Mahmud Abbas

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Mahmud Abbas
Mahmoud Abbas May 2018.jpg
Mahmud Abbas
Date personale
Născut (85 de ani) Modificați la Wikidata
Safed, Palestina sub mandat britanic[1] Modificați la Wikidata
Căsătorit cuAmina Abbas[*] (din ) Modificați la Wikidata
CopiiYasser Abbas[*] Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Palestine.svg Statul Palestina[*][[Statul Palestina (stat cu recunoaștere limitată)|​]] Modificați la Wikidata
ReligieIslamul sunit Modificați la Wikidata
Ocupațiepolitician
jurist Modificați la Wikidata
Președintele Statului Palestina[*] Modificați la Wikidata
Deținător actual
Funcție asumată
Al 2-lea Președintele Statului Palestina[*] Modificați la Wikidata
Deținător actual
Funcție asumată
Precedat deYasser Arafat
Președintele Autorității Naționale Palestiniene[*] Modificați la Wikidata
În funcție
 – 
Precedat deYasser Arafat
Al 2-lea Președintele Autorității Naționale Palestiniene[*] Modificați la Wikidata
Deținător actual
Funcție asumată
Precedat deRawhi Fattouh[*]
Președinte al Organizației de Eliberare a Palestinei Modificați la Wikidata
Deținător actual
Funcție asumată
Precedat deYasser Arafat
Prim ministru al Autorității Naționale Palestiniene Modificați la Wikidata
În funcție
 – 
Succedat deAhmed Qurei[*]

PremiiOrdinul Prieteniei[*]
Q18406869[*]
Ordinul Francisco de Miranda[*]
Орден « Аль-Фахр »[*]
Order of Glory and Honor[*]
honorary doctor of the Moscow State Institute of International Relations[*]
Q98843256[*]
Partid politicFatah
Alma materUniversitatea Damasc[*]
Universitatea rusă a Prieteniei între popoare[*]
Prezență online
Președintele Autorității Naționale Palestiniene, din anul 2005, fotografie din 2014

Mahmoud Abbās (în arabă: مَحْمُود عَبَّاس, cunoscut sub pseudonimul Abu Mazen أَبُو مَازِن ) (*Safad în Galileea, 26 martie 1935) este un politician palestinian. La 9 ianuarie 2005 a fost ales președinte al Autorității Naționale Palestiniene, funcție rămas liberă după moartea liderului palestinian Yasser Arafat. Abbās este primul președinte palestinian numit pe baza unui succes în alegeri libere.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Născut la Safad în Galileea (în ebraică Tzfat,azi în Statul Israel) în Palestina sub mandat britanic.În cursul Războiului arabo-israelian din 1948-1949, familia sa s-a refugiat la Damasc. Acolo Mahmud Abbas a lucrat în învățamant și a studiat la Universitatea din Damasc literatura engleză și arabă precum și dreptul. După ce și-a luat licența în drept în a doua jumătate a anilor 1950 a emigrat în Qatar. El a obținut cetățenia acestui emirat arab (la care a renunțat ulterior) și din anul 1957 a lucrat la Ministerul culturii și învățământului din această țară.În acea perioada a vizitat în câteva rânduri Cisiordania și Fâșia Gaza pentru a recruta cadre didactice palestiniene interesate de a lucra în Qatar.

Ulterior, în anii 1980 a plecat în Uniunea Sovietică, studiind acolo istoria la Moscova, la Universitatea Patrice Lumumba „A prieteniei între popoare”. El a obținut la Institutul de Studii Orientale a Academiei Sovietice de Științe doctoratul (candidatura) în istorie, în domeniul politicii israeliene, cu teza limba rusă „Conexiuni între sionism și nazism 1933-1945”, subiect care corespundea nu numai poziției palestiniene ci și liniei oficiale antisioniste a regimului sovietic. În limba arabă cartea scrisă de Abbas pe baza acestei disertații s-a intitulat „Cea de-a doua față: Relația secretă dintre sionism și nazism”. În prefața din 1984 a ediției arabe a acestei lucrări, el a pus la îndoială numărul de aproximativ șase milioane de evrei care au pierit în Holocaust, apreciind că ar fi fost vorba de sub un milion de vieți. În cartea sa, a prezentat acordul din anii 1930 de transferare de bunuri evreiesti dintre regimul nazist si Agentia Evreiasca , precum și acuzații ale istoricului Raul Hilberg în legatură cu cooperarea Judenraturilor create de naziști în ghetourile evreiești din vremea Holocaustului ca argumente pentru o așa zisă colaborare a sionismului la genocidul contra poporului evreu în Europa.

A fost printre fondatorii organizației Fatah și a intrat în Consiliul național palestinian în 1968; în 1981 a devenit membru al Organizației pentru Eliberarea Palestinei (OEP). Abbas a participat la negocierile de pace de la Madrid (1991) și Oslo (1993), în cadrul cărora a avut un rol cheie în coordonare.

După ce a fost instalat în funcția de secretar general al Comitetului executiv al OEP (1996), a fost numit prim-ministru al Parlamentului palestinian (2003), funcție care a ocupat-o însă pentru scurt timp, din cauza diferendelor cu fracțiunile radicale și cu Yasser Arafat.

Tată a trei copii: Mazen - mort la 42 de ani de infarct de cord, numele prin care este cunoscut, Abu Mazen, înseamnă Tatăl lui Mazen - Yasser și Tarek.

Se reclamă a fii un politician moderat și pragmatic.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ RIA Novosti