Sudanul de Sud

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Sudanul de Sud
South Sudan (engleză)
Republic of South Sudan (engleză)
جنوب السودان (arabă)
Drapelul Sudanului de SudStema Sudanului de Sud
Drapelul Sudanului de Sud Stema Sudanului de Sud
DevizăJustice, Liberty, Prosperity!
Amplasarea Sudanului de Sud (verde închis) în cadrul Africii
Amplasarea Sudanului de Sud (verde închis) în cadrul Africii
Geografie
Suprafață 
 - totală619.745 km² (locul 45)
Cel mai înalt punct Kinyeti[*][[Kinyeti (Highest Mountain in South Sudan)|​]] (3.187 m) Modificați la Wikidata
Cel mai jos punctNilul Alb[*] (350 m) Modificați la Wikidata
VeciniSudan
Etiopia
Kenya
Uganda
Republica Democrată Congo
Republica Centrafricană
Liga Arabă Modificați la Wikidata
Fus orarUTC+3
Populație
Populație 
 - Recensământ 20088.260.490
 - Estimare 7.000.000–9.700.000
Limbi oficialeengleză
Limbi regionale/minoritarearabă, dinka
Guvernare
Sistem politicrepublică federală prezidențială democratică
PreședinteSalva Kir Mayardit
VicepreședinteRiek Machar
LegislativLegislativul Național al Sudanului de Sud⁠(d) Modificați la Wikidata
CapitalaJuba
Istorie
Independență față de Sudan
declarată9 iulie 2005
recunoscută9 iulie 2011
Economie
PIB (PPC) 
PIB (nominal) 
IDUModificați la Wikidata0,388
MonedăLiră sud-sudaneză
Coduri și identificatori
Cod CIOSSD Modificați la Wikidata
Cod mobil659 Modificați la Wikidata
Prefix telefonic211
ISO 3166-2SS Modificați la Wikidata
Domeniu Internet.ss[2]
Prezență online
site web oficial
hasthtag

Sudanul de Sud (în engleză South Sudan, arabă جنوب السودان, Dschanub as-Sudan) este o țară din Africa, fără ieșire la mare, independentă începând cu 9 iulie 2011, având capitala la Juba. Este a 193-a națiune recunoscută de ONU și al 54-lea stat membru al ONU, din Africa.[4] Se învecinează la nord cu Sudanul, la est cu Etiopia, la sud cu Kenya, Uganda și Republica Democrată Congo și la vest cu Republica Centrafricană.

Referendumul din Sudanul de Sud, 2011 a avut loc între 9 și 15 ianuarie 2011 și a fost organizat în urma acordului de pace de la Naivașa, din 2005, între guvernul de la Khartum și Mișcarea de Eliberare a Poporului Sudanez, acord care încheia o jumătate de secol de răscoale (Războiul Civil din Sudanul de Sud) reprimate sângeros. Conform rezultatelor finale ale referendumului, 99% dintre alegători, locuitori ai zonei de sud a Sudanului, au ales separarea de Sudan. Președintele Sudanului, Omar el-Bechir a ratificat rezultatul referendumului și implicit independența Sudanului de Sud.

Istorie[modificare | modificare sursă]

Sudanul de Sud a fost parte a Egiptului britanic, și mai apoi al Sudanului. Regiunea a fost afectată negativ de două războaie civile, de la obținerea independentei Sudanului - guvernul sudanez s-a luptat cu armata rebela Anyanya 1955 - 1972, în primul Războiul Civil și Armata Populară de Eliberare din Sudan, în a al doilea război civil de aproape douăzeci și unu ani de la fondarea SPLA / M în 1983 - care rezultă din neglijența gravă, lipsa de dezvoltare de infrastructură, precum și distrugeri majore. Mai mult de 2,5 milioane de oameni au fost uciși, și mai mult de 5 milioane de oameni au devenit strămutați pe plan extern în timp ce altele au fost strămutate la nivel intern, mulți devenind refugiați ca urmare a războiului civil.

Un referendum a avut loc intre 9-15 ianuarie 2011 pentru a determina dacă Sudanul de Sud ar trebui să declare independența față de Sudan, cu un rezultat de 98.83% din populatia cu drept de vot, pentru independență. (Rezultatele referendumului au fost publicate în data de 30 ianuarie 2011.) Cei care locuiesc în nord și expatriații care trăiesc de peste mări au votat, de asemenea. Aceasta a condus la o independență formală la 9 iulie, deși anumite litigii încă mai persistă, cum ar fi schimbul veniturilor din petrol, deoarece un procent estimat de 80% din petrolul fostei națiuni era asigurat de Sudanul de Sud, ceea ce ar reprezenta un potențial uimitor economic pentru una dintre zonele cele mai defavorizate. Regiunea Abyei rămâne în litigiu și un referendum separat va avea loc în Abyei dacă doresc să se alăture Sudanului sau Sudanului de Sud.

Armata[modificare | modificare sursă]

Un document al Apărării a fost inițiat în 2007 de către ministrul SPLA de atunci, Dominic Dim Deng, și un proiect a fost introdus în anul 2008. Deng a declarat că Sudanul de Sud va menține forțele terestre, aeriene, și riverane.Constituția recunoaște faptul ca SPLA este armata legală a țării, sub numele de Forțele Armate ale Sudanului de Sud, care este în procesul de a deveni o armată regulară.

Armata sud-sudaneză a luptat cu triburile rebele din țară, cât și cu forțele armate instruite de către Mișcarea Democratică din Sudanul de Sud(SSDM). Ciocnirile dintre triburi după independență este o problemă gravă. Sudanul de Sud a avut ciocniri recente cu Republica Sudan, din cauza orașului petrolier Heglig. Forțele sudaneze au avut lupte cu armata, pentru a recupera orașul. Totuși, având în vedere că Sudanul a recuperat Heglig, acesta a continuat campania, aducând chiar, bombardamente aeriene.

Politica[modificare | modificare sursă]

Adunare Legislativă a Sudanului de Sud a ratificat pe 7 iulie 2011 o Constituție tranzițională. Constituția a fost semnată de către președinte cu ocazia Zilei de Independență și, prin urmare, a intrat în vigoare. Aceasta este legea supremă a țării, înlocuind Constituția interimară din 2005. Constituția stabilește un sistem de guvernare prezidențială, condus de un președinte, care este șeful de stat, un primul-ministru, și un comandant al forțelor armate. Constituția a stabilit, de asemenea, că Parlamentul cuprinde două Camere: o adunare aleasă în mod direct, Adunarea Națională Legislativă; și o a doua cameră formată din reprezentanții statelor, Consiliul Statelor.

Împărțire administrativă[modificare | modificare sursă]

StateleSudanuluideSud.svg

Sudanul de Sud este împărțit în zece state, care corespund unor trei regiuni istorice ale Sudanului: Bahr el Ghazal, Ecuatoria, și Nilul Superior.

Statele sunt:

 • Bahr el Ghazal

1.Bahr el Ghazal de Nord 2.Bahr el Ghazal de Vest 3.Lacurile 4.Warrap

 • Ecuatoria

1.Ecuatoria Vestică 2.Ecuatoria Centrală (conține capitala Juba) 3.Ecuatoria Estică

 • Nilul Superior

1.Jonglei 2.Unitate 3.Nilul Superior

Demografia[modificare | modificare sursă]

Sudanul de Sud are o populație de 6-8 milioane de oameni (mai mult de 2 milioane de oameni au murit în cadrul războiului civil), majoritatea creștină (spre deosebire de Sudanul musulman) care trăiește predominant în mediul rural.

Populația Sudanului de Sud este una eterogenă, compusă din numeroase triburi și populații. Tribul Dinka este cel mai numeros, cu o populație de aproximativ 1 milion. Alte triburi mari sunt Shilluk, Nuer, Acholi, Lothu.

Economia[modificare | modificare sursă]

Această regiune, având o economie de subzistență, a fost afectată de război, fapt care a condus la o neglijare a dezvoltării infrastructurii,.

În ziua declarării independenței starea economiei Sudanului de Sud este dezastruoasă, în toată țara există circa 50 km. de șosea asfaltată, foamete, administrația, învățământul public, sanitația și organizarea medicală precare. Deoarece pe teritoriul Sudanului de Sud se află circa 80% din câmpurile petrolifere sudaneze, în timp ce industria de cracare și rețeaua de distribuție trece prin Sudan, în prezent se desfășoară negocieri între Sudan și Sudanul de Sud pentru a ajunge la un acord în privința modului în care se vor împărți veniturile obținute în urma exploatării petrolului.

Sudanul de Sud exportă lemn pentru piața internațională. Țara conține, de asemenea, multe resurse de naturale cum ar fi petrol, minereu de fier, cupru, minereu de crom, zinc, argint, aur, etc... Economia țării, ca și în multe alte țări în curs de dezvoltare, este puternic dependentă de agricultură.

Câmpurile petroliere din țară au păstrat economia regiunii în viață încă din 1999. Cu toate acestea, Sudanul de Sud a devenit o națiune independentă în iulie 2011, negociatorii din nord și din sud nu au reușit imediat să ajungă la un acord cu privire la cum sa împartă veniturile din aceste câmpuri petroliere.

Moneda[modificare | modificare sursă]

Lira sud-sudaneză (în engleză South Sudanese pound) este deviza oficială a Sudanului de Sud, care a intrat în circulație la 18 iulie 2011, ca urmare a proclamării independenței acestei țări, la 9 iulie 2011. Lira sud-sudaneză este împărțită în 100 de piaștri[5] · [6]. Are cod ISO 4217: SSP.

Lira sud-sudaneză a înlocuit lira sudaneză, la rata de schimb de 1 liră sud-sudaneză = 1 liră sudaneză. Lira sudaneză, care înlocuise dinarul sudanez, urmează, în curând, să fie și ea înlocuită cu o nouă monedă.
Efigia lui John Garang[7], liderul istoric al rebeliunii sud-sudaneze, timp de douăzeci de ani, figurează pe noile bancnote [8] sud-sudaneze.

Geografie[modificare | modificare sursă]

Sudanul de Sud se află între latitudinile 3 ° și 13 ° N, 24 ° și longitudinile și 36 °C. Țara este acoperită cu păduri tropicale, mlaștini, și pășuni. Nilul Alb trece prin țara, trecând prin Juba.

Parcul Național Bandingilo găzduiește a doua cea mai mare faună din lume. Sondajele au arătat că Boma National Park, la vest de frontiera etiopiană, precum și zonele umede Sudd și Parcul Național de Sud în apropiere de granița cu Congo, au condiția de habitat pentru hartebeest, KOB, Topi, bivoli, elefanți, girafe, lei. Pădurile Sudanului de Sud, de asemenea, sunt rezerve de habitat prevăzute pentru porci Bongo, giganți forestieri, porci Red River, elefanți de pădure, cimpanzeii, și maimuțe de pădure. Sondajele începute în 2005 de către WCScu parteneriat cu guvernul semi-autonom din Sudanul de Sud au arătat că populațiile sălbatice diminuate încă mai există, și că, uimitor, migrația uriașă de 1,3 milioane de antilope de sud-est este în mod substanțial intactă.

Limba[modificare | modificare sursă]

Articol principal: Limbile Sudanului de Sud

Limba oficială este limba engleză. Sunt recunoscute și alte limbi ca araba, limbile triburilor sud-sudaneze sau dialectul dinka. Limba arabă este cunoscută din școală, dar este rar întâlnită ca limbă nativă, din cauza populației majoritare negre.

Religie și cultură[modificare | modificare sursă]

Religiile, urmate de credințele tradiționale sud-sudaneze,includ: creștinismul și islamismul. Ultimul recensământ a menționat că religia din sud datează de la 1956 în cazul în care o majoritate a urmat convingerile tradiționale, în timp ce restul au fost clasificate ca fie creștini sau musulmani.

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ „Discontent over Sudan census”. News24.com (în engleză). . 
 2. ^ „.ss Domain Delegation Data”. Internet Assigned Numbers Authority. ICANN. Accesat în . 
 3. ^ Raportul Dezvoltării Umane 
 4. ^ Un nou stat pe harta lumii: Sudanul de Sud și-a proclamat oficial independența, 9 iulie 2011, Simona Mătieș, Paul Ciocoiu, evz.ro, accesat la 10 iulie 2011
 5. ^ fr « Soudan du Sud: Kiir lance la monnaie nationale, appelle à rappatrier les fonds » - AFP - 18/07/2011
 6. ^ en The Sudan Tribune: North and South Sudan: two new countries, two new currencies, 12 iulie 2011
 7. ^ John Garang (n. 1945 - d. 2005) a fost un om politic și militar sudanez, conducător, timp de douăzeci de ani, al revoltelor sud-sudaneze.
 8. ^ fr Soudan et Soudan du Sud: vers l’indépendance monétaire

Legături externe[modificare | modificare sursă]


Flag of South Sudan.svg Sudanul de Sud --- Sud-Sudanezi -- Limba engleză

Apărare  • Așezări  • Capitala  • Climă  • Conducători  • Cultură  • Demografie
Economie  • Educație  • Faună  • Floră  • Geografie  • Hidrografie  • Istorie  • Orașe  • Politică
Sănătate  • Sport  • Steag  • Stemă  • Subdiviziuni  • Turism  • • Cioturi  • • Imagini  • • Portal