Mahmud Abbas

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Mahmud Abbas
Mahmoud Abbas May 2018.jpg
Date personale
Născut (84 de ani)[1] Modificați la Wikidata
Safed, Palestina sub mandat britanic[2] Modificați la Wikidata
Căsătorit cuAmina Abbas[*] Modificați la Wikidata
CopiiYasser Abbas[*] Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Palestine.svg Statul Palestina[*][[Statul Palestina (stat cu recunoaștere limitată)|​]] Modificați la Wikidata
ReligieIslamul sunit Modificați la Wikidata
Ocupațieom politic Modificați la Wikidata
Președintele Statului Palestina Modificați la Wikidata
Deținător actual
Funcție asumată
Al 2-lea Președintele Statului Palestina Modificați la Wikidata
Deținător actual
Funcție asumată
Precedat deYasser Arafat
Președintele Autorității Naționale Palestiniene Modificați la Wikidata
În funcție
 – 
Precedat deYasser Arafat
Al 2-lea Președintele Autorității Naționale Palestiniene Modificați la Wikidata
Deținător actual
Funcție asumată
Precedat deRawhi Fattouh[*]
Președinte al Organizației de Eliberare a Palestinei Modificați la Wikidata
Deținător actual
Funcție asumată
Precedat deYasser Arafat
Prim ministru al Autorității Naționale Palestiniene Modificați la Wikidata
În funcție
 – 
Succedat deAhmed Qurei[*]

PremiiOrdinul Prieteniei[*]
Q18406869[*]
Ordinul Francisco de Miranda[*]
Q4335853[*]
Order of Glory and Honor[*]
honorary doctor of the Moscow State Institute of International Relations[*]
Partid politicFatah
Alma materUniversitatea Damasc[*]
Universitatea rusă a Prieteniei între popoare[*]
Prezență online
Președintele Autorității Naționale Palestiniene, din anul 2005, fotografie din 2014

Mahmoud Abbās (în arabă: مَحْمُود عَبَّاس, cunoscut sub pseudonimul Abu Mazen أَبُو مَازِن ) (*Safad în Galileea, 26 martie 1935) este un politician palestinian. La 9 ianuarie 2005 a fost ales președinte al Autorității Naționale Palestiniene, funcție rămas liberă după moartea liderului palestinian Yasser Arafat. Abbās este primul președinte palestinian numit pe baza unui succes în alegeri libere.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Născut la Safad în Galileea (în ebraică Tzfat,azi în Statul Israel) în Palestina sub mandat britanic.În cursul Războiului arabo-israelian din 1948-1949, familia sa s-a refugiat la Damasc. Acolo Mahmud Abbas a lucrat în învățamant și a studiat la Universitatea din Damasc literatura engleză și arabă precum și dreptul. După ce și-a luat licența în drept în a doua jumătate a anilor 1950 a emigrat în Qatar. El a obținut cetățenia acestui emirat arab (la care a renunțat ulterior) și din anul 1957 a lucrat la Ministerul culturii și învățământului din această țară.În acea perioada a vizitat în câteva rânduri Cisiordania și Fâșia Gaza pentru a recruta cadre didactice palestiniene interesate de a lucra în Qatar.

Ulterior, în anii 1980 a plecat în Uniunea Sovietică, studiind acolo istoria la Moscova, la Universitatea Patrice Lumumba „A prieteniei între popoare”. El a obținut la Institutul de Studii Orientale a Academiei Sovietice de Științe doctoratul (candidatura) în istorie, în domeniul politicii israeliene, cu teza limba rusă „Conexiuni între sionism și nazism 1933-1945”, subiect care corespundea nu numai poziției palestiniene ci și liniei oficiale antisioniste a regimului sovietic. În limba arabă cartea scrisă de Abbas pe baza acestei disertații s-a intitulat „Cea de-a doua față: Relația secretă dintre sionism și nazism”. În prefața din 1984 a ediției arabe a acestei lucrări, el a pus la îndoială numărul de aproximativ șase milioane de evrei care au pierit în Holocaust, apreciind că ar fi fost vorba de sub un milion de vieți. În cartea sa, a prezentat acordul din anii 1930 de transferare de bunuri evreiesti dintre regimul nazist si Agentia Evreiasca , precum și acuzații ale istoricului Raul Hilberg în legatură cu cooperarea Judenraturilor create de naziști în ghetourile evreiești din vremea Holocaustului ca argumente pentru o așa zisă colaborare a sionismului la genocidul contra poporului evreu în Europa.

A fost printre fondatorii organizației Fatah și a intrat în Consiliul național palestinian în 1968; în 1981 a devenit membru al Organizației pentru Eliberarea Palestinei (OEP). Abbas a participat la negocierile de pace de la Madrid (1991) și Oslo (1993), în cadrul cărora a avut un rol cheie în coordonare.

După ce a fost instalat în funcția de secretar general al Comitetului executiv al OEP (1996), a fost numit prim-ministru al Parlamentului palestinian (2003), funcție care a ocupat-o însă pentru scurt timp, din cauza diferendelor cu fracțiunile radicale și cu Yasser Arafat.

Tată a trei copii: Mazen - mort la 42 de ani de infarct de cord, numele prin care este cunoscut, Abu Mazen, înseamnă Tatăl lui Mazen - Yasser și Tarek.

Se reclamă a fii un politician moderat și pragmatic.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Mahmud Abbas”, Internet Movie Database, accesat în  
  2. ^ RIA Novosti