiri/dodon-nesemnarea-planului-kozak-a-fost-o-greseala-pentru-republica-moldova-77062.html. 
 13. ^ Socialiștii au protestat, din nou, cerând demisia lui Chirtoacă. "Opriți privatizarea, vrem referendum!"”. PUBLIKA.MD. 17 iunie 2015. http://www.publika.md/socialistii-au-protestat--din-nou--cerand-demisia-lui-chirtoaca--opriti-privatizarea--vrem-referendum_1604421.html. 
 14. ^ Dodon a organizat proteste pentru demiterea lui Chirtoacă”. #diez. http://diez.md/2013/07/05/dodon-a-organizat-proteste-pentru-demiterea-lui-chiroaca/. 
 15. ^ Dodon este noul președinte al Republicii Moldova, 13 noiembrie 2016, zdg.md
 16. ^ http://jurnal.md/ro/news/dodon-vrea-referendum-i-cere-sprijinul-pcrm-217985/
 17. ^ Igor Dodon vrea REFERENDUM pentru a SCHIMBA steagul tricolor al R. Moldova”. Timpul - Știri din Moldova. http://www.timpul.md/articol/igor-dodon-vrea-referendum-pentru-a-schimba-steagul-tricolor-al-r--moldova-32744.html. 
 18. ^ HotNews.md / Istorii din MD / FOTO - Igor Dodon în ipostaze ȘOCANTE”. hotnews.md. http://www.hotnews.md/articles/view.hot?id=17495. 
 19. ^ „A pus „Partidul Socialiștilor”, accentuez, „din R. Moldova”, nu în relații de parteneriat, ci în serviciul altei țări””. Ziarul de Gardă. http://www.zdg.md/stiri/a-pus-partidul-socialistilor-accentuez-din-r-moldova-nu-in-relatii-de-parteneriat-ci-in-serviciul-altei-tari. 
 20. ^ Igor Dodon prezintă pericol mare pentru pacea și stabilitatea din Moldova, Valentin Crîlov. Alegeri 2014, ipn.md

Legături externe[modificare | modificare sursă]


Predecesor:
Valeriu Lazăr
Ministru al economiei și comerțului al Republicii Moldova
18 septembrie 200614 septembrie 2009

Succesor:
Valeriu Lazăr


Predecesor:
Zinaida Greceanîi
Prim-viceprim-ministru al Republicii Moldova
31 martie 200814 septembrie 2009

Succesor:
Iurie Leancă