Mahmud Abbas

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Mahmud Abbas
Mahmoud Abbas September 2014.jpg
Mahmud Abbas
Date personale
Născut 26 martie 1935 (81 de ani)[1]
Safed, Palestina sub mandat britanic
Copii Yasser Abbas[*]
Cetățenie Palestinian people[*]
Religie Islam
Ocupație om politic
President of the State of Palestine
Deținător actual
Funcție asumată
8 mai 2005
Precedat de Yasser Arafat
President of the Palestinian National Authority
În funcție
15 ianuarie 2005 – 3 ianuarie 2013
Precedat de Yasser Arafat
Chairman of the Palestine Liberation Organization
Deținător actual
Funcție asumată
29 octombrie 2004
Precedat de Yasser Arafat
Prime Minister of the Palestinian National Authority
În funcție
19 martie 2003 – 6 septembrie 2003
Succedat de Ahmed Qurei[*]

Premii Ordinul Prieteniei[*]
Partid politic Fatah
Alma mater Damascus University[*]
Peoples' Friendship University of Russia[*]
Mahmoud Abbas

Mahmoud Abbās (în arabă: مَحْمُود عَبَّاس, cunoscut sub pseudonimul Abu Mazen أَبُو مَازِن ) (*Safad în Galileea, 26 martie 1935) este un politician palestinian. La 9 ianuarie 2005 a fost ales președinte al Autorității Naționale Palestiniene, funcție rămas liberă după moartea liderului palestinian Yasser Arafat. Abbās este primul președinte palestinian numit pe baza unui succes în alegeri libere.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Născut la Safad în Galileea (în ebraică Tzfat,azi în Statul Israel) în Palestina sub mandat britanic.În cursul Războiului arabo-israelian din 1948-1949, familia sa s-a refugiat la Damasc. Acolo Mahmud Abbas a lucrat în învățamant și a studiat la Universitatea din Damasc literatura engleză și arabă precum și dreptul. După ce și-a luat licența în drept în a doua jumătate a anilor 1950 a emigrat în Qatar. El a obținut cetățenia acestui emirat arab (la care a renunțat ulterior) și din anul 1957 a lucrat la Ministerul culturii și învățământului din această țară.În acea perioada a vizitat în câteva rânduri Cisiordania și Fâșia Gaza pentru a recruta cadre didactice palestiniene interesate de a lucra în Qatar.

Ulterior, în anii 1980 a plecat în Uniunea Sovietică, studiind acolo istoria la Moscova, la Universitatea Patrice Lumumba „A prieteniei între popoare”. El a obținut la Institutul de Studii Orientale a Academiei Sovietice de Științe doctoratul (candidatura) în istorie, în domeniul politicii israeliene, cu teza limba rusă „Conexiuni între sionism și nazism 1933-1945”, subiect care corespundea nu numai poziției palestiniene ci și liniei oficiale antisioniste a regimului sovietic. În limba arabă cartea scrisă de Abbas pe baza acestei disertații s-a intitulat „Cea de-a doua față: Relația secretă dintre sionism și nazism”. În prefața din 1984 a ediției arabe a acestei lucrări, el a pus la îndoială numărul de aproximativ șase milioane de evrei care au pierit în Holocaust, apreciind că ar fi fost vorba de sub un milion de vieți. În cartea sa, a prezentat acordul din anii 1930 de transferare de bunuri evreiesti dintre regimul nazist si Agentia Evreiasca , precum și acuzații ale istoricului Raul Hilberg în legatură cu cooperarea Judenraturilor create de naziști în ghetourile evreiești din vremea Holocaustului ca argumente pentru o așa zisă colaborare a sionismului la genocidul contra poporului evreu în Europa.

A fost printre fondatorii organizației Fatah și a intrat în Consiliul național palestinian în 1968; în 1981 a devenit membru al Organizației pentru Eliberarea Palestinei (OEP). Abbas a participat la negocierile de pace de la Madrid (1991) și Oslo (1993), în cadrul cărora a avut un rol cheie în coordonare.

După ce a fost instalat în funcția de secretar general al Comitetului executiv al OEP (1996), a fost numit prim-ministru al Parlamentului palestinian (2003), funcție care a ocupat-o însă pentru scurt timp, din cauza diferendelor cu fracțiunile radicale și cu Yasser Arafat.

Tată a trei copii: Mazen - mort la 42 de ani de infarct de cord, numele prin care este cunoscut, Abu Mazen, înseamnă Tatăl lui Mazen - Yasser și Tarek.

Se reclamă a fii un politician moderat și pragmatic.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Internet Movie Database