Julia Gillard

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Julia Gillard
Julia Gillard 2010.jpg
Date personale
Nume la naștereJulia Eileen Gillard
Născută (57 de ani)
Barry, Țara Galilor, Regatul Unit
CetățenieFlag of Australia.svg Australia
Flag of the United Kingdom.svg Regatul Unit Modificați la Wikidata
Religieateism Modificați la Wikidata
Ocupațiepoliticiană
avocat Modificați la Wikidata
Al 27-lea Prim-ministru al Australiei
În funcție
24 iunie 2010 – 27 iunie 2013
LocțiitorWayne Swan
MonarhElisabeta a II-a
Precedat deKevin Rudd
Succedat deKevin Rudd
Viceprim-ministru al Australiei
În funcție
3 decembrie 2007 – 24 iunie 2010
Prim-ministruKevin Rudd
Precedat deMark Vaile
Succedat deWayne Swan
Lider al partidului Laburist
În funcție
24 iunie 2010 – 26 iunie 2013
LocțiitorWayne Swan
Precedat deKevin Rudd
Succedat deKevin Rudd
Vicelider al Partidului Laburist
În funcție
4 decembrie 2006 – 24 iunie 2010
Precedat deJenny Macklin
Succedat deWayne Swan
Ministru al Educației
În funcție
3 decembrie 2007 – 28 iunie 2010
Prim-ministruKevin Rudd
Precedat deJulie Bishop
Succedat deSimon Crean
Ministru al Muncii
În funcție
3 decembrie 2007 – 28 iunie 2010
Prim-ministruKevin Rudd
Precedat deJoe Hockey
Succedat deSimon Crean
Ministru al Incluziunii Sociale
În funcție
3 decembrie 2007 – 28 iunie 2010
Prim-ministruKevin Rudd
Succedat deSimon Crean
AL 8-lea Președinte în exercițiu al Commonwealthului
În funcție
28 octombrie 2011 – 27 iunie 2013
Precedat deKamla Persad-Bissessar
Succedat deKevin Rudd

PremiiCompanion of the Order of Australia[*] ()
100 Women[*] ()
Partid politicPartidul Laburist Australian
Alma materUniversity of Adelaide
University of Melbourne
Semnătură
Julia Gillard Signature.svg
Prezență online

Julia Eileen Gillard (n. 29 septembrie 1961, Barry, Țara Galilor, Marea Britanie) este un om politic social-democrat australian, ex-lider al Partidului Laburist, fost prim-ministru al Australiei din 24 iunie 2010 până în septembrie 2013.

De origine galeză, și de profesie avocată, ea fost aleasă, începând din 1998 în Parlamentul Australiei, iar între anii 2007-2010 a ocupat funcția de ministru al Educației, al Muncii și al Plasării brațelor de muncă. Julia Gillard este cea dintâi femeie, cea dintâi persoană celibatară, precum și primul politician născut în afara Australiei, după Billy Hughes (1915-1923), care a ajuns să ocupe funcția de premier al Australiei.

Familia și anii de tinerețe[modificare | modificare sursă]

S-a născut în 1961 într-o familie de mineri din Barry, zona Vale of Glamorgan din Țara Galilor, având o soră mai mare. Prin tradiție, confesiunea familiei era cea creștină baptistă. Când a avut vârsta de 5 ani, îmbolnăvindu-se de o forma severă de bronhopneumonie, medicii i-au sfătuit pe părinții ei să o ducă pentru recuperare într-un ținut cu clima mai caldă. În aceste împrejurari familia a emigrat în 1966 în Australia și s-a stabilit în aglomerația urbană Adelaide. In Australia tatăl ei a lucrat ca infirmier de psihiatrie, iar mama ei într-o casa de bătrâni pentru femei, aflat în sarcina Armatei Salvării. Dupa școala elementară și studiile liceale în orașul Mitcham din zona Adelaide, Gillard a studiat dreptul si artele la Universitatea din Adelaide, apoi la Universitatea din Melbourne pe care a absolvit-o in anul 1986. In timpul studentiei a aderat la clubul studenților laburiști. În continuare a lucrat la biroul avocațial „Slater and Gordon” din Werribee, specializându-se în legislația muncii. Din anul 1990 a devenit parteneră la conducerea biroului.

Cariera politică[modificare | modificare sursă]

După ce a intrat în politică, a fost aleasă în anul 1998 deputată din partea orașului Lalor din statul Victoria. Intre anii 2001-2006 a fost membră în cabinetul fantomă al opoziției laburiste, ca responsabilă pentru problemele populației și imigrației, apoi ca responsabilă cu Sănătatea. După ce Kevin Rudd a fost ales în fruntea Partidului Laburist și ca șef al opozitiei în locul lui Kim Beazley, Julia Gillard a devenit adjuncta lui Rudd și ministrul muncii din cabinetul fantomă. După victoria Partidului ei în alegerile federale din 24 nopiembrie 2007, ea a devenit viceprim-ministru și ministru al educației, al relațiilor sociale și al plasării brațelor de muncă în noul guvern Kevin Rudd. Devenind nepopular în rândurile partidului său, și mai in ochii sindicatelor, Rudd a fost nevoit să demisioneze de la conducerea partidului și a guvernului la 24 iunie 2010, după doi ani și șapte luni de guvernare.

Prim ministru din 2010[modificare | modificare sursă]

Aleasă cu mare majoritate ca lider al Partidului Laburist, Julia Gillard a convocat ținerea de alegeri parlamentare anticipate la 21 august 2010. Rezultatele alegerilor au fost însa echivoce și pentru a putea constitui un nou guvern, Gillard a fost nevoită să ralieze la coaliția guvernamentală pe unul din deputații Partidului verzilor și să obțină și sprijinul a trei deputați independenți.

În viața particulară, Julia Gillard are un partener de viață, Tim Mathieson (din 2006) și nu a născut copii, din proprie alegere.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Julia Gillard