Uniunea Astronomică Internațională

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Logo-ul UAI

Uniunea Astronomică Internațională, prescurtat UAI, (în franceză Union astronomique internationale, precurtat UAI, iar în engleză International Astronomical Union, prescurtat IAU) este o asociație internațională neguvernamentală, cu obiectivul de a coordona activitatea astronomilor din întreaga lume. Având sediul în Paris, ea acționează ca autoritate recunoscută pe plan internațional pentru denumirea corpurilor cerești (stele, planete, asteroizi etc.) și a oricărei forme de relief de pe acestea. Este membră a Consiliului Internațional pentru Știință. Scopul principal al UAI este promovarea și protejarea științei astronomiei în toate aspectele prin cooperare internațională. UAI întreține relații de colaborare cu alte organizații ce se adresează și astronomilor amatori.

Organizarea[modificare | modificare sursă]

UAI este singura abilitată să dea nume obiectelor cerești. Ea încurajează activitatea școlilor de astronomie.

Limbile oficiale ale Uniunii Astronomice Internaționale sunt franceza și engleza. Permanența sa este situată la Institutul de Astrofizică din Paris. Uniunea Astronomică Internațională organizează frecvente întâlniri științifice și ține câte o ședință plenară la fiecare trei ani. Ea publică și un buletin anual.

Printre grupurile de lucru din UAI se numără Grupul de Lucru pentru Nomenclatura Sistemelor Planetare (WGPSN), care gestionează convențiile astronomice de denumire și nomenclatorul planetelor. Uniunea Astronomică Internațională este responsabilă și pentru sistemul telegramelor astronomice emise și distribuite în numele său de Biroul Central pentru Telegrame Astronomice.

Comisii[modificare | modificare sursă]

UAI își împarte activitatea în 40 comisii (printre care se află Biroul Central pentru Telegrame Astronomice și Biroul Internațional al Orei) repartizate în 12 discipline:

Diviziunea Disciplina
I Astronomie fundamentală
II Soarele și heliosfera
III Științe ale sistemului planetar
IV Stele
V Stele variabile
VI Materie interstelară
VII Calea lactee
VIII Galaxiile și Universul
IX Tehnici de studiu al spectrului vizibil și al infraroșului
X Radioastronomie
XI Astrofizica energiilor înalte și tehnici spațiale
XII Activități comune tuturor diviziunilor